Thursday, May 22, 2014

Update: Resepi pearl ala coolblog

Gigih semalam nak try buat benda alah ni... Hihihi...sonok memang sonok tapi berpeluh kat dapur.. Kental memang kental :p

Cara buat ni macam korang buat buah melaka tu.. Kna buh dlm air yang mendidih baru ia bulat elok and xcair.. Sebelum tu duk buh dlm air sejuk cair..nangis tgk... :p

Bahan-bahan:
1)tepung ubi kayu
2)air panas (buh sikit2)-untuk gaul tepung
3)air sejuk - untuk rendam pearl lepas didih
4)pewarna
5)gula merah-untuk rendam pearl lepas dr air sejuk
6)gula (agak2)-untuk masukkan dlm air didih

Cara-cara:
1)periuk A: didihkan air di atas dapur. Masukkan gula sedikit. 
   Periuk B : masak air gula merah (tujuannya untuk kekalkan manis pearl tu, kan nnt lepas rendam airsejuk, pearl akan kurg manis tu.. Air gula merah ni if korang buat sikit pearl tu TAKPERLU BUAT pun xpe.. If buat banyak, boleh la buat sebab untuk simpan pearl tu..xkan nak biarkan pearl terendam airsejuk tu je..faham x?? Hehhehe)
2)masukkan tepung ubi dalam bekas, and masukkan sedikit air panas ke dalam tepung tu and sebatikan.. Berketul xpe, nnt just bentukkan n lpas dlm air didih :)
3)rebus dalam 20-30minit.. Memang semua pearl akan terapung tp xsemestinya akan masak.. So pastikan ia mendidih sehingga 20-30minit tau..kunyah pun best jer kenyal2 :p
4)bila dah angkat, terus masukkan dalam air sejuk supaya ia xmelekat :)
5)setelah pearl bertukar warna mcm gmbar kat bawah tu, korang masukkan dalam air gula merah td tu... Then siaplah... :p

Memang dia akan berketui macam tu.. Tapi jgn risau, gentel2 terus buh dalam air didih... :)

Tengok2 dlm air mendidih ia jd macam ni... Skema plak ayat..kahkah...Rebus kesemua dalam 30minit.. 

Dah siap, korang tapis dan masukkan dalam air sejuk.... Dah nampak ala2 pearl... Warna hitam xde, so biru pun jadilah..kikiki

Lepas tu, ikut suka korang la nak buat air apa.. ros buat white coffee with hazelnut and buh bubble..fuhh meleleh minum di kala tghari ni... Nnt leh cuba lagi... :)




Tuesday, May 20, 2014

Kedai serbaneka area Kepala Batas

Mencari kedai hardware? Kedai lampu? Kedai barangan outdoor? Kedai cat? Kedai sticker? Kedai wallpaper? Aksesori tandas? Blind? Semuanya ada di sini.. Iaitu Homemark hardware Sdn.bhd di Pongsu Seribu, Kepala Batas.. Memula sampai sini kitaorang macam tergamam la jugak area kepala batas ade kedai sebesar ini. Kikiki... Kitaorang pergi mencari stamping stone untuk landscape, katanya kat sini rm7 sekeping.. Paling murah kawan asben tolong surveykan...

Sesape yang nak pindah rumah baru, korang leh la survey barang2 di sini yer... Kat bawah ni ada detail gambar...


Kat bawah ialah barangan outdoor rumah.. Batu bata untuk landscape suma ade di sini.. :)
                                 Pelbagai jenis roof/awning ada di sini

Bawah ni pulak ialah barangan hardware yang terdapat dalam kedai ni.. Memang tak sangka la macam2 ada :) harga Ros xpasti murah atau tak.. Kitaorang ronda2 je dalam ni :)





Aksesori tandas pun ada, shower pun ada... Haishhh besar sungguh kedai ni.. :)

Ni pulak lampu-lampu di kedai ni.. Yang xtahan, lampu boleh dikatakan semuanya CANTIKKKKKKKKK.... kenapa la xjumpa kedai ni sebelum masuk rumah dulu? Kikiki :p eh..apapun bersyukur dengan apa yang ada kat rumah skrgg :p

Dan yang paling taktahan tengok wallpaper ni.. Aduhai.... Angkat letak angkat letak je kitaorang tengok wallpaper ni... Bajetttt ketattttt... Kahkahkah :p harga dari rm70-rm150...

Sekian laporan dari Ros... Hahahha... Maaf penuh gambar..kikiki :) jom reramai yang stay at area Kepala Batas jenguk jenguk kedai ni...












