Sunday, November 03, 2013

Home idea : kitchen cabinet

COLOUR & DESIGN KITCHEN KABINET
Putih pilihan kami :)

Ni contoh kabinet tanpa pemegang 

Kitchen kabinet untuk rumah baru ni kitaorg nak buat warna putih (glass) tanpa pemegang. Saje taknak bagi anak bukak kabinet.. Rumah sekarang ni sampai patah pemegang diorang duk main. Ni smua yang Ros tulis berkaitan pengalaman dari rumah sekarang. Dulu takde pengetahuan kan, buat je untuk nmpak cantik :p

KEPERLUAN DAPUR
Hood and hob asben beli brand Ariston kerana dapat special price kat opis tempat dia kerja :) Untuk oven & microwave kitaorg pilih BUILT-IN punya. Microwave beli brand RUBINE dan oven brand ELBA. Beli ikut kemampuan :) Peti ais kitaorng guna yang rumah sekarang dulu. Nanti ade duit lebih boleh la beli yang lain. 

TABLE TOP
sebelum ni kitaorang pakai SOLID SURFACE. Memang cantik TAPI manja.ekekek. macam Ros ni kasar, Memang tak sesuai nak pkai solid surface. Bila kena kunyit dah jadi kuning.. Nak ilang take time. :( Untuk rumah kedua ni, memang kitaorang decide nak pkai Quartzstone. Kukuh pun kukuh kan.. Tp sesekali janganla nak berlesung atas kabinet dapur kalau nak tahan lama.. Ni petua mak ros la.. Duduk la bawah kalau nak tumbuk2 .. Tapi kalau malas xper lah, leh jer nak ketuk2 tapi kena betul2 atas tiang hujung :) 
Warna kelabu terang pilihan kami

RAK PINGGAN 
Kalau boleh memang nak rumah nampak kemassss jer kan, xmo nampak pinggan berselerak. Asben buat rak pinggan macam gambar kat bawah tu cuma kali ni lebih kemas sebab ada penutup kat depan rak tu. Macam mana rupa kena tggu la hasilnya nanti.... :)
Ni yang rumah sekarang.. Abaikan la yg semak2 tu yer..kikiki



22 comments:

Khai♥Rin : anies said...

putih mmg cantik. tp org yg jenis ligat kt dapur x berapa suka sbb nk jaga satu hal ehehehhee...mak cik sy la tu ;-)

Wawa Yusoff said...

warna hitam tu nampak menggoda hatiku la pulekkk :D

fifi said...

Cantikla cabinet.abis nak buka acaner...bestnya ada rumah..

erin said...

cantiknya ros kaler putih, warna idaman kelbu ku tu.

ctmah said...

Waaaaa..teruja akak tau..xsabar nk tgk hasilnyaa

Mimy Hamid said...

ros bestnya ros...doakan kak mi ada rumah sendiri dpt la kabinet daput sendiri

S.n.Fariza said...

ok good. tq

Chekgu Azrine said...

Deco bersama ros plak ni..xsaba nk tgok hasil

Nurzakiah Hanum said...

cantiknya

SweetLikeWhat said...

mesti cantik..tak sabar nak tengok hasilnya..bagus jugak takde pemegang ye ros..takde anak main bukak tutup macam hannah selalu buat skrg..hehe

♥ ROS ♥ said...

Khairin : sbb tu kitaorg amek glass.., hhehe.., klu laminate atau kayu cpt kotor..hehhehe..

Wawa : hitam ku pun tergoda.. To sebab dapo nk tpnmpak luas so amek putih.,, kikiki

Fifi : bukak belah bawah kabinet..mmg susah tp selamat dr anak2 :p

Erin : tpaksa amek putih.. Nak bg nmpak luas..hehhehe

Ctmah : hasilnya ros pun xtau.. Harap eloklah.. Klu x, xpublish la... Hahahha

Kakmi: sentiasa doa semoga geng kedok ada rumah n deco2 cntik..sifu dia nana,... Kikiki

Iza : welcome :) sharing2 ..

Azrine : eh jgn gitu.. Ni buat kc jer..bkn deco..hahhaha

Anum : xdehasil lg..hahhaha

Anez : tau xpe.. Umah skrg smpai patah tau.. Sayang sgt :(

~ NANA ~ said...

omey! memang kelasss la ros...hehe

nurul izayani said...

Cunnn..x sabar nak tgok hasilnya :)

nn lylyn said...

cantik klo putih..
nnti dapur nmpak luas..
tp senang cuci x?

Qhaifa Nur said...

ada rezeki nak juga...dapur jadi kemas...

Hana Soffelia said...

cantik pilihan ros.. KC yg takde pemegang pun menjadi pilihan hatiku jugak..

ct shah said...

Well choose ros!
KC yg takde handle mmg praktikal sgt skrg ni kalau yg ada anak2 kecil.lagi satu,tambah lock (macam yg dijual kat ikea & kedai hardware tu).my daughter eryn yg umur 4 tahun pun tak pandai bukak drawer bila da lock ni.:-)

Mama LiaSyaAme said...

Hehehe menarik menarik...

Akhirnya jumpa blog Ros eh.
Salam Sayang
KakLong AMe

Recent Post : Rahsia Doa Mendapatkan Barang Yang Hilang - Barang Saya Tak Sampai Sehari Jumpa

Kakzakie said...

Mesti cantik bila dah siap kelak..

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

Cukup ke nak simpan pinggan dlm rak macam tu... anyway, just share, teman simpan pinggan mangkuk kat dalam tower rack.. boleh tengok kat link nie...

http://apakehei.blogspot.com/2010/12/pindah-ke-rumah-baru.html

Mana lah tau boleh dapat idea utk rumah awak...

aLyNnZ said...

putih nampak bersih..cantikk..rumah alynn warna merahh..

Masya said...

mesti cantik nantikan... glasess gitu...