Friday, August 22, 2014

Malaysia berkabung

Hari ni 22Ogos , hari MALAYSIA BERKABUNG.. tak terungkap kata bila jadi begini.. Sebak.. Andai berada di antara keluarga lagi la terucap kata. Semoga diorang tabah dan sabar menghadapi dugaan Allah....



Sunday, July 27, 2014

Selamat Hari Raya 2014

Alhamdulillah tahun ni dapat merasa nak raya lagi.. Semoga Ramadhan kita diberkati tahun ini..inshaAllah... Ros tahun ni raya umah mak mentua.. Boleh la diterima.. Happy jugak.. Syukur... Dari menghadap jem kan :p

Best raya umah mak mentua ni sebab ada ketupat rendang.. Maklumlah sebelum ni xpernah merasa makan ketupat gini.. Raya kelantan pepagi terus makan nasi .. Kikiki... 
Ni gambar ketupat mil buat... Jap gi malam baru kukus and baru buat rendang.. Adududu xsabarnyaaa :p

Di sini Ros sekeluarga mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI dan MAAF ZAHIR BATIN andai tersalah/terkasar bahasa.. Pada yang pulang ke kampung, hati-hati di jalan raya... :)




Monday, July 14, 2014

Raya mana tahun ni??

Alhamdulillah dah 16ramadhan... Kalau terawih pun dah ade qunut semalam. Bab masak ni, kekadang masak, kekadang makan kat surau depan umah.. Kadang gi umah mil, umah mak. Jarang ade kat rumah, tapi kalau duk rumah mesti nak masak jugak.. Korang dah shopping raya ker?? Ros tahun ni pkai yang mana ade jer.. Dekat anak2 je beli baru.. Tinggal baju kurung jer nak jahit..mampu ker jahit dgn takdak asas ni? Kain pun xdak lagi... Kahkahkah :p

Bercerita tentang raya, korang raya kat mana tahun ni..? Tahun lepas raya kelantan, so tahun ni mesti lah giliran en.asben.. Tapi tapi tapi Ros nak raya kelantan lagi ...boleh x? Hihihihi... Sebenarnya teringin nak berbuka puasa dengan keluarga di sana.. Tahun lepas xmerasa... Tahun ni ramai family kelate berkumpul...just teringinnnnnn...pleaseeee... Hmmm hmmm dah sah sah kena reject kan.. Xtau lah... Tapi raya umah mil pun best, ade ketupat rendang.. Arghhhh dilemma.... :( mak ros yang kat sp pun xbalik tahun ni.. Mcm mana ni?? 


Dilemma tengok 3negeri ni..kahkah.. Apapun pilihan di tangan suami.. Che waaaahhhh :p redha gituuu.. Hahhaha.. 


Thursday, July 10, 2014

BOIKOT.... Boleh ker??

Kalau nak cerita pasal BOIKOT ni memang susah kan, sebab banyak barang yang diguna pakai harian,, sebagai makanan harian dan segalanya...tapi bila tgk gambar perang dan berdarah tu macam mampu jer kan nk boikot., tak salah kita cuba... Jangan la hangat-hangat tahi ayam.. Time perang boikot, time redha p makan balik.. Mana tau time kita p beli atau makan balik tu diorang leh kumpul duit untuk gi perang? Sobsob.... 

Kat bawah ni antara produk boikot.. Moga kita istiqamah.. Walaupun Ros kekadang ade jugak guna produk tu and makan produk tu.. Yang mana kita mampu jom boikot, yang takmampu xpelah.. Asalkan ade usaha kan :) jangan la kita ckp nak menang kan diri.. Ade jugak yang cakap, kalau nak boikot , boikot semua la.. Ni milo duk makan, coklat duk makan.. ROS dah cakap... YANG MANA KITA MAMPU BOIKOT , KITA CUBA BOIKOTTTTTT,... faham takkk???? :p

                Sk-II rasanya produk jepun kan.. Huhuhu.... 



Banyakkkkkkkkkkkk jugakkkkkkk produk yang duk guna tu... Haishhhh... Pusing2 kepala duk pikir.. InshaAllah kita boleh..... :) Jom sesama kita doakan untuk keamanan Gaza.. Ingat, DOA ADALALAH SENJATA YANG PALING KUAT UNTUK UMAT ISLAMMMM.... 

