Tuesday, December 27, 2011

PERMULAAN BARU MENYIMPAN EMAS DAN SILVER

Assalamualaikum..

Wah sonok yer en.hubby cuti 3hari, tapi selalunya kalau ada cuti am ni mesti kena ganti sabtu :( sob3.. Apapun itu bukanlah sempena topik di atas tu. Ros nak cerita kan permulaan baru untuk diri kami :) Sebenarnya dah lama hubby buat benda ni, tapi bila duk tengok2 Ros pun jadi berminat lak.. Hihi.. Menyimpan emas atau silver adalah suatu yang berharga.. Fuhh!! Baru Ros perasan ni, selama ni hanya sambil lewa jer tapi setelah compare dengan 10tahun yang lalu.. MasyaAllah :)

Abu Bakar Ibn Abi Maryam melaporkan bahawa beliau mendengar Rasulullah SAW telah bersabda:
"Akan tiba suatu zaman di mana tiada apa yang bernilai dan boleh digunakan oleh umat manusia. Maka simpanlah dinar dan dirham (untuk digunakan)"
Hadis dari Musnad Imam Ahmad Ibn Hanbal 

Kekawan leh rujuk graf di bawah untuk lagi detail kenaikan harga emas dan silver :) Harga ini akan menunjukkan peningkatan yang lebih positif kerana permintaan orang ramai untuk melabur benda ini. Harga emas dan silver ini akan terus meningkat dari masa ke semasa :) 

Graf kenaikan harga emas sejak

Graf kenaikan harga perak

8 comments:

Tina Othman said...

saya pun minat buat pelaburan emas, tapi ramai yg mcm pelik, sebab masih tak berapa clear tentang pelaburan emas ni

lagi untung dari simpan ASB kan =)

♥ ROS ♥ said...

Tina: pelik yang mcm mana tu? Hihihi.. A'ah lg untung dr asb.. :p

Mrs Nageb said...

i pun plan nak open gold acc kat maybank... :)

♥ ROS ♥ said...

Kak nageb: account gold xda bukti emas kat tgn..susah skit pakai account nih.. Huhuhu :0

IdaShazana said...

hebat nih

Ainul said...

ainul dh setahun dah buat investment gold.alhamdulilah bln2 dh dpt untung :) .. skrg nk kumpul physical gold plk ..

farmys said...

masih tak berapa clear la pasal pelaburan emas ni.. tapi mcm berminat..

Nurul Ilyani said...

pelaburan emas ni cmne eh?sy pernah dgr, klo wt pelaburan emas without kite simpan emas tu, haram...tp xtau lh btol ke x...