Monday, March 28, 2011

Semak gula :)

Entry kali nih berceritakan tentang susu formula. Iklan di televisyen tadi mengatakan banyak susu yang mengandungi gula tambahan. Buat masa ni kita hanya tahu susu formula ANMUM ESSENTIAL yang tanpa gula tambahan :) Isu gula tambahan yang berlebihan dalam susu untuk membesar tidak dianggap serius oleh semua golongan kerana "gula" tidak disenaraikan dalam label maklumat pemakanan atau senarai ramuan.

Bahan-bahan gula tambahan yang biasa dalam susu untuk membesar ialah:

  • Pepejal Sirap Jagung
  • Sukrosa
  • Pepejal Sirap Glukosa
Kawan-kawan boleh layari laman web ni untuk keterangan lanjut... www.semakgula.com.my

p/s: Bagi ibu yang menyusu, teruskan sehingga 2tahun.. Tapi selepas 2tahun, plihlah susu yang terbaik untuk anak anda... :)

GEGAR BLOGGER BARU

Yehaaaaa.. ada lagi segmen dari abg ben.. JOm join :P
Suka sangat gambar tu sebab rasa macam diri abg ben popular sangat walaupun blogger baru satahun jagung.. Chewaaahhh :P

Kenapa saya jadi blogger??
>>Untuk sharing apa yang berlaku pada diri saya serta informasi yang saya tahu..Disamping tu nak tambahkan pengetahuan SERTA nak hilangkan stress so lepas kat BLOG..hahhahaa..

Blog wajib masuk :p
Blog abg ben and yuyu... ringkas tapi padat.. :)
(kenapa ea abg ben suka tnya blog sape yang kerap masuk??) hikhik...

Dah habis... Tatattataaa.... :)

Friday, March 25, 2011

SATU MALAYSIA

Semangat MALAYSIA.. Alhamdulillah kita mempunyai negara yang aman..


Ni pula adalah SEMANGAT SAYA DAN MY HUBBY :)
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Wednesday, March 23, 2011

Ulangtahun ke-2

Assalamualaikum..

Lama tak update my blog, maklumlah bercuti di kelantan. Ngee :) Alhamdulillah sudah genap 2tahun kami sebagai suami isteri. Pada tahun lepas saya disahkan pregnant pada ulangtahun pertama perkahwinan. Pada tahun ini, we celebrate wif my AUNI. Terima kasih Allah kerana memberikan anak yang sihat untuk kami. Semoga bertambah erat kasih sayang antara kami berdua.. :P

Friday, March 11, 2011

Nak Balik Kampung :P

Yehaaaa... masa yang dinanti-nanti telah tiba... Pagi ni adalah perjalanan my baby yang paling jauh iaitu "KELATE'.. Sebelum ni masa umur 2bulan, my baby dah pergi KL tapi faham-fahamlah KL dah tak jauh dah dari Penang. Insyaallah kalau tak ada halangan, kami berdua akan stay di sana selama seminggu. Papa sabar jap yer and maceh byk2 sebab kasi kitaorg stay kat sana.. Hehehe.. Semoga perjalanan kami sekeluarga selamat sampai..


Auni dah tak sabar nak balik kelate la mama :P

Thursday, March 10, 2011

Jejalan :P

Banyak tempat menarik kami sekeluarga terjah.. Al-maklumlah ada member ofis my hubby. Diorang yang arrange benda2 nie. Antara tempat yang kami pergi ialah Jambatan kuala Kurau, Restoran Cenderawasih(Ketam lembut :P), Tempat penjagaan ketam, Hutan Paya, Kilang Arang and lastly makan.................. mee udang...............Tak tahan, udang besau-besau, banyak pulak tu.. Jom terjah restoran MAK JAH di kuala sepetang :)


Koeyteow udang..Mee udang pun ada.. :)


Mee goreng udang ( digelarUdang digoreng mee cuz banyak sangat udang :P)


At jambatan kuala kurau(tempat penyinggahan burung-burung dunia )

Wednesday, March 09, 2011

KETAM LEMBUT KUALA GULA.. Auw-auw gitu :P

.......................VEry delicious......................... Hanya terdapat di KUALA GULA, PERAK :)
boleh klik di sini untuk facebook dia.. 

