Thursday, December 29, 2011

INFO EMAS

sumber google :p
INFO EMAS
Merupakan wang tanpa sempadan
Tidak boleh dicipta

Kadar harga yang tinggi
Aset yang mudah cair

Emas tidak boleh dimanipulasikan

Mudah dibahagi tanpa jejaskan nilainya

Nilai wang kertas jatuh dalam jangka masa panjang tetapi emas mengekalkan kuasa beli di dalam jangkamasa panjang.

Penyimpanan yang baik kerana harga emas sentiasa meningkat

Boleh digunakan dimana-mana negara tidak seperti wang kertas

Diiktiraf oleh seluruh manusia sebagai benda yang cantik dan berharga

Wednesday, December 28, 2011

Nak kasi clear tentang pelaburan emas dan silver :)

Semalam ros ada post tentang pelaburan emas dan silver. Itu adalah permulaan baru bagi ros dan family tapi bagi kekawan yang masih belum clear tentang pelaburan emas atau silver ini boleh la lihat carta KENAIKAN DIVIDEN 2010 :)





Tuesday, December 27, 2011

PERMULAAN BARU MENYIMPAN EMAS DAN SILVER

Assalamualaikum..

Wah sonok yer en.hubby cuti 3hari, tapi selalunya kalau ada cuti am ni mesti kena ganti sabtu :( sob3.. Apapun itu bukanlah sempena topik di atas tu. Ros nak cerita kan permulaan baru untuk diri kami :) Sebenarnya dah lama hubby buat benda ni, tapi bila duk tengok2 Ros pun jadi berminat lak.. Hihi.. Menyimpan emas atau silver adalah suatu yang berharga.. Fuhh!! Baru Ros perasan ni, selama ni hanya sambil lewa jer tapi setelah compare dengan 10tahun yang lalu.. MasyaAllah :)

Abu Bakar Ibn Abi Maryam melaporkan bahawa beliau mendengar Rasulullah SAW telah bersabda:
"Akan tiba suatu zaman di mana tiada apa yang bernilai dan boleh digunakan oleh umat manusia. Maka simpanlah dinar dan dirham (untuk digunakan)"
Hadis dari Musnad Imam Ahmad Ibn Hanbal 

Kekawan leh rujuk graf di bawah untuk lagi detail kenaikan harga emas dan silver :) Harga ini akan menunjukkan peningkatan yang lebih positif kerana permintaan orang ramai untuk melabur benda ini. Harga emas dan silver ini akan terus meningkat dari masa ke semasa :) 

Graf kenaikan harga emas sejak

Graf kenaikan harga perak

Friday, December 16, 2011

Nasi beriani KAPITAN

Nasi beriani mamak KAPITAN ni memang buat Ros ketagih sangat  ^◕‿◕^。. Tak tau lah kenapa. First time makan beriani nih rasa macam tiada dah yang dapat ditandingi.. Chewaaah.. Tekak orang lain-lain2 kan, tak taulah korang rasa macam mana. Restoran dia pun tak banyak dalam MALAYSIA nih. Gambar yang kat bawah Ros tapau wat balik umah jer. Kalau makan kat sana, nasi beriani dia dalam claypot. Teringin lak nak gi makan yang dalam claypot. hihihi :P



Tuesday, December 13, 2011

KEK COKLAT KUKUS SIMPLE :P

Alhamdulillah dapat jugak Ros buat kek coklat kukus bebaru nih. Walaupun busy dengan NUR AUNI tapi nasib sumanya menjadi. Pasal resepi pulak, Ros amek dengan my mum. My mum penah belajar buat kek coklat kukus pada zaman dulu. :)


Resepi kek coklat kukus...

Bahan-bahan kek coklat:- 
1)3biji telur
2)2cawan gula castor
3)1penutup esen vanilla
4)2cawan tepung gandum✿
5)1/4 cawan serbuk koko✿
6)1/2 cawan milo✿
7)2sudu kecil soda bikarbonat✿
8)1sudu kecil baking powder✿
9)1cawan minyak masak, 
10)1 cawan susu segar, 
11)secebis garam
12)coklat manik

