Friday, June 29, 2012

Karnival UPIN IPIN di JURU AUTOCITY

Wah nampaknya mak yang excited nih.. Hahaha... Karnival UPIN IPIN ni start 30jun hingga 14july di Juru autocity, Penang.. Jangan Lupa dapatkan tiket percuma di restoran restoran terpilih Juru Auto City.

GOOD NEWS~!! You can get "UPIN & IPIN FUN FAIR" FREE Ticket at Auto-City Restaurant:
1. Tao Cuise
2. Winter Warmer
3. Sushi King
4. Old Town
5. Sakae Sushi
6. Swensen's
7. Xian Ding Wei
8. Boston


Petua keharmonian rumahtangga

1. Cium tangan suami dan dahi isteri setiap kali sebelum berpisah ke tempat kerja masing-masing.

2. Jika berpisah lebih dari sehari seperti untuk tugasan luar daerah, tambah rutin harian tadi dengan pelukan dan ciuman di bibir.

3. Walau sesibuk mana sekali pun, luangkan masa untuk menelefon pasangan sekurang-kurangnya sekali walau sekadar untuk bertanya apa yang sedang dilakukan.

4. Sentiasa ucapkan kata-kata sayang seperti I love you sepenuh hati sebelum keluar kemana-mana, menamatkan perbualan di telefon dan sebelum tidur.

5. Sentiasa mencari peluang untuk makan tengah hari bersama kerana pastinya ia tiada gangguan anak-anak jika pada hari berkerja.

6. Amalkan bertanya apa yang berlaku sepanjang hari selepas pulang dari kerja sebagai tanda mengambil berat dan memberi peluang pasangan meluahkan perasaan.

7. Luangkan masa untuk berbual tentang apa sahaja dari isu rumah tangga hinggalah politik semasa sebelum tidur.

8. Mudah berbaik jika berlaku sebarang pertelingkahan, jangan biar berlarutan walau lagi berhari-hari.

9. Temani pasangan semasa menonton rancangan kegemaran mereka walau sambil membaca akhbar misalnya kerana apa yang penting ada berada disisi.

10. Jangan sesekali berpisah tempat tidur walau anak sudah berderet atau usia sudah meningkat kerana ia adalah salah satu amalan penting untuk mengeratkan kasih sayang.

11. Amalkan sembahyang berjemaah semasa di rumah, berdoa bersama serta bersalam-salaman selepasnya.

12. Biasakan bergilir gelas atau pinggan semasa makan serta tidak segan atau geli untuk menghabiskan makanan atau minuman isteri atau suami.

13. Sesekali buatlah kejutan seperti membeli hadiah atau kad untuk peristiwa tertentu, memakai pakaian dalam yang seksi atau apa sahaja

14. Senda gurau dalam rumah tangga amat penting, ceritalah sesuatu yang kelakar, teka teki atau apa sahaja yang membolehkan anda ketawa bersama.

15. Sentiasa kenang pengorbanan masing-masing seperti susah payah isteri melahirkan anak dan suami yang berkerja keras/menyara keluarga.

16. Sesekali tukar gaya penampilan agar ada kelainan serta untuk mengelakkan pasangan merasa jemu.

17. Apa sahaja masalah yang timbul, berterus terang dan berbincang bersama untuk menyelesaikannya.

18. Sentiasa menyimpan tekad untuk menjadi suami/isteri yang baik dalam rumah tangga bahagia kerana fikiran positif akan memudahkan anda mencapai matlamat tersebut.

P/s: Walaubagaimana pun, terimalah si dia seadanya. Bersyukur dengan nikmat Allah yer kekawan :)

Wednesday, June 20, 2012

Pasembur Cucur Udang Penang

Oleh sebab ramai yang duk post entry about MALAYSIA tuh, Ros pun nak wat entry baru lah. KIhkih.. Ros nak ceritakan tentang Pasembur cucur Udang di Penang nih.. Memang sedap sgt, mulanya Ros tengok jer sebab nampak macam tu jer. Sekali try masyaAllah sedap jugak. Siap tapau wat balik.. :) Tapi lain tekak lain rasanya :P Pasembur cucur udang ni terletak di Persiaran Gurney(gurney drive hawker centre 6pm-11pm).

