Wednesday, February 26, 2014

Hadiah giveaway Humaira :)

Alhamdulillah Alhamdulillah rezeki Humaira menang giveaway Umie Sue bebaru ni. Xsempat nak update.. Hadiah dia alhamdulillah memang menarik hati.. :) biru yang lembut je..

Banyak dugaaan nak terima hadiah ni tp terima dengan baik jugak akhirnya :) terima kasih pada yang menaja.. Kikikiki



Tuesday, February 25, 2014

Home progress : Sliding door di dapur

Tajuk campur2 English+malay :p kikiki... Ni satu lagi projek berdebu kat rumah.. Memang penat nak sapu/lap segala habuk. Tapi resultnya alhamdulillah puas hati. Cuma tinggal yang cat saje. Tujuan buat sliding door kat dapur ni, konon nak bagi effect luas kat dapur.. :) kat bawah ni gambar sebelum dipecahkan.. Abaikan selerak2 itu and kitchen kabinet yang tidak berpintu.. Fuh nanti citer pasal kitchen kabinet ni..memang banyak masalah jugak :p

Ni yang asal. Ada pintu zink and tingkap :)

Malam sebelum proses ketuk2 tu, kitaorang memang balut kitchen kabinet.. Takut kna batu and habuk. Walaupun tutup, habuk tetap ada.. Tapi sekurangnya xde la banyak sgt kan :) 

Balut dgn plastik mcm ni jer.. Tp habuk tetap ada :)

Dah ready untuk ketuk..bergegar jugak rumah time ni. :p

Dah nampak keluasan kat situ.. Abaikan semak2 kat luar tu... Nanti letak pokok cntik2 :p

Request pasang tingkap permanent kat atas tu untuk kuatkan lagi...risau gak kan...

Dan hasilnya.................

                                      
                                           Alhamdulillah dh siap.. Tggu masa nak cat je.. :)

P/s : pleaseee... Renovate dulu baru masukk.. Ros terpaksa masuk awal sebab nak bajet kan.. Kira ade bajet bru buat sikit2.. Kalau korang ade duit, leh buat semua sekaligus :)


Monday, February 24, 2014

Humaira : Harapan nak berjalan

Kalau dari segi merangkak, memanjat tangga dan berdiri bergantung semuanya alhamdulillah. Banyak perkembangan yang dari lembut lembut dulu dah jadi keras sikit... Tapi harapan nak berjalan tu mama taktau nak cakap. Harap sangat suatu hari nanti boleh berjalan seperti kanak2 lain. :)

Semalam Ros pergi fisio Humaira, doc nak kat sana gtau pasal kaki humaira.. Sebenarnya bab kaki Humaira ni dh lama Ros perasan tapi semua orang pertikai.. Hati ibu kan.. Lebih teliti n mengerti..cheeeewaaaahhh perasan tul..kikikiki.... Ada otot yang lemah dalam banyak otot dia kat lutut.. Bila berdiri, kaki dia terkeluar sikit... Macam terbuka gitu... Memula rasa down sgt tapi bila tgk ade kawan2 lain yang anak diorg yang lebih lembut dr Humaira, Ros jadi lebih kuat and sabar sikit..

Try jugak urut dengan Scott emulsion seperti mama Ammar ( kak asmiza) gtau tu.. Time urut tu nak nangis jer rasa.. Ros faham sgt perasaan ibu yang ade anak yang sebaya jenis lembut2 ni... :( tapi hati kuat demi menjaga amanah Allah ni kan :) 

InshaAllah korang doakan yer untuk Humaira... :) 






Tuesday, February 18, 2014

Masjid Ubudiah dan Laksa Kuala Kangsar

Ni adalah entry peram... Kikiki.. Masa ni Ros pergi jalan2 follow mak ayah gi KL untuk birthday party Rainbow . Kisah jalan2 ni, jarang nak dpt bercuti dengan asben.. Sepanjang perkahwinan kami, and anak pun dah dua tak pernah nak merasa duk hotel bagai dengan anak2.. Apatah lagi nak ke zoo ke mana bawak bebudak ni. Mungkin sebab tu jugak kot kitorang kumpul2 duit beli umah segala.. Alhamdulillah tak pernah merungut.. Tp one day InshaaAllah ....

Rezeki masing2 kan.. Mcm Ros ckp, di sebalik kebahagian ade kesedihan.. Jgn hepi jer, mesti ingt orang yang masih perlukan mkn, duit and segalanya. Eh tetiba jadi ustajah plak.. Ampunnnnn :p Apa yang kita buat semoga menggembirakan hati orang. Yang tak boleh lihat kesenangan orang, sila cuci hati and taubat byk2.. Eh, dh lari topik lak..

Masjid Ubudiah ni terletak di bandar Kuala Kangsar :) leh la singgah untuk solat sunat/jamak kat sana if travel jauh kan.. Masuk bandar Kuala Kangsar ni banyak tempat2 antik gitu.. Ehehe...


Kat bawah ni pulak gambar ni dalam masjid.. Memang cantikkkkkkkk sgt :) subhanallah ....

