Friday, November 14, 2014

Khas untuk SAHABAT

Salam Jumaat semua... Alhamdulillah masih diberi kesihatan yang baik... Semoga hari ini lebih baik dari semalam... :) 

Khas untuk kawan blog semua... Semoga ikatan kita bertambah erat :)



Thursday, November 13, 2014

Pasar nelayan Penaga

Haishh kalau cerita pasal benda murah mesti ramai nk serbu... kat pasar nelayan ni ikan, udang dan ketam harga tak la murah sangat tapi terlampau fresh tu gerammmmm...

Asben Ros kekadang sanggup g belah sana semata nak beli ikan kembong fresh.. mak aihh sanggup jugak tunggu boat datang nak beli ikan :p kekawan yang duk area ni leh la pergi tgk ikan.. kadang ikan tenggiri, ikan jenahak n mcam lg ikan ada. Tak selalu, kira mcm nasib la... 

Harga ikan tu tengokla kadang sekilo rm6/rm7/rm8.. bila amek byk kilo terus jatuh harga.  Hihi.. 
udang besar pun kadang sekilo rm40/rm45 gtu ja. Sekarang ni nk mkn ayam rasa semacam kan maklumla ayam cucuk.. apapun kalau nak mkn ayam, mmg prefer ayam organik or ayam kampung... :) masing2 la kan.. kadang bedal jugak ayam cucuk pun.hahahah... sekali skala bolehlah kita berorganik..waakakaa ..

Pasar nelayan ni hari hari ada.. tp kalau ahad ramai sbb hari minggu.. harga pun mahai skit..  :)
Boat baru tiba.. masa ni dalam pukul 10.30pg. Waktu tak tentu, kadang tiba awal kadang tiba lambat...

Suasana dalam pasar nelayan

Ketam baru tiba.. masih merayap ketam2 ni.. hihi.. sekilo dlm rm15-rm20

Udang fresh.. harga ikut size.. 1kg dalam
rm40-rm55

Tu diaaaa ikan baru naik. Berlendir lagi.. bakar ni mmg sedappp sgt... haishhhh... 

Wednesday, November 12, 2014

Mini kebun belakang rumah

Berkurun lamanya baru nak citer pasal rumah kan..hahhha.. slow2 buat baru best kan.. kang siap semua nanti cepat jemu lak tengok rumah tu. Ni ayat kwn asben jgak yang tinggal area banglo tu..
Tips dia kalau nak buat rumah jangan buat semua... sebab nanti mungkin ada kesilapan kita buat.. tapi mmg betul, ada kesilapan bila kita buat semua sekaligus.. mula la ada nak ubah tu nak ubah ni... hihi.. eh dh lari topik lak..
Ok citer pasal mini kebun ni mmg ros ni xreti suma ni.. tp tgk rumah mak suma sayur homemade rasa best plak.. hari demi hari ku gigih tanam n siram pokok.. tgk hasil dia alhamdulillah.. cuma ada la sikit2 pokok yg xbrapa nak jadi.. lagi satu, Ros malu nak kuar rumah.. sibbaik kekadang asben yg siram pokok tu.. memahami sangat ye bang.. tq tq :p
Pasal kebun ni hari2 nak mikir nak susunatur mcm mana... kira mcm tu lah dulu wat sementara.. nanti ade bajet lebih, kita makeover..haahaha...
Daun pudina, rosemary, Pegaga, cili dan bendi
Daunpandan, daunkesum, kangkung, sawi

Ulamraja, limaupurut, daunsupdaunbawang taknampak sbb bru lpas trim..hihihi

Tuesday, November 11, 2014

Bila mood buat roti...

Hahahhha.. bila mood buat roti ni dlm sminggu mmg duk buat roti... sekarang ni tgk roti dh jemu.. tp senang sangat nk buat doh roti.. 

Pasal RESEPI nanti ros post tutorial buat doh roti.. pejam mata pun bleh tau.. :p

Ampun maaf, roti sy xscantik orang yg meniaga.. ni just nk bg anak2 mkn n suami..hihi

Hitam sbb xsapu telur... tp bkn hangit.. hihi

Konon nk wat cheese stick, tp kmbang terlajak..hahaha.. sibbaik anak2 mkn abes :p

Monday, November 10, 2014

Pisang goreng cheese

Ya Allah kalau bab cheese ni buat apa pun sodapppp... tapi asben kurang skit.. kalau buat pisang goreng cheese mmg feveret dia.. anak2 pun suka.. resepi ros simple je. 