Tapi kalau goreng mesti tak cukup punya.. Hehehe.. Semua bhgian ketam ni dapat di makan.. Yummy.. :)

Ketam Lembut Masak bercili :P


Ketam Lembut Masak Sweet Sour :)


Jemput makan :)


Ni pula aksi my baby sewaktu mamanyer tengah makan.. :P

P/s: Ada byk lagi storymory jejalan ni.. Tggu yer.. Auni dah panggil .!!

Tuesday, March 08, 2011

JELAJAH BLOG KATEGORI IBU

Join lagi segmen si hero nih .. :) hehehe.. NAk sertai klik sini yer. Kali nih dapat lah berkenalan dengan all mommies... Thx u abg ben..



ABOUT ME
Mengenai diri saya?? Actually taklah seberapa perfect sgt tapi alhamdulillah dilahirkan di dunia ini. Thanks ma n aboh.. Berumur 20thn semasa mlahirkan first baby. Maklumlah kahwin di umur 19tahun. Ingin menyambung pelajaran jika ada rezeki :) Untuk lebih detail leh lah ke entry ni :)

KENANGAN MANIS SAAT BERGELAR IBU
Kenangan manis sewaktu bergelar ialah di saat melihat my baby selepas dilahirkan. Tak sangka dapat melahirkan baby yang amat sempurna sekali.. PAda mulanya memang sakit sangat tapi selepas melihat my baby terus hilang kesakitannya. Inilah dijadikan pengalaman yang tak dapat dilupakan..

KENANGAN PAHIT
Kenangan pahit sewaktu zaman remaja ketika dapat result peperiksaan yang hampir2 mengecewakan mak ayah....... TIdaaaaakkk!!! Sedih bangat ..Selepas kahwin tiada, malah disaat mengandung mempunyai kncing manis dan darah tinggi.. grrrrr :( selepas bersalin, my baby masuk wad kerana kuning terlalu tinggi... Tapi alhamdulillah semuanya dapat di atasi.. Chewwaaahh :)

SPECIAL WORD FOR MY HUBBY
... Wahai abgku cyg, jangan lupakan cyg tau.. Pengorbananmu ketika saat itu amat dihargai.. Terima kasih kerana menyayangi diriku yang taklah seberapa ni.. Tiada yang kedua tau.. Jangan main-main :P
haruskah aku menerima
kasihmu yang baru menguntum bunga
jangan hanya indah di mata
jangan disiakan madah cinta
namun bintang bukannya satu

kerdipan hatiku ingin kau buru
andainya kau kehampaan
jangan aku yang jadi alasan
ku fikir kau teman biasa

tidak akan berputik cinta
mungkin jua belum menjelma
aku tak sanggup dikecewa

cintaku satu untuk selamanya
aku pencinta yang setia
mustahil ada yang kedua
ku fikir teman biasa

tidak akan berputik cinta
mungkin jua belum menjelma
aku tak sanggup dikecewa

cintaku satu untuk selamanya
aku pencinta yang setia
mustahil ada yang kedua
aku tak sanggup di kecewa

cintaku satu untuk selamanya
aku pencinta yang setia
mustahil ada yang kedua


NASIHAT UNTUK ANAK
Jadilah anak yang soleh supaya sejuk hati ibu memandang. HAyatilah sakit ibu ketika saat melahirkan. Jangan hampakan perasaan ibu yer.. To my both mum, i love you so much.. :)

HARAPAN UNTUK ANAK
Harapanku untuk anak ialah ingin dia mendoakan kesejahteraan diriku dan menjadi anak yang patuh dan taat pada perintah Allah :)

NASIHAT UNTUK SI GADIS
Jadilah gadis yang baik untuk semua orang, janganlah sampai tergadai maruah dan memalukan ibu bapamu. Ingat ALLAH sentiasa melihat dan mengetahui apa yang kita lakukan..!!

