Monday, April 21, 2014

Teaser : playroom AuniHumaira


Lambat sikit nak update tentang rumah ni.. Bajet takcukup..kahkah.. So pelan2 buat . Tambah pulak asben dah tukar ofis lagi lah mood xmjadi nak ngemas.. Pulus pun berkurangan. Alhamdulillah di beri rezeki kesihatan yang baik. Tentang bilik playroom AuniHumaira ni , Ros memang lambat sikit nak ngecat. Cat tu dah awal2 beli dulu tp catnyer belum. Respek sangat orang yang rajin2 ni.. :) 

Kitaorang pilih teknik Ombre untuk cat bilik AuniHumaira ni. Maklumla gegirl xdpt dipsahkan dengan pink :p 

Ros ni xderla kreatif sangat , idea pun amek google je :) cat dah bancuh, kena tunggu hasilnya.. :) lepas tu baru nak ngemas..lap peluhhh :p






Friday, April 18, 2014

10 makanan menggemukkan :(


Copy dari blog kak eida cyg... Mak aihhh suma suka makan.. Tapi nasib baik laksa takmasuk..kahkah....

~10 makanan Malaysia yang MENGGEMUKKAN~

1. Nasi Lemak
Kegemaran setiap rakyat Malaysia. Hidangan nasi lemak(mengandungi karbohidrat, protein, lemak) lebih kurang 390 kalori tak termasuk sambal, telur rebus, ikan bilis dan kekacang. Hidangan lengkap lebih kurang 450-500 kalori. Kalau korang makan nasi lemak bertambah dan kadang kadang ada ayam goreng (240 kalori), sambal sotong (170 kalori) atau lauk yang lain, rasa rasa menggemukkan tak? kuikuikuiii.. jadiknya? makan la sebulan sekali jeww  ;p


2. Roti Canai
Paling senang, paling cepat. Siapa yang tak suka kan? Satu keping roti canai bersamaan dengan 300 kalori. Kalau korang makan dua keping dah 600 kalori, itu baru hidangan sarapan pagi, lunch, dinner dan snek diantaranya korang nak makan apa pulak? Lari 10 km dulu baru boleh makan lebih sikit!:) kehkehkehkehh. so kurangkan makan roti canai berkeping kepingg  ;p

3. Nasi goreng
Biasanya satu pinggan dalam 630 kalori. Kerana nasi tersebut digoreng, ditambah pula dengan ayam dan telur serta sedikit sayur, menjadikan nasi goreng kurang khasiatnya. Ada kurang situ! ai selalu masak nasi goreng. hmmm kene kurangkan dah ni. sorry hubby! mihmihmih

4. Ais krim
Sedapnya dapat ais krim, lagi lagi dengan cuaca panas di Malaysia ni kan? Tetapi ingat! Ais krim tinggi lemak dan gula serta kalori - dua scoop ais krim pun dah 380 kalori. Macam mana tu? HAHA jangan TAK tahu stok aiskrim berbakul bakul dalam peti ais ai. waduhhhh kene tukar habits ni! sorry lagi sekali hubby! kehkehkehe
 
5. Burger
Kaya dengan karbohidrat, protein (patty), lemak. Satu hidangan burger 475 kalori. Biasanya makan ada keju, sos cili, mayonis, kadang kadang special sikit ada telur. Agak agak berapa kalori? sila jawap korang.... ai makan burger seminggu sekali, pastu paksa diri lari atas treadmill selama 20minit pun TAK mencukupii hukhukhuk sadis!

6. Mee kari
Hidangan mee dengan sup kari, santan. Menyelerakan! Kaloril lebih kurang 500. Kalau teringin juga, apa salahnya ganti dengan mee sup, baru 380 kalori. 

