Monday, June 30, 2014

Aeon Bukit Mertajam, Alma

Ok td cerita pasal kidzoona kan.. Dah alang tempat baru kan, meh nak tayang2 sikit sekitar kawasannya..kekekeke... Best sgt la kan kalau tempat baru ni.. Suma design cun2, bersih segalanya.. 
Sebelum terjah ke kawasan lain, kitaorang perkena Nasi ayam The Chicken rice Shop dulu.. Lama sungguh tak makan, sejak pindah rumah baru ni suma jadi malas nak kluar rumah..kikiki.. 
Jangan isau , gambar makanan tak akan ditayang..tayang kedai jer.. Hahhaha..

Selesai makan, kitaorang terus g kidzoona.. Bagi anak2 main katakan.. Hepi lah diorang kat sana selama 4jam.. :) lepas main, bagi susu terus tido dlm troli..hahahah... Pastu mak ayah bestla pusing sana sini cuci mata... 


Yang taktahan tengok baju bebudak kat sini... Haihhh..KALAU AKU KAYA.... :p Asben Ros taknak shopping lg, katanya takbest tak de lagu raya.. Tak rasa nak raya.. Boleh pulak gitu ye laling... Yang penatnya nnt syg la nak handle bebudak sambil shopping....:p 

Kedua yang best kat sini ada DAISO dan MR.DIY.. Ari tu pergi cuci mata jer tak beli apa pun sebab bajet bajet ketat... Opsss!!!! :p 
Tapi DAISO kat sini kecik jer... Boleh la nak tgk2 barang kan.. :) haishh kena datang lagi ni.. :p

Lastly paling adventure kat sini untuk kanak-kanak ialah permainan kat bawah ni.. Sonok tengok.. Tunggu Auni besar sikit leh la main nanti.. Hehhehe.. Mak pun excited jugakkkkkk.. :p ada flying fox, climbing and sebagainya.. :)

Sekian laporan mak anak dua di AEON MALL BUKIT MERTAJAM , ALMA ...kkekekke :) jom jejalannnnnnn....

Sunday, June 29, 2014

Selamat menyambut Ramadhan...

Alhamdulillah dapat lagi di beri peluang untuk berpuasa tahun ni... :) alhamdulillah jugak hujan lebat di BukitMertajam ni. Hari ni kitaorang berbuka di Rumah mil. Hari pertama dh ma
As masak.. Acaner?? Hhahaha..

Selamat menyambut Ramadhan korang semua. Semoga tahun ini lebih baik dari yang lepas :) 


Friday, June 27, 2014

Kidzoona Aeon Bukit Mertajam

Alhamdulillah dah masuk hari kedua Ramadhan :) 
Ok, citer lama nih.. Hahhaha.. Hari Khamis lepas.. Buat mak yang jarang bawak anak kluar mcm Ros ni, dapat g sana memang besttttt... Mak yang xcited lebihh :p hahahah... Kitaorang pergi hari Khamis sebab bebaru ni pergi sabtu parking full, kidzoona pun padat... 



Syukur asben Ros keje 3hari jer... Isnin, Selasa dan Rabu. Hari lain dia cuti.. Tapi kitaorng banyak duk rumah.. Susah nak keluar2 ni.. Kekkke.. :p bak kata Rumahku Syurgaku :) Rumah pun xdelah cantik mana pun.. :p eh dah lari topik... Hihihi.. Ok pasal kidzoona ni memang best sangat.. Harga pun xde la mahal sgt.. Berhibur untuk anak kan :)


P/s: andai la dpt wat playroom diorg mcm ni.. Kekeke.. Tp selalunya bebudak duk kat umah diorg cpt jemu kan.. Haishhh :p 









Bigboh datang bertam!!!!!


Semalam dapat jugak dengar secara live ceramah ustaz Azhar Idrus ni.. Kat umah pun dengar, tapi lebih gigih nak pergi sana :p hahahh.. Orang memang ramai..sampai luar masjid... Perghh mencabar.., Ros pergi dengan asben naik motor.. 4beranak gitu.. Polis tengok pun senyum jer,.. Kalau x kerana ceramah, mau di samannya... Sumanya besau2 naik motor tu.. Hahhaha...

Ptg2 dah jem kat kaadan ni.. Yang ustaz pulak sangkut dekat 2jam bila time malam.. Kecian.. Apapun Alhamdulilllah selamat tiba... :) 

                  Bersiap sedia nak pergi ceramah.. Mak over lebihhh :p 
                                Dah sampai... Masih menanti ni :)

        Ketibaan ustaz Azhar Idrus yang ditunggu.. Ya Allah sebak rasa dapat tengok live :p

Kami tengok kat luar ja.. Risau anak je.. Senang nak kluar if diorang wat perangai. Alhamdulilkah semuanya behave.. Humaira tido and Auni duk dekat papa dia je :) sampai pukul 12am ustaz di sana.. And sembahyang Isyak berjemaah.. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar... Nanti datang lagi yer.. Tunggu ustaz Kazim Elias pulak datang.. Mesti ramai makcikkkk serbu ni.. :p


Thursday, June 26, 2014

Semangat kejiranan di kawasan BP2

Alhamdulillah mempunyai kejiranan yang sangat baik.. Bebaru ni kawasan rumah Ros BERTAM PERDANA 2 adakan aktiviti gotongroyong.. Masuk kali ni dah 4kali diadakan sepanjang Ros duk dari November lepas. Ada masa ppuan yang kena masak.. Kalau ppuan masak fahamla kan, mulut pun bising..hahahah :p tapi memang best.. Yang umor senior pun kita bleh lg nak melawak.. Gelak je diorg tu.. Tu yang awet muda kan.. :)


Tengah seronok jemah, tetiba kaknani datang bawak pelam pokok dia.. Pelam sebiji pun dh berat sekilo.. Hahhaha... Apa lg lagi sonok la duk mencicah asam..

