Wednesday, October 10, 2012

Demam kuning HUMAIRA

Aduhh kalau bab kuning ni la buat semua mak lemah semacam je.. Humaira dah start kena kuning pada hari ke-5. Sampai sekarang masih ade kuning. Tambah pulak baby Ros ni xberak lagi, semalam ade tapi sikit sangat. Makin susah la nak turun kuning tu.

Ros nak pesan pada korang, if anak ade kuning janganlah bagi macam2 kat anak sebab masa anak Ros masuk NICU ari tu, ada kes budak sesak nafas selepas bagi air sengkuang cina, anggur hitam and sebagainya.. Dari bagi benda2 mcm tu, better bagi AIR ZAMZAM untuk bagi dia kencing banyak..

Hari ni check-up still ade and doctor amek darah untuk check takut ade effect buah pinggang. Makin lemah rasa.. Harap Ros tabah untuk menghadapi dugaanNya :)

Day-5 : 247mmol
Day 6 : 329mmol(start admit ward n duk bwah lampu biru)
Day 7 : 246mmol(dah boleh discaj wad)
Day 8 : 211mmol
Day 9 : 212mmol
Day 10 : 201mmol
Day 11 : 188mmol
Day 12 : 187mmol (doctor dah amek darah untuk check takut ada effect buah pinggang)

Berdasarkan result tu doctor dah describe sebagai prolonged jaundice.. Moga humaira cepat turun kuning yer, tak sanggup mama tengok humaira kena cucuk tu :(

Add caption

21 comments:

Anum said...

ala cianya dia

SYANI said...

Semoga cepat sembuh.. memang kesian tengok baby kuning ni..

cheqna said...

insyaallah
moga cepat sembuh ye baby humaira =)

Nieyl said...

klu bab kuning nie...xleh lari dr baby yang baru lahir kan...klu xde kuning tuh...leh kira bape peratus je..:0 semoga cepat sembuh..leh balik...:)

::EIDA:: said...

Ala... tak boleh tengok! sian humaira.... sian... takmo tengok!! cepat sembuh ye sayanggg =)

inazamri said...

akak dulu masa anak2 kena kuning..akak kerapkan menyusu kat dorg(susu badan)mmg tak bgla petua2 itu ini mcm sengkuang cina tu.hope cepat baik

Suraya Baharun said...

sian dia...semoga humaira cepat sembuh ye...

:: Mrs.Eady :: said...

takpe..budak nak sihat kan :)

Falsya said...

Kesiannye baby humairaaaaaaa..moga2 humaira sihat ye sayang...

chinta... said...

moga baby humaira cepat sembuh ye sayang..

Honey_Dear said...

keep on breasfeeding.
prolonged jaundice mmg lambat nak baik.
ada yang extend sampai sebulan.

make sure humaira banyak kencing/berak.

kejutkan dia untuk bangun menyusu, make sure every hour menyusu.
jangan tunggu sampai dia teriak baru nak susukan.

apa-apa petua yang orang bagi, (sengkuang cina/susu kambing/anggur hitam, dll) bukan bagi baby makan, tapi mak yang kene makan.
khasiat akan disalurkan melalui susu.

tabah ye ibu =)

Bazilah (^0^) said...

kesian nye humaira..auntie doa humaira cepat sehat, ros pon jaga kesihatan tau..

♥cikmOt♥ said...

betul cakap ros tu...tak pun teruskan bf dia...
sebab baby lagi kan...mana leh kasi apa2 pung

CIK PUAN TIPAH said...

comelnya humaira..semoga cepat sembuh..

Sherwieyna Muzzawer said...

Alah kesianya dia. semoga cepat sembuh ye sayang..

eMMe said...

Baby Humaira, cepat sembuh nak...

nik ros said...

moga humaira cepat sembuh.
tabah yea ibu humaira

:: Mrs.SyahNia :: said...

moga cpt smbuh baby humaira..

Masya said...

alahai kesiannya.. bg minum air kundur banyak².. masukkan dalam botol susu buah kundur dan campurkan dgn air suam²...

Mimy Hamid said...

teringat pengalaman akak Fayel prolong jaundice..sedih tgk masuk NICU...mengalir air mata....lama lebih kurang sebulan...at last bagi formula baru turun...

mrs puex said...

salam ros..

baru sempat view ur blog since cuti pantang aritu x sempat nak view kgkwn..

teringat jugak masa airiel qaid kene kuning hampir sebulan..siap amek drh utk cek takut ade jangkitan kat hati..berpinar jugak la dgr..tp alhamdulilah sume ok n bby disahkan prolonged jaundice..just kerapkan menyusu jek..insyllh..