7. Makanan bergoreng
Rata rata kebanyakan makanan bergoreng.Sekeping pisang goreng pun dah 170 kalori. Makanan seperti ini tak sesuai sebab digoreng mengunakan minyak (1g fat : 9 kalori) kadang kadang pakai minyak yang sama. Jadi kalau boleh elakkan makanan bergoreng, cari alternatif lain(rebus, panggang dll)

8. Whole milk
Susu penuh krim ini sememangnya tak elok utk kita weiii! Kandungan lemak sangat tinggi dan walaupun ada memberikan kalsium, dinasihatkan menggantikannya dengan kurang kandungan lemak atau rendah lemak. .

9. Roti
Kadang kadang orang salah sangka roti tidak memberi kesan kegemukan apa apa. Tak makan nasi tapi makan roti berkeping keping, alahaii same je laa..  Somehow, roti pun high in fat dan karbohidrat. Sekeping pun dah 80 kalori. Kalau nak makan roti boleh cuba roti wholemeal. Satu keping baru 50 kalori.

10. Mayonis
Suku cawan mayonis mengandungi 360 kalori dan 40 gram lemak. Ai dah kurang dah dengan si mayonis, cheese semua ni. sebab tu lah penternak tegar lemak! ntahhh kawwww

Jika korang kan, makan tanpa mengambil kira kalori, lemak lemak yang terkandung dalamnya, maka itu boleh consider makanan yang korang ambil itu menggemukkan diri sendiri. Jadi kita harus kawal pemakanan dan tahu bagaimana sukatan kalori setiap hari. Atas alasan? bukan sebab nak kurus, tapi dalam masa yang sama untuk khasiat diri sendiri untuk jangka masa yang panjang.............  Semoga berjaya!