Bak kata astro.. Macam-macam ada. Antaranya macam laksa asam, nasi lemak kukus, abc dll. Apapun jom enjoy gambar makan time :P

hasilnya selepas memilih.. dlm rm40+ xsilap :)

air batu campur..slurppp :P
laksa penang :)
nak juga menyelit..kihkih :P

Only in MALAYSIA :)

Tuesday, June 19, 2012

it's a bird :)

cuba teka Auni tengok apa tu????

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
it's a bird lah uolls :P

Monday, June 18, 2012

result minum air gula (MGTT)

Hmm kalau korang biasa kena tahulah apa minum air gula tu ek.. hihihi.. Masa pregnant 1st, awal2 dh kena kencing manis semasa mengandung. Mungkin sebab pertambahan berat yang banyak kot serta tak kontrol makan. Bila yang 2nd ni, alhamdulillah Ros bebas dari kencing manis mungkin sebab alah dan berjaga-jaga untuk makan. :) tapi Ros kena repeat bila kandungan nak masuk 7bulan nanti :( Harap time tu pun takde jugak..takuttt and tak sanggup nak ulang alik klinik sebanyak 4kali :P

PEngalaman minum tu memag tak da masalah sebab set mind air gula tu SEDAP.. hahahha.. Kalau korang tengok result tu mesti pelik kan.. :P Mungkin sebab masa tu Ros breastfed my Auni kot..ekekeke

SEBELUM: 5.0 mmol
SELEPAS: 4.3mmol


p/s: Akan tetapi, bila korang terkena kencing manis semasa hamil nih korang lebih berjaga2 berbanding yang takde. Makan mesti tak kontrol kan.. Ros dah biasa kena yang 1st, jadi Ros lebih berjaga-jaga untuk makan bila pregnant yang 2nd ni. Insyallah moga kita dilindungi oleh Allah SWT :)

JANGAN SEDIH KALAU LEPAS MINUM AIR GULA RESULT KORANG TINGGI. TAK BERMAKNA ADA KENCING MANIS, MUNGKIN LANGKAH BERJAGA-JAGA TU ADA UNTUK MAKAN.. DISAMPING DAPAT MENGAWAL PEMAKANAN KITA YANG BERLEBIHAN..

Friday, June 15, 2012

Selsema dan batuk ketika mengandung

Assalamualaikum...

Salam jumaat semua.. Nak ceritakan pasal pregnancy kali nih.. Boleh dikatakan bulan lepas Ros dah selsema, kemudian lega and bulan ni kena selsema+batuk lagi :( Batuk pulak boleh dikatakan teruk jugak la. Tapi kata nurse selagi hingus atau kahak berwarna putih alhamdulillah ok.. Semasa pregnant kalau demam, selsema atau batuk, DR memang tak suggest makan apa-apa jenis ubat melainkan ia disahkan selamat dan low dose :)

Bila selsema+batuk nih nak makan apa pun susah. Suma nak ikut tekak je. Huhuhu.. Risau dengan berat tak naik lagi, dah bermacam usaha nak bagi berat naik tapi lain je jadi.. Alhamdulillah perkembangan baby sehat semasa scan bulan lepas. Bulan ni next week baru scan :)

Boleh dikatakan Ros kna scan monthly sebab ada risiko kencing manis masa pregnant Auni. Alhamdulillah kali ni terselamat, tapi terpaksa minum lagi pada 7bulan sebab faktor badan melebihi 80kg..kahkah... :)

CARA NAK HILANGKAN BATUK SEMASA MENGANDUNG:-

**ROS AMALKAN MAKAN ASAM JAWA ADABI YANG DLM BEKAS TU.
 **MAKAN 1/2SUDU KECIK JER KALAU MAKAN TERUS 3KALI SEHARI
**KALAU NAK BANCUH DENGAN AIR KENA SATU SUDU KECIK+AIRSUAM SECAWAN.  KALAU MINUM BERSAMA AIR KENA 4KALI SEHARI YER :) 
~~> INSYAALLAH DENGAN IZIN ALLAH DALAM 2HARI BATUK LEH BERKURANGAN.

