Friday, April 18, 2014

10 makanan menggemukkan :(


Copy dari blog kak eida cyg... Mak aihhh suma suka makan.. Tapi nasib baik laksa takmasuk..kahkah....

~10 makanan Malaysia yang MENGGEMUKKAN~

1. Nasi Lemak
Kegemaran setiap rakyat Malaysia. Hidangan nasi lemak(mengandungi karbohidrat, protein, lemak) lebih kurang 390 kalori tak termasuk sambal, telur rebus, ikan bilis dan kekacang. Hidangan lengkap lebih kurang 450-500 kalori. Kalau korang makan nasi lemak bertambah dan kadang kadang ada ayam goreng (240 kalori), sambal sotong (170 kalori) atau lauk yang lain, rasa rasa menggemukkan tak? kuikuikuiii.. jadiknya? makan la sebulan sekali jeww  ;p


2. Roti Canai
Paling senang, paling cepat. Siapa yang tak suka kan? Satu keping roti canai bersamaan dengan 300 kalori. Kalau korang makan dua keping dah 600 kalori, itu baru hidangan sarapan pagi, lunch, dinner dan snek diantaranya korang nak makan apa pulak? Lari 10 km dulu baru boleh makan lebih sikit!:) kehkehkehkehh. so kurangkan makan roti canai berkeping kepingg  ;p

3. Nasi goreng
Biasanya satu pinggan dalam 630 kalori. Kerana nasi tersebut digoreng, ditambah pula dengan ayam dan telur serta sedikit sayur, menjadikan nasi goreng kurang khasiatnya. Ada kurang situ! ai selalu masak nasi goreng. hmmm kene kurangkan dah ni. sorry hubby! mihmihmih

4. Ais krim
Sedapnya dapat ais krim, lagi lagi dengan cuaca panas di Malaysia ni kan? Tetapi ingat! Ais krim tinggi lemak dan gula serta kalori - dua scoop ais krim pun dah 380 kalori. Macam mana tu? HAHA jangan TAK tahu stok aiskrim berbakul bakul dalam peti ais ai. waduhhhh kene tukar habits ni! sorry lagi sekali hubby! kehkehkehe
 
5. Burger
Kaya dengan karbohidrat, protein (patty), lemak. Satu hidangan burger 475 kalori. Biasanya makan ada keju, sos cili, mayonis, kadang kadang special sikit ada telur. Agak agak berapa kalori? sila jawap korang.... ai makan burger seminggu sekali, pastu paksa diri lari atas treadmill selama 20minit pun TAK mencukupii hukhukhuk sadis!

6. Mee kari
Hidangan mee dengan sup kari, santan. Menyelerakan! Kaloril lebih kurang 500. Kalau teringin juga, apa salahnya ganti dengan mee sup, baru 380 kalori. 

7. Makanan bergoreng
Rata rata kebanyakan makanan bergoreng.Sekeping pisang goreng pun dah 170 kalori. Makanan seperti ini tak sesuai sebab digoreng mengunakan minyak (1g fat : 9 kalori) kadang kadang pakai minyak yang sama. Jadi kalau boleh elakkan makanan bergoreng, cari alternatif lain(rebus, panggang dll)

8. Whole milk
Susu penuh krim ini sememangnya tak elok utk kita weiii! Kandungan lemak sangat tinggi dan walaupun ada memberikan kalsium, dinasihatkan menggantikannya dengan kurang kandungan lemak atau rendah lemak. .

9. Roti
Kadang kadang orang salah sangka roti tidak memberi kesan kegemukan apa apa. Tak makan nasi tapi makan roti berkeping keping, alahaii same je laa..  Somehow, roti pun high in fat dan karbohidrat. Sekeping pun dah 80 kalori. Kalau nak makan roti boleh cuba roti wholemeal. Satu keping baru 50 kalori.

