Thursday, December 29, 2011

INFO EMAS

sumber google :p
INFO EMAS
Merupakan wang tanpa sempadan
Tidak boleh dicipta

Kadar harga yang tinggi
Aset yang mudah cair

Emas tidak boleh dimanipulasikan

Mudah dibahagi tanpa jejaskan nilainya

Nilai wang kertas jatuh dalam jangka masa panjang tetapi emas mengekalkan kuasa beli di dalam jangkamasa panjang.

Penyimpanan yang baik kerana harga emas sentiasa meningkat

Boleh digunakan dimana-mana negara tidak seperti wang kertas

Diiktiraf oleh seluruh manusia sebagai benda yang cantik dan berharga

Wednesday, December 28, 2011

Nak kasi clear tentang pelaburan emas dan silver :)

Semalam ros ada post tentang pelaburan emas dan silver. Itu adalah permulaan baru bagi ros dan family tapi bagi kekawan yang masih belum clear tentang pelaburan emas atau silver ini boleh la lihat carta KENAIKAN DIVIDEN 2010 :)





Tuesday, December 27, 2011

PERMULAAN BARU MENYIMPAN EMAS DAN SILVER

Assalamualaikum..

Wah sonok yer en.hubby cuti 3hari, tapi selalunya kalau ada cuti am ni mesti kena ganti sabtu :( sob3.. Apapun itu bukanlah sempena topik di atas tu. Ros nak cerita kan permulaan baru untuk diri kami :) Sebenarnya dah lama hubby buat benda ni, tapi bila duk tengok2 Ros pun jadi berminat lak.. Hihi.. Menyimpan emas atau silver adalah suatu yang berharga.. Fuhh!! Baru Ros perasan ni, selama ni hanya sambil lewa jer tapi setelah compare dengan 10tahun yang lalu.. MasyaAllah :)

Abu Bakar Ibn Abi Maryam melaporkan bahawa beliau mendengar Rasulullah SAW telah bersabda:
"Akan tiba suatu zaman di mana tiada apa yang bernilai dan boleh digunakan oleh umat manusia. Maka simpanlah dinar dan dirham (untuk digunakan)"
Hadis dari Musnad Imam Ahmad Ibn Hanbal 

Kekawan leh rujuk graf di bawah untuk lagi detail kenaikan harga emas dan silver :) Harga ini akan menunjukkan peningkatan yang lebih positif kerana permintaan orang ramai untuk melabur benda ini. Harga emas dan silver ini akan terus meningkat dari masa ke semasa :) 

Graf kenaikan harga emas sejak

Graf kenaikan harga perak

Friday, December 23, 2011

ROTAVIRUS

Assalamualaikum..

Ros nak share dengan korang semua tentang virus ROTAVIRUS ni sebab my NUR AUNI biasa terkena virus ni dan sangat berbahaya untuk bayi yang berumur 24bulan ke bawah :)

APAKAH ROTAVIRUS??
✤Cirit-birit luar biasa yang berlanjutan 20kali sehari
✤Adalah virus yang lumrah dan boleh akibatkan demam panas dan muntah-muntah di kalangan kanak-kanak.
✤3-24bulan berisiko tinggi dijangkiti virus ini
✤Hampir semua kanak-kanak mungkin pernah mengalami jangkitan ini.

SIMPTOM ROTAVIRUS
✤cirit birit yang berlanjutan sbanyak 20kali sehari selama seminggu.
✤Demam panas
✤Muntah berlarutan

Jangkitan ROTAVIRUS ni boleh akibatkan dehidrasi(kehilangan air dari tubuh yang teruk). Kejadian ini boleh menyebabkan kejutan, kegagalan buah pinggan dan kerosakkan otak atau mungkin boleh kehilangan nyawa. Adalah penting untuk ketahui simptom dehidrasi seperti :-
✤Kelesuan
✤Kering, sejuk badan
✤Sedikit atau tiada air mata bila menangis
✤Mulut kering
✤Mata cengkung
 ✤Kehausan keterlaluan

boleh lihat muka my AUNI ketika ini sangat kelesuan+demam panas

BAGAIMANA ROTAVIRUS MEREBAK??
✤Melalui faecal-pral(virus merebak melalui najis ke mulut kanak-kanak lain)
✤Tangan,barangan mainan dan objek di sekitar yang tercemar
✤Pengambilan makanan minuman yang tercemar
✤Sentuhan pada permukaan tercemar

RAWATAN ROTAVIRUS
✤Tidak ada rawatan yang khusus untuk virus ini. Sering kali rawatan dibuat untuk mengelak kehilangan air dari tubuh dengan menambah pengambilan cecair. Untuk kes-kes serius, rawatan hospital diperlukan untuk transfusi air melalui urat(IV) macam gambar kat bawah.


kena cucuk untuk transfusi air melalui urat

CARA CEPATKAN PENYEMBUHAN DARI ROTAVIRUS
✤Elak kehilangan air dari tubuh adalah penting.
✤Perlukan sesapan air yang kerap walapun selepas muntah-muntah.
✤Jangan beri anak makanan selepas muntah. Mulakan dengan makanan yang lembut serta hambar.
✤Jika anak enggan makan, beri sedikit demi sedikit dengan kerap.
✤Rehat secukupnya

CARA ELAK JANGKITAN ROTAVIRUS
✤Jangkitan ROTAVIRUS tidak boleh dibasmikan sepenuhnya kerana virus ini mudah merebak. Walaupun langkah-langkah desinfeksi diambil untuk halaman bermain, barangan mainan serta pencucian tangan biasa dilakukan, ia bukanlah penyelesaian MUKTAMAD.


