Wednesday, December 09, 2015

Tadika Khalifah Intelek

Alhamdulillah kakak Auni dah habis sesi tadika 2015... nak kata terer tu tak la, tapi bab doa memang byk dia baca. Yasin, doa ibubapa, alfatihah dan surah2 lain alhamdulillah dia boleh baca.. 

Itu yg penting kan, yang lain tu pelan2 walau mama sedikit cuak jugak utk masuk darjah 1 nnt. Hihihi..

Manja tetap ada. Nangis pun cikgu kata sampai ujung tahun ada. Haha.. cikgu2 kat sini sumanya peramah dan baik.. 

Tahun depan, kakak Auni masuk prasekolah. Rezeki dia.. moga dia membesar dengan bijak di dunia dan akhirat...

Nanti kita tengok kakak Humaira plak pergi tadika.. hihi.. Ros htr dia mcm playschool gitu, kira xyah pkai uniform.. nanti 5tahun baru hantar tadika yg ada uniform.. hihi.. :)

Wednesday, December 02, 2015

Selamat hari lahir NURAUNI

Alhamdulillah genap 5tahun anak mami ni pada 30nov lepas..

Semoga diberi kesihatan yang baik, bijak n solehah... 

Kek mcm biasa , ros order dgn kak anne.. suka sgt kek dia sbb kena tekak♥♥♥.

Makasih kat keluarga mentua sebab deco2 siap belon segala... 

Kek dh comot, ramai tak sabar... haha

Sepupu kakak Auni

Makanan umah tok... nyummy

Thursday, October 01, 2015

Pengalaman bersalin AYESHA

Dah sebulan baru nak update pasal ni. Maklumlah kali ni memang nekad nk pantang bebetul.. chewaahhh :p


Bawah ni plak pengalaman bersalin AYESHA...

Khamis 20/8/2015

1am - Tengah sedap tido , Ros terjaga sebab perut memulas.. so masuk toilet buang segala.. duk dalam 5min rasa plak.. dah xsedap hati, terus ros kemas rumah, mop dan lipat baju. Kemas beg hospital dan baby.. last minit buat.. berdebar rasa..
Time ni asben dah tido dgn Auni humaira kat depan tv.. sejak pregnant memang tak tido dah kat atas, suma tido bawah sbb tak larat la kalau nak turun naik rumah 2tingkat. Tu ros la.. org lain xtau la..hahaha

3am - Ros g sandar belakang asben rasa dah mcm sakit sgt sebab contraction dh 5min sekali.. jenuh nk tahan.. asben bangun terus mandi2 dan nk hantar kat rumah mak. Nak urus2 anak , baru hantar Ros kat hospital

7am - tapi lepas sampai umah mak lepas Subuh, mak Ros pgg perut kata baby belum turun mungkin petang baru bersalin katanya.. Ya Allah rasa nak nangis sebab sakit dah 5min sekali.. tak tahan dah rasa... nak mkn, nak minum semua tak leh.. tapi mak ros paksa dan paksa... muka abes berkerut sebab taktahan..

10am - Time ni mak Ros suh tido jap.. uihh nak tido pun tak bleh dah.. rasa nak bersalin dh rasa.. mak ros ckp lambat lg ni.. ptg bru baby kuar.. duk ulang je dia ckp.. mak kata nk pergi hosp pergi lah, tapi nanti kena tahan wad je la.. dia pgg betis pun xrasa baby nk kuar.. Alahai..

4pm - Time ni memang taktahan dah... bgtahu kat asben nak gi hospital dah sebab sakit sgt2 dh rasa.. jenuh bertahan dr 1pg hingga 4ptg, sakit setiap 5minit tu.. mak Ros pegang perut cakap baby dah mcm kelodak and betis serta kaki dah sejuk baru dia suruh g hospital. Asben plak cuak sebab takut bersalin dalam kereta. Haha.. mak ckp sempat lg.. 2jam pun sempat lg.. aduh... jenuh jgak dengar cakap mak ni.. kahkah..

4.30pm - Sampai hosp, nurse cek tekanan darah and urine.. tapi urine xdpt dah sebab Ros xleh nk buang airkecil dh sebab sakit sgt2 dah.
Doc suruh baring and nak scan serta check bukaan. Katanya bru 6cm.. sakit ros mcm dah bukak byk.. katanya labour room xde kosong sebab ramai datang nk bersalin..haishh..

