Friday, August 23, 2019

Anak2 mama....

Lama mama tinggal dunia blog ni. Tapi bila ade kenangan lama rasa seronok untuk baca balik. Jadi mama update yg penting2 je ea. Hihi. Ni anak2 Ros yg semakin membesar. Alhamdulillah si kakak dah 9tahun, si Humaira dah 7tahun, si Ayesha dah 4tahun dan si boboy mama 2tahun. Kita teaser sikit gambar pi jepun2018. Nanti ade masa Ros update details. 🥰



Saturday, June 08, 2019

SELAMAT HARI RAYA!!

Entah la mimpi apa nak update ni.
Berhabuk sungguh dah blog ni.
Masih ada ke yg ingat Ros? 😍
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR BATIN..
DARI ROS SEKELUARGA




Wednesday, March 13, 2019

Anniversary perkahwinan 10tahun

Alhamdulillah 2019 genap perkahwinan Ros&Rizal 10tahun. Bukan lah mudah nak capai tahap ni, banyak dugaan jugak. Moga semua berpanjangan, saling sama menyayangi. 





Kat bawah ni anak2 mama yg semakin membesar.. Alhamdulillah.. 

Sunday, October 07, 2018

Rumah dah dijual. Tinggal kenangan....

Cerita pasal rumah bertam, ingt dulu Ros pernah update decor serta extend rumah tu. Nak delete sayang entry tu, jadi biar kenangan je la kan. Hehe. Tgk balik tu yg duk rasa seronok.

Sebab apa jual? Jual sebab nak pindah duk dekat dgn toklaki. Duk jauh tak larat ulang alik. Nak bg sewa pun kena topup lg so jual je la. Harga pun dapat jual lebih dari marketplace. Alhamdulillah rezeki anak2 kan... Tambah plak demi Humaira kan. Duk besar gini serius xmampu dgn dia. Lagi banyak kerja dia. So pindah belah pulau cari rumah kecik sikit. 🙈 tapi duk rasa macam nak pindah sp pulak.kekekeke.

Kenangan sgt masa baru beli rumah. 2013 tak silap...

Ruang tamu. Simple je sbb anak ramai kan. 

Ruang makan

Ruang dapur. Sangat dirindui sbb skrg dapur secoet je. Hahahah

Rumah yang sgt best. Merasalah kitorg duk rumah besar gini. Tp skrg hanya lah kenangan...

Tarikh last ros update kat ig pasal rumah ni. Masa iklan terus ade buyer. Walau harga mahal sikit still diorg nak. Depan surau plak kan. Alhamdulillah settle semua 7/10/2018. 

Thursday, August 23, 2018

Idea menu bersahur

Ini sebahagian menu bersahur Ros sekeluarga. Menu ulang2 gtu la.

Wrap+ayambakar+salad

Maggi kari

Sardin+telurgoreng+rotisosej

Telurkicap+sandwich

Bihunsingapore+keropok

Rotitelur+rotigarlic

Sandwichtelur+kacangtin+scrambleegg

1)Tomyam+telurmata+papadom
2)roti+scrambleegg


Daginggoreng+timun

Roti cicah gulai

Nasi goreng sardin

Rotisummerset+dagingburger

1)overnight oat
2)balance nasiayam
3)roti telur

Koeytoew singapore+nugget

Capati

1)Burger
2)ikansiakap3rasa+salad+nasi

1)Roti sosej
2)nasi+sambalikantongkol+sayur
3)fastfood
4) Rotisandwich

1)Rotitelur
2)Nasi+salad+telurgoreng+sardin

Mee goreng

Roti garlic + sup krim cendawan

Pizza paratha+ubi kentang

1)karipap
2)roti canai
3)bihun singapore




Wednesday, August 23, 2017

Resepi capati


Resepi capati :-
2cawan tepung atta
1sudu minyak
2sudu planta
3/4 cawan air panas
Ros guna cawan ikea tu ja..
*simpan kat blog.. Senang nk rujuk.. 🥰

Monday, May 08, 2017

Pengalaman bersalin Ahmad Widad

Baru baru ni birthday anak Ros yg ke3. Terlupa dah kisah bersalin mcm mana. Teringt masih lagi ada blog sendu ni baca balik rasa bestnya ada kenangan. Kalau tak lupa terus. So ni Ros update la kejap pasal kisah bersalin kat widad. Mujur ada update kt ig. Kalau tak lupa dah rasa 😂

Pengalaman bersalin #AhmadWidad

Sabtu 6May2017
11.30 malam - Tetiba rasa perut mcm memulas... Suruh asben pegang, rasa gerak2 baby mcm terlebih aktif.. Dah xsedap rasa, telefon mak.. Kebetulan mak plak tak tido lg.. Trus dtg rumah...

