Thursday, November 13, 2014

Pasar nelayan Penaga

Haishh kalau cerita pasal benda murah mesti ramai nk serbu... kat pasar nelayan ni ikan, udang dan ketam harga tak la murah sangat tapi terlampau fresh tu gerammmmm...

Asben Ros kekadang sanggup g belah sana semata nak beli ikan kembong fresh.. mak aihh sanggup jugak tunggu boat datang nak beli ikan :p kekawan yang duk area ni leh la pergi tgk ikan.. kadang ikan tenggiri, ikan jenahak n mcam lg ikan ada. Tak selalu, kira mcm nasib la... 

Harga ikan tu tengokla kadang sekilo rm6/rm7/rm8.. bila amek byk kilo terus jatuh harga.  Hihi.. 
udang besar pun kadang sekilo rm40/rm45 gtu ja. Sekarang ni nk mkn ayam rasa semacam kan maklumla ayam cucuk.. apapun kalau nak mkn ayam, mmg prefer ayam organik or ayam kampung... :) masing2 la kan.. kadang bedal jugak ayam cucuk pun.hahahah... sekali skala bolehlah kita berorganik..waakakaa ..

Pasar nelayan ni hari hari ada.. tp kalau ahad ramai sbb hari minggu.. harga pun mahai skit..  :)
Boat baru tiba.. masa ni dalam pukul 10.30pg. Waktu tak tentu, kadang tiba awal kadang tiba lambat...

Suasana dalam pasar nelayan

Ketam baru tiba.. masih merayap ketam2 ni.. hihi.. sekilo dlm rm15-rm20

Udang fresh.. harga ikut size.. 1kg dalam
rm40-rm55

Tu diaaaa ikan baru naik. Berlendir lagi.. bakar ni mmg sedappp sgt... haishhhh... 

Wednesday, November 12, 2014

Mini kebun belakang rumah

Berkurun lamanya baru nak citer pasal rumah kan..hahhha.. slow2 buat baru best kan.. kang siap semua nanti cepat jemu lak tengok rumah tu. Ni ayat kwn asben jgak yang tinggal area banglo tu..
Tips dia kalau nak buat rumah jangan buat semua... sebab nanti mungkin ada kesilapan kita buat.. tapi mmg betul, ada kesilapan bila kita buat semua sekaligus.. mula la ada nak ubah tu nak ubah ni... hihi.. eh dh lari topik lak..
Ok citer pasal mini kebun ni mmg ros ni xreti suma ni.. tp tgk rumah mak suma sayur homemade rasa best plak.. hari demi hari ku gigih tanam n siram pokok.. tgk hasil dia alhamdulillah.. cuma ada la sikit2 pokok yg xbrapa nak jadi.. lagi satu, Ros malu nak kuar rumah.. sibbaik kekadang asben yg siram pokok tu.. memahami sangat ye bang.. tq tq :p
Pasal kebun ni hari2 nak mikir nak susunatur mcm mana... kira mcm tu lah dulu wat sementara.. nanti ade bajet lebih, kita makeover..haahaha...
Daun pudina, rosemary, Pegaga, cili dan bendi
Daunpandan, daunkesum, kangkung, sawi

Ulamraja, limaupurut, daunsupdaunbawang taknampak sbb bru lpas trim..hihihi

Tuesday, November 11, 2014

Bila mood buat roti...

Hahahhha.. bila mood buat roti ni dlm sminggu mmg duk buat roti... sekarang ni tgk roti dh jemu.. tp senang sangat nk buat doh roti.. 

Pasal RESEPI nanti ros post tutorial buat doh roti.. pejam mata pun bleh tau.. :p

Ampun maaf, roti sy xscantik orang yg meniaga.. ni just nk bg anak2 mkn n suami..hihi

Hitam sbb xsapu telur... tp bkn hangit.. hihi

Konon nk wat cheese stick, tp kmbang terlajak..hahaha.. sibbaik anak2 mkn abes :p