Sorry ea entri gedix bajet bagus di pagi hari. Ros ni xder lah terer masak pun tapi cuba untuk masak2 :P Selalu fail tau nak buat gulai ni, bila dah kawen dengan orang PENANG kena lah belajar buat gulai ni. Kalau korang nak tahu, masakan Ros ni selalu berubah rasa walau dah buat banyak kali. wakakaka... Sedih dalam kegembiraan :(
Di sini Ros nak share resepi gulai ikan cara Ros. Taktau lah bagi korang sedap ke x, Alhamdulillah kita cuba yang terbaiikkkkkkk :P
 |
halba campur 1sudu besar, daun kari 2tangkai, bawang besar, bawang putih, halia(tgk sukatan kat atas) dan 2biji tomato :) |
 |
ni pulak paste kari..ikut suka korang lah brand ape pun.. bg Ros , paling suka cap o :) |
 |
asam jawa.. xsampai setengah sudu pun.. yang pandai guna ketui, guna lah yang tu :P |
 |
garam.. ros guna halagel, ia tak masin sangat.. nnt korang agak2 lah yer :P |
 |
panaskan minyak. ok, bab minyak ni ros guna sebanyak 150ml.. (abaikan kuali berkarat tuh) :P |
 |
tumis halba campur :) |
 |
masuk daun kari ( jaga-jaga sikit tau sebab bila buh daun kari, mcm meletup2 manja gitu :p) |
 |
masukkan bawang besar, halia dan bawang putih |
 |
masukkan tomato :) |
 |
Masukkan paste kari. kena pastikan betul2 pecah minyak.. Jangan memandai tambah air lg..lepuk tangan tu kang!!! |
 |
Dah nampak pecah minyak baru masukkan air, santan 150ml, ikan.. Ros buh dalam 150ml air ja :) |
 |
kemudian masukkan bendi dan asam jawa extra.. dan biarkan didih :) |
dan hasilnya............................... tadaaaaa :)
 |
lastly, JANGAN LUPA TITIS EXTRA VIRGIN OLIVE OIL untuk GULAI IKAN YANG SEHAT...wakakaka... :P |
P/S : Ampun ea kalau korang buat tak jadi jugak.. sila cuba berkali-kali....hahahhaha :P
senang dan sedap
ReplyDeletejarang msk gulai sbb ramai yg kt umah ni x mkn ikan hehehhe
ReplyDeleteSedapnya ros, Kari cap o tu cmana ye
ReplyDeletewuuuu sedap nya nmpk rosss~
ReplyDeletehaa...sm la kte msk berkali2 ssh nak dpt rs yg same..huhuh
ReplyDeletewaa...sdp nmpk kari tu ros:)
sy selalu fail buat gulai
ReplyDeleteAda halba campur dan daun kari yg buat aroma gulai menyerlah. Kakak suka masak gulai kepala ikan merah..
ReplyDeleteni kari utara ke...eh macam senang je
ReplyDeleteTak pernah buat gulai. Boleh gitu?? Hahaha. Nnt nak try lah!.tq ros.
ReplyDeletewahhh terer la ros! best ni mkn cicah roti canai, takpon cicah cucur bawang
ReplyDeleteros ceq la org failed wa gulai.nama ja anak jati penang..lahir kt bagan..wat gulai failed!makan suka..huhu
ReplyDeletesedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa .. ni buat umi tetibe nak makan kari ni dear .. aduyai ..lapar sudah
ReplyDeletesama macam resepi kak ila pakai.. cum halia je kak tak pakai, untuk ayam or daging baru pakai..
ReplyDeletetelan ailiyo baca entry ni..time kasih ros..akak la tu kawen ngan org utara tak pandai msk gulai..haha
ReplyDeletesaya lah selalu yg fail tu kikikiki .. tq ros kongsikan step² ni.. nanti nak cubalah..
ReplyDeleteros beli virgin coconut oil kat sapa.. nampak selalu ros bg tau bila masak..
Lapor la pulak....
ReplyDelete