10. Mayonis
Suku cawan mayonis mengandungi 360 kalori dan 40 gram lemak. Ai dah kurang dah dengan si mayonis, cheese semua ni. sebab tu lah penternak tegar lemak! ntahhh kawwww

Jika korang kan, makan tanpa mengambil kira kalori, lemak lemak yang terkandung dalamnya, maka itu boleh consider makanan yang korang ambil itu menggemukkan diri sendiri. Jadi kita harus kawal pemakanan dan tahu bagaimana sukatan kalori setiap hari. Atas alasan? bukan sebab nak kurus, tapi dalam masa yang sama untuk khasiat diri sendiri untuk jangka masa yang panjang.............  Semoga berjaya!





JUMLAH KALORI DALAM MAKANAN HARIAN:
-bubur kacang hijau 80g = 76 kalori
-bubur nasi 546g=203 kalori
-capati 100g= 300 kalori
-coleslaw 92g= 136 kalori
-kuah dhal 80g=58 kalori
-hamburger 113g= 262 kalori
-kuey tiau bandung 450g= 540 kalori
-lasagna 230g= 347 kalori
-makroni + cheese 240g= 478 kalori
-mee bandung 450g= 340 kalori
-mee kari 410g= 319 kalori
-mee sup 563g= 478 kalori
-mee hoon bandung 450g= 351 kalori
papadom 6g=27 kalori
-pulut 85g=185 kalori
-pasta sos tomato dan bebola daging 425g=437 kalori
-nasi putih satu setengah cawan=260 kalori
-nasi lemak bersambal sepinggan= 400 kalori
-nasi goreng bertelur sepinggan= 635 kalori
-nasi briyani berayam sepinggan= 880 kalori
-nasi ayam kosong sepinggan= 300 kalori
-paha ayam goreng= 130 kalori
- kentang lecek 1 bekas kecil= 90 kalori
-sayur kubis hancur 1 bekas kecil= 75 kalori
-burger keju 1 biji= 425 kalori
-kentang goreng satu bekas kecil= 405 kalori
-satay ayam 1 cucuk=35 kalori
-pizza berkeju sepotong = 240 kalori
-murtabak 1= 722 kalori
-cheese cake 1 potong= 400 kalori
-roti telur sebiji dan 1/2 mangkuk kuah dhal= 414 kalori
-laksa kari 1 mangkuk= 589 kalori
-nasi lemak lengkap dengan lauk= 644 kalori
-mee rebus= 556 kalori
-mee/bihun goreng sepinggan =510 kalori
-kuey tiau goreng kerang 1 pinggan = 743 kalori
-mee wantan 1 pinggan= 409 kalori
-laksa peneng 1 mangkuk= 436 kalori
-lor mai fun 1 pinggan= 422 kaloi
-nasi briyani kambing 1 pinggan= 587 kalori
-nasi minyak dan rendang kambing 1 pinggan= 664 kalori
-nasi campur dan 3 jenis lauk 1 pinggan= 620 kalori
-century egg poridge 1 mangkuk= 423 kalori
-nasi ayam 1 pinggan= 600 kalori
-nasi goreng biasa 1 pinggan = 637 kalori
-nasi claypot 1 mangkuk= 898 kalori
-sotong goreng tepung 1 pinggan kecil=630 kalori
-sup krim 1 mangkuk kecil= 375 kalori
-sundae chocolate 1 cup= 380 kalori
-pie epal sepotong= 260 kalori
-sandwich chicken salad(1 whole)= 481 kalori
-pasembor 1 pinggan= 752 kalori
-rojak buah 1 pinggan=443 kalori
-teh tarik 1 gelas= 83 kalori
-karipap 2 biji= 256 kalori
-butter/margerin/mayonis 1 sudu kecil= 45 kalori
-cendol 1 mangkuk=199 kalori
-air kelapa 1 biji= 110 kalori