Sebenarnya dah lama fenomena ni tp kitaorng baru mencuba and terus addict. Hhahaa. Melampau sgt la addict tu kan :p 

Pisang tu goreng dgn cmpuran tepung beras+tepung gandum, serbuk kunyit dan air skit.. dh siap goreng pastu tabur cheese parut dan gula merah.. mmg nyummmy.. tambah coklat rice pun sodap.

Sunday, November 09, 2014

Combo UPDATE...

Sebenarnya hari-hari Ros menulis kat blog ni cuma simpan kat draft..entah kenapa liat sgt nk publish kan... So skrg ni ampun ea Ros publish kesemua.. Lepas ni nak blogwalking kekawan lama.. Miss korang semua.. Tq sgt ade yg msg Ros tanya lama xupdate, tanya anak2 dan perkembangan rumah.. InshAllah pelan2 ros update tau.. Apa la yang sibuk sangat kan.. Hanya surirumah je kan... Kehkehkeh,,, sekarang dah naik pangkat sikit iaitu PEMAISURI KEDIAMAN.. Tu yang sangat sangat sibuk kan.... Hahahahha... Pandai2 je asben sekarang ni kan.. :p 




Monday, November 03, 2014

Kuasa Pelukan

Pelukan ini penting, bukan hanya untuk pasangan tp juga untuk anak-anak kita semua... Alhamdulillah dalam family Ros mmg amalkan selepas solat maghrib atau isyak untuk group hugs ni.. Tak lama hanya dalam 10-15saat kita sekeluarga peluk beramai-ramai... :) if asben balik lambat memang Ros dengan anak2 je la wat... Lepas asben balik, masing-masing spend time dengan papa pulak.. 

Antara waktu maghrib hingga Isyak mmg family time... Time ni memang NO USE HANDPHONE dalam rumah.. Bila anak-anak dah tidur baru lah boleh masing2 leh main komputer or handphone... :) Hihi... 


Thursday, October 30, 2014

Review Spin chopper Cosway

Humaira dah dekat 2tahun tp masih lagi gedek2 makan bubur.. Sbb nak dekatkan dia dengan sayur. Alhamdulillah sekarang ni bagi la sayur apa pun suma ngap... Hihihi.. Kakak pun sekarang dh pndai minta sayur.. Nak timun, nak carrot, nak koli(brokoli). Hahahah... Ros memula xterlintas pun nk beli, tapi tengok harga rm15.90 trus rasa nakbeli...

 Bila try, suma rasa ok.. Buat takat ni dh dkt 3bln duk guna masih lg berkhidmat dgn baik.. Chewaaahhhh... Hahahaha... :) 

                                    Cosway brand... Spin Chopper :)

Ros masukkan ubi kentang, carrot, bayam dan ayam time ni... 

See... Hasilnya memang best... Nanti kalau masak semua tu jd lembut. Sedap ketul2 mkn dgn nasilenyek :)

Thursday, October 02, 2014

Redmi Note ( handphone baru)

Dapat handphone baru dari kekasih hati... Opsss... En.asben kita la kekasih hati tu..hihihi.. Kisahnya... Ros guna sony xperia GO yang gambar kanan sekali kat bawah... Dah lama guna dkt 2tahun ,screen problem.. So bertukar la handphone tu dgn en.asben. Dia bg handphone dia yg belah kiri untuk ros guna.. Baru guna dlm 2mggu , yang tu plak rosakk.. Adoiiiii... Penat.... Tp sibbaik ada ipad.. Ipad ade telegram, boleh still chat dgn asben n kekawan :)

Ada 1malam tu, time lpas makan suma .. Asben tetiba kuarkan barang dari beg dia.. Ya Allah nak nangis sebak pun ada sbb dia suprise gitu.. Katanya hp baru.. Walaupun bukan iphone or hp mahal , tapi yang penting dapat main game HAYDAY, and msg dgn kekawan.. Maklumla duk rumah kan, hanya dengan handphone n main dgn anak2 jela.. 

