Thursday, December 29, 2011

INFO EMAS

sumber google :p
INFO EMAS
Merupakan wang tanpa sempadan
Tidak boleh dicipta

Kadar harga yang tinggi
Aset yang mudah cair

Emas tidak boleh dimanipulasikan

Mudah dibahagi tanpa jejaskan nilainya

Nilai wang kertas jatuh dalam jangka masa panjang tetapi emas mengekalkan kuasa beli di dalam jangkamasa panjang.

Penyimpanan yang baik kerana harga emas sentiasa meningkat

Boleh digunakan dimana-mana negara tidak seperti wang kertas

Diiktiraf oleh seluruh manusia sebagai benda yang cantik dan berharga

Wednesday, December 28, 2011

Nak kasi clear tentang pelaburan emas dan silver :)

Semalam ros ada post tentang pelaburan emas dan silver. Itu adalah permulaan baru bagi ros dan family tapi bagi kekawan yang masih belum clear tentang pelaburan emas atau silver ini boleh la lihat carta KENAIKAN DIVIDEN 2010 :)





Tuesday, December 27, 2011

PERMULAAN BARU MENYIMPAN EMAS DAN SILVER

Assalamualaikum..

Wah sonok yer en.hubby cuti 3hari, tapi selalunya kalau ada cuti am ni mesti kena ganti sabtu :( sob3.. Apapun itu bukanlah sempena topik di atas tu. Ros nak cerita kan permulaan baru untuk diri kami :) Sebenarnya dah lama hubby buat benda ni, tapi bila duk tengok2 Ros pun jadi berminat lak.. Hihi.. Menyimpan emas atau silver adalah suatu yang berharga.. Fuhh!! Baru Ros perasan ni, selama ni hanya sambil lewa jer tapi setelah compare dengan 10tahun yang lalu.. MasyaAllah :)

Abu Bakar Ibn Abi Maryam melaporkan bahawa beliau mendengar Rasulullah SAW telah bersabda:
"Akan tiba suatu zaman di mana tiada apa yang bernilai dan boleh digunakan oleh umat manusia. Maka simpanlah dinar dan dirham (untuk digunakan)"
Hadis dari Musnad Imam Ahmad Ibn Hanbal 

Kekawan leh rujuk graf di bawah untuk lagi detail kenaikan harga emas dan silver :) Harga ini akan menunjukkan peningkatan yang lebih positif kerana permintaan orang ramai untuk melabur benda ini. Harga emas dan silver ini akan terus meningkat dari masa ke semasa :) 

Graf kenaikan harga emas sejak

Graf kenaikan harga perak

Friday, December 16, 2011

Nasi beriani KAPITAN

Nasi beriani mamak KAPITAN ni memang buat Ros ketagih sangat  ^◕‿◕^。. Tak tau lah kenapa. First time makan beriani nih rasa macam tiada dah yang dapat ditandingi.. Chewaaah.. Tekak orang lain-lain2 kan, tak taulah korang rasa macam mana. Restoran dia pun tak banyak dalam MALAYSIA nih. Gambar yang kat bawah Ros tapau wat balik umah jer. Kalau makan kat sana, nasi beriani dia dalam claypot. Teringin lak nak gi makan yang dalam claypot. hihihi :P



Monday, December 12, 2011

Nasi Padang Minang, Penang

Sabtu lepas, Ros and family pergi makan kat NASI PADANG MINANG kat Jalan Transfer, Penang. Kat sana tersedia lebih kurang 40jenis lauk. Lauk memang sedap dan sentiasa fresh dan panas2. Memang tak termakan lah suma lauk tu. Kalau pergi sana Ros amek ikan bakar, sambal belacan, ulam-ulaman dan gulai pun memang sedap sangat.

Boleh dikatakan semua jenis lauk-pauk ada kat sana. :) Satu lagi pasal air minuman, Ros selalu order air kotak je sebab kat dalam tu Chinese yang bancuhkan. Kalau korang tak kisah leh aje nak order :P harga makanan kedai berpatutan la, tak murah sangat and tak mahal sangat.. Memang berbaloi la sebab nyummy rasanya :)

Diorang ni family-run business, Restoran Nasi Padang Minang telah diajukan oleh Alias Rahman dan isterinya. Nasi padang ni sebenarnya berdasarkan style masakan yang datang Sumatera Barat, Indonesia.

memang nampak macam kedai cina tapi bkn sebab di Penang ni banyak sewa dengan kedai cina :)
sebahagian dari lauknya...
ada yang xsiap lagi nih :P
yummyyy....