Yang ni je lah yang mampu hari-hari nak masuk tekak pun :p

moi shupp.. en.asben pun terpaksa makan :P

P/s: semoga dikurniakan kesihatan yang baik demi suami dan my NUR AUNI :)

Thursday, June 14, 2012

Agar-agar milo lapis oreo


Alhamdulillah menjadi jugak Ros buat agar-agar nih. So Ros tempek resepi kat sini supaya senang Ros nak ulang buat :P kihkih.. Seperti biasa Ros ade jugak DERHAKA pada RESEPI ASAL sebab takut manis sangat :P ekekek.. Ros amek resepi ni kat blog http://decochoco.blogspot.com/2012/06/agar-agar-milo-lapis-oreo.html

Agar-agar Milo Lapis Oreo

Saiz: 8" persegi

BAHAN2:
  • 1 bungkus / 10g Jelly Powder (Serbuk Agar-Agar) -ros guna yang agar2 bungkus 170g
  • 750ml Air -ros guna 1200ml air asal guna 1000ml je kalu 170g agar-agar
  • 160g Gula  -ros hanya guna setengah cawan gula
  • 1 tin (400g) Susu Cair
  • 3/4 cup Serbuk Milo
  • 1 bungkus (137g) Oreo Cookies - patah2kan tp biarkan sandwich 2 lapis
CARA2:
  1. Masak serbuk agar2 & air sehingga larut. Masukkan gula & masak sehingga gula larut. Masukkan susu, kacau sebati sehingga mendidih
  2. Asingkan 2 cwn ke dlm periuk yg lain & campurkan milo sehingga sebati. (Ros guna 3cawan sebab masa mendidih tu dia akan kering sikit)
  3. Tuangkan 1 cwn campuran milo ke dlm acuan. Panaskan campuran milo yg separuh lagi dgn api paling kecil supaya tidak membeku. Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan kesemua adunan putih tadi. Taburkan biskut oreo. Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan baki adunan milo tadi(baki lagi 2cawan yang ros buat tu tuang untuk atas sekali)
  4. Biarkan membeku di suhu bilik sebelum masukkan ke dlm petisejuk.
TIPS UNTUK MELAPIS:

a. Jangan tunggu sehingga lapisan membeku sepenuh nya sbb takut lapisan tidak melekat.
Jika membeku semua, guris2kan permukaan dgn garfu sebelum tuangkan lapisan seterus nya.
b. Pastikan adunan masih panas apabila menuang ke atas lapisan sebelum nya supaya ia melekat dgn baik.


p/s: bak kata empunya blog, tak rugi kalau cuba buat. Memang sedap ( mood:perasan :P)

Wednesday, June 13, 2012

Petua cantik untuk isteri dan ibu :)

Petua dari Dr. Fatimah Az-Zahra 

Ustazah menurunkan petua untuk kaum ibu menjaga diri agar sentiasa jadi macam 'abqaro' menurut ayat di dalam Surah al-Waqiah. 
("Abqaro" ini bermaksud perawan yang sentiasa menjadi perawan) Ayat ini elok untuk diamalkan setiap hari oleh kaum ibu untuk menjaga kesihatan luar dan dalam. 

Caranya: 
Lepas solat Isya', ambil air segelas, baca Al-Fatihah sekali, Ayatul Qursi sekali dan Surah Al-Waqiah ayat 35-38 sebanyak 7 kali. Tiup dalam air dan minum. Niat dlm hati utk menjaga kecantikan diri & utk kebahagiaan rumahtangga . 

Makna surah Al-Waqiah ayat 35-38: 
(56.35) Sesungguhnya Kami telah menciptakan isteri-isteri mereka dengan ciptaan istimewa, 
56.36) Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara 
(yang tidak pernah disentuh), 
(56.37) Yang tetap mencintai jodohnya, serta yang sebaya umurnya, 
(56.38) (Semuanya itu disediakan) bagi puak kanan.

P/s: semoga ia bermanfaat untuk kita.. Nanti ros update about family pulak :) ekekek

Friday, June 08, 2012

Thursday, June 07, 2012

Perkara halang penyusuan ibu :)

10 PERKARA YANG BOLEH MENGGAGALKAN PENYUSUAN SUSU IBU SEPENUHNYA


Anda mungkin akan gagal dalam cita-cita anda untuk menyusukan bayi anda sepenuhnya JIKA:
1) TIADA KEYAKINAN - KEYAKINAN sangat penting untuk memastikan kejayaan anda menyusukan bayi anda speenuhnya. YAKIN yang anda mampu menyusukan bayi sehingga 2 tahun, YAKIN yang anda mampu menangani sebarang cabaran mendatang. Jika tidak yakin, dengan mudah anda akan mengalah.