Ahad 7may2017
2.30pagi - sampai hospital , doc check ve.. Dh settle buat ve tgk dh 4cm. Doc tanya nk masuk LR atau wad, ros ckp wad dlu lah.. Sebab yg 3org ni sakit lama.. Ni tambah xbrapa sakit lg la,baik masuk wad😍

7.30pagi - contraction yg 5min tu ilang.. Boleh gelak2 plak dgn teman katil sebelah dan depan..😂 10.30pg - check ve lg 4cm jgak.. Ya Allah, entah bila rasa nk bersalin.. Sakit pun kejap ilang kejap mai.. Sakit tak kuat.. Haha.. Dpt petua dr kekawan tersayang suruh mandi air suam stiap jam dan squat bg cptkan jalan.. Mmg masa ni mandi kerap n ketukketampi n mcm2 buat selagi tak sakit kan..

2.30ptg - cek ve lg duk 4cm jgak.. Nurse tnya nk masuk LR x, ros ckp xnk lg.. Diorg pun ok.. Cuma diorg pesan tdo n mkn byk ye utk tenaga kan tkut tetiba sakit dtg...

6.30ptg - ni dh start rasa contraction kuat skit , Mil dtg bawak bihun goreng tp xleh nk mkn dh rasa ,contraction duk rasa kerap dh... Tp still leh tahan lg.. 9.30mlm - asben balik sp sbb dia duk rasa mcm xbsalin lg, skli ros suruh nurse check ve sbb sakit dh kuat.. Tgk dh 7cm trus kna masuk LR sbb katanya dh ank ke4,last msg asben dh nk masuk LR, trus dia patah balik 😂

Isnin 8may2017
12.30mlm doc pecah ketuban, kali ni mmg susah sgguh nk pecah ketuban... Duk pikir apa la salahku ni smpai susah sgguh.. Nurse nk pasang brnula kt tgn kiri, ttiba tgn kiri bengkak salah cucuk urat.. Tgn kanan plak xjumpa urat, 3-4kli cucuk bru jumpa.. Uwaaa.. Sakit berdouble2...

1.15pg - dah start rasa sakit kuat, gegar abes katil bilik sbb sakit.. Haha.. Lawak plak tringt, dgn wayar ctg kt perut pun abes tcabut sbb duk pusing kiri kanan je xselesa... Ros pggil nurse, ckp dh xleh tahan.. Nurse cek dh nmpak kepala trus suruh push.. Alhamdulillah kali ni tnpa jahit.. Mgkin ank ke4 dh kot..

***pasal jantina tu mmg sgt suprise ingat girl sbb dr pregnant mmg bby asyik kepit je... Bila asben ckp boboi tu mcm ya allah patut la sakit sgguh2 kali ni nak bsalin😂 last dh rasa kalini...💪 Mungkin Allah nk bg peluang utk fokuskan anak istimewa Ros no.2 tu Allah bg boy ni. Kalau tak, mesti rasa nk bersalin lg klu girl. Kahkahkah.


Wednesday, December 09, 2015

Tadika Khalifah Intelek

Alhamdulillah kakak Auni dah habis sesi tadika 2015... nak kata terer tu tak la, tapi bab doa memang byk dia baca. Yasin, doa ibubapa, alfatihah dan surah2 lain alhamdulillah dia boleh baca.. 

Itu yg penting kan, yang lain tu pelan2 walau mama sedikit cuak jugak utk masuk darjah 1 nnt. Hihihi..

Manja tetap ada. Nangis pun cikgu kata sampai ujung tahun ada. Haha.. cikgu2 kat sini sumanya peramah dan baik.. 

Tahun depan, kakak Auni masuk prasekolah. Rezeki dia.. moga dia membesar dengan bijak di dunia dan akhirat...

Nanti kita tengok kakak Humaira plak pergi tadika.. hihi.. Ros htr dia mcm playschool gitu, kira xyah pkai uniform.. nanti 5tahun baru hantar tadika yg ada uniform.. hihi.. :)

Wednesday, December 02, 2015

Selamat hari lahir NURAUNI

Alhamdulillah genap 5tahun anak mami ni pada 30nov lepas..

Semoga diberi kesihatan yang baik, bijak n solehah... 

Kek mcm biasa , ros order dgn kak anne.. suka sgt kek dia sbb kena tekak♥♥♥.

Makasih kat keluarga mentua sebab deco2 siap belon segala... 

Kek dh comot, ramai tak sabar... haha

Sepupu kakak Auni

Makanan umah tok... nyummy