Tuesday, August 26, 2014

Raya di rumah sendiri... :)

Dua minggu selepas raya ketiga, tetamu datang tak berenti.. Alhamdulillah syukur.. Semoga datangnya korang semua dimurahkan lagi rezeki keluarga ini.. Rumah ni simple aje sebenarnya.. kalau korang tengok umah jiran2 Ros pergh super dasyat abisss.. mau nangis dalam bilik air.. kikiki.. Ros buat konsep moden je byk.. Semua citarasa asben... ade la skit2 tumpang bagi idea kan :)

Lagipun nak bagi rumah nampak luas kan.. takmo ade divider segala.. anak2 pun nak berlari senang, tambah pulak ade kereta mainan lagi la dasyat duk memusing.. :P NAnti lepas ni Ros update pasal rumah skit2.. lambat skit, banyak yang kosong kosong lagi :P

Ada jugak yang datang Ros xsempat nak amek gambar... tau duk hidang makanan sampai lupa nak snap gmbar.. Tq korang sudi datang...
ini budakk memang suka kaco dekor mama.. boleh la nampak sebahgian ruangtamu skit kan :)
ni area dining... hidang charkoeyteow untuk tetamu datang malam ngejut :P hahaha
ni keesokkannya... semua datang petang serentak
area luar rumah.. rumput tu effect gmbr je wrna gitu..luar wrna pucat je :P
beautiful girl.. dalam kamera asben banyak sangat gmbr dia ni :)
best main rumput ye nakk.. setahun sekali boleh la..hahhaha
anak2 pakat2 enjoy di luar kawasan.. Mak2 ayah semua sembang2 dalam rumah..hahaha
terima kasih semua kerana datang :) tak raya pun leh datang lagi :P


Monday, August 25, 2014

Raya 2014 kami....

Dah nak abis raya baru nak update blog.. kikiki.. tak de semangat lepas raya.. :p Alhamdulillah dalam kesederhanaan dapat jugak kami sekeluarga raya.. gambar raya pun xde meriah sangat.. sebak bila teringat kisah GAZA masa ni.. tahun ni asben dan Ros tak der baju raya.. semua kitar semula.. anak2 je beraya sakan.. baju mesti baru .. anak2 seronok mak pun hepi kan.. :) hihi

MALAM RAYA


 HARI RAYA


yang ni jer la gambar family kecik kami.. tahun depan berlima ke berempat ea?? kikiki
ni gambar all my family mentua... :)

Friday, August 22, 2014

Malaysia berkabung

Hari ni 22Ogos , hari MALAYSIA BERKABUNG.. tak terungkap kata bila jadi begini.. Sebak.. Andai berada di antara keluarga lagi la terucap kata. Semoga diorang tabah dan sabar menghadapi dugaan Allah....



Sunday, July 27, 2014

Selamat Hari Raya 2014

Alhamdulillah tahun ni dapat merasa nak raya lagi.. Semoga Ramadhan kita diberkati tahun ini..inshaAllah... Ros tahun ni raya umah mak mentua.. Boleh la diterima.. Happy jugak.. Syukur... Dari menghadap jem kan :p

Best raya umah mak mentua ni sebab ada ketupat rendang.. Maklumlah sebelum ni xpernah merasa makan ketupat gini.. Raya kelantan pepagi terus makan nasi .. Kikiki... 
Ni gambar ketupat mil buat... Jap gi malam baru kukus and baru buat rendang.. Adududu xsabarnyaaa :p

Di sini Ros sekeluarga mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI dan MAAF ZAHIR BATIN andai tersalah/terkasar bahasa.. Pada yang pulang ke kampung, hati-hati di jalan raya... :)




Monday, July 14, 2014

Raya mana tahun ni??