✤Kanak-kanak boleh dilindungi secara berkesan dengan pemberian vaksinasi untuk jangkitan ROTAVIRUS.


✤Anda boleh melindungi anak anda daripada virus ini seawal umur bayi 6minggu. Jumpa doktor andq untuk maklumat mengenai vaksin ROTAVIRUS.(macam ros dulu, dapat vaksin ROTARIX, AWAS!!! Vaksin ini tak perlu dicucuk tapi perlu minum sahaja) Totally dekat rm170 jugak harga dia. Mungkin lain tempat lain harga :) 

DO NOT INJECT yer.. bagi kot mulut macam minum air :)
P/s: cegah sebelum terlambat. Macam my AUNI dulu dah kena baru mama dia gelabah, dan alhamdulillah sempat lagi untuk mencegahnya :)

Monday, December 19, 2011

Amalan ketika menyusu

Assalamualaikum kekawan :)

Hari ni Ros nak share amalan ketika menyusukan anak. Yang ni pun Ros copy paste jer.. Alhamdulillah dah dekat setahun lebih menyusukan my NUR AUNI nih. Lepas ni boleh la kita pakat amalkan yang ni pula. Insyaallah..

Amalan ibu Imam Shafie ketika menyusukan beliau:

1) Menyusukan beliau dalam keadaan berwudhu'
2) Membaca Surah Luqman ayat 16 ketika menyusukan di sebelah kanan
3) Membaca Surah Luqman ayat 17 ketika menyusukan di sebelah kiri
4) Membaca Surah Luqman ayat 18-20 atau zikir ketika bayi sendawa

Berkat amalan ini, Imam Shafie berjaya menghafaz Al-Quran pada umurnya 6 tahun.

P/s: SUSU IBU ADALAH SUSU YANG TERBAIK TAPI JANGANLAH MEMAKSA UNTUK MENYUSU JIKA TAK DAPAT LAKUKAN. MUNGKIN ADA HIKMAH DISEBALIKNYA :)

Kucing tak NAJIS kepada kita

Nabi menekankan di dalam beberapa hadisnya bahawa kucing itu tidaklah najis. Malah diperbolehkan untuk berwudhuk menggunakan air bekas minuman kucing.

Kenapa Rasulullah Saw berani mengatakan bahawa kucing tidak menjadi najis kepada manusia? Persoalannya, bagaimana Nabi mengetahui badan kucing tidak mempunyai najis? Jawapannya, kulit kucing mempunyai otot-otot yang berfungsi untuk melawan sel bakteria.

Otot kucing juga dapat menyesuaikan diri dengan sentuhan otot manusia. Pada permukaan lidah kucing pula dilapisi oleh berbagai benjolan kecil yang runcing, benjolan ini berbentuk bengkok mengucup seperti kikir atau gergaji. Bentuk ini sangat berguna untuk membersihkan kulit.

Ketika kucing minum, tidak ada setitis pun air yang akan jatuh dari lidahnya. Sedangkan lidah kucing sendiri merupakan alat pembersih yang paling canggih, permukaannya yang kasar boleh membuang bulu-bulu mati dan membersihkan bulu-bulu yang tersisa di badannya.

Kajian Yang Dijalankan

Telah dilakukan berbagai penyelidikan terhadap kucing mengikut pelbagai perbezaan usia, posisi kulit, punggung, bahagian dalam tapak kaki, bibir, dan ekor. Pada bahagian-bahagian tersebut dilakukan pengambilan sampel melalui usapan. Di samping itu, kuman juga diletakkan pada bahagian-bahagian tertentu. Diambil juga cairan khusus (air liur) yang berada pada dinding dalam mulut dan lidahnya.

Hasil yang didapati selepas ujikaji adalah:

1. Hasil yang diambil dari kulit luar tidak mempunyai kuman, meskipun dilakukan berulang kali.

2. Tempat yang kuman sengaja diletakkan menunjukkan hasil negatif sekitar 80% (20% mempunyai kuman), jika dilihat dari air liurnya. Ini menunjukkan kucing dapat melawan kuman yang diberikan kepadanya.

