Monday, May 25, 2015

Masa itu emas


Waktu tidur anak2 Ros memang dalam pukul 9-10pm.. lepas makan malam, kitaorg semua naik atas utk mandi n rehat... time ni memang no hp la bg asben n Ros.. bilik gelap.. if ade time, geletek2 or sembang2 je la diorg tu... bagi diorg penat.hahaha.

Thursday, May 21, 2015

Kesabaran yang tinggi

Selamat pagi semua....
Kalau nak cerita pasal kesabaran ni ade banyak...... hihihi.. boleh dikatakan dalam rutin harian kita, kesabaran mesti ade kan... yang dah kawen, yang belum kawen pasti merasa erti sabar tu..

Bab kata , sabar tu separuh dari iman. Sabar tu mungkin ade hikmah.. pregnant yang ketiga perlukan kesabaran paling tinggi.. sobsob.. tambah plak if korang ade anak kecik2 omei lg..
Tapi benda ni biasalah kan, lain org lain kisahnya..

bagi Ros, sangat mencabar bila si Humaira ni punya tantrum.. mak pun nangis.... uwaaaaa... tak dilayan kang kecian, nampak dia nak start perangai terus bawak g mandi.. segar la sikit. Hahaha... apa yang tak dapat semuanya dibaling.. alahai si kecik... kadang tak marah pun boleh bikin marahhh.. haha...

Wednesday, May 20, 2015

Minum air gula ketika mengandung

Bab minum airgula ni paling ngeri rasa bg Ros.hahaha.. maklumla setiap kali pregnt, benda ni mesti kena hadap sebab ade keturunan.. kalau masa Humaira, result selepas makin menurun.. Yang ketiga Alhamdulillah walau pun tinggi tapi masih tak melepasi line untuk GDM...

Kali kedua kena minum untuk kandungan 7bulan lak.. sekali lagi... uwaaaa... tapi demi baby kan, rasanya semua ibu/mama/ummi sanggup untuk hadapinya.. ::>_<:: moga result kali kedua pun ok. InshaAllah.. cuak... sebab mood makan pun dh meningkat sikit.. hihihi

Tuesday, May 19, 2015

Bila tekak rasa nk makan.....

Hmm kalau ikutkan nafsu makan ni memang macam2 la nak mkn kan... hihi.. pregnant kali ni nk mkn org masak je.. kalau makan sndiri masak, boleh muntahh oo.. hahaha.. kdg masak untuk asben dan anak2. Untuk mak kena beli.hahaha..

Tapi kalau tekak nak makan, memang la nk kena masak jugak walau taktahan bau dapur.. sobsob.... awal2 dlu lagi la, febreze sntiasa ade di dapur... kikiki... jom layan gambar makanan... ::>_<::

Monday, May 18, 2015

Resepi roti jala.. lembut sampai ke petang...

Roti jala ni mmg ade je resepi yg sangat senang. Tapi Ros suka yg style susah ni.. sbb lembut je.. hihihi... lg satu suka buh marjerin/planta kasi lemak.. sbb kalau aunihumaira boleh makan gtu saje tanpa cicah gulai/kurma

Resepi roti jala cara susahla skit :
*3cawan tepung gandum
*2 1/2cawan minyak
*1biji telur
*2 1/2 cawan air
*1/2cawan santan
*1sudu besar marjerin/planta
*Secubit garam
*Pewarna kuning/serbuk kunyit

Masukkan semua bahan dlm pengisar n blend... last skli bru buh tepung... hihi...

Resepi roti jala time malas :
*2cawan tepung gandum
*2cawan air
*1biji telur
*1sudu planta - xbuh pun xpe tapi ros suka sbb jd berlemak
*Secubit garam
*Pewarna kuning/serbuk kunyit

Masukkan semua bahan dalam pengisar n blend kan...last skali bru masuk tepung..

Perap kejap dah boleh menjala... ni baru ni buat pulut kuning n gulaiayam..ade baki utk esok trus menjala.. hihi

P/s : rotijala moden sbb empat segi..guna botol yg ade 3muncung tu.. hihihi

Pulut kuning untuk Humaira

Selamat pagi semua....
Alhamdulillah hari jumaat lepas, tertunailah nazar untuk si Humaira ni.. masa Humaira belum jalan dulu, Ros nazar nk buat mkn2 n letak kat surau depan umah. Tapi hari demi hari tertangguh gtu ja... hari jumaat lepas hilang rasa bebanan tu... Alhamdulillah..

Ros panggil mak , mil jgak utk tlg skit2.. maklumla ade anak kecik ni klu nk masak byk uwaaaaaa mmg xdapat la kan... hahaha. BUat benda simple je mcm pulut kuning n gulai ayam *^▁^*

Sunday, May 17, 2015

Selamat Hari Guru

Semalam 16mei adalah Hari Guru. Di sini Ros mengucapkan terima kasih kepada cikgu2 yang pernah mendidik Ros... tunjuk ajar yg tbaik... pada guru di luar sana jugak, rasa ade jugak blogger seorang guru , Ros ucapkan selamat hari guru(^O^)

Walau Ros tak sampai ke menara gading, jasamu tetap dikenang... (tutupmukasikit)....

Thursday, May 14, 2015

Humaira......

Alhamdulillah syukur dia membesar dengan baik... berjalan masa 1tahun10bln. Kategori lambat la.. time ni memang risau sgt..

Makasih sgt utk yang tak lupa tanya pkembangan Humaira ni... yang mendoakan pun syukur sangat... dah jalan dah cuma tggu nak bercakap plak.. bulan 9 nie genapla Humaira 3tahun... Dah jadi kakak time tu. InshaAllah... ;)

Sejak nak dpt adik ni faham la kan, perangai memang sgt2 comel.... haha.. xdapat apa yang dia nk, abes suma bnda dibaling.. kitaorang taklayan sgt, ade time bolehla nk peluk2 or pujuk...

Semoga membesar dengan sehat, solehah n bijak ye nak...

Wednesday, May 13, 2015

Peluang ketiga...

Alhamdulillah...
Syukur diberi peluang ketiga ini.. dapat la merasa si kecik ni gerak2 dlm perut...
Sibuk apa tah sampai mood nak update blog suma ke laut...
Kali ni tak sempat jugak nak update dr awal pregnancy.. pelan2 kita update yer.. hihi...
InshaAllah moga diberi rezeki bersama baby ketiga ini.. fobia pun ade lg bila baca balik kisah Humaira ari tu... doakan ros ye kekawan...
If ade geng TTC belum pregnant, jangan sedih tau... korang ade suami yang super romantik, ade mil yang baik, dpt melancong best2 tau.. itu semua pun peluang tau... love u all

Tuesday, May 12, 2015

Apa khabar semua???

Tayang gambar dua budak ni dulu sebagai permulaan.. lama tak update... rindu korang semua *^O^*