Thursday, May 22, 2014

Update: Resepi pearl ala coolblog

Gigih semalam nak try buat benda alah ni... Hihihi...sonok memang sonok tapi berpeluh kat dapur.. Kental memang kental :p

Cara buat ni macam korang buat buah melaka tu.. Kna buh dlm air yang mendidih baru ia bulat elok and xcair.. Sebelum tu duk buh dlm air sejuk cair..nangis tgk... :p

Bahan-bahan:
1)tepung ubi kayu
2)air panas (buh sikit2)-untuk gaul tepung
3)air sejuk - untuk rendam pearl lepas didih
4)pewarna
5)gula merah-untuk rendam pearl lepas dr air sejuk
6)gula (agak2)-untuk masukkan dlm air didih

Cara-cara:
1)periuk A: didihkan air di atas dapur. Masukkan gula sedikit. 
   Periuk B : masak air gula merah (tujuannya untuk kekalkan manis pearl tu, kan nnt lepas rendam airsejuk, pearl akan kurg manis tu.. Air gula merah ni if korang buat sikit pearl tu TAKPERLU BUAT pun xpe.. If buat banyak, boleh la buat sebab untuk simpan pearl tu..xkan nak biarkan pearl terendam airsejuk tu je..faham x?? Hehhehe)
2)masukkan tepung ubi dalam bekas, and masukkan sedikit air panas ke dalam tepung tu and sebatikan.. Berketul xpe, nnt just bentukkan n lpas dlm air didih :)
3)rebus dalam 20-30minit.. Memang semua pearl akan terapung tp xsemestinya akan masak.. So pastikan ia mendidih sehingga 20-30minit tau..kunyah pun best jer kenyal2 :p
4)bila dah angkat, terus masukkan dalam air sejuk supaya ia xmelekat :)
5)setelah pearl bertukar warna mcm gmbar kat bawah tu, korang masukkan dalam air gula merah td tu... Then siaplah... :p

Memang dia akan berketui macam tu.. Tapi jgn risau, gentel2 terus buh dalam air didih... :)

Tengok2 dlm air mendidih ia jd macam ni... Skema plak ayat..kahkah...Rebus kesemua dalam 30minit.. 

Dah siap, korang tapis dan masukkan dalam air sejuk.... Dah nampak ala2 pearl... Warna hitam xde, so biru pun jadilah..kikiki

Lepas tu, ikut suka korang la nak buat air apa.. ros buat white coffee with hazelnut and buh bubble..fuhh meleleh minum di kala tghari ni... Nnt leh cuba lagi... :)




4 comments:

Khai♥Rin : anies said...

Gula merah tu plak wat cam ne?
Agk kurang fhm..lps rendam dlm air sejuk______________

Rizziela said...

bestnya blh buat sendiri :D blh bg step by step x

♥ ROS ♥ said...

@khairin anies: gula merah masak dengan kat atas dapur... Klu buat sikit xbuat pun xpe :)

@rizziela : dah update cara2 tu ..lupa semalam kalut2 :p

Masya said...

terbaiklah ros, rajinnya buat sendiri ... dijamin kebersihan dan keselamatannya .. mesti sedappkan... warna biru eh tu...