Monday, May 19, 2014

Resepi Kerabu kerang favourite

Ya Allah dapat makan benda ni memang nikmat rasa... Hehehhe.. Sebelum kawen memang tak pernah rasa, lepas kawen mil buat and rasa sedapppp sungguh.. Boleh jadi addicted la.. Kekkeke... Ratah saje xmkan nasi pun sodappppp :p

Meh sini nak share resepi dengan korang.. Resepi simple2 ja.. Kekekek..
Bahan yang diperlukan ialah :
1)KERANG
2)TAUGE
3)KERISIK
4)SANTAN
5)CABAI BESAR
6)CABAI KECIK
7)BELACAN
8)BERAS GORENG
9)AIR ASAM JAWA
10)BAWANG BESAR & HALIA
11)GARAM, GULA

Memula korang basuh kerang, kemudian rebus and kopek kerang,,,, nyumnyum :)


Perisi tauge dan rebus yer..

Beras juga digoreng sehingga kekuningan dan blend kering..Gambar macam kat bawah...

Kemudian, korang potong halia and bawang sikit untuk tabur atas kerabu nanti :)

Okeh..sekarang masa untuk buat sambal kerabu tu .... Blend cili besar, cili kecik dengan belacan... Gambar belacan lupa la nak snap...kekkeke..agak2 ea mcm nak buat sambal belacan tu... :p

Dah blend, korang buh dalam satu bekas


..... Masukkan bahan lain...
                                      Masukkan kerisik, gula dan garam

                                           Masukkan air asam jawa

                                                 Masukkan santan

Lastly korang masukkan beras halus yang digoreng..,kemudian kacau sehingga sebati and rasa..

Satukan kerang, bawang merah, halia dan tauge... Kemudian tuang sambal ke atasnya.. Gaul hingga sebati... 

Dan hasilnya...., nyumnyum....SELAMAT MENCUBA :)

Tuesday, May 13, 2014

Daiso Gurney Plaza, Penang

Cuci mata je korang.. Suka g sana sebab cari storage box.. Konon nak susun atur la sangat kan.. Ekekeke.. :p walau stay kat BERTAM, susah nau nak datang PENANG ni.. Bukan apa, asben Ros keje kat Penang, kalau nak berjalan dia sanggup g Alor Star atau Perak lagi dari datang Penang ni..hahahha... So sape2 yg datang Penang yang Ros nak jumpa, terpaksa la cakap nak gi Daiso ke apa ker kat dia.. Opsss! Bocor sudaaaa rahsia... Kikiki...

Daiso kat sini terletak di tingkat 3, bersebelahan dengan MOTHERCARE and berdekatan dengan TOY R'US.. Jom sesama datang terjah sini mencari barang very cute bernilai rm5 :) hehehhe...






Laksa janggus, balik pulau

Mak aihh, punya la nak rasa laksa janggus tu sanggup berpinau mata keliling island.. Sampai sana terus kami releks jap sebelum beli. Nak muntah semua ada..ayoooyo... Pesanan!!! Jangan datang melalui batu feringgi.. Memang boleh pening abes. Nak dtg, dtgla melalui pekan bayan lepas,, hahahaha... Tapi tak tau la kan, lain org lain ragam... Kekekkeke...

Dah sampai sana, boleh la amek order.. Semuanya SELF SERVICE.. Korang kena g kat kedai2 tu untuk beli makanan.. Jangan lak duduk n tunggu diorg datang..wakakaka... Plan asal memang nak amek setiap penjuru kedai tu, tp bila sampai dengan pening segala terpaksa lupakan hasrat.. InshaAllah bila korang ke sana tak susah sgt pun nak beli and sesuaikan diri.. :p 

LAKSA JANGGUS ni rasa bolehla kalau korang yang bukan peminat tegar laksa.. Mungkin very very sedap. Dah abes semangkuk ni, Ros g order laksa yang special pulak kot la rasa lain kan.. Tapi sama jugak, cuma sedap la sikit sbb buh cabai melaka..pedasss berasapp.. Kekekek :p Tapi untuk tekak kami suami isteri ni rasanya laksa rasa mcm ni boleh dapati di tepi2 pantai batu feringgi tu jugak. Eh, jangan marah sy yer... Lain tekak lain citarasa yer... 

 Bukan apa, kecian tau dtg jauh2 nak redah makan sini. Boleh pitam driver.. Hahaha...Tp kalau korang nak mencuba apa salahnya.. Datang tau... Mana tau ini adalah laksa yang sedap bg korang.. Dan jangan taktahu, LAKSA JANGGUS ni dah masuk Jalan-Jalan Cari Makan...bermakna ia sedap la kan.. SELAMAT MENCUBA dan InshaAllah PASTI SEDAP. :) 





Laksa Janggus,
338, MK1, Kampung Perlis,
11000 Balik Pulau,
Pulau Pinang.
3.30ptg-8mlm (pisang goreng selalunya pukul 6lebih dah abes)