3. Cairan yang diambil dari permukaan lidah juga menunjukkan ketidak hadiran kuman.


Kuman enterobacter yang tidak merbahaya

4. Hanya sekali kuman dijumpai semasa proses penyelidikan. Kuman ini termasuk dalam kumpulan kuman yang dianggap sebagai kuman biasa yang selalunya membiak dalam tubuh manusia dalam jumlah yang kecil seperti enterobacter, streptococcus, dan staphylococcus. Jumlahnya kurang dan membiak dalam lingkungan 50 ribu pertumbuhan.

5. Kajian tidak menemui jenis kuman yang beragam dan berbahaya. Perbagai sumber yang dipercayai dan hasil penyelidikan laboratorium menyimpulkan bahawa kucing tidak mempunyai kuman dan mikrobakteria. Air liurnya bersih dan boleh membersihkan seluruh badannya.

Ulasan para doktor yang bergiat dalam bidang kuman, Dr. George Maqshud, ketua laboratorium di Klinik Haiwan Baitharah, jarang sekali ditemui kehadiran kuman pada lidah kucing. Jika mempunyai kuman, itu menunjukkan kucing itu akan atau sedang sakit.


Lysozyme menjadi agen pembersih di dalam tubuh kucing

Selain itu, Dr. Gen Gustafsirl menemui kuman yang banyak pada anjing, manusia 25% dari anjing, kucing mempunyai separuh kuman dari manusia. Doktor haiwan di klinik haiwan Damaskus, Said Rafah menegaskan bahawa kucing mempunyai peranti pembersih yang bernama lysozyme.

Kucing tidak menyukai air kerana air merupakan tempat yang sangat subur dalam pertumbuhan bakteria. Kucing juga sangat menjaga kestabilan suhu tubuhnya.

Jika diperhatiakan, kucing tidak banyak berjemur dan tidak suka mendekati air. Tujuannya agar bakteria tidak berpindah kepadanya. Inilah yang menjadi faktor yang membuatkan kuman tidak ada pada tubuh kucing.

Hadith-Hadith Mengenai Kucing

Kabsyah binti Kab bin Malik menceritakan bahawa Abu Qatadah, mertua Kabsyah masuk ke rumahnya lalu ia menuangkan air untuk wudhuk. Pada masa itu datang seekor kucing yang ingin minum. Lantas ia menuangkan air di bekas untuk kucing itu minum. Kabsyah berkata, “Perhatikanlah”. Abu Qatadah berkata, “Apakah kamu hairan?” Kabsyah menjawab, “Ya”. Lalu Abu Qatadah berkata bahawa Nabi SAW pernah bersabda, Kucing itu tidak najis. Kucing binatang yang suka berkeliling di rumah (binatang rumahan), (HR At-Tirmidzi, An-Nasai, Abu Dawud, dan Ibnu Majah).

Diriwayatkan Ali bin Al-Hasan dan Anas menceritakan bahawa Nabi Saw pergi ke Bathhan suatu daerah di Madinah. Lalu beliau berkata, “Ya Anas, tuangkan air wudhuk untukku ke dalam bekas”. Lalu Anas menuangkan air. Ketika sudah selesai, Nabi menuju bejana. Namun terdapat seekor kucing datang dan menjilati bekas air tersebut. Melihat kejadian itu, Nabi berhenti sehinggakan kucing tersebut berhenti minum lalu Rasulullah berwudhuk. Nabi ditanya mengenai kejadian tersebut, beliau menjawab, “Ya Anas, kucing termasuk perhiasan rumah tangga, ia tidak dikotori sesuatu, malah tidak ada najis.”

Diriwayatkan dari Dawud bin Shalih At-Tammar dan ibunya yang menerangkan bahawa hambanya memberikan Aisyah semangkuk bubur. Namun ketika ia sampai di rumah Aisyah, tenyata Aisyah sedang solat. Lalu ia memberikan isyarat untuk menyimpannya. Sayangnya setelah Aisyah selesai mendirikan solat, ia lupa adanya bubur. Datanglah seekor kucing lalu memakan sedikit bubur tersebut. Ketika Aisyah melihat bubur tersebut dimakan kucing, Aisyah lalu membersihkan bahagian yang disentuh kucing dan Aisyah memakannya. Rasulullah Saw bersabda, “Ia tidak najis. Ia binatang yang berkeliling”. Aisyah pernah melihat Rasulullah Saw berwudhuk dari sisa bekas jilatan kucing, (HR AlBaihaqi, Abd Al-Razzaq, dan Al-Daruquthni).

Kalaulah bukan dari wahyu Allah tentulah Rasulullah Saw tidak akan berani mengatakan bahawa kucing itu bersih. Segala sesuatu yang baru ditemui oleh para ilmuwan pada zaman moden ini, telah diketahui ilmunya oleh Rasul Kita Muhammad saw sejak 1500 tahun yang lalu.

