Monday, May 18, 2015

Resepi roti jala.. lembut sampai ke petang...

Roti jala ni mmg ade je resepi yg sangat senang. Tapi Ros suka yg style susah ni.. sbb lembut je.. hihihi... lg satu suka buh marjerin/planta kasi lemak.. sbb kalau aunihumaira boleh makan gtu saje tanpa cicah gulai/kurma

Resepi roti jala cara susahla skit :
*3cawan tepung gandum
*2 1/2cawan minyak
*1biji telur
*2 1/2 cawan air
*1/2cawan santan
*1sudu besar marjerin/planta
*Secubit garam
*Pewarna kuning/serbuk kunyit

Masukkan semua bahan dlm pengisar n blend... last skli bru buh tepung... hihi...

Resepi roti jala time malas :
*2cawan tepung gandum
*2cawan air
*1biji telur
*1sudu planta - xbuh pun xpe tapi ros suka sbb jd berlemak
*Secubit garam
*Pewarna kuning/serbuk kunyit

Masukkan semua bahan dalam pengisar n blend kan...last skali bru masuk tepung..

Perap kejap dah boleh menjala... ni baru ni buat pulut kuning n gulaiayam..ade baki utk esok trus menjala.. hihi

P/s : rotijala moden sbb empat segi..guna botol yg ade 3muncung tu.. hihihi

Pulut kuning untuk Humaira

Selamat pagi semua....
Alhamdulillah hari jumaat lepas, tertunailah nazar untuk si Humaira ni.. masa Humaira belum jalan dulu, Ros nazar nk buat mkn2 n letak kat surau depan umah. Tapi hari demi hari tertangguh gtu ja... hari jumaat lepas hilang rasa bebanan tu... Alhamdulillah..

Ros panggil mak , mil jgak utk tlg skit2.. maklumla ade anak kecik ni klu nk masak byk uwaaaaaa mmg xdapat la kan... hahaha. BUat benda simple je mcm pulut kuning n gulai ayam *^▁^*

Thursday, May 14, 2015

Humaira......

Alhamdulillah syukur dia membesar dengan baik... berjalan masa 1tahun10bln. Kategori lambat la.. time ni memang risau sgt..
Makasih sgt utk yang tak lupa tanya pkembangan Humaira ni... yang mendoakan pun syukur sangat... dah jalan dah cuma tggu nak bercakap plak.. bulan 9 nie genapla Humaira 3tahun... Dah jadi kakak time tu. InshaAllah... ;)
Sejak nak dpt adik ni faham la kan, perangai memang sgt2 comel.... haha.. xdapat apa yang dia nk, abes suma bnda dibaling.. kitaorang taklayan sgt, ade time bolehla nk peluk2 or pujuk...
Semoga membesar dengan sehat, solehah n bijak ye nak...