Kat bawah ni detail kedai nih kalau korang berminat nak rasa :)

Nasi Padang Minang
International Hotel
92 Transfer Road
10050 Penang

(11am-8pm tapi selalunya kalau dah petang lauk dah tak berapa fresh atau habis :P)
 GPS Coordinates : 5.421384  100.330698

 Sumber: ada gak copy sikit-sikit dari blog lain :)

Monday, December 05, 2011

B'day Party Papa & Nur Auni

Assalamualaikum kekawan...

Alhamdulillah settle jugak birthday party my hubby and gegurl NUR AUNI. Birthday diorg ni selang sehari jerk tapi Ros celebrate sekali bcuz jimat sikit :p birthday party ni sambut ala versi sendiri untuk family jer. Insyaallah bila AUNI dah pandai makan kek, kita buat besar sikit.. hehehe.. Pada hari tu Ros sempat masak nasi minyak and spagetti. Yang lain semua berserah pada yang lebih LAYAK untuk membuatnya. Kihkih.. Mcm kek, Ros order online dengan KAK ANNE dan lasagna tu Ros order dengan member hubby, KAK LIZA. Semuanya puas hati and sedap sangat. Pasal decoration lak, Ros cuba buat sendiri, tu yang ada comot and tak kemas sangat.

birthday girl :)
Happy sangat sebab family my hubby datang untuk celebrate sekali. :) diorang memang sporting habis. Auni pulak bila orang datang umah dia, dengan semua orang dia nak pergi, so sempat lah mama dia buat keje sikit-sikit.


Sunday, November 20, 2011

3D/4D scan in MALAYSIA

Anyway, kalau interested, here is a listing tempat-tempat yang para-para ibu boleh buat 3D scan dan/atau 4D scan kalau minggu kehamilan dah sesuai.  
Dinasihatkan ibu-ibu untuk CALL DULU untuk bertanya samada diaorang ada sediakan CD untuk copies scan tu semua dan berapa harga untuk scan. 
 

PULAU PINANG

Gleneagles Medical Centre,
1, Jalan Pangkor
10050 Penang, Malaysia
Main Line      : 04 - 227 6111
General Enquiries :04 - 220 2109

Tanjung Medical Centre
473 Jalan Burma
10350 Penang, Malaysia
Tel: 604-226 2323 (Hunting Lines)

KPJ Penang Specialist Hospital
Jalan Perda Utama,
14000 Bukit Mertajam,
Seberang Perai,
Pulau Pinang
Tel : 04-5486688
www.kpjhealth.com.my

KEDAH

Klinik Bersatu
65, Pekan Simpang Kuala,
05400 Alor Setar, Kedah
Tel : 04-7722001

Pusat Rawatan Mahsuri Sdn Bhd
Jln Mahsuri 1C,
Bandar Baru Darulaman,
06000 Jitra,Kedah
Tel:    048-916 2345
Contact Person:    PN NORAZZAH BT IBRAHIM

Metro Specialist Hospital
No 1, Lorong Metro,
08000 Sungai Petani, Kedah, Malaysia.
Tel: 04-4238888
http://www.hospitalmetro.com

PERAK

R S SPECIALIST KLINIK & WISMA BERSALIN
36, Jalan Kamaruddin Isa,
Fair Park, Ipoh.
Tel : 05-5450700

Hospital Pantai Putri
1-6 Jalan Tambun
31400 Ipoh
Tel : 05-5484333

Hospital Columbia Asia Cawangan Taiping
No 5, Jalan Perwira, 34000
Taiping, Perak
Tel: 05-820-8888

PAHANG
W.Y.Ko Specialist Maternity & Gynaecology Centre
B-2269 Jalan  Beserah, 25250 Kuantan
Tel:     09-566 7805

KUANTAN SPECIALIST HOSPITAL (77065-T)
(A Member of KPJ Healthcare Berhad Group)
51 , Jalan Alor Akar
Taman Kuantan
25250 Kuantan
Pahang Darul Makmur
Tel : 09-567 8588 / 567 8376

Kuantan Medical Centre (KMC)
No 1, Jalan Tun Ismail 9, Kuantan, Pahang, 25000 Malaysia
Tel: 609-5142 828

TERENGGANU

KLINIK MEDIC BESTARI PAKA
LOT 9 PT 188 BANGUNAN 2 TINHKAT B
PUSAT NIAGA PAKA JALAN BESAR
23100 PAKA DUNGUN
TERENGGANU
09-8278009


MELAKA

Klinik Pakar Wanita Liu & Vincent Sdn Bhd
G-18, Luh Ayer Keroh, Hotel King, 75450 Ayer Keroh, Melaka
Tel: 06-231 2468


NEGERI SEMBILAN

Columbia Asia Hospital Seremban
No. 292, Jalan Haruan 2, Oakland Commercial Center, 70300
Seremban, Negeri Sembilan
Tel: 06-601-1898