JUMLAH KALORI DALAM MAKANAN HARIAN:
-bubur kacang hijau 80g = 76 kalori
-bubur nasi 546g=203 kalori
-capati 100g= 300 kalori
-coleslaw 92g= 136 kalori
-kuah dhal 80g=58 kalori
-hamburger 113g= 262 kalori
-kuey tiau bandung 450g= 540 kalori
-lasagna 230g= 347 kalori
-makroni + cheese 240g= 478 kalori
-mee bandung 450g= 340 kalori
-mee kari 410g= 319 kalori
-mee sup 563g= 478 kalori
-mee hoon bandung 450g= 351 kalori
papadom 6g=27 kalori
-pulut 85g=185 kalori
-pasta sos tomato dan bebola daging 425g=437 kalori
-nasi putih satu setengah cawan=260 kalori
-nasi lemak bersambal sepinggan= 400 kalori
-nasi goreng bertelur sepinggan= 635 kalori
-nasi briyani berayam sepinggan= 880 kalori
-nasi ayam kosong sepinggan= 300 kalori
-paha ayam goreng= 130 kalori
- kentang lecek 1 bekas kecil= 90 kalori
-sayur kubis hancur 1 bekas kecil= 75 kalori
-burger keju 1 biji= 425 kalori
-kentang goreng satu bekas kecil= 405 kalori
-satay ayam 1 cucuk=35 kalori
-pizza berkeju sepotong = 240 kalori
-murtabak 1= 722 kalori
-cheese cake 1 potong= 400 kalori
-roti telur sebiji dan 1/2 mangkuk kuah dhal= 414 kalori
-laksa kari 1 mangkuk= 589 kalori
-nasi lemak lengkap dengan lauk= 644 kalori
-mee rebus= 556 kalori
-mee/bihun goreng sepinggan =510 kalori
-kuey tiau goreng kerang 1 pinggan = 743 kalori
-mee wantan 1 pinggan= 409 kalori
-laksa peneng 1 mangkuk= 436 kalori
-lor mai fun 1 pinggan= 422 kaloi
-nasi briyani kambing 1 pinggan= 587 kalori
-nasi minyak dan rendang kambing 1 pinggan= 664 kalori
-nasi campur dan 3 jenis lauk 1 pinggan= 620 kalori
-century egg poridge 1 mangkuk= 423 kalori
-nasi ayam 1 pinggan= 600 kalori
-nasi goreng biasa 1 pinggan = 637 kalori
-nasi claypot 1 mangkuk= 898 kalori
-sotong goreng tepung 1 pinggan kecil=630 kalori
-sup krim 1 mangkuk kecil= 375 kalori
-sundae chocolate 1 cup= 380 kalori
-pie epal sepotong= 260 kalori
-sandwich chicken salad(1 whole)= 481 kalori
-pasembor 1 pinggan= 752 kalori
-rojak buah 1 pinggan=443 kalori
-teh tarik 1 gelas= 83 kalori
-karipap 2 biji= 256 kalori
-butter/margerin/mayonis 1 sudu kecil= 45 kalori
-cendol 1 mangkuk=199 kalori
-air kelapa 1 biji= 110 kalori
-sirap bandung= 150 kalori
-milo= 133 kalori
-ikan kembong kari 1 potong 80g=67 kalori
-ikan kembong gereng 1 ekor 50g=111 kalori
-ikan kembong masak kicap 1 ekor 80g=161 kalori
-ikan kembong goreng berlada 1 ekor 80g=215 kalori
-ikan merah masak asam 1 potong 55g=113 kalori
-ikan merah goreng berlada 1 potong 50 g=114 kalori
-ikan merah masak lemak 1 potong 50g=109 kalori
-ikan haruan kering goreng 1 ekor 40 g=163 kalori
-ikan kerisi goreng berlada 1 ekor 75g=247 kalori
-ikan kerisi masak kicap 1 ketul 75g=149 kalori
-ikan tongkol masak lemak 1 ketul 50g=62 kalori
-ikan selae kunung masak asam pedas 1 potong 40g=90 kalori
-tomyam campur 1 mangkuk 355g=215 kalori
-telur setengah masak 1 biji 50g=75 kalori
-siput masak lemak 1 senduk 55g=60 kalori
-rebung masak lemak 1 senduk 60g=50 kalori
-batang keladi masak asam rebus 1 mangkuk kecil 100g=60 kalori
-labu masak lemak 1 senduk 60g=50 kalori
-terung goreng berlada 1 senduk 70g=70 kalori
-sambal ayam 1 ketul 100g=206 kalori
-kurma daging 1 senduk 100g=220 kalori
-ayam masak lemak cili api 1 ketul 120g=200 kalori
-burung puyuh goreng 1 ekor 106g=164 kalori
-kerabu perut 1 senduk 70g=80 kalori
-kerabu mangga 1 senduk 70g=105 kalori
-sup tauhu jepun 1 senduk 90g=60 kalori
-sambal burung puyuh 1 ekor 120g=172 kalori
-sambal paru 1 senduk 70g=79 kalori
-sambal kerang 1 senduk 55g=60 kalori
-kerabu taugeh 1 senduk 70g=71 kalori
-peria goreng telut 1 senduk 40g=70 kalori
-sambal bebola ikan ikan 1 senduk 106g=164 kalori
-bebola ikan goreng 1 senduk 40g=106 kalori
-acar timun 1 senduk 40g=50 kalori
-sup cendawan 1 senduk 100g=50 kalori
-nangka masak lemak tanpa kuah 1 senduk 60g=50 kalori
-lala masak masam manis 1 hidangan 55g=50 kalori
-sup sayur 1 mangkuk kecil 100g=30 kalori
-bubur kacang merah 1 mangkuk 230g= 101 kalori
-pengat keledek gula merah 1 mangkuk 150g=483 kalori
-pengat keledek gula putih 1 mangkuk 150g=503 kalori
-pengat pisang nangka 1 mangkuk 150g=246 kalori
-pengat pisang nipah 1 mangkuk 150 g=279 kalori
-pengat pisang tanduk 1 mangkuk 150g=210 kalori
-bubur pulut hitam 1 mangkuk 150g=116 kalori
-bubur jagung 1 mangkuk 150g=315 kalori
-telur rebus 1 biji =78 kalori
-tembikai 1 cawan dipotong dadu=46 kalori
-mangga 1 cawan=107 kalori
-1 sudu makan minyak=120 kalori
-1 sudu makan mentega=100 kalori
-1 sudu makan santan rendah lemak=15 kalori
-1 sudu makan santan biasa =50 kalori
-100g seafood=100 kalori
-100g ikan =150 kalori
-100g ayam=150 kalori
-100g daging merah=150 kalori
- 1 sudu makan sos=20-40 kalori



p/s : makanan2 lain boleh rujuk pada label makanan yang ditulis di bungkusan makanan. Pftttt... Bila la nak kurus ni.,, kikiki :p