Kalau berpacaran
Memang banyak pantang larang
Menjaga susila
Ibu bapa adik abang
Apabila berdua
Carilah tempat yang terang Agar tidak pula
Mencuba aksi terlarang
Boleh pandang-pandang
Jangan pegang-pegang

Duduk renggang-renggang
Bertambah sayang Biar malu-malu
Biar segan-segan
Kerna malu itu
Perisai orang beriman
Kalau berpacaran
Jangan tunggu lama-lama
Kalau dah berkenan
Jumpalah ayah dan mama Hantarkan rombongan
Meminang dengan segera
Kalau terlambat kasihmu disambar buaya Yeah
Kita sambung cerita Kalau kamu berdua
Aku yang ketiga Aku penambah perasa
Akulah pendarab nafsu serakah
Hai teruna bikin perangai selamba
Hati si dara kata tak apa Berani buat terima padah
Kalau tak sedia Ucap syahadah

Friday, March 04, 2011

Rindu PLKN :(

Saat yang tak dapat dilupakan.. Mulanya dapat surat memang takut nak pi.. Dengar cerita macam2.. Sambil merayu kat mak, tak mau pergi. Akhirnya terpaksa patuh and ikut arahan kerajaan.. Memula sampai memang boring. Minggu pertama yang amat boring. Boring+takut semua ada. Selama sebulan masih menangis di sana. Setelah menjalani latihan selama 2bulan++, rasa hepi+seronok+gembira+best semua ada di kepala sy(sama maksud jer tu) :P Rasa tak mau balik umah, nak stay kat situ jer rasa.. :P Lagipun macam2 aktiviti yang menarik dapat sy buat.. Paling best ialah FLYING FOX.. Ya allah memang kecut perut nak naik, bila naik xpuas sbb nak naik lagi.. Hehhehe... Dah 3tahun berlalu, masih segar di ingatan.. Rasa macam nak pergi lagi..... :) Tapi kalau dapat lagi, memang TAKMAU PERGI DOH :P





P/s: KOMPENI BRAVO SAJA... BRAVO,BRAVO SEDIA!
~~>>PLKN SIRI 05/2008

Mimik muka :P







P/s: Sorry gambar blurr sikit cuz guna my handphone :)

Thursday, March 03, 2011

DI SEBALIK TABIR BLOG

Seperti biasa segmen dari abg ben kita nih.. Suka join... hehehe...

Check dibawah yer untuk detail ......


Gambar wif unta ni lah rasa paling menawan..kihkih.. sama tak.. :P

>>Actually my face ni xseindah nama.. :) Berumur 21tahun, rasa jap jer dah meningkat umur.. Bertunang 2008 and berkahwin 2009 and have a baby in 2010 :) tiap-tiap tahun ada jer benda indah in my life.. Alhamdulillah.. Hajat nak sambung belajar lg sebab last year tak sempat habiskan kerana disahkan pregnant. Akhirnya blog ni menjadi kisah anak plak yang diberi nama NUR AUNI :) Apapun enjoy apabila membaca yer..

>>Tentang my folllower plak, dulu mmg sikit sangat... Jeles tgk kekawan yang byk follower nih. Tapi dengan adanya blog special ni, maka follower saya makin bertambah.. Menjadi semngat untuk diri saya berblog :)

>>1.Jika anda tak punya blog , apakah yang akan anda lakukan di dunia maya ini ?
~~Berkemungkinan layan facebook and search kepentingan di google aje lah kot :P

>>2.Ceritakan kepentingan blog kepada anda
~~Dapat ilangkan stress and menambahkan bilangan kekawan. Disamping dpat sharing2 dengan mummy dalam ni..

>>3,Blog feveret yang wajib singgah hari hari .. Kenapa dan mengapa ?
~~Blog si hero nih.. YA allah tak tahulah macam mana dia boleh tarik sampai beribu follower.. Jeles pun ada.. tapi seronok sebab melalui dia lah dapat ramai kawan..Syukran2... hehhehe..
Mengapa suka terjah blog dia ni?? Sebab entry dia ringkas tapi BERKUALITI beb.. :) jgn marah...

Dahla sikit2.. selamat malam uols....Auni pun dah pgge :(

Wednesday, March 02, 2011

Senyuman ikhlas

Assalamualaikum..

Kat bawah ni ada lah gambar anak sedaraku sebelah suami(pernah citer masa kat entry nih). Senyuman dia ikhlas tanpa dipaksa tau.. Hahahaa.. Manakala my baby lak suka tido dlm senyuman.. :P

Melebar hingga ke telinga :P


senyuman dalam tidor :P

Tuesday, March 01, 2011

Dah 3 bulan....

Alhamdulillah semalam Nur Auni dah genap 3bulan :)

Thankz 4 coming in papa's and mama's life..