Tuesday, February 25, 2014

Home progress : Sliding door di dapur

Tajuk campur2 English+malay :p kikiki... Ni satu lagi projek berdebu kat rumah.. Memang penat nak sapu/lap segala habuk. Tapi resultnya alhamdulillah puas hati. Cuma tinggal yang cat saje. Tujuan buat sliding door kat dapur ni, konon nak bagi effect luas kat dapur.. :) kat bawah ni gambar sebelum dipecahkan.. Abaikan selerak2 itu and kitchen kabinet yang tidak berpintu.. Fuh nanti citer pasal kitchen kabinet ni..memang banyak masalah jugak :p

Ni yang asal. Ada pintu zink and tingkap :)

Malam sebelum proses ketuk2 tu, kitaorang memang balut kitchen kabinet.. Takut kna batu and habuk. Walaupun tutup, habuk tetap ada.. Tapi sekurangnya xde la banyak sgt kan :) 

Balut dgn plastik mcm ni jer.. Tp habuk tetap ada :)

Dah ready untuk ketuk..bergegar jugak rumah time ni. :p

Dah nampak keluasan kat situ.. Abaikan semak2 kat luar tu... Nanti letak pokok cntik2 :p

Request pasang tingkap permanent kat atas tu untuk kuatkan lagi...risau gak kan...

Dan hasilnya.................

                                      
                                           Alhamdulillah dh siap.. Tggu masa nak cat je.. :)

P/s : pleaseee... Renovate dulu baru masukk.. Ros terpaksa masuk awal sebab nak bajet kan.. Kira ade bajet bru buat sikit2.. Kalau korang ade duit, leh buat semua sekaligus :)


Monday, February 24, 2014

Humaira : Harapan nak berjalan

Kalau dari segi merangkak, memanjat tangga dan berdiri bergantung semuanya alhamdulillah. Banyak perkembangan yang dari lembut lembut dulu dah jadi keras sikit... Tapi harapan nak berjalan tu mama taktau nak cakap. Harap sangat suatu hari nanti boleh berjalan seperti kanak2 lain. :)

Semalam Ros pergi fisio Humaira, doc nak kat sana gtau pasal kaki humaira.. Sebenarnya bab kaki Humaira ni dh lama Ros perasan tapi semua orang pertikai.. Hati ibu kan.. Lebih teliti n mengerti..cheeeewaaaahhh perasan tul..kikikiki.... Ada otot yang lemah dalam banyak otot dia kat lutut.. Bila berdiri, kaki dia terkeluar sikit... Macam terbuka gitu... Memula rasa down sgt tapi bila tgk ade kawan2 lain yang anak diorg yang lebih lembut dr Humaira, Ros jadi lebih kuat and sabar sikit..

Try jugak urut dengan Scott emulsion seperti mama Ammar ( kak asmiza) gtau tu.. Time urut tu nak nangis jer rasa.. Ros faham sgt perasaan ibu yang ade anak yang sebaya jenis lembut2 ni... :( tapi hati kuat demi menjaga amanah Allah ni kan :) 

InshaAllah korang doakan yer untuk Humaira... :) 






Tuesday, February 18, 2014

Update Humaira :)

Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah :)

Banyak perkembangan yang positif pada Humaira ni. Walaupun lambat di mata orang, tapi Ros tetap harap dia boleh berjalan and bercakap seperti biasa. Di kala 1tahun5bulan, ramai baby dah berjalan. Tapi Humaira ni special sikit , baru merangkak and boleh duduk. Bab berdiri tu alhamdulillah dah boleh dah.


Bab duduk memang dah pro skrang. Tapi kekadang ade jugak tumbang ke belakang.. Pelan2 ye anak :) Insha Allah lama nanti boleh duduk dengan stabil dah.. Kalau dulu nak duduk dlm troli memang tak boleh..lembik.. Tapi sekarang alhamdulillah dh boleh :) 

Kat bawah ni plak aksi kalau kita suh geram... Memang terketar2 badan aksi geram yang dia buat :p