Saturday, June 11, 2011

Laksa

Topik pagi ni ialah laksa.Sebenarnya laksa ni my favourite sejak kanak2 lagi. Tak makan nasi pun takpe asalkan ada laksa ni.. I miss my laksa ni masa pantang selama 3bulan, tapi lepas tu makan terus.Taktahan nak tggu anak 6bulan atau setahun. My mom kata kalau nak makan, makanlah sebab nak sakit urat tu bukan sebab pemakanan tapi ubat mesti makan. Insyallah :) Kalau pregnant tiap2 tahun pun mesti sakit urat jugak :P Jom gegarrrr PENANG untuk laksa nitapi buat sendiri lagi power sebab leh bubuh macam2 dlm kuah :P

Ni laksa cara saya:-
1)bawang besar&cili kering(blend skali)
2)rebus ikan kembung@sardin(perisikan n blend all tulang serta tapiskan untuk air je)
3)panaskan periuk,tuangkan bwg besar n cili kering yang di blend tadi.
4)Masukkan isi ikan n air hasil tulang yg ditapis skali. Biarkan seketika sehingga mendidih.
5)Kemudian masukkan air
6) Masukkan:-
*Bunga kantan
*Daun kesum
*Daun pudina(sikit je)
*Belacan
*Kiub ikan bilis
*Nenas(kalau nak manis)
*Asam keping
*Otak udang
*Garam&gula secukupnya
7)Bahan ulam sperti timun,bawang dan cabai melaka...

Actually nak buat laksa ni saya agak2 je bahan2 dia, sebab xpenah terhad pun jumlah bawang atau sebagainya. My mom dah ajar mcm tu. Takfaham lehla tanya yer :)