Lepas makan pelam, pakat duk gi check kesihatan. Bab BMI ni banyak yang fail.. Maklum la suma overweight tmasuk Ros..hahhaha.. Yang tekanan darah ok sebelum ni suma jadi naik abis.. Hahhaha.. Tapi xpe, happy always.. InshaAllah xde apa tu.. Mungkin byk jalan... Positif2 .kikikiki

Kaum lelaki pulak diorang sibuk dengan bersihkan kawasan.. Kali ni diorang tanam pokok buah sekeliling padang katanya.. InshaAllah lepas ni boleh dapat hasil kan.. :) 


Lepas ni, mungkin semua sibuk dengan Puasa kan... :) Kat surau Ar-Rayyan BP2 ada jugak time2 diorang buat makan berbuka. Tilawah ada dari lepas subuh sehingga pukul 9pg.. Nak join tapi fahamla Humaira ni.. Mengaji kat rumah pun sibuk nak koyakkan Alquran apatah lagi dia tengok banyak alquran sekeliling.. Hahaha.. Bukan alasan ok.. :p 

Lastly terimalah santapan buat semua semasa hari gotongroyong tu.. Selamat tengokk semua.. Slurppppp :)



Wednesday, June 25, 2014

Mood bercelaru... Pelan2 update :)

Fuh....fuh... Fuh... Berhabuk dah gamaknya blog ni... Bersawang kemain lama.. Nak update mood terumbang ambing.. Kejap hepi, kejap sedih... Kejap rasa nak marah jer... Ya Allah, jauhkan lah sifat mazmumah dalam diri ini... :) 4hari lagi untuk kita sambut Ramadhan. Semoga tahun ini lebih baik dari sebelumnya :)


✔4 hari lagi NAFAS menjadi TASBIH... 
✔4 hari lagi TIDUR menjadi IBADAH... 
✔4 hari lagi DOA ϑǐ  IJABAH...                           
✔4 hari lagi PAHALA di lipat gandakan... Tapiii,,, 
✔Itu semua tak akan terjadi tanpa maaf tulus dlm k'ikhlasan dari hatimu... Izinkan lahir & batinku memohon maaf, Untuk; 
✔Lisan yang terlanjur... 
✔Janji yang terabaikan... 
✔Hati yang berprasangka..dan.                    
 ✔Semua sikap yang menyakitkan...   
.
 يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا 
كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ
                  
   Marhaban ya ramadhan                             
 мσнση мaaf . Atas  ѕєgαlα кєкнιlafan selama ini..



Friday, June 06, 2014

Balik kenduri di Kelate :)

Alhamdulillah selamat pergi dan pulang.. Tapi sayang my 'bigbaby' xikut.. Busy nak siapkan project. Boleh beli rumput lepas ni katanya..hahhaha :p haishhh kalau citer bab rumah memang banyak tak siap lagi... Ros pun dh mula malu2 kucing nak tunjuk rumah.. Hhahaha. InshaAllah lepas buat kenduri nanti , ros tunjuk yer.. Umah yang very very simple... Tak dak la cantik pun.... Huhuhu... Bersyukur dengan apa yang ade itu sangat penting kan :)

Eh dah lari tajukkkk.. Khamis lepas kitaorang balik kelate untuk kenduri cousin Ros.. Pelamin cute, pengantin pun cute.. Makanan pun suma sedap... Aummmmmm :) Dalam perjalanan sana, kitaorang wajib singgah di Pasir Mas untuk beli ayam percik, aneka kuih pun kitorang ade beli... Nak ayam percikkkkkkkk, kena masuk list untuk menu Ramadhan ni.. Kekekeke


Tak reti la nak citer detail2... Tengok gambar je la ea.. :p kat bawah pasal kenduri tu.. Kitorang bergambar malu2 ja..kahkah :p

   Dah macam ustaz Haslin Bollywood pulak bila tgk pengantin lelaki ni. Eh?? Larikkkkk :p


Ok....siap... Otw balik kitaorang singgah di tepian jalan untuk makanan sikit... 1st kitaorang beli nasi berlauk untuk makan atas highway.. Memang selalu mcm tu.. Kikiki...
                                           Motif guna paku?? :p


Kemudian berenti di tepian jalan nak menghala ke pasir mas beli etok. Ros xpenah makan etok ni, if singgah pun my mom n asben je suka makan... Huhuhu..

Then, beli kropok pulak.. Kropok ni katanya asal kuala besut... ya Allah sedapppppp sangat... Harap dpt makan lagi nnt :p kedai ni kalau dari bukit Bunga nak menghala ke utara... Kira atas sikit dari bukit Bunga tu :) dia goreng kat aitu, if kita nak baru dia goreng,, siap gelek kat situ lagi.. Nyummmsss :p panas2 makan mmg terbaikkk...
                           100% rasa ikan... Nyummmehhhhhh :) 

Itu je la cerita balik kenduri di kelate :) kenduri seterusnya di Kulim pulak Ahad ni.. :) semoga semua dipermudahkan... :)