Alhamdulillah dah 16ramadhan... Kalau terawih pun dah ade qunut semalam. Bab masak ni, kekadang masak, kekadang makan kat surau depan umah.. Kadang gi umah mil, umah mak. Jarang ade kat rumah, tapi kalau duk rumah mesti nak masak jugak.. Korang dah shopping raya ker?? Ros tahun ni pkai yang mana ade jer.. Dekat anak2 je beli baru.. Tinggal baju kurung jer nak jahit..mampu ker jahit dgn takdak asas ni? Kain pun xdak lagi... Kahkahkah :p

Bercerita tentang raya, korang raya kat mana tahun ni..? Tahun lepas raya kelantan, so tahun ni mesti lah giliran en.asben.. Tapi tapi tapi Ros nak raya kelantan lagi ...boleh x? Hihihihi... Sebenarnya teringin nak berbuka puasa dengan keluarga di sana.. Tahun lepas xmerasa... Tahun ni ramai family kelate berkumpul...just teringinnnnnn...pleaseeee... Hmmm hmmm dah sah sah kena reject kan.. Xtau lah... Tapi raya umah mil pun best, ade ketupat rendang.. Arghhhh dilemma.... :( mak ros yang kat sp pun xbalik tahun ni.. Mcm mana ni?? 


Dilemma tengok 3negeri ni..kahkah.. Apapun pilihan di tangan suami.. Che waaaahhhh :p redha gituuu.. Hahhaha.. 


Thursday, July 10, 2014

BOIKOT.... Boleh ker??

Kalau nak cerita pasal BOIKOT ni memang susah kan, sebab banyak barang yang diguna pakai harian,, sebagai makanan harian dan segalanya...tapi bila tgk gambar perang dan berdarah tu macam mampu jer kan nk boikot., tak salah kita cuba... Jangan la hangat-hangat tahi ayam.. Time perang boikot, time redha p makan balik.. Mana tau time kita p beli atau makan balik tu diorang leh kumpul duit untuk gi perang? Sobsob.... 

Kat bawah ni antara produk boikot.. Moga kita istiqamah.. Walaupun Ros kekadang ade jugak guna produk tu and makan produk tu.. Yang mana kita mampu jom boikot, yang takmampu xpelah.. Asalkan ade usaha kan :) jangan la kita ckp nak menang kan diri.. Ade jugak yang cakap, kalau nak boikot , boikot semua la.. Ni milo duk makan, coklat duk makan.. ROS dah cakap... YANG MANA KITA MAMPU BOIKOT , KITA CUBA BOIKOTTTTTT,... faham takkk???? :p

                Sk-II rasanya produk jepun kan.. Huhuhu.... 



Banyakkkkkkkkkkkk jugakkkkkkk produk yang duk guna tu... Haishhhh... Pusing2 kepala duk pikir.. InshaAllah kita boleh..... :) Jom sesama kita doakan untuk keamanan Gaza.. Ingat, DOA ADALALAH SENJATA YANG PALING KUAT UNTUK UMAT ISLAMMMM.... 

PRAY FOR GAZA

Ya Allah sedih tgk gambar yang korang duk share tu.. Kecik2 dipenuhi darah dan sebagainya. Ayah nak lindung anak, akhirnya kedua ditembak.. Ya Allah sebak sangat.. Nak makan pun duk teringat mak cakap.. Nak raya pun dh tak bersemangatt. Kita kat sini punya lah beli baju raya kan, tapi diorang... Allahuakbar... Moga jannah tempat diorang.. :( apapun yang termampu kita sama-samalah memberi sumbangan pada diorang.. InshaAllah moga itu saham akhirat kita.. Dan JANGAN lupa DOA untuk GAZA dalam solat kita.. :) 

                                                     Pic credit : google :)





Tuesday, July 08, 2014

Sayang rumput sangat.......

Hahahha.. Bila dah pasang rumput tu, mula lah aktiviti menjirus kan.. Jirus tu korang kena sampai bertakung gitu.. PAGI DAN PETANG harus jirus.. Nak tambah MALAM pun lg bagus.. TAPI JANGAN JIRUS DI KALA TENGAHARI TAU.. Rumput lagi cepat nak mati.. Bebaru ni miss sehari xjirus, memang kering sungguh.. Tapi rumput ni susah nak mati korang, cuma akan jd kuning... 

