Tuesday, December 15, 2015

Breastfeeeding, tak semudah disangka

Topik plus plus sedih skit pg ni..
Hampir 4bulan jd pumping mom walau tak kerja.
Ayesha nk susu, trus ros pam..
Kdg g jejalan, dah mcm ank culik lak bila dia ngis xckup susu...
Kdg masak ke apa, jadual pam dh skip.. sbb nk settle kan yg mna patut.. nangis la kejap ekk ekk budak tu...

ni semua gara2 ros kna rengat lepas bersalin, duk bg susu melalui cawan... dia mcm kesedapan cawan trus tak nak direct.. tambah pula tetek ayesha bernanah awal aritu lg dia tak mau menyusu direct.. sedih tu xyah ckp la...

Mcm2 usaha nk bg dia isap... so sekarang kalau gi memana, kna bawak pam, kena bawak botol.. gigih memang gigih... sebab tu bila pikir balik, duk umah je la... nak jalan2 suma jd malas... :(

Jadi makjemah pagi ni.hahaha

10 comments:

Nurzakiah Hanum said...

comelnyaaaaaaaaaaaaaa

Rizziela said...

mmg pun.. tp moment masa breastfeeding tu mmg x blh nak dilupakan

SYANI said...

Alahai comelnya dia...
Betul ros, breastfeeding ni memerlukan pengorbanan.. Bertabahla sedaya mungkin. Akak dulu bertahan sampai setahun je... pastu dia sendiri yang taknak..

cik fadh said...

faham sgt betapa sulitnye jd epmom ni..ank 1st skrg dah 8bulan, sempat jd epmom 5 bulan mcm tu mmg supply vs demand..pam tuk minum kjp lg..mmg hidup dgn pam xley pisah..tp nk ditakdirkan terlekat awal..pam2 susu xkeluar..rupenye dah termengandung..pam susu dah xkua, kalo kuar pown xmampu nk penuhi demand anak..trus stop bf..sedih sgt..skrg tgah ngandung 4bulan, hrp adiknye nnt nk la direct..huuuu

Anonymous said...

Kalau EP mom memang teruk ros.
Cuba ros cari lactation counselor.
Nanti tanya di group Titisan Emas Ibu Utara.

Kalau tak dapatkan pertolongan, memang payah la sikit bf journey lepas ni.
Takut terkandas di tengah jalan sebab tak kuat.

Hugs.
Dapatkan bantuan na.

♥ ROS ♥ said...

Wah seram lak bca.. hihi.. inshaAllah ros pun harap adiknya nk direct..hihi

♥ ROS ♥ said...

Boleh lak dia taknak ea.. alahai sedih kan.. tp tu lah nk wat mcm mana diorg yg xnk...sobsob

♥ ROS ♥ said...

Ros tringin nk bf yg ktiga smpqi 2tahun tp bila kna pam ni haishhh...

♥ ROS ♥ said...

Alhamdulillah.. hihi

♥ ROS ♥ said...

Hampir nak tkandas ni.. uwaaa... nak nangis ....