Friday, December 16, 2011

Nasi beriani KAPITAN

Nasi beriani mamak KAPITAN ni memang buat Ros ketagih sangat  ^◕‿◕^。. Tak tau lah kenapa. First time makan beriani nih rasa macam tiada dah yang dapat ditandingi.. Chewaaah.. Tekak orang lain-lain2 kan, tak taulah korang rasa macam mana. Restoran dia pun tak banyak dalam MALAYSIA nih. Gambar yang kat bawah Ros tapau wat balik umah jer. Kalau makan kat sana, nasi beriani dia dalam claypot. Teringin lak nak gi makan yang dalam claypot. hihihi :P



Wednesday, December 14, 2011

Tuesday, December 13, 2011

KEK COKLAT KUKUS SIMPLE :P

Alhamdulillah dapat jugak Ros buat kek coklat kukus bebaru nih. Walaupun busy dengan NUR AUNI tapi nasib sumanya menjadi. Pasal resepi pulak, Ros amek dengan my mum. My mum penah belajar buat kek coklat kukus pada zaman dulu. :)


Resepi kek coklat kukus...

Bahan-bahan kek coklat:- 
1)3biji telur
2)2cawan gula castor
3)1penutup esen vanilla
4)2cawan tepung gandum✿
5)1/4 cawan serbuk koko✿
6)1/2 cawan milo✿
7)2sudu kecil soda bikarbonat✿
8)1sudu kecil baking powder✿
9)1cawan minyak masak, 
10)1 cawan susu segar, 
11)secebis garam
12)coklat manik

cara-cara:-
1)Didihkan air sebelum mulakan buat adunan kek, sebab sementara buat bahan sempatlah air tu mendidih :)
2)ayak bahan bertanda ✿ dan ketepikan :)
3)pukul telur bersama gula hingga kembang
4)masukkan esen vanilla, minyak masak dan susu segar.
5)masukkan tepung sedikit demi sedikit sebab kalau masa mixer tengah berpusing ia akan kuar habuk yang banyak kalau buh semua terus :P
6)kemudian biar ia berpusing selama beberapa saat untuk sebatikan.
7)sediakan loyang yang telah disapu butter(untuk tak nak bagi melekat).
8)tuang adunan dalam loyang dan kukus selama 45minit-1jam. Sentiasa check setiap 30minit.
9)Cucuk dengan garpu yer untuk pastikan dah masak ke belum. kalau tak melekat tu maksudnya dah masak.
10)sejukkan kek sebelum dipotong dan dicuahkan toppingnya..

Bahan-bahan topping:-
1)100g coklat cooking. kalau beli yang 200g ambik separuh dari coklat tu jer.
2)4sudu besar marjerin( Ros guna jenama planta)
3)1cawan susu pekat
4)1penutup esen vanilla
5)1sudu besar serbuk milo
6)secebis garam

cara-cara:-
1) didihkan air dalam periuk.
2)sediakan periuk berasingan, masak coklat cooking tu dalam periuk yang diletakkan atas air didihan tu.(Ni yang Ros buat sebab tak berapa pro lagi.. hihihi)
3)masukkan susu pekat,esen vanilla,serbuk milo dan secebis garam.
4)kacau hingga sebati
5)biarkan sejuk dan siap dituang.

p/s: kalau korang tak faham leh la tanya Ros yer. SHARING IS CARING

Monday, December 12, 2011

Nasi Padang Minang, Penang

Sabtu lepas, Ros and family pergi makan kat NASI PADANG MINANG kat Jalan Transfer, Penang. Kat sana tersedia lebih kurang 40jenis lauk. Lauk memang sedap dan sentiasa fresh dan panas2. Memang tak termakan lah suma lauk tu. Kalau pergi sana Ros amek ikan bakar, sambal belacan, ulam-ulaman dan gulai pun memang sedap sangat.

Boleh dikatakan semua jenis lauk-pauk ada kat sana. :) Satu lagi pasal air minuman, Ros selalu order air kotak je sebab kat dalam tu Chinese yang bancuhkan. Kalau korang tak kisah leh aje nak order :P harga makanan kedai berpatutan la, tak murah sangat and tak mahal sangat.. Memang berbaloi la sebab nyummy rasanya :)

Diorang ni family-run business, Restoran Nasi Padang Minang telah diajukan oleh Alias Rahman dan isterinya. Nasi padang ni sebenarnya berdasarkan style masakan yang datang Sumatera Barat, Indonesia.

memang nampak macam kedai cina tapi bkn sebab di Penang ni banyak sewa dengan kedai cina :)
sebahagian dari lauknya...
ada yang xsiap lagi nih :P
yummyyy....

Kat bawah ni detail kedai nih kalau korang berminat nak rasa :)

Nasi Padang Minang
International Hotel
92 Transfer Road
10050 Penang

(11am-8pm tapi selalunya kalau dah petang lauk dah tak berapa fresh atau habis :P)
 GPS Coordinates : 5.421384  100.330698

 Sumber: ada gak copy sikit-sikit dari blog lain :)

Wednesday, December 07, 2011

HELAH UNTUK KURUS

Mungkin anda mempunyai masalah untuk mengawal kadar pengambilan makanan. Tambahan lagi sekiranya makanan yang dihidang amat menyelerakan. Jadi, apakah cara tipu muslihat terbaik untuk anda berjaya mengurangkan berat badan?