5.30pm - Baru dapat masuk labour room.. nurse tolak pkai wheelchair.. masa nak naik atas katil tu Ros dah xleh naik sebab sakit sgt. Nurse suruh naik jugak.. dia kata ari ni ramai masuk terus nak beranak. Dia prepare semua brg atas katil and pecahkan ketuban.. lepas tu, terus rasa baby nak kuar.. ade pulak light meconium, nurse tanya doc, doc ckp xpe truskan bersalin normal sebab kepala baby dah nampak.. cuak gak kalau nk kna emergency czer..

6.08pm - Alhamdulillah selamat bersalin anak perempuan sebesar 3.65kg.. tak terkata bila nurse letak atas dada. Sgt sgt lama bonding time.. rasa happy sgt

Wednesday, September 30, 2015

Selamat Hari Lahir Humaira

HUMAIRA BINTI AHMAD RIZAL
28 September 2012
3.6kg

Rasa kejap je masa berlalu..
Dah 3tahun si kedua Ros ni.
Alhamdulillah..
Pernah Ros cerita pasal dia.
Perkembangan lambat.
Berjalan 1tahun10bulan..
Merangkak je lebih..
Dapat tahu merangkak lama lagi bgus lega rasa..
Tapi sekarang, Ya Allah Tak terkawal nk jaga dia..
Ngamuk sana ngamuk sini..
Baling barang tu xyah cakap la..
Byk bersabar je la..
Nanti dah besar, akan rindu semua tu..
Takde kek tahun ni sebab mama berpantang..
Lgpun awak belum kenal ape tu birthday.hahaha..
Nnti dh faham , kita celebrate tau :p
Moga awak menjadi anak yg bijak dan solehah..
Berjaya di dunia dan akhirat.
Aminnn...

SELAMAT HARI LAHIR UNTUKMU HUMAIRA ♡

Tuesday, August 18, 2015

The Little Stars on Stage

Bebaru ni kakak Auni terlibat dengan aktiviti tadika kat Mydin Mall Bertam... mama n papa pun semangat la nk tgk.. berdebar pun ade.. tanya dia buat persembahan apa.. katanya cing cing kechau... haishh jenuh memikir.. haha

Rupanya buat persembahan tarian joget cina.. haha... boleh la nak.. omei sgt persembahan gtu.. nasibbaik xnangis.. maklumla manja skit kakak Auni ni.. risau tkut dia malu buat persembhan depan org ramai :p

Friday, August 07, 2015

Bedung dan barut baby super comel...

Assalamualaikum semua...
Pagi ni bersemangat nak ceritakan pasal bedung and barut baby yang super comel...
Barang-barang gini sangat penting kan utk anak 1st... 
Zaman Ros dlu tak jumpa benda gini, so anak ketiga baru lah nak merasa.. kikiki..

Ni antara barang Ros yg shopping ari tu.. macam2 ade terjual tau...

InshaAllah Shaz bedungbarut baby sangat sangat trusted... Warna kain bedung dan barut sangat2 comel tau.. Jahitan yang sangat berkualiti... Tali barut pun bila basuh memang tak bergulung :)

Rainbow...sweet kan??
Plain pun ada
Tungku bayi
Antara stock bedungbarutbaby
KLIK gambar utk view Harga :)


 Kalau korang nak tahu lebih detail pasal harga, saiz, dan lain-lain, jgn lupa follow ig dan fb atau watsap nombor kat bawah ni
                                               IG : @bedungbarutbaby
WhatsApp : 017-3825182



Monday, May 18, 2015

Resepi roti jala.. lembut sampai ke petang...

Roti jala ni mmg ade je resepi yg sangat senang. Tapi Ros suka yg style susah ni.. sbb lembut je.. hihihi... lg satu suka buh marjerin/planta kasi lemak.. sbb kalau aunihumaira boleh makan gtu saje tanpa cicah gulai/kurma

Resepi roti jala cara susahla skit :
*3cawan tepung gandum
*2 1/2cawan minyak
*1biji telur
*2 1/2 cawan air
*1/2cawan santan
*1sudu besar marjerin/planta
*Secubit garam
*Pewarna kuning/serbuk kunyit

Masukkan semua bahan dlm pengisar n blend... last skli bru buh tepung... hihi...

