Monday, October 08, 2012

Pengalaman bersalin HUMAIRA :)

KHAMIS 27 SEPTEMBER 
6.00AM : start rasa contraction 10minit sekali.. Memang konsisten, masih banyak duk wat keje umah mcm vacuum, basuh toilet(cangkung okeh). Tanya my mum, my mum cakap tunggu turun tanda baru g hospital. 24jam contraction selama 10minit ni. Sakit memang sakit gak tapi boleh tahan lagi..

2.30PM : turun tanda brownish+lendir, sakit masih lagi 10minit konsisten dan masih duk pulun buat keje and exercise.. Konon nak bagi jalan cepat buka.

JUMAAT 28 SEPTEMBER
4.30AM : bangun mandi sebab orang cakap mandi leh kembangkan urat and cepatkan laluan. Banyakkan baca zikir nabi yunus masa contraction datang.

6.30AM : dah start contraction 5minit.. Mandi sekali lagi.. Solat subuh, and beritahu asben Ros mungkin dah boleh pergi hospital. Tanda lendir+brownish ade turun sekali lagi :)

8.00AM : mak ayah Ros boleh pulak ajak makan roti canai. Masa ni memang tak berselera sangat tapi pulun jugak sebab nak bagi ada tenaga untuk push nanti.. :p memang kejap2 kena berenti jalan sebab sakit datang.. Sakit dah start 5minit ni memang susah nak jalan kalau contraction sekali datang..fuhhh!! Nak naik tangga pun leh sangkut sebab sakit.

9.00AM : Sampai kat hospital, nurse suruh duduk and tanya macam2 termasuk check urin, tekanan darah. Masa ni memang tekanan darah dah naik dah tp nurse cakap tak pelah... Mungkin duk sakit kot tu yang naik..

9.30AM : doctor nak scan and nampak baby duk menolak ke pintu rahim masa duk tengah sakit tu.. Ros try minta kat doctor nak tengok ape baby buat masa contraction datang.. Rahim macam mengembang and kepala baby duk tekan tolak... Nice sangat.. :) Lepas tu doctor nak check jalan, bab menyeluk ni memang takut sangat, tp doctor cakap jangan keraskan badan and buat biasa jer.. Alhamdulillah masa tu dah 4cm and terus kena masuk labor room :)

10.30AM : doctor pelatih pecahkan ketuban. Ros rasa air ketuban kali ni tak banyak macam Auni, mungkin sebab tu perut kecik jer. Contraction tetap 5minit sekali... Masa ni duk pikir mungkin petang baru Ros bersalin :) nurse nak cucuk ubat tahan sakit tapi Ros reject sebab nak rasa sakit semulajadi. Maklumlah masa NUR AUNI di induce serta dicucuk ubat tahan sakit...

11.30AM : Bukaan dah 7cm, contraction dah start 2-3minit.. Masa sakit tuh Ros amalkan teknik breathing... Tarik nafas baca( لا إِلهَ إِلاَّ أَنْتَ) and lepas nafas( سُبْحانَكَ إِنّى كُنْتُ مِنَ الظَّالِمينَ ) . Nurse suruh sedut gas tapi Ros reject jugak.. Memang berpeluh habis, nurse pelatih datang nak belajar contraction pun ros tak bagi pegang perut dah sebab tengah sakit... Nak marah pun ade...haishh kecian bila teringat balik :p

12.15PM : bukaan baru 9cm, nurse tak bagi teran sebab belum full dilate.. Masa ni memang mengiring ke kiri je sebab tak tahan sakit dah... Tak tahu nak cerita macam mana.. Nak nangis pun ade sebab baru 9cm, rasa macam dah boleh teran. Tapi nurse ade beritahu anak 2nd ni dah boleh teran kalau 9cm sebab laluan dah ade.. :)

12.30PM : dah 10cm and try untuk push. And masa tu juga kaki Ros cramp.. Nurse paksa angkat kaki sebab dah nampak kepala.. Teran memang sekuat hati masa ni, syukur kaki dapat angkat and keluar la my baby seberat 3.6kg.. Kena jahit sikit sbb baby besar sangat nurse kata. Alhamdulillah suma nurse perempuan yang sambut my baby.. Fuhh!!! PALING BAHAYA OKEH KAKI CRAMP TUH... :p

Asben Ros masuk tengok baby dah nak keluar.. So nurse suruh dia azan terus baby.. Sementara nurse keluarkan uri.. Alhamdulillah Ros dapat merasa sakit bersalin semulajadi. Fuhh macam perit jer tapi tak tahulah..hahahha...

Masa jahit memang sedut gas habis.. Macam lalok pun ade.. Cakap pun dah lali... Bayangkan kalau sakit nak bersalin duk sedut gas tu, macam mana nak teran kalau duk macam mabuk ja... Hhahha... :p

Peristiwa sedih bila tak dapat bersama baby selepas dilahirkan.. BABY ROS ADMIT NICU... nanti sambung story mory yer.... :)

19 comments:

Anum said...

alhamdullilah selamat suda

hanidatul shatira said...

erkk...mcm terasa rasa kesakitan tu ros..heheheh..btw cngrats...

* FAR * said...

ololoooo comeynye!!!

mama tisya said...

lebatnye rambut baby...tahniah..slamat berpantang

Nory Zoulkefle said...

tahniah for new born...comelnyer die...

SYANI said...

Masa bersalain Adib dulu pun akak tak ambil apa2 ubat tahan sakit. Tapi tak tahan nak teran je... Sib baik baby kecik, 7cm dah push.. pastu apa lagi.. jahit banyak le...

Faizah^Ramli said...

alhamdulillah... :)

Qhaifa Nur said...

akak kalau ingat balik masa bersalin trauma juga...
semua ini kita telah hadapi....
syukur alhamdulillah ROS telah selamat bersalin......
comel baby HUMAIRA......

Falsya said...

Rossssss...comelnye babyyyy!!....tetibe segala2 ngilu bile baca nie...alhamdulillah semua selamat..;)

Kesuma Angsana said...

tapi babu tu mmg comel lah.. alhamdullillah semua ok

Kakzakie said...

Heee.... Ros inilah anugerah terindah. Dah rasa dua kali ye. Alhamdulillah... selamat semuanya. Dapat muka comel-lote ni siapa tak happy. Macam dah dua-tiga bulan tengok pipi dia tu. Gerammm kakak:)

eMMe said...

best n teruja baca pengalaman Ros..
Alhamdulillah..dpt bersalin normal...
kalo sendiri alami, camner yea?
Doa2 moga sakit bersalin tak terlampau sgt...
InsyaAllah...
comel sgt Humaira...

Leen said...

Salam Rose!
Hish! Leen dah abes blog walking baca pengalaman blogger bersalin tiap kali tu lah Leen nangis. Haiya..tak tahu apasal. Mudah2 proses bersalin Leen juga dipermudahkan.

Mamamya said...

nampak sungguh akak dah lama x bw... x perasan pun ros dah selamat bersalin.. alhamdulillah selamat semuanya & selamat b'pantang yer ros.

rieda_ffya said...

alhamdulilah da selamat semua..dapat hadapi dengan tenang...

safiyyah osman said...

Baca ros tulis ni tebayang2 ooooo../.

kak yon said...

alhamdhulillah..dah selamat bersalin.moga ibu dan baby sihat..

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

alhamdulillah.. tahniah ye..:)

cikji said...

dtg mncari pglman sambil fllow sini