1.Menghidu makanan

-Mungkin anda merasakan bahawa cara ini tidak masuk akal sama sekali. Tetapi berdasarkan kajian yang telah dilakukan oleh Dr Alan R. Hirsch ( Smell & Taste Treatment and Research Foundation in Chicago ) terhadap 3000 sukarelawan mendapati bahawa seseorang yang gemar menghidu makanan biasanya lebih kurus berbanding mereka yang tidak gemar menghidu.

2.Letakkan cermin bertentangan dengan tempat makan anda

-Satu kajian mendapati bahawa seseorang yang makan dihadapan cermin akan mengurangkan 1/3 jumlah pengambilan makanan berbanding mereka yang tidak makan dihadapan cermin. Ini berlaku mungkin disebabkan apabila anda melihat diri anda sendiri, ia akan mengingatkan mengenai matlamat yang ingin dicapai.

3.Kelilingi tempat makan anda dengan warna biru

-Adakah anda perasan mengapa kebanyakan restoran makanan segera tidak menggunakan warna biru sebagai tema restoran mereka? Ini adalah disebabkan kajian psikologi yang telah dilakukan bahawa penggunaan warna biru akan menahan selera makan seseorang. Elakkan warna seperti oren, kuning, dan merah ditempat makan kerana ia akan meningkatkan lagi selera makan anda.

4.Tangkap gambar makanan yang anda ambil

-Setiap kali anda melihat gambar makanan yang telah diambil, pasti ia akan mengingatkan anda untuk melakukan perancangan tentang bagaimana cara untuk anda berjaya mengurangkan berat bandan.

5.Ikat seutas benang pada bahagian perut

-Apabila anda sudah merasakan benang yang diikat pada perut semakin menegang, ia bermakna anda seharusnya sudah perlu berhenti daripada mengambil makanan lagi.

Sumber: iluvislam

P/S : agak-agak berkesan tak ea? Hahaaha...

Monday, December 05, 2011

B'day Party Papa & Nur Auni

Assalamualaikum kekawan...

Alhamdulillah settle jugak birthday party my hubby and gegurl NUR AUNI. Birthday diorg ni selang sehari jerk tapi Ros celebrate sekali bcuz jimat sikit :p birthday party ni sambut ala versi sendiri untuk family jer. Insyaallah bila AUNI dah pandai makan kek, kita buat besar sikit.. hehehe.. Pada hari tu Ros sempat masak nasi minyak and spagetti. Yang lain semua berserah pada yang lebih LAYAK untuk membuatnya. Kihkih.. Mcm kek, Ros order online dengan KAK ANNE dan lasagna tu Ros order dengan member hubby, KAK LIZA. Semuanya puas hati and sedap sangat. Pasal decoration lak, Ros cuba buat sendiri, tu yang ada comot and tak kemas sangat.

birthday girl :)
Happy sangat sebab family my hubby datang untuk celebrate sekali. :) diorang memang sporting habis. Auni pulak bila orang datang umah dia, dengan semua orang dia nak pergi, so sempat lah mama dia buat keje sikit-sikit.


Sunday, December 04, 2011

TITANIC 3D

Yeayy ternyata filem TITANIC bakal 'dihidupkan' versi 3D dan IMAX3D oleh pengarah terhebat, James Cameron.. Filem paling berjaya dalam sejarah perfileman dunia, Titanic bakal ditayangkan semula di pawagam seluruh dunia sempena memperingati ulang tahun ke-100 tragedi karamnya kapal yang meragut ribuan nyawa itu.  Filem lakonan Leonardo DiCaprio dan Kate Winslet ini dijangka akan menemui penonton dengan lebih romantis lagi pada 6 April 2012 .Nanti pakat serbu pawagam reramai tahun depan :P Harap my gegurl AUNI dapat bekerjasama ") hahahaa

Thursday, December 01, 2011

Happy BIRTHDAY my LOVE

Ari ni adalah ulangtahun my hubby yang ke-31 :) Beza sehari je dengan my gegurl :P Inilah semangatku dan penemanku seumur hidup. Semoga menjadi suami yang baik dan taat perintah ALLAH.. Amin... NO hadiah tahun ni tapiiiii...........tunggu :)

Wednesday, November 30, 2011

i'm 1 year old now :)

Alhamdullillah my gegurl dah genap setahun hari ni :) Semoga menjadi anak yang baik dan taat pada perintah ALLAH yer :)

Sunday, November 27, 2011

Tahun baru bulan ISLAM

SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU 1433h. Semoga tahun ini kita akan jadi yang lebih terbaik untuk meningkatkan amal ibadat.