PRAY FOR GAZA

Ya Allah sedih tgk gambar yang korang duk share tu.. Kecik2 dipenuhi darah dan sebagainya. Ayah nak lindung anak, akhirnya kedua ditembak.. Ya Allah sebak sangat.. Nak makan pun duk teringat mak cakap.. Nak raya pun dh tak bersemangatt. Kita kat sini punya lah beli baju raya kan, tapi diorang... Allahuakbar... Moga jannah tempat diorang.. :( apapun yang termampu kita sama-samalah memberi sumbangan pada diorang.. InshaAllah moga itu saham akhirat kita.. Dan JANGAN lupa DOA untuk GAZA dalam solat kita.. :) 

                                                     Pic credit : google :)





Tuesday, July 08, 2014

Sayang rumput sangat.......

Hahahha.. Bila dah pasang rumput tu, mula lah aktiviti menjirus kan.. Jirus tu korang kena sampai bertakung gitu.. PAGI DAN PETANG harus jirus.. Nak tambah MALAM pun lg bagus.. TAPI JANGAN JIRUS DI KALA TENGAHARI TAU.. Rumput lagi cepat nak mati.. Bebaru ni miss sehari xjirus, memang kering sungguh.. Tapi rumput ni susah nak mati korang, cuma akan jd kuning... 

PENJAGAAN RUMPUT KARPET
1) Haruslah siram pagi, petang dan malam
2) Siram sehingga air bertakung.. Nak mudah beli splitter jer.. Automatik.. Dalam 10-15minit alihkan tempat... Kalau ade duit banyak, beli la banyak kan xperlu nak alih2.. Gmbar kat bawah tu...
3) Tabur baja setiap 2minggu.
4) Untuk seminggu pertama, elakkan pijak atau berlari2 atas rumput tu sbb akar pun belum rapat lagi kan... :) 
5) Mudah je kan.. Tapi bab jirus tu PALINGGGG PENTING :) 

Asben pilih rumput PHILIPHINES HYBRID untuk rumput rumah Ros ni.. Total pemasangan sekali upah rm1150.. :) selamat duit poket kami..kekkeke :p 
 Bab jirus rumput memang bukan tugas Ros.. Malu nak kuar rumah.. Hahahha..sekali sekala bolehlah tolong kan.. Kahkah ...

Sebelum pergi keje jirus rumput dulu.. Kekekke.. Padahal isteri duk rumah je kan :p pemalas ke pemalu ea?! Kahkah :p

Nak pergi jejalan petang pun jirus rumput dulu..alahaiii..sayang sangat la rumput tu ye bang... :p

Home progress : landskap luar rumah :)

Landskap la konon.. Kahkah.. Sebenarnya baru 3minggu buh rumput kat luar rumah ni. Sebelum ni selama 6bulan jugak terbiar di luar rumah.. Bajett ketat sgt..... Alhamdulillah bebaru ni kawan asben sponsor rumput... Dapat la makeup cantik2 kat luar rumah tu kan.. Kerap sgt la pergi kedai pokok.. Nak beli pokok tu, nak beli pokok ni.. Kawan asben ni pilih rumput philipine hybrid(entahla ejaan tu).. Rm1/kaki... So beli yang 2kaki rm2. Upah bangla pasang rm150. Rumput ni murah sebab kawan asben amek dengan orang kampung. Alhamdulillah rezeki kami... :) 

                Masa baru sampai rumput. Total semua 600keping

Tengah malam diorang duk wat keje lagi.. Dalam kul 10pm siap pasang. Sebenarnya takboleh masuk memalam diorg ni sbb guard tak bg.. Tp sebabkan kawan asben ni mengejut antar rumput petang tu tpaksa segera pasang mlm tu jgak :) 

Keesokkannya baru nampak hasil... Alhamdulillah tenang mata memandang :) tapi bila siap ni korang kena jaga bebetul.. Tak jirus satu hari memang kering.. Sedih tgk masa kering tu.. Sekarang ni memang jirus pagi ptg sampai bertakung rumput tu.. 

Untuk stamping stone kt bawah ni, sebenarnya bukan stamping pun.. Asben Ros guna penutup longkang tu ja.. Harga rm7/sekeping.. Kalau stamping mahal lagi tak silap.. And kemudian susun batu celah2 tu.. Diy je sbb nak upah orang xtau mcm mana style dia nak :p 


Kat bawah ni pulak yang kawasan mini garden Ros.. Pun tak berapa siap lagi.. Konon nak bercucuktanam la kan.. Pepagi toklaki yang kena jirus..kahkah :p

Asingkan dengan pagar putih tu sebab tak nak bagi nampak sepah sangat.. Hahhha.. Maklumlah macam2 pokok ade jd tak teratur sangat.. :) 

    Pokok pun kecik2 lagi.. Harap cepatla membesar pokok2 tu.. Baru nampak sikit kan :) 

Haa gitu lah hasilnya.. Nanti letak pasu sikit kat tengah2 pagar tu.. Kononnya entrance la kan.. Kikiki.. 
Berpeluh korang tgk tanah luas macam ni.. Kalau ade duit memang kitaorang extend rumah lagi.. InshaAllah, ade rezeki nak tambah bilik and dapur basah.. Tak larat oo nak trun naik tangga ni.. :( kahkah...