Si asben plak masih guna hanphone Ros yg screen problem tu.. Kadang nak tekan huruf pun susah.. Tapi sanggup belikan hp kat isteri dulu.. Tq awak... Awak awak.... :p 

        Kiri kanan bergabong... Meletopssssss.....




Monday, September 29, 2014

HUMAIRA 2Tahun!!!

Alhamdulillah semalam genap 2tahun si Humaira mama ni. Di kala umor 1tahun10bulan baru dapat jalan. Perkembangan agak lambat tapi lega dah sikit bila dh jalan ni. Tunggu part bercakap plak.. :)

Kalau cerita bab aktif tu memang aktif jugak la dia ni. Bab panjat tangga, panjat meja suma dia amek bahagian.. Masa jaga Auni dulu xderlah ada aktiviti mcm tu.. Hahahha... Bab kata, lain anak lain ragam kan :) 

Apapun, SELAMAT HARI LAHIR UNTUK HUMAIRA... Moga menjadi anak yang solehah, bijak dan sehat yer... :) 

Thursday, September 18, 2014

Jamuan raya bertam perdana 2

Perghh dah berbulan abis raya bru nk crita.kekeke. salah satu keistimewaan di tmpat tggal ros ni diorg mcm bersatu la. Chewaah. Kdg ada gotong royong, kdg ada ceramah. Kalau di bln puasa, ada majlis berbuka puasa (>_<)

Alhamdulillah smoga kejiranan di sini kekal selamanya. Dah byk kemudahan di sini. Kedai pun dh byk. Mydin pun ada, tak lama lg tesco plak nk naik. Hehe.

Kat bwah ni ada gmbr skit tentang jamuan raya bln lepas di bertam perdana ni.

Wednesday, September 17, 2014

Update Humaira : Dah boleh Jalan

Alhamdulillah syukur sangat bila tengok si kecik ni tergedek2 jalan.. Dulu kerap jugak jatuh time berjalan, sekarang ni alhamdulillah dh maju skit tanpa jatuh..hihihi.. Di kala umur 1tahun 10bulan baru mek ni dpt jalan... Insha Allah korang if anak aktif ke sana sini dengan cara ngesot, merangkak maknanya dia boleh jalan mungkin take time..

Memang hampir putus asa jgak.. Sebak sangat bila dpt tau anak tak dapat jalan mcm doc ckp. Ros pergi fisio lagi doc duk ckp mcm2. Lastly, amek keputusan tak nak pergi fisio.. Kikiki.. Bebaru ni lepas Humaira dah jalan, ros call balik tempat fisio tu untuk pergi..kekekke... Ok la, xder la duk dgr ugutan lagi kan :p

Tuesday, August 26, 2014

Raya di rumah sendiri... :)

Dua minggu selepas raya ketiga, tetamu datang tak berenti.. Alhamdulillah syukur.. Semoga datangnya korang semua dimurahkan lagi rezeki keluarga ini.. Rumah ni simple aje sebenarnya.. kalau korang tengok umah jiran2 Ros pergh super dasyat abisss.. mau nangis dalam bilik air.. kikiki.. Ros buat konsep moden je byk.. Semua citarasa asben... ade la skit2 tumpang bagi idea kan :)

Lagipun nak bagi rumah nampak luas kan.. takmo ade divider segala.. anak2 pun nak berlari senang, tambah pulak ade kereta mainan lagi la dasyat duk memusing.. :P NAnti lepas ni Ros update pasal rumah skit2.. lambat skit, banyak yang kosong kosong lagi :P

Ada jugak yang datang Ros xsempat nak amek gambar... tau duk hidang makanan sampai lupa nak snap gmbar.. Tq korang sudi datang...
ini budakk memang suka kaco dekor mama.. boleh la nampak sebahgian ruangtamu skit kan :)
ni area dining... hidang charkoeyteow untuk tetamu datang malam ngejut :P hahaha
ni keesokkannya... semua datang petang serentak
area luar rumah.. rumput tu effect gmbr je wrna gitu..luar wrna pucat je :P
beautiful girl.. dalam kamera asben banyak sangat gmbr dia ni :)
best main rumput ye nakk.. setahun sekali boleh la..hahhaha
anak2 pakat2 enjoy di luar kawasan.. Mak2 ayah semua sembang2 dalam rumah..hahaha
terima kasih semua kerana datang :) tak raya pun leh datang lagi :P