Saturday, November 26, 2011

HADIAH TERBAIK Untuk ISTERI

1. Hadiah Mendengar : Berikan hadiah ini kepada isteri anda dan kamu hendaklah benar-benar mendengar apa yang dikatakan. Jangan mencelah, jangan berangan-angan & jangan merancang bagaimana kamu hendak membalas. Pandang mata isteri semasa dia sedang bersemangat dengan apa yg nak dikatakan. (eye contact)

2. Hadiah Tanda Kasih : Jangan kedekut utk memberikan pelukan, ciuman & ramasan tangan. Selalu membelai dahi isteri berulang-ulang kali, mencium dahi dan kawasan muka isteri.. dan Biarkan tanda-tanda kecil ini menunjukkan rasa kasih dan sayang yg ada didalam diri anda..

3. Hadiahkan Sehelai Nota : Ia mungkin ringkas seperti “Sy Sayang Awak!.” , “sy nak awak selalu!” “Senyuman awak buat hati sy tenang.” atau sesuatu yang kreatif seperti sebuah syair dan puisi. Letakkan nota-nota ini di tempat yang tidak disangka oleh insan yang dikasihi anda akan jumpa..

4. Hadiah Ketawa : Berikan sesuatu yang melucukan seperti gambar kartun atau artikel. Mesejnya ialah, “Saya suka ketawa bersama awak.” “Sy suka cara awak ketawa” “Sy suka cara awk berjalan” dan lain2.

5. Hadiahkan Puji-Pujian : Sesuatu yang simple seperti “Warna biru memang ngam dengan awak la” atau “Sedapnya masakan awak” atau “Cantik baju ni syg!” dan lain2..

6. Hadiah Bantuan : Tolong basuh pinggan mangkuk, buang sampah, jemur/angkat baju, jaga anak, dan lain-lain kerja yg boleh mengurangkan keletihan isteri dengan kerja2 rumah dan tambah2 lagi isteri yg juga bekerja untuk membantu ekonomi keluarga.

7. Sekali-sekala buat kejutan untuk isteri anda. Seperti menghadiahkan dia sejambak bunga pada masa yg benar2 dia tak jangka.. Bercuti di tempat2 yg indah dan romantik..

8. Hadiah Bersendirian : Ada ketika kita hanya mahu bersendiri. Peka kepada saat-saat itu dan berilah masa dan ruang untuk dia bersendiri.

9. Hadiah Keceriaan : Cuba sedaya upaya supaya kita sentiasa ceria apabila bersama orang-orang yang dikasihi.

10. Hadiah Riadah : Sertai sesuatu sukan/aktiviti yang disukai oleh orang yang dikasihi. Walaupun anda tidak minat dengan sukan/aktiviti itu, Kalah pun tak apa, sebenarnya kamu masih menang.. :)


11. Hadiahkan Doa : Selalu berdoa untuk kesejahteraan orang-orang yang dikasihi dan beritahu mereka yang mereka setiasa berada di dalam doa kita.

*Suami yg mengamalkan tips2 ini insya’allah akan dapat merasa perbezaan layanan isteri anda semakin hari semakin syahdu…

P/s: Papa NUR AUNI take note yer kalau ada baca..hahaha :P

Friday, November 25, 2011

23 Zulhijjah 1432H

 Alhamdulillah pada tarikh Kalendar Islam 23 Zulhijjah 1431 tahun lepas my little junior NUR AUNI dilahirkan. Baru-baru ni ankku genap setahun doh... (。◕‿◕。) Syukur kepada Allah kerana kurniakan dia untukku. Kepada mummy TTC jangan bersedih yer, insyaallah rezeki korang semua tak lama lagi. Ros sentiasa mendoakan korang semua.... Ros pun macam korang juga dulu. Jangan pikir sangat ye sebab boleh stress nanti. :)


selepas dilahirkan :)
sekarang.. :)

Thursday, November 24, 2011

KEBANGGAAN MALAYSIA

Kebanggaan kami, rakyat Malaysia.


lelaki paling handsome..




Tarteel/tartil: Membaca al-Quran secara tidak terburu-buru dengan tempo yang perlahan (tidak terlalu lambat atau cepat), membetulkan lafaz dan sebutan huruf-hurufnya, serta menjaga hukum-hukum tilawahnya.

Firman Allah dalam Surah al-Muzammil ayat 4 yang bermaksud:
"Dan bacalah al-Quran itu dengan perlahan-perlahan."

dan Surah al-Baqarah ayat 121 yg bermaksud:
"..Mereka membacanya dengan bacaan yang sebenar."
________________________

Tajwid: ilmu yg menerangkan cara membaca al-Quran, tempat mula dan berhenti membaca, tempat keluar huruf, sifat huruf, makhraj, harakat dan sebagainya.
________________________

Tarannum: suatu ilmu atau kaedah seni suara yang dipelbagaikan mengikut proses nada, rentak dan irama tertentu.

Wednesday, November 23, 2011

Tuesday, November 22, 2011

BEST MALAYSIA KEEPER

He's our Hero. Save the penalty goal, save Malaysia. A great performance from Khairul Fahmi Che Mat. World class keeper that Malaysian have.

The best ever Malaysia Keeper. Are you agree ?
 

