Thursday, October 24, 2013

Sape fail buat gulai, meh tgk sini :)

Sorry ea entri gedix bajet bagus di pagi hari. Ros ni xder lah terer masak pun tapi cuba untuk masak2 :P Selalu fail tau nak buat gulai ni, bila dah kawen dengan orang PENANG kena lah belajar buat gulai ni. Kalau korang nak tahu, masakan Ros ni selalu berubah rasa walau dah buat banyak kali. wakakaka... Sedih dalam kegembiraan :(

Di sini Ros nak share resepi gulai ikan cara Ros. Taktau lah bagi korang sedap ke x, Alhamdulillah kita cuba yang terbaiikkkkkkk :P

halba campur 1sudu besar, daun kari 2tangkai, bawang besar, bawang putih, halia(tgk sukatan kat atas) dan 2biji tomato :)
ni pulak paste kari..ikut suka korang lah brand ape pun.. bg Ros , paling suka cap o :)
asam jawa.. xsampai setengah sudu pun.. yang pandai guna ketui, guna lah yang tu :P

garam.. ros guna halagel, ia tak masin sangat.. nnt korang agak2 lah yer :P
panaskan minyak. ok, bab minyak ni ros guna sebanyak 150ml.. (abaikan kuali berkarat tuh) :P
tumis halba campur :)


masuk daun kari ( jaga-jaga sikit tau sebab bila buh daun kari, mcm meletup2 manja gitu :p)
masukkan bawang besar, halia dan bawang putih


masukkan tomato :)

Masukkan paste kari. kena pastikan betul2 pecah minyak.. Jangan memandai tambah air lg..lepuk tangan tu kang!!!


Dah nampak pecah minyak baru masukkan air, santan 150ml, ikan.. Ros buh dalam 150ml air ja :)

kemudian masukkan bendi dan asam jawa extra.. dan biarkan didih :)










dan hasilnya............................... tadaaaaa :)

lastly, JANGAN LUPA TITIS EXTRA VIRGIN OLIVE OIL untuk GULAI IKAN YANG SEHAT...wakakaka... :P













 P/S : Ampun ea kalau korang buat tak jadi jugak.. sila cuba berkali-kali....hahahhaha :P







16 comments:

Nurzakiah Hanum said...

senang dan sedap

Khai♥Rin : anies said...

jarang msk gulai sbb ramai yg kt umah ni x mkn ikan hehehhe

Tina Othman said...

Sedapnya ros, Kari cap o tu cmana ye

Cik Puan Rara said...

wuuuu sedap nya nmpk rosss~

Ann@zanyra said...

haa...sm la kte msk berkali2 ssh nak dpt rs yg same..huhuh

waa...sdp nmpk kari tu ros:)

Rizziela said...

sy selalu fail buat gulai

Kakzakie said...

Ada halba campur dan daun kari yg buat aroma gulai menyerlah. Kakak suka masak gulai kepala ikan merah..

Mimy Hamid said...

ni kari utara ke...eh macam senang je

DYatie said...

Tak pernah buat gulai. Boleh gitu?? Hahaha. Nnt nak try lah!.tq ros.

~ NANA ~ said...

wahhh terer la ros! best ni mkn cicah roti canai, takpon cicah cucur bawang

Ros Anis Rusli said...

ros ceq la org failed wa gulai.nama ja anak jati penang..lahir kt bagan..wat gulai failed!makan suka..huhu

Puteri Kayangan?@#$%???? said...

sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa .. ni buat umi tetibe nak makan kari ni dear .. aduyai ..lapar sudah

Irene Dahayu said...

sama macam resepi kak ila pakai.. cum halia je kak tak pakai, untuk ayam or daging baru pakai..

Nana Aris said...

telan ailiyo baca entry ni..time kasih ros..akak la tu kawen ngan org utara tak pandai msk gulai..haha

Masya said...

saya lah selalu yg fail tu kikikiki .. tq ros kongsikan step² ni.. nanti nak cubalah..

ros beli virgin coconut oil kat sapa.. nampak selalu ros bg tau bila masak..

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

Lapor la pulak....