Thursday, July 03, 2014

LANGKAWI part 2 : Cable Car dan Underwater World Langkawi

CABLE CAR LANGKAWI

Dua tempat ni kalau datang Langkawi mesti nak pergi kan... Hehhhe.. Ros memang nak gi sini.. Yang seronoknya mak ayah jer la.. Anak2 duk ngamuk nak main pasir jer.. So lepas ni kalau pergi Langkawi, kita g main pasir aje yer... :p Hotel/resort amek yang mahai sikit yer bapak... Ahahha...larikkkkk

Naik cable car ni wat kecut perut jer.. Seram sejuk rasa.. Hahahah.. Dengan goyang yer, dengan angin kuat yer..mak aihhhh... Sebelum naik, mengucap siap2 ..kahkah :p tapi sekurangnya ade la experience kan, xder lah time dgr org cerita nak melopong jer.. Kikiki.. Masa Ros pergi ni , skybridge tutup.. Sedih mak.. Bmakna nnt kalau datang ade peluang lagi nak datang sini.. :p

Harga untuk naik cable car. Ade pakej combo :) Kalau datang berdua leh la masuk cinemotion tu.. Terkilan jugak xdapat masuk.. :)

         Orang tak beramai sangat sebab bukan musim cuti sekolah. :)

Serius takboleh hadam tengok gambar ni.. Hahahah.. Takut sangat andai xdapat sampai ke hujung tu.. Dengan goyang lagi cable car time ni.. Angin pulak kuat ..haishhhh :p

            Ni gambar cable masa nak turun.. Fuh fuh semangat.... :p


UNDERWATER WORLD LANGKAWI

Lepas balik dalam tengahari macam tu, kitaorang balik bilik jap.. Mandikan bebudak ni nak bagi segar skit and terus pergi underwater world.. Kalau duk hotel area CENANG , memang dekat sangat dengan underworld ni.. Nak gi ke cable car memang jauh skit.. Tapi boleh la enjoy tengok jalan kan.. Hahhah :p

Posing dulu sebelum pergi.. Eh..kantoi amek gambar dekat tv..kahkah :p


   Harga untuk masuk underwater world.. Boleh lah, xder la mahal sangat kan.. Tapi ade orang ckp AQUARIA KLCC lagi best dari sini.. Hmmm, kna pergi jugak.. (Papa take note yer :p)


Dan yang paling cute kat sini ialah PENGUINNNN :p comel sangat tengok diorg jalan dan sebagainya... Time ni diorang tengah bagi makan.. Dalam pukul 2.30pm gitu :)

Kejap je kitaorang kat dalam tu.. Best la jugak kan.. Untuk 2nd time xdatang dh kot.. Hahhaha.. Kalau cable car tu nak jgak.. Kahkah... Lepas korang kuar underwater world terus tempat shopping .. Apa lagi shopping la korang.. Kitaorang xbawak duit lebih, souvenir pun xbeli.. Baju pun xbeli.. Entahlah teringin nak beli tapi banyak lupa.. Tshirt anak2 pun leh lupa..haishh.. :p

Suruh posing jadi terlebih pulak bdk kat bawah tu..hahaha

Lepas kitorang balik, pergi lagi main pasir.. Kali ni bg diorang enjoy smpai senja.. Sempatla mak ayah nak tengok sunset.. Kikiki... Indah sungguh ciptaanMu Ya Allah.. Semoga berpeluang lagi menikmati keindahan ini.. :) 

Keesokkannya Sebelum balik, Kitaorang tercari-cari tempat yang ade helang besar tu.. Rupanya alahai dekat sangat dengan tempat feri tu.. So sempatla singgah amek gambar.. Kahkah..nak jugak katakan..  :p


Percutian ni sempena anniversary 5tahun kami.. Alhamdulillah dikurniakan dua anak yang sangat menceriakan hidup kami.. Ini jugak percutian pertama untuk keluarga Ros. Sebelum ni duk umah ja.. Kahkah... Harap lepas ni berpeluang untuk mengeratkan silaturrahim begini lagi.. Syukurrrr :)