HARIMAU MALAYA

ala sweetnyer... kihkih

 TEAM Malaysia Hebat kerana MALAYSIA ade :-
....geng MUSLIM,
....seorang TAMIL,
....seorang GURU,
dan yg penting Team MALAYSIA ade :-
...khairul fahmi CHE MAT yg sentiasa CERMAT menangkap bola,
dan MALAYSIA juga ade :-
...baddrol BAHTIAR yg sentiasa BERIKHTIAR menjaringkn gol dari jarak jauh :)
dan yg paling Hebat ialah kerana MALAYSIA ade ONG ( Ong Kim swee ) !! (。◕‿◕。)

♥  MALAYSIA

Monday, November 21, 2011

Yeayyy!!!!! Pingat emas untuk MALAYSIA

Alhamdulillah rezeki MALAYSIA memenangi pingat EMAS untuk BOLASEPAK SUKAN SEA kali ini. Semoga pemain MALAYSIA terus mengekalkan prestasi mereka untuk permainan seterusnya. Malaysia menang penalti 5-4. Tahniah untuk penjaga gol kita KHAIRUL FAHMI kerana dia adalah pemain yang banyak menyelamatkan keadaan yang sangat mencemaskan..

KiSAH AYAHKU

Nak ceritakan tentang ayah Ros yang berada di KELANTAN nuhh... Oleh disebabkan terlalu minat dengan lagu AKU BUKAN BANG TOYYIB(wali band), dia sanggup pasang lagu tuhh dari KELANTAN ke KEDAH. Adikku ada cerita yang ayahku ni asyik duk repeat lagu nih walaupun ada banyak lagu dalam CD tuh. Hmm tak dapat nak bayangkan selama 6jam perjalanan tu asyik dengar lagu tuh. Kekadang rasa kelakar pulak tapi semua adikku and mak terpaksa layan jer.. Hahahah :) Apapun mungkin lagu tu membawa semangat bagi ayahku dan menghilang ke'mengantuk'kan dia..



 P/s: Bila terdengar lagu nih buat Ros mula rindu aboh dan ma di KELANTAN :(

Sunday, November 20, 2011

3D/4D scan in MALAYSIA

Anyway, kalau interested, here is a listing tempat-tempat yang para-para ibu boleh buat 3D scan dan/atau 4D scan kalau minggu kehamilan dah sesuai.  
Dinasihatkan ibu-ibu untuk CALL DULU untuk bertanya samada diaorang ada sediakan CD untuk copies scan tu semua dan berapa harga untuk scan. 
 

PULAU PINANG

Gleneagles Medical Centre,
1, Jalan Pangkor
10050 Penang, Malaysia
Main Line      : 04 - 227 6111
General Enquiries :04 - 220 2109

Tanjung Medical Centre
473 Jalan Burma
10350 Penang, Malaysia
Tel: 604-226 2323 (Hunting Lines)

KPJ Penang Specialist Hospital
Jalan Perda Utama,
14000 Bukit Mertajam,
Seberang Perai,
Pulau Pinang
Tel : 04-5486688
www.kpjhealth.com.my

KEDAH

Klinik Bersatu
65, Pekan Simpang Kuala,
05400 Alor Setar, Kedah
Tel : 04-7722001

Pusat Rawatan Mahsuri Sdn Bhd
Jln Mahsuri 1C,
Bandar Baru Darulaman,
06000 Jitra,Kedah
Tel:    048-916 2345
Contact Person:    PN NORAZZAH BT IBRAHIM

Metro Specialist Hospital
No 1, Lorong Metro,
08000 Sungai Petani, Kedah, Malaysia.
Tel: 04-4238888
http://www.hospitalmetro.com

PERAK

R S SPECIALIST KLINIK & WISMA BERSALIN
36, Jalan Kamaruddin Isa,
Fair Park, Ipoh.
Tel : 05-5450700

Hospital Pantai Putri
1-6 Jalan Tambun
31400 Ipoh
Tel : 05-5484333

Hospital Columbia Asia Cawangan Taiping
No 5, Jalan Perwira, 34000
Taiping, Perak
Tel: 05-820-8888

PAHANG
W.Y.Ko Specialist Maternity & Gynaecology Centre
B-2269 Jalan  Beserah, 25250 Kuantan
Tel:     09-566 7805

KUANTAN SPECIALIST HOSPITAL (77065-T)
(A Member of KPJ Healthcare Berhad Group)
51 , Jalan Alor Akar
Taman Kuantan
25250 Kuantan
Pahang Darul Makmur
Tel : 09-567 8588 / 567 8376

Kuantan Medical Centre (KMC)
No 1, Jalan Tun Ismail 9, Kuantan, Pahang, 25000 Malaysia
Tel: 609-5142 828

TERENGGANU

KLINIK MEDIC BESTARI PAKA
LOT 9 PT 188 BANGUNAN 2 TINHKAT B
PUSAT NIAGA PAKA JALAN BESAR
23100 PAKA DUNGUN
TERENGGANU
09-8278009