 Source: kevin zahri

Saturday, April 12, 2014

Kelebihan memiliki anak PEREMPUAN


Rasulullah s.a.w pernah bersabda yang bermaksud,
“Sesiapa yang memiliki tiga anak perempuan, lalu dia bersabar dengan kerenah, kesusahan dan kesenangan mereka, nescaya Allah s.w.t akan memasukkannya ke dalam syurga dengan kelebihan rahmat-NYA untuk mereka.”

Seorang lelaki bertanya,
“Juga untuk dua anak perempuan wahai Rasulullah?”

Sabda baginda,
“Juga untuk dua anak perempuan.”

Seorang lelaki berkata,
“atau untuk seorang wahai Rasulullah?”

Rasulullah s.a.w menjawab,
“Juga untuk seorang.”

(Hadis Riwayat Ahmad dan Al-Hakim)

Namun, riwayat ini diperluaskan juga kepada seseorang yang memelihara saudara perempuan. Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud,
“Tidak ada bagi sesiapa tiga orang anak perempuan ataupun tiga orang saudara perempuan, lalu dia berbuat baik kepada mereka, melainkan Allah Taala akan memasukkan mereka ke syurga.”
(Hadis Riwayat Al-Bukhari)

Daripada Aisyah r.a., dari Rasulullah s.a.w baginda telah bersabda yang maksudnya, 
“Sesiapa yang diberati menanggung sesuatu urusan menjaga dan memelihara anak-anak perempuan, lalu ia menjaga dan memeliharanya dengan baik, nescaya mereka menjadi pelindung baginya daripada api neraka.”
(Hadis Riwayat Bukhari, Muslim dan Tirmidzi)

Sesungguhnya perempuan atau wanita adalah makhluk Allah yang amat istimewa. Kemuliaan dan keruntuhan sesuatu bangsa terletak di tangan mereka. Daripada hadis-hadis di atas, dapat kita pelajari bahawa kedua ibu bapa wajib memberi perhatian terhadap anak-anak perempuan lantaran anak-anak perempuan merupakan aset penting yang menentukan sama ada ibu bapa mereka layak memasuki syurga atau terhumban ke dalam neraka disebabkan oleh mereka.

Rasulullah s.a.w pernah bersabda dalam hadis baginda yang bermaksud,
“Takutlah kamu kepada Allah s.w.t dalam perkara-perkara yang berhubung dengan kaum wanita.”

Ini bermaksud bahawa setiap ibu bapa dan yang bergelar suami hendaklah sentiasa mengawasi anak-anak perempuan mereka dan juga isteri mereka agar sentiasa berpegang teguh dengan agama dan mematuhi perintah Allah s.w.t.

Pernahkah anda mendengar, kata orang tua,?

menjaga lembu sekandang adalah lebih mudah daripada menjaga seorang anak perempuan? Kemungkinan ini ada benarnya apakala kita melihat ramai ibu bapa yang menjaga anak-anak mereka dengan hanya memberi tempat tinggal, makan dan minum semata-mata seperti menjaga dan memelihara binatang ternakan yang hanya bertujuan menggemukkan sahaja.

Sedangkan pendidikan agama tidak diberi penekanan yang sepatutnya. Contohnya dalam perkara aurat dan pergaulan hingga akhirnya ramai perempuan atau wanita yang menjadi bahan fitnah dan terdedah dengan berbagai keburukan yang mencemarkan nama baik keluarga dan agama.

Sesungguhnya anak-anak yang diajar dengan didikan agama yang baik akan memberi faedah kepada ibubapanya semasa hidup dan selepas mati bahkan secara logiknya tiada ibubapa yang inginkan anak-anak mereka menjadi beban dan membawa kecelakaan kepada mereka di dunia apalagi di akhirat kelak.