Resepi roti jala time malas :
*2cawan tepung gandum
*2cawan air
*1biji telur
*1sudu planta - xbuh pun xpe tapi ros suka sbb jd berlemak
*Secubit garam
*Pewarna kuning/serbuk kunyit

Masukkan semua bahan dalam pengisar n blend kan...last skali bru masuk tepung..

Perap kejap dah boleh menjala... ni baru ni buat pulut kuning n gulaiayam..ade baki utk esok trus menjala.. hihi

P/s : rotijala moden sbb empat segi..guna botol yg ade 3muncung tu.. hihihi

Pulut kuning untuk Humaira

Selamat pagi semua....
Alhamdulillah hari jumaat lepas, tertunailah nazar untuk si Humaira ni.. masa Humaira belum jalan dulu, Ros nazar nk buat mkn2 n letak kat surau depan umah. Tapi hari demi hari tertangguh gtu ja... hari jumaat lepas hilang rasa bebanan tu... Alhamdulillah..

Ros panggil mak , mil jgak utk tlg skit2.. maklumla ade anak kecik ni klu nk masak byk uwaaaaaa mmg xdapat la kan... hahaha. BUat benda simple je mcm pulut kuning n gulai ayam *^▁^*

Thursday, May 14, 2015

Humaira......

Alhamdulillah syukur dia membesar dengan baik... berjalan masa 1tahun10bln. Kategori lambat la.. time ni memang risau sgt..
Makasih sgt utk yang tak lupa tanya pkembangan Humaira ni... yang mendoakan pun syukur sangat... dah jalan dah cuma tggu nak bercakap plak.. bulan 9 nie genapla Humaira 3tahun... Dah jadi kakak time tu. InshaAllah... ;)
Sejak nak dpt adik ni faham la kan, perangai memang sgt2 comel.... haha.. xdapat apa yang dia nk, abes suma bnda dibaling.. kitaorang taklayan sgt, ade time bolehla nk peluk2 or pujuk...
Semoga membesar dengan sehat, solehah n bijak ye nak...

Wednesday, January 28, 2015

Resepi nasi ayam hainan ala chicken rice shop

Menu ni 1st time ros buatkan masa birthday Asben... Alhmdulillah menjadi jugak.. Happy nampak suami dan anak2 bertambah nasi
Nanti ros buat lagi, Ros update tutorial.. sebab ni resepi sebab nk bg ingt je.. kang ilang dlm pikiran, jenuh nk mencari.. hahahhaa..
Sup ayam:
Masukkan air dalam periuk,
Campak 4beradik (bungalawang,kulitkayumanis,bungacengkih dan buahpelaga)
Kiub ayam (ros guna yg aunihumaira)
Masukkan ayam and lepas ayam dh didih angkat ayam dh buh dalam air ais...
Ayam:-
Lepas rendam dlm air ais, korang amek kicap cair, bawang putih n halia.. ni ala2 steam la... n buh dlm bekas letak atas sup didih td tu... buat macam nak steam tu... untuk hiasan, korang tabur bawang goreng atas ayam tu.. perghhh :p
Sambal halia :-
Kisar halia, bwgputih dan halia... ros guna pengisar cosway tu ja.tarik2 siap.haahaa
Sambal merah:-
Blend cabai merah, cabai melaka, bwg putih, halia , air sup dan cuka skit.. ros guna pengisar cosway jgak.. lpas tu masak atas dapur jap..
Nasi:-
3cawan nasi, 4cawan air sup.. tambah butter 1sudu dan daun pandan.. kemudian tanak *^O^*
Nanti ros buat lagi, ros update buh gambar yer(>_<)

Yang terbaru buat 18/4/2020


Friday, January 23, 2015

Throwback : Nur Auni dah 4tahun

Ni akibatnya mak lama xupdate kan... so birthday anak pun dh lepas... so imbas kembali je la..hhahaha... untuk birthday tahun lepas tempah kek je. Kek plak ros tempah tema frozen. Maklumla sekarang suma minat frozen kan..

Semoga anak mama membesar dengan sehat diberkati Allah dan solehah dunia akhirat *^O^*