cara-cara:-
1)Didihkan air sebelum mulakan buat adunan kek, sebab sementara buat bahan sempatlah air tu mendidih :)
2)ayak bahan bertanda ✿ dan ketepikan :)
3)pukul telur bersama gula hingga kembang
4)masukkan esen vanilla, minyak masak dan susu segar.
5)masukkan tepung sedikit demi sedikit sebab kalau masa mixer tengah berpusing ia akan kuar habuk yang banyak kalau buh semua terus :P
6)kemudian biar ia berpusing selama beberapa saat untuk sebatikan.
7)sediakan loyang yang telah disapu butter(untuk tak nak bagi melekat).
8)tuang adunan dalam loyang dan kukus selama 45minit-1jam. Sentiasa check setiap 30minit.
9)Cucuk dengan garpu yer untuk pastikan dah masak ke belum. kalau tak melekat tu maksudnya dah masak.
10)sejukkan kek sebelum dipotong dan dicuahkan toppingnya..

Bahan-bahan topping:-
1)100g coklat cooking. kalau beli yang 200g ambik separuh dari coklat tu jer.
2)4sudu besar marjerin( Ros guna jenama planta)
3)1cawan susu pekat
4)1penutup esen vanilla
5)1sudu besar serbuk milo
6)secebis garam

cara-cara:-
1) didihkan air dalam periuk.
2)sediakan periuk berasingan, masak coklat cooking tu dalam periuk yang diletakkan atas air didihan tu.(Ni yang Ros buat sebab tak berapa pro lagi.. hihihi)
3)masukkan susu pekat,esen vanilla,serbuk milo dan secebis garam.
4)kacau hingga sebati
5)biarkan sejuk dan siap dituang.

p/s: kalau korang tak faham leh la tanya Ros yer. SHARING IS CARING

Monday, December 12, 2011

Nasi Padang Minang, Penang

Sabtu lepas, Ros and family pergi makan kat NASI PADANG MINANG kat Jalan Transfer, Penang. Kat sana tersedia lebih kurang 40jenis lauk. Lauk memang sedap dan sentiasa fresh dan panas2. Memang tak termakan lah suma lauk tu. Kalau pergi sana Ros amek ikan bakar, sambal belacan, ulam-ulaman dan gulai pun memang sedap sangat.

Boleh dikatakan semua jenis lauk-pauk ada kat sana. :) Satu lagi pasal air minuman, Ros selalu order air kotak je sebab kat dalam tu Chinese yang bancuhkan. Kalau korang tak kisah leh aje nak order :P harga makanan kedai berpatutan la, tak murah sangat and tak mahal sangat.. Memang berbaloi la sebab nyummy rasanya :)

Diorang ni family-run business, Restoran Nasi Padang Minang telah diajukan oleh Alias Rahman dan isterinya. Nasi padang ni sebenarnya berdasarkan style masakan yang datang Sumatera Barat, Indonesia.

memang nampak macam kedai cina tapi bkn sebab di Penang ni banyak sewa dengan kedai cina :)
sebahagian dari lauknya...
ada yang xsiap lagi nih :P
yummyyy....

Kat bawah ni detail kedai nih kalau korang berminat nak rasa :)

Nasi Padang Minang
International Hotel
92 Transfer Road
10050 Penang

(11am-8pm tapi selalunya kalau dah petang lauk dah tak berapa fresh atau habis :P)
 GPS Coordinates : 5.421384  100.330698

 Sumber: ada gak copy sikit-sikit dari blog lain :)

Monday, December 05, 2011

B'day Party Papa & Nur Auni

Assalamualaikum kekawan...

Alhamdulillah settle jugak birthday party my hubby and gegurl NUR AUNI. Birthday diorg ni selang sehari jerk tapi Ros celebrate sekali bcuz jimat sikit :p birthday party ni sambut ala versi sendiri untuk family jer. Insyaallah bila AUNI dah pandai makan kek, kita buat besar sikit.. hehehe.. Pada hari tu Ros sempat masak nasi minyak and spagetti. Yang lain semua berserah pada yang lebih LAYAK untuk membuatnya. Kihkih.. Mcm kek, Ros order online dengan KAK ANNE dan lasagna tu Ros order dengan member hubby, KAK LIZA. Semuanya puas hati and sedap sangat. Pasal decoration lak, Ros cuba buat sendiri, tu yang ada comot and tak kemas sangat.

birthday girl :)
Happy sangat sebab family my hubby datang untuk celebrate sekali. :) diorang memang sporting habis. Auni pulak bila orang datang umah dia, dengan semua orang dia nak pergi, so sempat lah mama dia buat keje sikit-sikit.