PENJAGAAN RUMPUT KARPET
1) Haruslah siram pagi, petang dan malam
2) Siram sehingga air bertakung.. Nak mudah beli splitter jer.. Automatik.. Dalam 10-15minit alihkan tempat... Kalau ade duit banyak, beli la banyak kan xperlu nak alih2.. Gmbar kat bawah tu...
3) Tabur baja setiap 2minggu.
4) Untuk seminggu pertama, elakkan pijak atau berlari2 atas rumput tu sbb akar pun belum rapat lagi kan... :) 
5) Mudah je kan.. Tapi bab jirus tu PALINGGGG PENTING :) 

Asben pilih rumput PHILIPHINES HYBRID untuk rumput rumah Ros ni.. Total pemasangan sekali upah rm1150.. :) selamat duit poket kami..kekkeke :p 
 Bab jirus rumput memang bukan tugas Ros.. Malu nak kuar rumah.. Hahahha..sekali sekala bolehlah tolong kan.. Kahkah ...

Sebelum pergi keje jirus rumput dulu.. Kekekke.. Padahal isteri duk rumah je kan :p pemalas ke pemalu ea?! Kahkah :p

Nak pergi jejalan petang pun jirus rumput dulu..alahaiii..sayang sangat la rumput tu ye bang... :p

Home progress : landskap luar rumah :)

Landskap la konon.. Kahkah.. Sebenarnya baru 3minggu buh rumput kat luar rumah ni. Sebelum ni selama 6bulan jugak terbiar di luar rumah.. Bajett ketat sgt..... Alhamdulillah bebaru ni kawan asben sponsor rumput... Dapat la makeup cantik2 kat luar rumah tu kan.. Kerap sgt la pergi kedai pokok.. Nak beli pokok tu, nak beli pokok ni.. Kawan asben ni pilih rumput philipine hybrid(entahla ejaan tu).. Rm1/kaki... So beli yang 2kaki rm2. Upah bangla pasang rm150. Rumput ni murah sebab kawan asben amek dengan orang kampung. Alhamdulillah rezeki kami... :) 

                Masa baru sampai rumput. Total semua 600keping

Tengah malam diorang duk wat keje lagi.. Dalam kul 10pm siap pasang. Sebenarnya takboleh masuk memalam diorg ni sbb guard tak bg.. Tp sebabkan kawan asben ni mengejut antar rumput petang tu tpaksa segera pasang mlm tu jgak :) 

Keesokkannya baru nampak hasil... Alhamdulillah tenang mata memandang :) tapi bila siap ni korang kena jaga bebetul.. Tak jirus satu hari memang kering.. Sedih tgk masa kering tu.. Sekarang ni memang jirus pagi ptg sampai bertakung rumput tu.. 

Untuk stamping stone kt bawah ni, sebenarnya bukan stamping pun.. Asben Ros guna penutup longkang tu ja.. Harga rm7/sekeping.. Kalau stamping mahal lagi tak silap.. And kemudian susun batu celah2 tu.. Diy je sbb nak upah orang xtau mcm mana style dia nak :p 


Kat bawah ni pulak yang kawasan mini garden Ros.. Pun tak berapa siap lagi.. Konon nak bercucuktanam la kan.. Pepagi toklaki yang kena jirus..kahkah :p

Asingkan dengan pagar putih tu sebab tak nak bagi nampak sepah sangat.. Hahhha.. Maklumlah macam2 pokok ade jd tak teratur sangat.. :) 

    Pokok pun kecik2 lagi.. Harap cepatla membesar pokok2 tu.. Baru nampak sikit kan :) 

Haa gitu lah hasilnya.. Nanti letak pasu sikit kat tengah2 pagar tu.. Kononnya entrance la kan.. Kikiki.. 
Berpeluh korang tgk tanah luas macam ni.. Kalau ade duit memang kitaorang extend rumah lagi.. InshaAllah, ade rezeki nak tambah bilik and dapur basah.. Tak larat oo nak trun naik tangga ni.. :( kahkah...