Tuesday, July 08, 2014

Home progress : landskap luar rumah :)

Landskap la konon.. Kahkah.. Sebenarnya baru 3minggu buh rumput kat luar rumah ni. Sebelum ni selama 6bulan jugak terbiar di luar rumah.. Bajett ketat sgt..... Alhamdulillah bebaru ni kawan asben sponsor rumput... Dapat la makeup cantik2 kat luar rumah tu kan.. Kerap sgt la pergi kedai pokok.. Nak beli pokok tu, nak beli pokok ni.. Kawan asben ni pilih rumput philipine hybrid(entahla ejaan tu).. Rm1/kaki... So beli yang 2kaki rm2. Upah bangla pasang rm150. Rumput ni murah sebab kawan asben amek dengan orang kampung. Alhamdulillah rezeki kami... :) 

                Masa baru sampai rumput. Total semua 600keping

Tengah malam diorang duk wat keje lagi.. Dalam kul 10pm siap pasang. Sebenarnya takboleh masuk memalam diorg ni sbb guard tak bg.. Tp sebabkan kawan asben ni mengejut antar rumput petang tu tpaksa segera pasang mlm tu jgak :) 

Keesokkannya baru nampak hasil... Alhamdulillah tenang mata memandang :) tapi bila siap ni korang kena jaga bebetul.. Tak jirus satu hari memang kering.. Sedih tgk masa kering tu.. Sekarang ni memang jirus pagi ptg sampai bertakung rumput tu.. 

Untuk stamping stone kt bawah ni, sebenarnya bukan stamping pun.. Asben Ros guna penutup longkang tu ja.. Harga rm7/sekeping.. Kalau stamping mahal lagi tak silap.. And kemudian susun batu celah2 tu.. Diy je sbb nak upah orang xtau mcm mana style dia nak :p 


Kat bawah ni pulak yang kawasan mini garden Ros.. Pun tak berapa siap lagi.. Konon nak bercucuktanam la kan.. Pepagi toklaki yang kena jirus..kahkah :p

Asingkan dengan pagar putih tu sebab tak nak bagi nampak sepah sangat.. Hahhha.. Maklumlah macam2 pokok ade jd tak teratur sangat.. :) 

    Pokok pun kecik2 lagi.. Harap cepatla membesar pokok2 tu.. Baru nampak sikit kan :) 

Haa gitu lah hasilnya.. Nanti letak pasu sikit kat tengah2 pagar tu.. Kononnya entrance la kan.. Kikiki.. 
Berpeluh korang tgk tanah luas macam ni.. Kalau ade duit memang kitaorang extend rumah lagi.. InshaAllah, ade rezeki nak tambah bilik and dapur basah.. Tak larat oo nak trun naik tangga ni.. :( kahkah...


15 comments:

Khai♥Rin : anies said...

wahhhh cantikkkk nnt nk dtg beraya boleh? ;-)

♥ ROS ♥ said...

Khairin : dlm gmbr cntik la, kang dtg umah tgk biasa jer.. Hahahha.. Boleh..meh2 :p

Mimy Hamid said...

fuh luas nya laman...kakmi nak cari la rumput kaki tu ...nak letak depan rumah...ada yg nk sponsor tak heheh

♥ ROS ♥ said...

@mimyhamid : kalau ros keje , boleh je nk sponsor..umah kakmi tu brapa byk sgt nk guna..hahhaha.

Sura Mohd said...

wahhh..luasnya laman..nanti pokok semua dah besar mesti lagi cantik ..
seronok tengok..:)

SYANI said...

Mak aih... luas rupanya kawasan rumah Ros ni... Memang puas hati dapat rumah yg laman luas ni.. Macam2 boleh buat.

Yaya Azura said...

salam ros
luasnya laman..best sangat nie..boleh berkhemah piknik bagai ni..

julie shahril said...

cantik n besar halaman umah..
bestnya dpt umah atas tanah kann..

S.n.Fariza said...

bestnya :)
lawa

aLyNnZ said...

Seronoknyer tanah luas..ada rumput sejuk mata memandang..betul ada rezeki tambah bilik lagik seronok kan..

::EIDA:: said...

lawanyaaaa taman ros.. mahal tak rumput karpet dekat sane? sini? phewww lap peluhhhh tgok hege diee huhuhuhuhu

♥ ROS ♥ said...

Tq semua..alhamdulillah rezeki.. :) @alynnz, @iza @julie @yaya, @syani dan @sura :) inshaAllah nnt rezeki korang pulak..mana tau lebih dr yang ni kan.,, :)

@eida : yg ni 2kaki rm2.. Tnya tmpat lain suma rm4 tmasuk upah kos.. So total dekat 4k.. Alhamdulillah kwn asben ni kuarkan kos rm1k ja untuk rumput rumah ros ni.. :)

Ilyani said...

bestnye...ade laman...

::mUkHLiSinALaHuDDin:: said...

Rumput ni kwn husband punya ke? Huda duk cari rumput gak.. klu area kepala batas.. nk order la.. wassap huda boleh? 0134465676

::mUkHLiSinALaHuDDin:: said...

Rumput ni kwn husband punya ke? Huda duk cari rumput gak.. klu area kepala batas.. nk order la.. wassap huda boleh? 0134465676