Alangkah beruntungnya ibu bapa yang mempunyai anak perempuan, lalu mereka mendidik dengan penuh kesabaran dan kasih sayang. Mendidik anak perempuan sememangnya mencabar, tetapi cabaran yang besar itu jika dilakukan dengan kesungguhan serta tabah menghadapi kerenah mereka, Allah Taala dan Rasul-Nya telah menjanjikan balasan yang amat besar.

Friday, April 11, 2014

Kisah Grill kena tipu...

Bercerita tentang grill ni kan.. umah Ros memang belum ade grill lagi. Dan yang unik kat tingkap je ade grill.. Kat sliding door memang belum ade grill. Takut memang takut tapi tawakal pada Allah... Kisahnya kami ditipu tauke grill :( Mulanya dah pasang suma grill , tapi diorang silap ukur and senget macam mana tah diorang terus xdatang2 sampai sekarang. Yang tauke plak dah lari... 

Area rumah Ros ni ada 2-3buah yang kena tipu almost 20k++ dengan tauke yang sama.. Ya Allah semoga kita2 ni kuat dengan dugaan ini.. Kitaorang xkisah sgt sebab bayar separuh..tp separuh tu buat rumput pun lepas..sobsob.... Buat masa ni memang tangguh sikit grill.. InshaAllah ade duit lebih memang nak buat grill tu.. Walaupun kawasan ada guard tapi hati masih berdebar :) 

So, pesanan buat korang.. Carilah contractor yang bleh dipercayai... Kalau suma area nama dia je xke tamaknya..last2 lari gitu jer.. Ros buat tembok belakang suma dengan contractor yang boleh dipercayai... Sonok bekerjasama dengan uncle tu. Next entry Ros bagi contact.. Yang mana belah KULIM, SUNGAI PETANI, KEPALA BATAS dn area sekitarnya boleh hubungi uncle ni. Tapi jangan sikit2 yer... Mesti mau renovate banyak2 kalau jauh dari Sungai Petani :) tu pesanan uncle tu yer.kahkah :) 






Thursday, April 10, 2014

Romantika Sungai Petani

Semangat lama dah nak datang sini.. Memang best sangat bila asben bawak pi.. Tapi bila si asben masuk dalam tu dia dah senyum2.. Dah tau maksud dia macam tak berapa minat..Hahahah.. Maklumlah jiwa moden.. Kikiki.. Segala canvas ape pun dia xminat.. Sobsob.... Tapi xpelah dapat jugak ku beli bunga murah... :) 

Sebenarnya dalam kedai tu no camera.. Tapi Ros amek jugak sebab nak share dengan korang betapa cantiknya hiasan dalam tu.. Sambil promote la kan... :) 


Kedai punya la besar gabak.. Tapi apa yang ros beli?? Sikit je ...xsampai rm15 pun... Banyak rejected by asben... Kikiki... Kena g beli senyap2 and terus beli and hias baru dia xleh ckp ape kan :p kahkahkah.... Kat bawah tu la hasil yang boleh dirembat :p 










Tuesday, April 08, 2014

10 minuman terbaik untuk mengandung

Water

During pregnancy, your body needs more water to cope with the demands of your changing body. Water is essential for healthy blood cells and to keep your body hydrated. Water is also a key component of breastmilk, and essential for good lactation

Coconut water 

 
A natural isotonic beverage, coconut water helps prevent dehydration. It also relieves exhaustion by replenishing the natural salts lost by the body when you sweat. It is an extremely healthy option for quenching your thirst when pregnant.

 

Lime juice or lemonade

The eternal favourite! Lime juice or lemonade keeps you hydrated and provides vitamin C that helps your body to absorb iron more effectively. You can sip the drink during the day or with your meal. And, if you're struggling with morning sickness, lime juice or lemonade with some mint and crushed ginger can be a welcome alternative.

