Wednesday, July 02, 2014

Home update : extend belakang rumah

Fuh fuh.....lama tak update pasal home progress.. Alhamdulillah sekarang ni rumah dh siap renovate segalanya.. Cuma tinggal decor2 dan landskape kat luar tu.. Kalau tengok rumah Ros ni xderlah gempak mcm rumah orang lain.. Sangat2 simple... Nak dekat kenduri ni, boleh la tunjuk sikit2 yer.. Nanti lepas kenduri Ros tunjuk lagi.. Pada 'orang tu' , Ros bukan hangat2 tahi ayam yer nak update pasal rumah... Takkan nak tunjuk semua.. Sikit2 dah la.. Hahaha.. Banyak yang tak siap tu yg xtunjuk.. Masih bersepah segalanya, tambah2 bahgian atas, langsung xder perkembangan :p

Dah lari topik yer...? Kikiki.. Ok cerita pasal extend belakang rumah ni, asalnya nak extend buat dapur. Tapi tanya kos harga dekat rm30k termasuk wiyering semua.. Perghhhh rm30k mana nak cekau, lastly kitaorang exteng buat bumbung and buh tiles jer.. Bumbung plak asben memang taknak awning biasa tu , so kos pun jd double jgak la bila extend belakang tu... Kitaorang guna jenis kat bawah tu :) kos bumbung saja dekat 5k :)

Kat bawah tu gambar yang naikkan tembok. Sebelum ni belakang ada pagar kawat hijau tu ja... Disebabkan pemalu nak kluar kat belakang tu, asben tambah tembok dalam 7kaki jgak.. Bukan belakang je, malah sekeliling tau..kahkah :p so totally semua tambah ni dekat 15k jgak... Termasuk pintu sliding door kat dapur tu.. Alhamdulillah Alhamdulillah jugak mak yang sponsor rm10k untuk belakang tu.. Syukur sangat... 
 
SEBELUM

SELEPAS

Uncle chong minta rm2k++ untuk tambah tembok sekeliling rumah.. Sebenarnya tak da lah sekeliling , just tepi jer.. Sebab depan tu memang kitaorang tak tutup, takut nanti tak mesra jiran pulak.. Kat sini kawasan jiran semuanya bebaik.. Alhamdulillah :) 

SEBELUM 

SELEPAS
          Haa gini ja buat pun.. Yang bahagian depan tu uncle chong bagi free jer. :p 

Ok...untuk yang email bertanya pasal kontraktor Ros tu, Dia very2 high RECOMMENDED.. Untuk area SUNGAI PETANI, ALOR STAR, KEPALA BATAS, PENANG, KULIM boleh hire dia TAPI TAPI dia ade pesan, sikit2 dia takmau..hahahhaha.. Mau projek besar kalau jauh2 dari SUNGAI PETANI. Boleh contact dia CHONG 0104612266. Hutang dia pun xabes bayar lagi..kahkah :p sibbaik uncle ni sangat memahami.. Kekekek

Takda pulak gambar dia.. Gambar macam ni pun jadi lah kan.. Hehehe... 








18 comments:

Mama Idlan Irsyad said...

cantik cik ros.. x sabar nak tunggu dah siap..

inazamri said...

luasnye rumah ros.berbaloi2.cantik rumah2 kat sini

♥ ROS ♥ said...

@mama idlan : dah siap semuanya.. Tp lmbt update.. Kekkeke

@inazamri : area tepi umah ros tu cntikk.. Umah semid,, umah ros ni teres,,, :)

Nurzakiah Hanum said...

cantiknya rumah dia

Ann said...

besarnye laman...best rumah tepi kan..

Allene said...

besarnya rumah ros... puas anak2 berlari lari

Rizziela said...

bestnya..besarnya rumah Ros

Masya said...

CANTIK ROS, BERUNTUNG ROS SIAP BLH HUTANG LG.. TP KLU DGN CINA MMG PANDAIKAN DIA NIAGA.. SBB DIA ORG BUAT KERJA PUN KEMAS...

Aziela said...

Belakang dapur akak pun open space macam tu. Wet kitchen kan. Tapi sebab beli barang sendiri and mintak indon kongsi kong yang buat, total damage akak 5k. Kecik jer pun, 25x10 jer...tapi, termasuk tiles dan cabinet top. Tapi sekarang akak menyampah...sebab bila open wet kitchen macam nie, burung buat sarang dik.... Tensen akak...tensen...

mommycha a.k.a kak jenab said...

besonye umah ko ros.
padanlah ular nak masukkk...hahahahaha :p

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

Bila nak siapnya tu... kenapa tak buat slab... next time kalau ada budget, boleh proceed sambung bilik atas pulak...

♥ ROS ♥ said...

@aziela : ros asal pun nak wat wet kitchen tp xjadi sbb risau jugak mknan kt luar ni.. Haishhh...

@kakjenab: kahkahkah... Umah ros takat ni alhamdulillah xmasuk lg.. Cuma diorg nampak je di kawasan mana,, nak berjaga je,,, mintak dijauhkan,, :=p

@izni : dah siap dah pun.. Tu gmbr lama,, xsilap bulan 2 ari tu.. Entry peram,, hahahah... Xbuat slab sbb tambah belakang jer... Tepi ade ruang lgi.. If nk tmbh ingt tambah tepi je kot atas bawah :)

♥ ROS ♥ said...

Masya : tu lah nasibbaik dia faham..kekekek.. Utang mengejut sebab tetiba asben tukar opis... Tu yang byk byaran jd tertangguh jap.. Kikiki

SYANI said...

Luasnya kawasan rumah.. Nanti dah siap tayang lagi ye..

Maria Hasun said...

luas nya

✿ Atin ✿ said...

canteknya rumah...
kat mana ni>? sp ka?

Amir renovation said...

Assalam tuan / puan .sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat..seperti mnyambung rumah.plaster siling,pasang tile,buat porch,wayaring,plumbing,pagar dan autogate,vinyl floor,wallpaper,waterprofing,grill,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,bndr sri putra,sepang,nilai,cheras,puchong,semenyi dan kuala lumpur.hubungi sy d no 0192945175 atau wssp sy d no 01129110298

Amir renovation said...

Assalam tuan / puan .sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat..seperti mnyambung rumah.plaster siling,pasang tile,buat porch,wayaring,plumbing,pagar dan autogate,vinyl floor,wallpaper,waterprofing,grill,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,bndr sri putra,sepang,nilai,cheras,puchong,semenyi dan kuala lumpur.hubungi sy d no 0192945175 atau wssp sy d no 01129110298