Wednesday, April 01, 2015

Penyakit dan Ubat

Stress pasal GST leh la sama2 kita amalkan... wakakakaka... (^O^)
Have fun semua.... moga ari ni lebih baik dr semalam♡♡♡

GST ... hahahaha.... nak update jugak...

Lama tak update blog, ari ni tentang GST lak kita update yer..wakakaka... Ari ni bermula lah 6% kita semua yer.. inshaAllah mungkin ade hikmah.. uwaaaa walau kadang rasa nak nangis.. gaji tak naik tapi suma barang naik.. mungkin bg kita ok, tp org2 di kampung mcm mana la ea.. moga urusan mereka dipermudahkan.

Dahla tak usah nak marah2, meh kita pakat berdoa tambah ibadat utk semua urusan kita dipermudahkan... chewaaahhh bg ceramah plak.. kikiki.. ye lah marah2 pun kena hadap jugak kan bnda ni.. so wait and see je la sampai bila bertahan...

Friday, January 30, 2015

Jumaat yang indah

Ros juga mohon maaf andai ade tersalah bahasa pada korang semua.. moga persahabatan kita berkekalan hingga akhir hayat....

Segmen : Selamat Hari Lahir By Cik Ash



Lama sangat rasa takjoin giveaway, segmen... kali ni jom kita try... hihi..tarikh tamat dia hari ni 30januari jam 11.59pm... kiranya Ros ni last minute la.. hihihi.. sebuk apa pun taktau....#^_^#

Ucapan untuk cikash: Hepi besday cik ash yang comel.... una suka tgk cik ash comel... sempena hari ni kita wat entry special untuk cik ash... hihihi.. moga cikash dimurahkan rezeki dan dirahmati Allah... muahciked.... (^O^) meh kita mengimbau kenangan cikash... hihi...


Wednesday, January 28, 2015

Resepi nasi ayam hainan ala chicken rice shop

Menu ni 1st time ros buatkan masa birthday Asben... Alhmdulillah menjadi jugak.. Happy nampak suami dan anak2 bertambah nasi

Nanti ros buat lagi, Ros update tutorial.. sebab ni resepi sebab nk bg ingt je.. kang ilang dlm pikiran, jenuh nk mencari.. hahahhaa..

Sup ayam:
Masukkan air dalam periuk,
Campak 4beradik (bungalawang,kulitkayumanis,bungacengkih dan buahpelaga)
Kiub ayam (ros guna yg aunihumaira)
Masukkan ayam and lepas ayam dh didih angkat ayam dh buh dalam air ais...

Ayam:-
Lepas rendam dlm air ais, korang amek kicap cair, bawang putih n halia.. ni ala2 steam la... n buh dlm bekas letak atas sup didih td tu... buat macam nak steam tu... untuk hiasan, korang tabur bawang goreng atas ayam tu.. perghhh :p

Sambal halia :-
Kisar halia, bwgputih dan halia... ros guna pengisar cosway tu ja.tarik2 siap.haahaa

Sambal merah:-
Blend cabai merah, cabai melaka, bwg putih, halia , air sup dan cuka skit.. ros guna pengisar cosway jgak.. lpas tu masak atas dapur jap..

Nasi:-
3cawan nasi, 4cawan air sup.. tambah butter 1sudu dan daun pandan.. kemudian tanak *^O^*

Nanti ros buat lagi, ros update buh gambar yer(>_<)

Tuesday, January 27, 2015

Hepy besday for ME... :p

Alhamdulillah dah 25tahun Umur Ros.. kadang umur tak penting kan.. kikiki.. sape ade tips awet muda kasi la skit.. hihi.. tq tq jugak pada yang wish dkat fb Ros... +_+

Nak celebrate pun xde la sangat.. sambut birthday anak lg best kan.. mak pun rasa kegembiraan.. hahahaa...


Friday, January 23, 2015

Hadiah besday kakak Auni.... kidzoona

Yang tu jer la yang buat dia hepi.. tapi kali ni ajak sepupu dia sekali bermain... lagi la happening kan.. seronok la sangat kan dpt bermain reramai.. InshaAllah ade peluang kita datang lagi yer.. (^O^)

Throwback : Nur Auni dah 4tahun

Ni akibatnya mak lama xupdate kan... so birthday anak pun dh lepas... so imbas kembali je la..hhahaha... untuk birthday tahun lepas tempah kek je. Kek plak ros tempah tema frozen. Maklumla sekarang suma minat frozen kan..

Semoga anak mama membesar dengan sehat diberkati Allah dan solehah dunia akhirat *^O^*



Wednesday, January 21, 2015

Busy la sangat....

Hmm nak busy tu tak la busy mana pun.. tapi keadaan yang buat diri jadi sibuk... mesti pembaca blog ni pun dh menurun Anak masuk tadika tapi kalahkan anak masuk darjah 1... :p

Alhamdulillah dah boleh bhagikan masa sikit untuk uruskan anak.. sekarang asben yg htr anak2 pagi, sempatla ros buatkan breakfast untuk asben n Humaira... kadang kalau rajin, masak untuk Auni trus balik tadika nnt...