MELAKA

Klinik Pakar Wanita Liu & Vincent Sdn Bhd
G-18, Luh Ayer Keroh, Hotel King, 75450 Ayer Keroh, Melaka
Tel: 06-231 2468


NEGERI SEMBILAN

Columbia Asia Hospital Seremban
No. 292, Jalan Haruan 2, Oakland Commercial Center, 70300
Seremban, Negeri Sembilan
Tel: 06-601-1898

Hospital Bersalin Dr. Sukhilmi
1G, Jalan Coco Drive 3, Taman Bandar Senawang,
71450 Seremban, Malaysia
Tel: 06-6752560 ( Sue & Misha)
http://drsukhilmi.blogspot.com/

WILAYAH PERSEKUTUAN  

Pusat Perubatan Naluri Sdn Bhd.
No. 94, Jalan 1/27F Pusat Bandar Wangsa Maju,
Kuala Lumpur 53300 Wilayah Persekutuan.
Tel 03-4143 3633


POLIKLINIK SUBASRI DAN GAN
NO. 10, JALAN RAMPAI NIAGA SATU
RAMPAI BUSINESS PARK
53300
KUALA LUMPUR
TEl:  03-4143 4995


Kampung Baru Medical Centre (KBMC)
No. 85, Jalan Raja Abdullah,
Kampung Baru,
50300 Kuala Lumpur.
Tel : 03-26931007

SELANGOR

Klinik Ajwa
Seksyen 7, Shah Alam
no tel: 03-5510 6258

Klinik UMRA
No.18, Jalan Bola Tampar 13/14,
Seksyen 13, Shah Alam.
Tel: 5519 4319 / 55184319

KLINIK PAKAR WANITA AN-NUR
 Dr Fatimah & Dr Khamsiah
No 10 Medan Pusat Bandar 1
Seksyen 9
43650 Bandar Baru Bangi Selangor
03.89250020

Hospital Bersalin Razif
No. 33,35,37 & 39, Jalan Sri Sarawak 20A/KS2,
Taman Sri Andalas,
41200 Klang, Selangor Darul Ehsan.
Tel : 603 - 3323 7394

VISION COLLEGE
Lot 709-A, 6th Floor, Block E
Kelana Parkview Tower
Jalan SS6/2, Kelana Jaya
47300 Petaling Jaya
Selangor, Malaysia
(6)03-7803 8300

Diagnostic Center, Clinic & Holistic HealthCare Services
No:2A-1, Jalan PJS 8/2,Sunway Mentari, 46510,
(sebarang jalan dari Sunway Pyramid)
Contact Person:    Jezzlyn Siu Cia Yee (0176202933)

p/s: copy from farah rahim blog

Friday, November 18, 2011

JAMBATAN PENANG DITUTUP

Jangan risau yer kekawan yang berada di Penang. Jambatan Penang dan Jelutong Expressway ni hanya ditutup pada 20 NOVEMBER ni pada pukul 12AM-10AM aje sebab ada Allianz Penang Bridge International Marathon. Perkhidmatan feri akan beroperasi sepanjang malam :) Lpas ni leh la enjoy dengan suasana air laut bagi yang kena berulang alik tu :P hihihi :)


IPAD wifi DAH PERGI.. ipad 3g dah datang!!!

Wah tajuk macam sedih+happy jer.. kihkih.. Sebenarnya my hubby dah jual ipad yang kat bawah tu sebab nak beli ipad 3G. Susah sikit ipad wireless nih sebab hanya bergantung pada wireless :P Semalam ada COD dengan seseorang yang nak jual ipad dia. Ipad 3G masih dalam keadaan baik cuma berwarna hitam compare dalam gambar ni berwarna putih :) Apapun jom layann gambar yang tiada kaitan :)

masih belajar untuk menggunakannya.. :P
muncung baikk punya... :P

Thursday, November 17, 2011

SYED SHAM & NURUL KAUSAR WEDDING

Raya haji bebaru nih abangku yang kedua selamat di ijabkabul bersama pasangannya NURUL KAUSAR. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Cuaca memang panas terik pada hari kenduri tu. Pada keesokkanya tak payah cerita hujan turun dengan lebatnya. Siap tak berenti. Masa hari Ros balik pun hujan tak berenti.  (。◕‿◕。) Jom layan picca....

gementar menanti :)
nak satu keping :P
kakak iparku :) sebaya nih..kihkih
masih ada yang xjoin bergambar :P
majlis kesyukuran :P
budak moolat dah buat perangai :P



Wednesday, November 16, 2011

adab menyikat rambut


Adab menyikat rambut:

Rasulullah s.a.w melarang menyikat rambut di dalam kamar mandi kerana perbuatan itu melemahkan umbi rambut.

Seseorang itu hendaklah duduk ketika bersikat kerana ia akan mengguatkan otot jantung dan elak daripada melakukannya secara berdiri sebab ia akan melemahkan jantung.

Seseorang yang bersikat ketika berdiri akan terjebak dalam masalah hutang.

Adalah makruh menggunakan sikat yang diperbuat daripada perak atau bersadurkan perak.