Fresh fruit juice 

 

 

 

 

 

 

 

Fresh juices from sweet lime, oranges, pineapple, musk melon and watermelons are great for hot weather. If you have them fresh, these juices are packed with all the nutrients that fruits bring. If you buy juices from a store, make sure they have the label ‘100% juice’ on them. Otherwise the drink might contain more sugar and artificial flavours than real fruit!

Milk based drinks

 
Milk products are high in calcium, protein and Vitamin B-12. In hot weather, chilled skimmed milk, lassi and buttermilk are a great way to keep cool and stay hydrated. Milkshakes or fruit smoothies made with some milk, curd, ice and fruit are packed with minerals and nutrients. All these are great for hydrating your body and also for providing a healthy snack between meals. However, speak to your doctor if you are lactose intolerant.

Fruit sherbets

Apart from providing various nutrients, fruit sherbets are believed to cool, hydrate as well as help pregnant mums cope with morning sickness.

Home-made vegetable juice

If you're having trouble getting enough veggies in your diet, try drinking your vegetables instead. In the heat of the day, a cold vegetable juice can be delicious. These will be refreshing and provide you with nutrients.

Fruit mocktails 

Fruit mocktails are a great alternative when you're at a party, holiday, pub or social gathering and looking for a non-alcoholic drink. Fruits mocktails help you get some of the nutrients you and your baby need. Plus, you save money, because non-alcoholic drinks cost less and there are no arguments about who's driving back home.

Water with frozen fruits

Make a plain glass of water more refreshing by adding frozen fruit such as orange, lemon, kiwi, peach, apricot and plum instead of ice cubes. The frozen fruit looks colourful floating about in the clear water and it chills your drink, giving it a hint of fruity flavour.

Ice tea

In the heat, iced tea might be more welcome than a cup of hot chai. Slices of lemon added to iced tea can also provide some relief from morning sickness. But iced tea does contain caffeine so you will need to count it in your daily allowance.

P/s : fuhhh yang tak pregnant pun rasa nak minum..kikiki :) 

Sebulan sudah kehilangan MH370

Dengarlah bintang hatiku

Dengarlah bintang hatiku 
Aku akan menjagamu 
Dalam hidup dan matiku 
Hanya kaulah yang ku tuju 

Dan teringat janjiku padamu 
Suatu hari pasti akan tepati 
Reff: 
Aku akan menjagamu 
Semampuku dan sebisaku 
Walau ku tahu ragamu tak utuh 
Ku terima kekuranganmu 
Dan ku takkan mengeluh 
Karena bagiku engkaulah nyawaku 

Dengarlah bintang hatiku 
Aku akan menjagamu 
Dalam hidup dan matiku 
Hanya kaulah yang ku tuju 

Dan teringat janjiku padamu 
Suatu hari pasti akan tepat 

Reff: 
Aku akan menjagamu 
Semampuku dan sebisaku 
Walau ku tahu ragamu tak utuh 
Ku terima kekuranganmu 
Dan ku takkan mengeluh 
Karena bagiku engkaulah nyawaku 

Aku akan menjagamu 
Semampuku dan sebisaku 
Walau ku tahu ragamu tak utuh 
Ku terima kekuranganmu 
Dan ku takkan mengeluh 
Karena bagiku engkaulah nyawaku 

Aku akan menjagamu 
Semampuku dan sebisaku 
Walau ku tahu ragamu tak utuh 
Ku terima kekuranganmu 
Dan ku takkan mengeluh 
Karena bagiku engkaulah nyawaku 

Karena bagiku…. 
Engkaulah nyawaku…

Sedih dan terus bersedih :( semoga keluarga diorang terus tabah menghadapinya. Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Kita masih mengharap kepulangan diorang :( sebak sangat... Dengar lagu kat atas tu lagi sedih... Ari tu tengok kat tv3 dengan background keluarga penumpang ... Sedihhh :( 