2) KURANG ILMU- Kurang ilmu tentang penyusuan akan menyebabkan anda dengan mudah percaya yang anda tiada susu, tak cukup susu, maka terus berhenti untuk berusaha. Tiada ilmu juga menyebabkan anda tidak yakin menyusukan bayi adalah sangat mudah jika betul tekniknya.

3) TIDAK BERSUNGGUH- Ramai yang nak menyusukan anak, tapi tidak bersungguh-sungguh. Apabila ada masalah susu merudum, stok EBM susut, baby meragam, x larat mengepam.. maka dengan mudah anda akan mengambil alternatif untuk memberikan susu formula.

4) TIADA SOKONGAN SUAMI - Sokongan suami atau orang terdekat sangat penting untuk menjayakan penyusuan terutamanya di awal kelahiran bayi. Walaubagaimana pun, keinginan daripada dalam diri sendiri adalah paling utama.

5) CEPAT PUTUS ASA - Ada ibu yang bermasalah kurang susu atau susu merudum, ada juga yang ada masalah puting tenggelam, puting melecet, bengkak susu dan sebagainya. Jika ibu tidak kuat semangat dan cepat berputus asa, maka cita-cita tidak akan kesampaian.

6) TIDAK BERSEDIA- Untuk ibu yang bekerja, perlu ada persediaan yang rapi terutamanya untuk membuat stok susu. Perlu ada persediaan peralatan mengepam (jika perlu), botol simpanan, dan ilmu yang cukup tentang pengendalian EBM. Ibu yang kurang bersedia akan menghadapi masalah untuk membekalkan susu ibu secukupnya kepada bayi. Jadi digalakkan untuk membuat stok paling kurang 2 minggu sebelum masuk bekerja selepas berpantang.

7) TIDAK KISAH - Ramai ibu yang tahu tetang besarnya manfaat susu ibu. Tapi ramai juga yang tidak kisah jika anak diberi susu formula. Usaha hanya ala kadar. Apabila ada masalah sedikit, terus mengambil alternatif susu formula.

8) TIDAK JAGA PEMAKANAN- Pemakanan turut memainkan peranan penting dalam penghasilan susu ibu. Makanan yang tidak berkhasiat, atau tidak mencukupi nutrisinya akan mempengaruhi penghasilan susu ibu. Tambahan lagi jika ibu berdiet (kurang makan). Jadi mungkin akan ada ibu yang gagal dalam penyusuan kerana masalah kurang susu akibat tidak jaga pemakanan.

9) STRESS - Stress yang berpanjangan akan mengganggu penghasilan susu ibu. Tambahan pula, jika stress, pastinya ibu tidak dapat mengepam dengan tenang. Jadi kemungkinan susu akan merudum dan menyebabkan ibu mudah berputus asa. Jadi bertenanglah... kurangkan stress semasa bekerja dan sentiasa ingat anak yang tersayang.

10) KURANG BERDOA PADA-Nya - Ingatlah, rezeki milik Allah. Susu ibu juga adalah rezeki milik Allah. Jadi jika nak banyak susu, nak murah rezeki, mintalah kepada pemilik-Nya.

P/s: Jom ibu-ibu... berusaha bersungguh-sungguh untuk berikan yang terbaik kepada bayi kita. Apa yang kurang, kita baiki..

Tuesday, June 05, 2012

Nak breastpump free??


Korang nak x?? Hihihi.. Mesti nak kan? Kalau ada rezeki leh la dapat. Mana tau semangat nak menyusu baby lebih tinggi kalau menang breastpump jenama medela nih..

Di sini Ros nak ajak kekawan jom pakat LIKE and SHARE link yang Ros bagi kat bawah ni ye tapi ingat HANYA DI FACEBOOK yer..

Thank you very much for your support =) May God bless you =)

The 'Like' and 'Share' Contest by Mymommashop for FACEBOOK USER ONLY ya..

Terms and Condition:

1) Like page mymommashop at http://www.facebook.com/pages/Mymommashop/337329782971628

2) Share this contest status by stated with this "I want free breastpump".

3) This contest open for all as long as you 'Like' and 'Share' this contest. This contest is valid from 5th June 2012 till 5th July 2012.

If you already liked this page you still entitle to join this contest by spread the news with click the 'Share' button =)

The winner will be announce on 7/7/2012

The lucky winner will get 'Medela Harmony Breastpump' as a gift =)