Thursday, October 31, 2013

Resepi laksa Versi Ros :)

Ampunn ea kalau tetiba blog ni bertukar blog resepi jap..wakkaka... Ros ni kalau buat laksa, memang ade time sedap, ade time tak sedap.. Asben yang cakap. Lagi satu xpenah ada rasa tetap. Kalau masuk pertandingan, tak boleh nak cam laksa Ros.. Haiii la en.asben pandai sungguh komen yer.. Acu try masak tengok, meh nak rasa :p

Bercerita tentang laksa ni, boleh kata dalam sebuln mesti nak buat laksa.. Hantu sgguh tau.. Tak tau nak buat macam mana untuk hapussssskan... Doa2 jangan sakit urat la... :p ari ni pulak nak share resepi laksa Ros buat ala ala sedap and kena tekak asben :)

Bahan-bahan :

*1kg ikan kembong ( direbus dan diblend )
*2biji bawang besar holland.. ( suka guna bawang ni sebab manisss )
*2genggam cabai kering ( nak kurang pedas kurangkan )
*segenggam daun kesum
*2batang bunga kantan
*5-6tangkai daun pudina
*sebiji nenas
*2sudu besar otak udang
*belacan ( sebesar ibu jari )
*kiub ikan bilis ( untuk nak bg rasa ikan lemak )
*8-9keping asam keping

Ulam-ulam :

Salad
Bawang besar
Cabai melaka
Timun
Limau nipis
Bunga kantan
Nenas


Hasil selepas di blend :)
Ros kalau wat laksa, jarang amek kepala ikan.. Sbb bg auni mkn jugak.. Jadi amek isi n tulang jer :)
Ni antara bahan yang telah dikumpul.. Campak je semua dalam kuah nanti.. 
Nanas ni kalau ade sedap...kuah manis xperlu buh gula dah :)
Otak udang guna brand ni.,yakin sikit :)

Ni semua sekali bila dicampor...bila dah kacau hasil kat bawah :)

Hasil selepas dikacau :)
Ok... Kuah akan jadi buih gini, masak sehingga hilang buih baru sedap.. Lagi lama masak, lagi tahan kuah tu.. Esok pun boleh mkn lagi :)

laksa ros suka brand ni.. sebab brand lain mcm liat2 sikit..ikut citaarasa tekak yer :P

cepat masak.. tak sampai 10min dah kembang elok :)


dan hasilnya selepas siap...tadaaaaaaa :)

14 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

aaahh...sedap nyer laksa!!!

Nurzakiah Hanum said...

perggggggg sedapnya

Mimy Hamid said...

boleh la nak ikut sebab ada tutorial..tq ros

eMMe said...

mesti sedap resepi ros ni... InshaAllah.. nk jgak masak laksa sendiri...

Haslinda Sadiken said...

ermm,,senangg bila ros dh buat step by step

:: Mrs.SyahNia :: said...

peberet akak laksa ni..lg2 laksa penang..mmg tebaik..

akak tak pernah lg buat laksa sndiri..cam nk try je nanti ;))

Kakzakie said...

Kakak pun tak ambil kepala ikan bila buat laksa bukan kerana anak tapi memang dah tak kuasa nak blend yg keras-keras...

SweetLikeWhat said...

perghhhhh menggoda jiwa!

Mrs.aisheiteru said...

sedapnyer Ros. akak mmg hantu laksa. tp pregnant kali ni mcm x lalu la nk makan laksa. takut muntah

♥ ROS ♥ said...

Mrs eady , nurzakiah anum, anezamri : nyum2 xtahan tgk laksa, sedap xsedap buat jgak..hahahha

Emme , mimyhamid, haslinda : haa jom buat.. Xsedap sori ehh..hehehe

Mrs syahnia : laksa penang lg tbaik.. Ni laksa ros jer..wakakak

Mrs aisheiteru : pregnant ros xleh mkn laksa... Muntahhhhh.... Huhuhu... Sama jugak kita :)

Puteri Kayangan?@#$%???? said...

laksa penanggggggggggggggggggg .. aaaaaaaa ..sedapnya ..krok krokk dah perut umi petang2 mcm ni uhuk3 ..dap nyeeerrr

~ NANA ~ said...

sedapnyaaa! lebih kurang je cara kita buat cuma i tambah ikan sardin sikit...hihi

Masya said...

mingiurkan ros.. makan 2 3 hari pun xpe ulang² sedapkan laksa..

Ayang Noorainie said...

sedapnye ros..ni fav kite forever n ever tau..hihihi.. terliur bile skrol tang kuahnye..:D