Hospital Bersalin Dr. Sukhilmi
1G, Jalan Coco Drive 3, Taman Bandar Senawang,
71450 Seremban, Malaysia
Tel: 06-6752560 ( Sue & Misha)
http://drsukhilmi.blogspot.com/

WILAYAH PERSEKUTUAN  

Pusat Perubatan Naluri Sdn Bhd.
No. 94, Jalan 1/27F Pusat Bandar Wangsa Maju,
Kuala Lumpur 53300 Wilayah Persekutuan.
Tel 03-4143 3633


POLIKLINIK SUBASRI DAN GAN
NO. 10, JALAN RAMPAI NIAGA SATU
RAMPAI BUSINESS PARK
53300
KUALA LUMPUR
TEl:  03-4143 4995


Kampung Baru Medical Centre (KBMC)
No. 85, Jalan Raja Abdullah,
Kampung Baru,
50300 Kuala Lumpur.
Tel : 03-26931007

SELANGOR

Klinik Ajwa
Seksyen 7, Shah Alam
no tel: 03-5510 6258

Klinik UMRA
No.18, Jalan Bola Tampar 13/14,
Seksyen 13, Shah Alam.
Tel: 5519 4319 / 55184319

KLINIK PAKAR WANITA AN-NUR
 Dr Fatimah & Dr Khamsiah
No 10 Medan Pusat Bandar 1
Seksyen 9
43650 Bandar Baru Bangi Selangor
03.89250020

Hospital Bersalin Razif
No. 33,35,37 & 39, Jalan Sri Sarawak 20A/KS2,
Taman Sri Andalas,
41200 Klang, Selangor Darul Ehsan.
Tel : 603 - 3323 7394

VISION COLLEGE
Lot 709-A, 6th Floor, Block E
Kelana Parkview Tower
Jalan SS6/2, Kelana Jaya
47300 Petaling Jaya
Selangor, Malaysia
(6)03-7803 8300

Diagnostic Center, Clinic & Holistic HealthCare Services
No:2A-1, Jalan PJS 8/2,Sunway Mentari, 46510,
(sebarang jalan dari Sunway Pyramid)
Contact Person:    Jezzlyn Siu Cia Yee (0176202933)

p/s: copy from farah rahim blog

Tuesday, November 15, 2011

Birthday Princess AUNI

Birthday AUNI ni di sambut oleh my family di KELANTAN. Sebenarnya diorang ni nak buat suprise tanpa diberitahu tapi tak jadi sebab Ros terlepas flight untuk balik jadi terpaksalah diorang hold kan birthday nih untuk keesokkanya. Sorry yerr.. :P My family sambut birthday awal sebab Ros jarang dapat balik and berkumpul macam ni :) Apa pun kek memang sedap sesangat.. Bukan AUNI yang makan..kihkih!! Nantikan pula versi mama auni pulak yer  (。◕‿◕。)

tajaan SECRET RECIPES :P ada kesilapan atas kek.. perasan tak???





bergambar dulu sebelum makan...
 bersiap sedia nak potong kek :P

pasangan romantik.. opsss kduanya adikku sebanarnya :)

Thursday, August 11, 2011

CUithOmes >> Tempat kami berteduh..

Alhamdulillah dah dekat 2tahun kami berteduh di sini. My hubby beli rumah ni masa kami baru bertunang :) Apapun, rumah ni lah menjadi penghibur duka lara kami bersama. Ekekek. Pada mulanya memang gayat duk tinggi nih tapi lama-lama hilanglah semua tu :P

yang bulat tu lah area rumah kami. 24th floor from 28th floor :P hehehe...

Tuesday, July 19, 2011

Kisah Admit Ward...

Assalamualaikum kekawan.. :)

Kali ni rizaros nak ceritakan kisah my little NUR AUNI yang masuk ward minggu lepas. 2minggu yang lepas Auni punya poo macam cair-cair sikit so saya ingat normal la sebab bila baby BF memang dia punya poo akan cair dan kekuningan. Tapi pada keesokkannya badan Auni macam panas sikit so bila check suhu taklah panas sgt. So ingat tak ada pe lah. Tapi makin lama dibiarkan my Auni mcam kerap pulak dia poo dalam sehari tu dan start nk mula demam.

So keesokannya, kita orang bawak lah Auni di ke KPJ health Penang terus. Oleh sebab Auni demam and cirit-birit terlampau kerap, doktor pun terus admit ward lah. Selepas sehari, doktor amek sample poo Auni untuk check punca dia cirit birit and demam.

Doktor sahkan Auni terkena jangkitan ROTAVIRUS. Hmm memang tak penah dengar tapi virus ni  memang membuatkan anak cirit-birit tak tentu masa.

1st day: Tak laratla nak cenyum
2nd day: Tak senyum langsung masa mula-mula admit :P
3rd day: Dah senyum :)
4th day: Dah nampak sehat..yeayyy!!!