Bercerita tentang laksa ni, boleh kata dalam sebuln mesti nak buat laksa.. Hantu sgguh tau.. Tak tau nak buat macam mana untuk hapussssskan... Doa2 jangan sakit urat la... :p ari ni pulak nak share resepi laksa Ros buat ala ala sedap and kena tekak asben :)
Bahan-bahan :
*1kg ikan kembong ( direbus dan diblend )
*2biji bawang besar holland.. ( suka guna bawang ni sebab manisss )
*2genggam cabai kering ( nak kurang pedas kurangkan )
*segenggam daun kesum
*2batang bunga kantan
*5-6tangkai daun pudina
*sebiji nenas
*2sudu besar otak udang
*belacan ( sebesar ibu jari )
*kiub ikan bilis ( untuk nak bg rasa ikan lemak )
*8-9keping asam keping
Ulam-ulam :
Salad
Bawang besar
Cabai melaka
Timun
Limau nipis
Bunga kantan
Nenas
![]() |
Hasil selepas di blend :) |
![]() |
Ros kalau wat laksa, jarang amek kepala ikan.. Sbb bg auni mkn jugak.. Jadi amek isi n tulang jer :) |
![]() |
Ni antara bahan yang telah dikumpul.. Campak je semua dalam kuah nanti.. |
![]() |
Nanas ni kalau ade sedap...kuah manis xperlu buh gula dah :) |
![]() |
Otak udang guna brand ni.,yakin sikit :) |
![]() |
Ni semua sekali bila dicampor...bila dah kacau hasil kat bawah :) |
![]() |
Hasil selepas dikacau :) |
![]() |
Ok... Kuah akan jadi buih gini, masak sehingga hilang buih baru sedap.. Lagi lama masak, lagi tahan kuah tu.. Esok pun boleh mkn lagi :) |
![]() |
laksa ros suka brand ni.. sebab brand lain mcm liat2 sikit..ikut citaarasa tekak yer :P |
![]() |
cepat masak.. tak sampai 10min dah kembang elok :) |
aaahh...sedap nyer laksa!!!
ReplyDeleteperggggggg sedapnya
ReplyDeleteboleh la nak ikut sebab ada tutorial..tq ros
ReplyDeletemesti sedap resepi ros ni... InshaAllah.. nk jgak masak laksa sendiri...
ReplyDeleteermm,,senangg bila ros dh buat step by step
ReplyDeletepeberet akak laksa ni..lg2 laksa penang..mmg tebaik..
ReplyDeleteakak tak pernah lg buat laksa sndiri..cam nk try je nanti ;))
Kakak pun tak ambil kepala ikan bila buat laksa bukan kerana anak tapi memang dah tak kuasa nak blend yg keras-keras...
ReplyDeleteperghhhhh menggoda jiwa!
ReplyDeletesedapnyer Ros. akak mmg hantu laksa. tp pregnant kali ni mcm x lalu la nk makan laksa. takut muntah
ReplyDeleteMrs eady , nurzakiah anum, anezamri : nyum2 xtahan tgk laksa, sedap xsedap buat jgak..hahahha
ReplyDeleteEmme , mimyhamid, haslinda : haa jom buat.. Xsedap sori ehh..hehehe
Mrs syahnia : laksa penang lg tbaik.. Ni laksa ros jer..wakakak
Mrs aisheiteru : pregnant ros xleh mkn laksa... Muntahhhhh.... Huhuhu... Sama jugak kita :)
laksa penanggggggggggggggggggg .. aaaaaaaa ..sedapnya ..krok krokk dah perut umi petang2 mcm ni uhuk3 ..dap nyeeerrr
ReplyDeletesedapnyaaa! lebih kurang je cara kita buat cuma i tambah ikan sardin sikit...hihi
ReplyDeletemingiurkan ros.. makan 2 3 hari pun xpe ulang² sedapkan laksa..
ReplyDeletesedapnye ros..ni fav kite forever n ever tau..hihihi.. terliur bile skrol tang kuahnye..:D
ReplyDelete