Friday, April 04, 2014

Delay Development Humaira

Fuh fuh berhabuk.... Ade sesape x yang rindu?? Kikikiki...
Bercerita tentang tajuk tu, citer pasal Humaira. Dia tergolong dalam Delay Development sebab masih belum berjalan di umur 1tahun8bulan ni. Sekarang ni duk baru merangkak. Kitaorang memang nak dia merngkak dulu sebelum berjalan sebab nak kasi lutut kuat. Hehehhe.. Sebab tu bagi dia naik tangga and merangkak bersama2..hahahha... :) 

Fisioterapi and terapi cara kerja tetap pergi.. Dalam sebulan 2kali kena pergi.. Apa yang diorg buat tu xdalah spesifik sangat.. Just bagi Humaira bertatih and pantau apa Humaira buat. And balik umah tetap kena ulang apa diorang buat. Kalau pergi sana memang sedih tgk baby2 lain.. Ada yang cakap dekat Ros, kalau ANAK DIORANG MCM HUMAIRA memang tak datang fisio dah.. Sedihhh sgt.. Rasa macam Humaira ni dh problem, tapi ade lagi yang pblem dari kita. Kita berusaha kan untuk anak2 kita :)

Tengok diorang buat Ros rindu nak jumpa kawan Humaira iaitu Ammar.. Bila nak dapat jumpa lagi... Susah tau nak jumpa.. Nanti aunty kasi hadiah lagi tau... :) 

Update : Ros menjalani fisioterapi di HOSPITAL BESAR SULTAN ABDUL HALIM,SUNGAI PETANI,KEDAH :) 






Friday, March 28, 2014

Big bad wolf book sale PENANG 2014

Yeayyyyy tertunai jugak impian nak pi ke sini. Banyak buku yang menarik tp Ros plak tak reti nak memilih..kehkeh :p sesape yang duk Penang leh la terjah .. :)


Total lost hanya rm46 jer.. Rasa berbaloi sgt. Kalau boleh duk lama, rasanya lagi banyak buku dapat grab... Sobsob... Harap kembali lagi... :) dengar yang Kl lagi berbaloi..beli kotak je isikan penuh..huwaaaaaa nak pergi yang kat KL :p






Tuesday, March 25, 2014

MH370 Ended in the Indian ocean

Ya Allah, rasa sebak di dada dengar PC dr perdana menteri semalam. Bangun pagi nk hepi pun xjadi. Tinggal kenangan sangat. Tapi amat berharap ada keajaiban yang berlaku. Ramai yang nak bukti..

Kotak hitam. Muncul la kamu. Kami semua ingin mengetahui punca kejadian ini. Kënapa, mengapa, bagaimana, apakah? :-( :-( :-( M0ga dapat dijadikan pgjaran dgn kehilangan ini.

Kalau tengok kedalaman Lautan Hindi ni Ya Allah. tak sanggup rasa. Masih lg mengharap untuk MH370. Harap PC hari buat kita lebih tenang skit. Setiap yang berlaku pasti ada hikmahNya. INnalillah.

Thursday, March 20, 2014

Big bad wolf book sale 2014 Penang

Jom terjah...... :)
Plan minggu lepas memang nak pi sgt tmpat mcm ni. Tapi tapi tapi tiba hari xjadi.. Geram....kikiki..
Terima je lah... Enjoy yer korang yang pergi.. Ade rezeki leh pergi lagi :) 


Wednesday, March 19, 2014

10 makanan membakar lemak


1. Oat :
Ia bukan sahaja mempunyai rasa yang hebat tetapi juga mengurangkan rasa lapar anda. Oat mengandungi serat yang membantu dan menstabilkan tahap kolesterol .

2. Telur: 
Telur adalah sumber yang kaya dengan protein dan rendah kalori. Telur membantu kita untuk membina otot dan membangunkan kolesterol baik .

3. Epal :
Epal diperkaya dengan antioksidan yang kuat dan makanan tambahan lain. Paling penting ia mengandungi pektin yang membantu untuk mengurangkan sel-sel lemak di dalam badan.

4. Green Cili :
cili hijau mengandungi Capsaicin yang membantu untuk membangunkan sel-sel pertumbuhan badan dan membakar kalori dalam masa cepat.