InshaAllah pelan2 cuba untuk update kisah kami (*^﹏^*)

Friday, November 14, 2014

Khas untuk SAHABAT

Salam Jumaat semua... Alhamdulillah masih diberi kesihatan yang baik... Semoga hari ini lebih baik dari semalam... :) 

Khas untuk kawan blog semua... Semoga ikatan kita bertambah erat :)



Thursday, November 13, 2014

Pasar nelayan Penaga

Haishh kalau cerita pasal benda murah mesti ramai nk serbu... kat pasar nelayan ni ikan, udang dan ketam harga tak la murah sangat tapi terlampau fresh tu gerammmmm...

Asben Ros kekadang sanggup g belah sana semata nak beli ikan kembong fresh.. mak aihh sanggup jugak tunggu boat datang nak beli ikan :p kekawan yang duk area ni leh la pergi tgk ikan.. kadang ikan tenggiri, ikan jenahak n mcam lg ikan ada. Tak selalu, kira mcm nasib la... 

Harga ikan tu tengokla kadang sekilo rm6/rm7/rm8.. bila amek byk kilo terus jatuh harga.  Hihi.. 
udang besar pun kadang sekilo rm40/rm45 gtu ja. Sekarang ni nk mkn ayam rasa semacam kan maklumla ayam cucuk.. apapun kalau nak mkn ayam, mmg prefer ayam organik or ayam kampung... :) masing2 la kan.. kadang bedal jugak ayam cucuk pun.hahahah... sekali skala bolehlah kita berorganik..waakakaa ..

Pasar nelayan ni hari hari ada.. tp kalau ahad ramai sbb hari minggu.. harga pun mahai skit..  :)
Boat baru tiba.. masa ni dalam pukul 10.30pg. Waktu tak tentu, kadang tiba awal kadang tiba lambat...

Suasana dalam pasar nelayan

Ketam baru tiba.. masih merayap ketam2 ni.. hihi.. sekilo dlm rm15-rm20

Udang fresh.. harga ikut size.. 1kg dalam
rm40-rm55

Tu diaaaa ikan baru naik. Berlendir lagi.. bakar ni mmg sedappp sgt... haishhhh... 

Wednesday, November 12, 2014

Mini kebun belakang rumah

Berkurun lamanya baru nak citer pasal rumah kan..hahhha.. slow2 buat baru best kan.. kang siap semua nanti cepat jemu lak tengok rumah tu. Ni ayat kwn asben jgak yang tinggal area banglo tu..
Tips dia kalau nak buat rumah jangan buat semua... sebab nanti mungkin ada kesilapan kita buat.. tapi mmg betul, ada kesilapan bila kita buat semua sekaligus.. mula la ada nak ubah tu nak ubah ni... hihi.. eh dh lari topik lak..
Ok citer pasal mini kebun ni mmg ros ni xreti suma ni.. tp tgk rumah mak suma sayur homemade rasa best plak.. hari demi hari ku gigih tanam n siram pokok.. tgk hasil dia alhamdulillah.. cuma ada la sikit2 pokok yg xbrapa nak jadi.. lagi satu, Ros malu nak kuar rumah.. sibbaik kekadang asben yg siram pokok tu.. memahami sangat ye bang.. tq tq :p
Pasal kebun ni hari2 nak mikir nak susunatur mcm mana... kira mcm tu lah dulu wat sementara.. nanti ade bajet lebih, kita makeover..haahaha...
Daun pudina, rosemary, Pegaga, cili dan bendi
Daunpandan, daunkesum, kangkung, sawi

Ulamraja, limaupurut, daunsupdaunbawang taknampak sbb bru lpas trim..hihihi

Tuesday, November 11, 2014

Bila mood buat roti...

Hahahhha.. bila mood buat roti ni dlm sminggu mmg duk buat roti... sekarang ni tgk roti dh jemu.. tp senang sangat nk buat doh roti.. 

Pasal RESEPI nanti ros post tutorial buat doh roti.. pejam mata pun bleh tau.. :p

Ampun maaf, roti sy xscantik orang yg meniaga.. ni just nk bg anak2 mkn n suami..hihi

Hitam sbb xsapu telur... tp bkn hangit.. hihi

Konon nk wat cheese stick, tp kmbang terlajak..hahaha.. sibbaik anak2 mkn abes :p

Monday, November 10, 2014

Pisang goreng cheese

Ya Allah kalau bab cheese ni buat apa pun sodapppp... tapi asben kurang skit.. kalau buat pisang goreng cheese mmg feveret dia.. anak2 pun suka.. resepi ros simple je. 

Sebenarnya dah lama fenomena ni tp kitaorng baru mencuba and terus addict. Hhahaa. Melampau sgt la addict tu kan :p 

Pisang tu goreng dgn cmpuran tepung beras+tepung gandum, serbuk kunyit dan air skit.. dh siap goreng pastu tabur cheese parut dan gula merah.. mmg nyummmy.. tambah coklat rice pun sodap.

Sunday, November 09, 2014

Combo UPDATE...

Sebenarnya hari-hari Ros menulis kat blog ni cuma simpan kat draft..entah kenapa liat sgt nk publish kan... So skrg ni ampun ea Ros publish kesemua.. Lepas ni nak blogwalking kekawan lama.. Miss korang semua.. Tq sgt ade yg msg Ros tanya lama xupdate, tanya anak2 dan perkembangan rumah.. InshAllah pelan2 ros update tau.. Apa la yang sibuk sangat kan.. Hanya surirumah je kan... Kehkehkeh,,, sekarang dah naik pangkat sikit iaitu PEMAISURI KEDIAMAN.. Tu yang sangat sangat sibuk kan.... Hahahahha... Pandai2 je asben sekarang ni kan.. :p