Friday, June 15, 2012

Selsema dan batuk ketika mengandung

Assalamualaikum...

Salam jumaat semua.. Nak ceritakan pasal pregnancy kali nih.. Boleh dikatakan bulan lepas Ros dah selsema, kemudian lega and bulan ni kena selsema+batuk lagi :( Batuk pulak boleh dikatakan teruk jugak la. Tapi kata nurse selagi hingus atau kahak berwarna putih alhamdulillah ok.. Semasa pregnant kalau demam, selsema atau batuk, DR memang tak suggest makan apa-apa jenis ubat melainkan ia disahkan selamat dan low dose :)

Bila selsema+batuk nih nak makan apa pun susah. Suma nak ikut tekak je. Huhuhu.. Risau dengan berat tak naik lagi, dah bermacam usaha nak bagi berat naik tapi lain je jadi.. Alhamdulillah perkembangan baby sehat semasa scan bulan lepas. Bulan ni next week baru scan :)

Boleh dikatakan Ros kna scan monthly sebab ada risiko kencing manis masa pregnant Auni. Alhamdulillah kali ni terselamat, tapi terpaksa minum lagi pada 7bulan sebab faktor badan melebihi 80kg..kahkah... :)

CARA NAK HILANGKAN BATUK SEMASA MENGANDUNG:-

**ROS AMALKAN MAKAN ASAM JAWA ADABI YANG DLM BEKAS TU.
 **MAKAN 1/2SUDU KECIK JER KALAU MAKAN TERUS 3KALI SEHARI
**KALAU NAK BANCUH DENGAN AIR KENA SATU SUDU KECIK+AIRSUAM SECAWAN.  KALAU MINUM BERSAMA AIR KENA 4KALI SEHARI YER :) 
~~> INSYAALLAH DENGAN IZIN ALLAH DALAM 2HARI BATUK LEH BERKURANGAN.

Yang ni je lah yang mampu hari-hari nak masuk tekak pun :p

moi shupp.. en.asben pun terpaksa makan :P

P/s: semoga dikurniakan kesihatan yang baik demi suami dan my NUR AUNI :)

27 comments:

Mamamya said...

ehhh..kebetulan sama je masalah kita time preggy kali ni...bulan lps pun akak kene selsema & batuk teruk..dekat sebulan baru baik...itupun kebetulan balik kampung mak buatkan air rebusan bunga belimbing buluh+ gula batu & embunkan semalaman.. alhamdulillah mmg mujarab... masa preggy ni klu demam,batuk n selsema mmg menjadi masalah sbb kita x blh makan ubat...

dah mengadung kali ni pun berat badan x naik2...payah beno nak b'ganjak w'pun dah makan mcm2...risau juga bila doktor kata takut berat bby bawah 2.5kg.. (tp klu ikut sejarah anak2 akak semuanya 3kg ++ masa lahir)

apa pun akak doakan ros cepat sihat yer...mmg kene byk b'sabar bila kene batuk time mengandung ni...

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

orang mengandung ni memang ngada2 siket kan.. hahaha.. gurau je k :)

Yaya Azura aka Naz Azra said...

ros pregnant ye..tahniah...
minum air suam banyak2 la ros..moga cepat sembuh..

Nana Aris said...

ros risau tak naik ye ros..akak ni pulak risau asik naik2 je..hehe macam2 kan..

♥ ROS ♥ said...

Ngada2 dgn suami jek..kihkih :p

♥ ROS ♥ said...

Alhamdulillah pregnt .. Hihihi... Sentiasa duk air nih... Tq kak :)

♥ ROS ♥ said...

Btui kak..ragam mngandung ni mcm2 :) maklumlah tuhan nak uji.. Ros masa auni berat naik 25kg .. Fuh.. Yg ni 5kg puN susah.. Lpas 7bln mendadak naik la kot..hahahah

♥ ROS ♥ said...

Tu lah pregnt tahun byk nak sama jer kan.. Ros berat mmg naik tp esok trun balik.. Mcm2 mkn, mungkin sbb ros tkut ade kncing manis kot jd pmakanan n berat duk kawall.. Hari2 timbang xmau bg naik byk.. Tp xnaik pulak..hahhaha.. Tq kak bg advise.. Sonok anak ramai mc kak :) harap ros pun ade rezeki mcm tu..

chinta... said...

hai ros...akak doakan ros cepat sembuh ek...jgn lupa minum air suam banyak ek

aanie said...

second baby ye? tahniah...

♥ Elin ♥ said...

ewahhh....eaahhh nih selera anak tekak ker anak kat dlm tuh ?

syokkk tau minum air gulasssss ;p

nn lylyn said...

sian suami pn kena mkn sma..semoga cepat sembuh =)

saya dah follow awk =) jom follow sy =) tq ek

nik rosmawati said...

congrat.jaga kesihatan yea,

eMMe said...

hye ros! amacam? dah baik ke batuk nye? lawan batuk tu, bykkan minum air suam tau.. skrg ni cuaca tak menentu, Jerebu lagik... jgn selalu dok kat luar yea! kurangkan la aktiviti di luar... jaga diri kamu Ros, moga cepat sembuh! saya hari tu selesema, terukk gakk.. ari tu gak nak jadi batuk, Alhamdulillah, dpt tahan dari jadi batuk...

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ said...

nieza batuk dan selsema jugak baru ni...lebih 2 minggu jugakla nak baik..tapi bukan warna putih..dah hijau dah...sangat-sangat tak selesa...sume makanan tak bley nak telan...cume nasik air je macam boleh bukak selera sket..hmmm ni pon batuk still ade lagi..hmmm

Siti Nursyuhada said...

semoga cepat ssembuh ..ros

♥ ROS ♥ said...

Tq kak :) ros sentiasa minum byk air suam nk bg ilang...

♥ ROS ♥ said...

Alhamdulillah..hehheh

♥ ROS ♥ said...

Selera mak besar.. Selera anak kecik kot.. Hahhaha ... Sedap, kna set mind air gula air blackcurrent :p

♥ ROS ♥ said...

Still sama dear..insyallah moga disembuhkan dgn segera :)

♥ ROS ♥ said...

Mcm sama lak pregnt kali nih.. Moga kita diberi kesihatan yg baik.. Amin...l

♥ ROS ♥ said...

Tq shu :)

♥ ROS ♥ said...

Tq nik :)

♥ ROS ♥ said...

Tq.. Kebetulan en.suami pun suka.. Hihihi

Anonymous said...

masalah sama..batuk dh sebulan lebih ni..kdg2 terkucil2 dibuatnya...mlm pun tdo xlena sbb batuk..cmpur mabuk lg..aduiiissss..mkn sikit jek..berat pun turun..kalu ade petua berkesan, nnti share k..

Anonymous said...

masalah sama..batuk dh sebulan lebih ni..kdg2 terkucil2 dibuatnya...mlm pun tdo xlena sbb batuk..cmpur mabuk lg..aduiiissss..mkn sikit jek..berat pun turun..kalu ade petua berkesan, nnti share k..

Aida said...

terima kasih banyak rose atas petua...
akak sekarang menderita kene selsema n batuk.tak elok-elok..
nanti balik kang akak cuba yer..