5. Bawang putih:
Bawang putih mengandungi Allicin yang mempunyai ciri-ciri anti -bakteria membantu kita untuk mengurangkan lemak dan membuang kolesterol tidak baik .

6. Madu: 
Madu adalah salah satu yang terbaik untuk membakar lemak. Tambah madu dalam air suam dan minum setiap hari pada awal pagi .

7. Teh Hijau:
Teh Hijau adalah salah satu yang paling berkesan yang boleh membantu anda untuk mengurangkan berat badan. Ia mengandungi Antioksidan yang membantu dan menstabilkan berat badan kita .Amik 2 cawan setiap hari teh hijau ini untuk hasil yang lebih baik.

8. Rumput Gandum (WHEAT GRASS) : 
Ia meningkatkan metabolisme dan membantu untuk mengurangkan lemak.

9. Tomato :
Tomato membantu kita untuk membakar lemak dalam masa cepat. Ia juga membantu kita untuk menjauhkan diri dari kanser. Jadi Ambil tomato dalam diet anda secara berkala.

10. Coklat Gelap :
Coklat gelap mengandungi Flavonoid, ciri-ciri anti -radang yang membantu untuk
mengurangkan tahap kolesterol dalam darah. Ia merangsang pertumbuhan serotonin
dalam darah dan juga membakar lemak.

P/s : hmmm lemak sy masih banyak..oh tidakkkkkkk :p

Baru 5tahun perkahwinan kami :)

Tidak pernah ku rasa perasaan yang begini
Tulus tuk mencintaimu
Semua kerna dirimu ku berubah
Hidup kini penuh dengan senyuman

Oh sayang datanglah ku inginkan dirimu
Dekatlah padaku ku rindukan pelukmu

Terima kasih atas segalanya
Yang telah kau beri amat ku hargai
Semua ku simpan di dalam hati
Penuh riang tawa mesra
Terus terukir di hati

Siapa sangka kan bahagia
Bila dulu pernah luka
Cinta datang tak diduga
Bawa hingga syurga

Dengar lagu ni...memang layan perasaan sungguh.. Kahkah :p Alhamdulillah dah masuk 5tahun perkahwinan kami. Memang masa Ros kawen dah cakap setiap 5tahun baru nak celebrate.. Maklumlah cukup setiap 5tahun baru leh nampak kestabilan... Chewaaahhh ayat :) Sebelum ni just cakap haa ari ni genap setahun doh... Kemudian 2tahun doh...

Bebaru ni asben beli kek kat Secret Recipe.. Dapat jugak la merasa redvelvet... Gitu rupanya redvelvet yg femes2 tu..hhehee.


Jom layan gambar lama2.. Kenangan sangat untuk Ros... Lagi satu, nak kurus.... Hahhaha... :p

BERTUNANG... Masa ni memang gemuk terlampau.. Macam sekarang dah berat ni. Susah nau mau turunkan.. Dulu senang je nak turun :p After SPM terus dipinang..kikiki... 

AKADNIKAH

MY RECEPTION

ASBEN's RECEPTION

HONEYMOON LA SANGAT :p
Korang punya tempat punya la grand kan.. Ros pilih bukit merah je.. Kikik.. Boleh main air... Maklumlah dulu kan zaman kanak2 lagi.. :)

SPONSOR UMRAH
Selepas kawen, ayah and mak bagi hadiah kawen yang tak dapat dilupakan. Sponsor pergi umrah. Asben plak sponsor mak dia.. Dapat la kami berkumpul di sana 1keluarga. Alhamdulillah :)


5TAHUN perkahwinan dikurniakan 2orang gegirl yang selalu buat mama papa happy.. Walau sedikit dugaan ada, tapi kami menerimanya dengan redha :)

1ST : NUR AUNI


2ND : HUMAIRA


P/s : SEMOGA PERKAHWINAN kami kekal ke jannah :) Kami terima segala ujian Allah. Kami juga insan biasa, moga diberi rahmat dan murah rezeki olehMu.. Syukur diberi suami yang amat memahami. Tq eh malam2 jaga anak :p