Lepas solat and mandikan anak2.. Ayah Ros ajak mkn laksa Kuala Kangsar.. Punya confident dia cakap sedap..tapi sekali makan..hmmmm hampeh la jugak.. Rupanya kitaorang salah tempat mkn.. Yang tempat ayah mkn kat belah belakang kedai tu.. Takpelah xde rezeki kami.. Nanti datang, leh try lagi :) 


Dah la laksa ciput, tetiba ade telur mata lak.. Wakakka.. Memang lain dari lain..laksa pun xrasa laksa...kekkekeke :p 

P/s: nanti mak ayah nak gi Johor plak. Kalau tak kerana renovate tembok umah, memang ku dh ikut..kikikiki :p tapi kekadang jalan tanpa asben ni takbesttttttt :( 





Update Humaira :)

Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah :)

Banyak perkembangan yang positif pada Humaira ni. Walaupun lambat di mata orang, tapi Ros tetap harap dia boleh berjalan and bercakap seperti biasa. Di kala 1tahun5bulan, ramai baby dah berjalan. Tapi Humaira ni special sikit , baru merangkak and boleh duduk. Bab berdiri tu alhamdulillah dah boleh dah.


Bab duduk memang dah pro skrang. Tapi kekadang ade jugak tumbang ke belakang.. Pelan2 ye anak :) Insha Allah lama nanti boleh duduk dengan stabil dah.. Kalau dulu nak duduk dlm troli memang tak boleh..lembik.. Tapi sekarang alhamdulillah dh boleh :) 

Kat bawah ni plak aksi kalau kita suh geram... Memang terketar2 badan aksi geram yang dia buat :p





Monday, February 17, 2014

Selfie Auni dan Humaira

Kalau bercerita tentang selfie ni dah jadi trend kan. Di mana saja mesti nak selfie.. Ros pun teringin tapi belum berkeyakinan lagi..hahahaha...boleh gitu kan... Sejak si Auni dah pandai main kamera ipad ni, hari-hari selfie dengan adiknya.. Jangan kerap2 yer anak, dah ade ramai duk share keburukan selfie tu..kikiki..

Jom layan gambar selfie :p 




Kat bawah gambar mama diorang pulak berselfie... Wakakakka :p



Syampu untuk wanita bertudung : Safi Shayla

Baru seminggu start guna syampu ni. Alhamdulillah nampak kesan mcm rambut lebih licin n kurang gugur :) Ros suka yang pink, bau dia sebab lembut je. Mcm sweet gitu. Campuran ia habbatusauda dan multivitamin :) lepas ni nak try pakai perapi rambutnya pulak :)


Sebenarnya banyak produk safi yang bagus, tp kekadang tu mcm tak berani. Kononnya syampu mahal lagi berkesan..kikiki. Tapi kali ni saje nak try sebab duk cari syampu yang bau lembut2 je. Dan yang penting HALAL. Korang yang belum cuba tu, leh la nak cuba syampu SAFI SHAYLA ni.. :)





Thursday, February 06, 2014

2nd PENANG BRIDGE

Aduhai tgk dalam gambar yang kat bawah ni mcm tak sabar je nak naik jambatan tu.. :) Dijangka ujung FEBRUARI siap... Jangan jem sudah atas jambatan tu pakat nak try naik :p









Tuesday, February 04, 2014

1st Giveaway Ctmah Rahim

Jom kali ni join 1st Giveaway Ctmah Rahim.. Menang atau kalah itu adalah rezeki kan. Saje sonok2 join.. 



meh nak list syarat-syarat yang aku kenakan k:

  1. korang kena follow blog aku imaginasictmah 
  2. korang kena follow jugak blog business ikan bilis akuctmahcorner 
  3. tajuk entry korang ialah 1st Giveaway Ctmah Rahim
  4. korang just copy gambar tema, gambar hadiah dan tarikh tutup dan pastu paste dalam entry GA korang tu (tak yah rajin sangat copy seluruh entry aku k)
  5. lepas tu baru korang letak gambar aksi anak-anak korang dalam kereta. INGAT, gambar anak je aku terima k. anak jiran ke anak buah ke aku tak terima tau! =)
  6. bawah gambar anak, korang boleh cerita sikit pasal gambar tu. tak kisah la anak tu tengah nangis ke, tengah ketawa terbahak-bahak ke, tengah mengelamun ke. just a few words, tak mau panjang sangat na
  7. last sekali, sila paste link entry GA korang ni kat ruang komen entry aku ni  tau. senang sikit aku trace 1-1
## 4 orang pemenang akan dipilih berdasarkan pada gambar yang aku rasa comel kelakar or buat juri aku tersenyum

untuk design beg dan thermos bia aku pilih yek, based on yang menang tu anak lelaki or anak perempuan

## 1st Giveaway aku bermula dari 23 Jan 2014 dan tamat pada 17 Feb 2014 (genap Alisha 1y 6m)


    Ni gambar Humaira dalam kereta. Leh lawan muncung alisha tak?? Hehehhe,.. Tangan tetap mak jemah uollsss :)