Monday, June 07, 2021

Idea Bekal Anak Sekolah

 Saje la kan nak update sini. 

Time mama rajin kann...

Walaupun gambar dah lama. 

Tahun 2020 2021 dah Pdpr dah😂



















Sunday, June 06, 2021

PART 2 OSAKA JAPAN

Day 4 (13/11/2018)
Hari ke4 plak kita ke Tennoji Zoo. Nak citer pasal stroller mmg ros bawak 2 stroller. Senang kan ade time anak nk tdo mama leh ronda2 lg. Tp tu la kdg ada time dia tantrum jgak sbb xselesa and lama sgt berjalan. 

Lepas kluar tennoji zoo kitorg jalan sikit sampai tsutenkaku tower nih. Kalau ada kansai or osaka pass mungkin dpt naik free. Tapi biasalah kitorang bayar je. Tokwan bayar ☺ Dalam tower ni ade tempat sorvenir best jgak. Bak kata berkenan je korang beli je la sbb susah nak jumpa benda sama kt tmpat2 lain. Haha

time ni tetiba mai angin sejuk. Habis gigil semua anak2. Mujur ade spare selimut topi bagai. 

Lepas tu kitorang terus ke Dotonbori. Bising oii tokku tokwan datang situ sbb tmpat org muda. Haha. So lpas bgambar terus balik. Jadi laaa ada gambar. 

Day 5 (15/11/2018)
Osaka castle. Ni mcm tmpat wajib la kan klu ke osaka. Ade dua tempat yg wajib kitorang takpi iaitu NARA PARK dan UMEDA SKY BUILDING. Tapi time nak naik train balik ke airport, train lalu kt umeda tu dapat la tgk kejap kan. haha. Kitorang naik kereta ni sebab tak larat jalan dah. Haha. Dgn anak ramai faham la kan🤪
Suap makan tu penting. Risau lapar nnt jadi lain plak diorang kannn
time ni termenung kejap kena turun tangga tapi anak2 tido dlm stroller. 

Malam tu kitorang pergi makan di MATSURI. Tengok group ROAD TO JAPAN diorang rekemen. Tempat halal. Ok la rasa sedap jugak. 🥰
Tapi tak lama kitorang kat sini sbb Humaira dah mengamuk bagai. Jadi sebab takut nak naik train so terpaksa la naik teksi. Kena book 2 teksi sebab 8 orang kan. Jadi 1 teksi rm120. Berkorban je la. Itu ckp abah Ros mmg xbajet bab2 mcm ni. Memang duit mengalir laju je. Hahaha🤣

Dah sampai homestay, kitorang kluar kejap beli makanan . Memang best tgk fresh food dekat supermarket diorang. Banyak gak la habis kat makanan. Tokwan belanja benda lain, kitorang belanja makan je la. 😅
  Ok nextt kita ke kyoto plak. Kali ni tokwan tokku pergi ke Okayama utk jumpa family tokwan. 🥰 

Friday, June 04, 2021

PART 1 OSAKA JAPAN

Assalamualaikum & hai semua..

 ENTRY NI mgkin akan byk PART. Sebab Ros nk fokus one by one. Gituuuuuu🤣🤣 Ok hari ni Ros nak update pasal kenangan manis anak2 dan Rosrizal dapat pergi ke Japan Osaka pada 2018. Dah lama dah ,tapi tu la rasa baru nak update. Lockdown ke2 kali ni mama byk masa sbb papa cuti kann.. Hahaha. 

Rezeki sangat bila Tokwan & Tokku bebudak ni sponsor tiket flight nak pergi sana. Tokwan nak tiket naik Mas. So adik asben yg tolong booking tiket. Alhamdulillah total Ros 6 beranak dan tokwan tokku dalam 10k mcm tu. Bgtau siap2 bukan percutian bajet. Mmg xrushing sbb Humaira kan special mmg ikut mood dia je p mana pun. Satu hari target satu tempat. Mood ok kita jalan dua - tiga tempat. :)

Kat bawah ni Ros share itinery yang 2tahun lepas kitaorang pergi. :) Before covid kan... Rindunyaaa zaman dulu. Haha

Day 1 (10/11/2018)

Pergi ke airport Penang

Penang ke KL 6ptg

KL - OSAKA KANSAI AIRPORT  11mlm..

Pasport Tokwan memang ori Japan. masa kat imigresen kami terpisah. haha

Day 2 (11/11/2018)

Tiba di Osaka. Kami paling lewat sebab isi borang ramai sungguh dgn 4org lpastu ade yg membuang la apa la.. Haha. Dalam gmbar kat bawah mmg tak de orang sbb last yg kluar kan🤣

Misi mencari Homestay 

Sakura Homestay

 Kat bawah ni details pasal Homestay tu. Kitorang book 5malam. Memang susah nak bajet2 jalan dengan tokwan ni. haha. Dia berkenan je terus bayar 😂

Day 3 (12/11/2018)

Kalau korang nak jimat banyak boleh beli OSAKA PASS & KANSAI PASS tau sebab FREE& UNLIMITED TRAIN RIDE serta ALMOST ALL ATTRACTION FREE. Tapi tu la abah Ros xnak mcm tu. Dia nak santai je . Dia sanggup bayar smua ok la kan. Kekekekke

Osaka kaiyukan Aquarium

Harga untuk masuk. Tokwan jimatla sebab warganegara sana kan. widad pun free lagi time ni :)

Tempozan Ferris Wheel

Sini 800yen sorang. Depan aquarium tu je. Harusla nak naik kan. Bila lagi nak sampai.

Tempozan MarketPlace ni mall bawah ferris wheel. Masukla ronda kejap dgn stay kejap bg mkn anak2. Ros mmg masak jugak pergi sana. beli utk diri sendiri je. Kat anak2 masak je walau telor goeng kan. Datang dgn tokwan sangat senang. sbb suma bleh baca halal ke tak. 😂

 
Istanbul Restaurant dalam Tempozan MArketplace. Dah suap anak, lapar oii.. Tokwan lanjerrr.. MAhai sungguh kedai nih. hahahhaa
 
Green Gift Shop 

Salah satu tempat korang kena singgah time balik / pergi ke aquarium semua tu. sebab cenderahati/ole2 sini best dan murah. hehe

Dan akhir sekali.... kat sini ade jugak legoland. tapi tu lah anak2 dah kepenatan, JOMMMMM balikk....

Bersambung.................