-sirap bandung= 150 kalori
-milo= 133 kalori
-ikan kembong kari 1 potong 80g=67 kalori
-ikan kembong gereng 1 ekor 50g=111 kalori
-ikan kembong masak kicap 1 ekor 80g=161 kalori
-ikan kembong goreng berlada 1 ekor 80g=215 kalori
-ikan merah masak asam 1 potong 55g=113 kalori
-ikan merah goreng berlada 1 potong 50 g=114 kalori
-ikan merah masak lemak 1 potong 50g=109 kalori
-ikan haruan kering goreng 1 ekor 40 g=163 kalori
-ikan kerisi goreng berlada 1 ekor 75g=247 kalori
-ikan kerisi masak kicap 1 ketul 75g=149 kalori
-ikan tongkol masak lemak 1 ketul 50g=62 kalori
-ikan selae kunung masak asam pedas 1 potong 40g=90 kalori
-tomyam campur 1 mangkuk 355g=215 kalori
-telur setengah masak 1 biji 50g=75 kalori
-siput masak lemak 1 senduk 55g=60 kalori
-rebung masak lemak 1 senduk 60g=50 kalori
-batang keladi masak asam rebus 1 mangkuk kecil 100g=60 kalori
-labu masak lemak 1 senduk 60g=50 kalori
-terung goreng berlada 1 senduk 70g=70 kalori
-sambal ayam 1 ketul 100g=206 kalori
-kurma daging 1 senduk 100g=220 kalori
-ayam masak lemak cili api 1 ketul 120g=200 kalori
-burung puyuh goreng 1 ekor 106g=164 kalori
-kerabu perut 1 senduk 70g=80 kalori
-kerabu mangga 1 senduk 70g=105 kalori
-sup tauhu jepun 1 senduk 90g=60 kalori
-sambal burung puyuh 1 ekor 120g=172 kalori
-sambal paru 1 senduk 70g=79 kalori
-sambal kerang 1 senduk 55g=60 kalori
-kerabu taugeh 1 senduk 70g=71 kalori
-peria goreng telut 1 senduk 40g=70 kalori
-sambal bebola ikan ikan 1 senduk 106g=164 kalori
-bebola ikan goreng 1 senduk 40g=106 kalori
-acar timun 1 senduk 40g=50 kalori
-sup cendawan 1 senduk 100g=50 kalori
-nangka masak lemak tanpa kuah 1 senduk 60g=50 kalori
-lala masak masam manis 1 hidangan 55g=50 kalori
-sup sayur 1 mangkuk kecil 100g=30 kalori
-bubur kacang merah 1 mangkuk 230g= 101 kalori
-pengat keledek gula merah 1 mangkuk 150g=483 kalori
-pengat keledek gula putih 1 mangkuk 150g=503 kalori
-pengat pisang nangka 1 mangkuk 150g=246 kalori
-pengat pisang nipah 1 mangkuk 150 g=279 kalori
-pengat pisang tanduk 1 mangkuk 150g=210 kalori
-bubur pulut hitam 1 mangkuk 150g=116 kalori
-bubur jagung 1 mangkuk 150g=315 kalori
-telur rebus 1 biji =78 kalori
-tembikai 1 cawan dipotong dadu=46 kalori
-mangga 1 cawan=107 kalori
-1 sudu makan minyak=120 kalori
-1 sudu makan mentega=100 kalori
-1 sudu makan santan rendah lemak=15 kalori
-1 sudu makan santan biasa =50 kalori
-100g seafood=100 kalori
-100g ikan =150 kalori
-100g ayam=150 kalori
-100g daging merah=150 kalori
- 1 sudu makan sos=20-40 kalori



p/s : makanan2 lain boleh rujuk pada label makanan yang ditulis di bungkusan makanan. Pftttt... Bila la nak kurus ni.,, kikiki :p






 Source: kevin zahri

1 comment:

Nurzakiah Hanum said...

USAHA TANGGA KEJAYAAN