Tuesday, March 04, 2014

Update: Flaws Kitchen Cabinet

Alhamdulillah 2minggu lepas dah siap kitchen cabinet ni.. Kat sini meh nk citer suka duka kitchen cabinet ni.. Kikiki... Walaupun ade yang tak kena dengan pemandangan mata en.asben tapi semuanya banyak dah bertolak ansur :) Tauke tu sangat sangat baik, sampai kami pun kecian bila tgk :p 

Ok tengok kat atas tu memang tak nampak masalah kan tapi sebenarnya kabinet tu rendah dari tiles hitam tu. Mulanya ingat ok tapi bila buh satu lagi kabinet suma plug kacau. Kitaorang dah bagi pelan kabinet nak tinggi dari asal.. Sebab Ros jenis tinggi, tak suka bila baju kat perut selalu basah. So bila datang pasang, saiz ketinggian yang biasa. Tak sama mcam kitaorg minta.. Jadi kitaorg xkisah sgt and terus setuju je la pasang kabinet tu.. :) Citer pasal base kabinet ni mmg kuat.. Orang yang pasang tu siap berdiri lg atas kabinet tu... Ayoyoyo..takut jugak.. Bila asben check diorg memang guna kayu tebal.. Alhamdulillah kat situ boleh terima lagi tentang kabinet ni :) 

Dah pasang semua base kabinet, tengok macam diorang ni lupa tentang rak pinggan dan lampu. Hmmm, sabar je lah kan.. Lagi satu kat atas tu ade skirting.. Kitaorang mmg mintak yang xde skirting.. 4keping uollllls dah bg gmbr kat dia tp last2 ade jugak skirting kat atas kabinet tu.. Tengok dekat plug, suma rapatkan.. Nasib baik plug yang asben beli muat untuk tukar. Kalau x, grrrrrrrr.... Tapi kami terima jugak punya la kecian kan... :p 

Dah pasang pintu semua, tengok plak ade tanda macam kat atas tu.. Bukan 1pintu tp dalam 7-8pintu.. Jadi la kabinet bogel sementara.. Tu nasib baik dia nak repair.. Kalau diorang taknak repair, memang asben nak minta kurang harga :p

Tentang table top pulak kitaorg pilih quartzstone. Memang pilih light grey sebab tak nak nampak gelap sangat walau kabinet putih. Background pun dah gelap kan... Tu kat atas gambar kabinet tanpa pintu. Ade la problem sikit kat pintu... 

Ok, plug dapat ditukar dengan warna gelap ni.. Boleh tengok kat gambar tu memang agak rapat jugak dengan kabinet kan.. Sebab tukang kitchen ni tak ikut ukuran kitaorang bg.. Lampu bawah kabinet pun xde, tapi nasib baik dia suggest lampu yang macam kat atas tu.. Berkenan jugak la si asben tu :p

Bab pintu pulak.. Kitaorang dah bagi gambar contoh nak pintu macam mana.. Tapi last dia wat yang 4G ni.. Kitaorang suh dia tukar.. Dia cakap tak boleh sebab dia akan rugi.. So sibbaik yang bahagian atas dia nak wat jugak.. Kiranya yang kabinet bawah semuanya 4G.. Yang kat atas ade certain part je yang ade 4G.. Yang lain semua glass kosong jer.. :) bila time nak bayar ada caj untuk tukar design pintu. Tapi asben cakap kat dia bukan salah kitaorang, dia yang wat silap.. So xperlu bayar.. Lega kat situ rasa.. Kalau x, almost 2k jgak harga pintu tu.. Fuh!!!!!

Ok dah siap bebel segala... End of nak gtau sebenarnya NOVEL ID ni memang terbaikkkk tapi sebab design kitaorang ni terlalu susah sikit tu yang problem. Tauke dia pun lembut sangat, very tak sampai hati nak komplen macam2 :) 

 Alhamdulillah syukur dengan kurniaanMu ini.. Orang lain lagi gempak kan :p kabinet atas tu tanpa pemegang, kalau nak bukak just tarik je yang hujung pintu tu :) DAN YANG PALINGBEST ADE FREE STOPPER SETIAP PINTU KABINET AND LACI(maknanya bila tutup pintu or laci xde bunyi bising2...tolak je bg sampai hujung stopper tu nnt automatik pintu tutup sendiri) Punya la asben nak modern sangat kan... Kalau ikut projek ofis dia lagi gempak uolllss tapi kami takut nak tanya harga :p

P/s: lepas ni baru nak deco2 buh bunga segala.. Mula la mencari tempat deco2 :p ikea, romantika, kaison, ssf semua rasa nak terjahhhhhh... Tapi itu semua perlu fuluuuuuussssssss!!!!!! Hehhehehe 

13 comments:

Ann said...

woww...cantiknyeeeeee!!!

Asz Miza said...

cantiknyaa...kak suka built in oven camtu...ni kalau dapat la dapur gini memang hari2 ada je resepi baru...hahaha

Irene Dahayu said...

cantik.....

S.n.Fariza said...

cntiknya kc ros..

Rizziela said...

cantik & besar KC

SYANI said...

Canteknya.... dah macam showroom

Fizah said...

wowwww...cantikkkk sgtttt =)

harriS said...

Salam Puan,

boleh saya tanya kos buat kc ni?
sebab saya pun buat kc gak..nk tau harga semasa...sy punya pakai quartzstone jugak table top dia...

♥ ROS ♥ said...

Harris : masa ros buat ni rm10k lebih.. Taktermasuk hood n hob.. :) Rasa harga sama ja kot sebab baru ja lg..

harriS said...

ohhh..sy pun buat rm13k...tak termasuk hood n hob gak..awk punya table top berapa kaki panjang..tu la..harga awk mcm murah skit...tp syg guna material arkilik untuk kabinet

♥ ROS ♥ said...

Table top 14kaki :) ros xguna acrylic sbb tkut calar n xtahan lasak.. Guna glass.. Tp yg glass ni pun dh retak.. Bru guna 4bln.. Anak2 punya pasal :p

harriS said...

Alamak....huhuhuhuhu...salesman tu cakap arkilik lagi tahan lasak sebab dia tebal..ntah la mana satu yg betul..table top sy lupa dh bpe kaki panjang..rasa mcm 13 kaki mcm tu je...

♥ ROS ♥ said...

Oh ya ke... Mcm2 kan.. Hehhehe.. Acrylic org ckp buat dapo kering.. Wallahualam.. Kekekke... Eh harris ni xde blog ker ea?.. Kekekek...