Wednesday, January 02, 2013

3bulan sudahhh...syukur :)


Alhamdulillah SYUkur atas kurniaan mu ini :)Humaira 3bulan sudah 28.12 ari tu.. Semalam Ros ade checkup Humaira di hospital untuk scan brain dan hati dia. Semoga ini ujian yang terakhir bagi Ros dan sekeluarga :) Keputusannya alhamdulillah semua NORMAL. Syukurrr....!!!! Punca doc nak scan tu sebab Humaira ada tanda merah kat hidung(dikenali sebagai capillary hemangioma). Tapi selepas scan doc cakap just tanda biasa(dikenali salmon patch) :)

KUNING
Bercerita pasal kuning dia ari tu, Ros kerap jugak kena ulang alik hospital.. Firstly doc amek darah untuk check tiroid, memang luluh hati je rasa. Nak update blog masa ni memang sedih+down sangat.. Rasa macam nak kena pulih semangat balik. Huhuhu...

Second pergi, doc ckp tiroid tak de and nak amek darah lagi untuk check kuning kat hati sebab masih tinggi..Aduhai...

third pergi, doc cakap kuning kat hati dah semakin berkurang.. And bagi appointment untuk scan brain and hati dia plak untuk tanda lahir di hidung dia..Rasa macam tak nak pergi jer..Nak suh asben jer pergi..takut nak dengar result doc :P
insyaallah demi mu anak, mama sanggup hadapi segalanya...

BERAT
Pasal berat pulak, HUMAIRA dilahirkan berat 3.6kg.. Lepas bersalin terus dimasukkan NICU akibat gula rendah. So terpaksa berpuasa untuk check kadar gula. Tak silap ros hari ketiga baru dapat BF :( Masa nak keluar wad tu, berat HUMAIRA hanya 3.2kg jer..huhuhu..

Bila checkup sebulan, berat humaira hanya 3.6kg jgak, sama berat masa lahir. Doc dah suh campur susu sebab dia kata berat tak naik. tapi diorg tak tahu yang berat anak Ros dah turun banyak masa puasa dalam NICU ari tu.. Bila bgtau dia ckp kena naik sekilo sebulan.. Fuhh jenuhla mcm tu.. TEtap jugak Ros bagi susu badan. Alhamdulillah kini 3bulan dah 5.5kg :)




















P/s untuk diri bangkit lebih tabah: KEKADANG ALLAH MENGUJI KERANA AMAT SAYANG PADA HAMBANYA. ALLAH MENGUJI APA YANG HANYA KITA MAMPU LALUI. Semoga ujian membawa kebahagian untuk diri Ros sekeluarga :) amin.....

20 comments:

BERT said...

saya pun pnh rasa ape akk rasa bila anak sakit.. Allah je yg tau.. moga kita trus kuat dan smngt nk besarkn anak kita kan

mrs puex said...

ros, keadaan kita masa melahirkan anak kedua hampir sama..tp sy x sekuat awk utk updet kt blog..my son jaundice dekat sebulan..sampai doc suspect probs hati..part amek darah tu yg x bole thn..nangis tgk anak nangis..menunggu result psl hati tu amatlah menakutkan..kita plak tgh berpantang..tp alhamdulila sume baik2 shj..doc klasifikasikan as prolonged jaundice..just kerapkan bf anak..alhamdulillah.. 26/1 nnti genaplah 6 bulan..
sama-sama lah kita berdoa untuk kesejahteraan anak-anak kita ya..semoga sentiasa diberkati Allah..

cik fadh said...

alaaa comelnyer humaira..semoga humaira sihat2 sentiasa..in sya Allah..

Zuraidah Butang said...

alololo tomelnye...hehe sehat plak nampaknye ty

Falsya said...

comelnyeeee humaira!!!!...

sufiza said...

comeiii yer humaira..semoga humaira sehat sokmo..

Irfa said...

comelnya//
moha dia membesar dgn sempurna
harapan semua ibubapa ;)

Mommy_Cha said...

comelnyer..semoga my second baby jugak baby girl & secomel humayra!

* FAR * said...

tabahkan hati ros..

sama mcm anak sy yg sulung.. lahir 4.6kg.. lahir je demam kena tahan wad masuk nursery 2 minggu.. berulang alik setiap hari dr rumah ke hospital jenguk dia dan menyusukan dia walaupun ketika itu sy bersalin operation.. kena dtg guna wheelchair bila smpai hosp.. huhuu.. dugaan sungguh..

lepas tu pulak suspect jantung berlubang.. alhamdulillah lubang yg sebesar jarum tu dah tertutup dan sekarang anak sy sihat dan aktif.. memang sedih sgt masa tu.. dah la 5 tahun menanti cahaya mata, bila dapat mcm2 dugaan kami kena tempuhi.. sabar ye ros..

geramnya tgk baby ros.. comey!!..

Kakzakie said...

Melihat wajahnya bagai tidak ada apa Ros. Montel dan ceria wajahnya. Moga terus sihatlah hendaknya Humaira ye. Auntie doakan dari jauh.

Buat Ros & keluarga betul ujian bagi yg redha dan kuat Allah berikan. Insya-Allah dipenghujungnya ada hikmah indah yg diberikan.

nik ros said...

comelnya humaira :)

wardah @ fie shah said...

Alhamdulillah..comel sgt Humaira..segala ujian tu buat kita jadi kuatkan? :)

Wawa said...

cantiknye Humaira...nampak suci je....:)

intanfirdaus247 said...

Comelnya Humaira…muah!

Riedaffya ibrahim said...

comei n makin tembam le...kalo dpt ku cubit2 pipinya yg gebu...

Yaya Azura said...

sekejap je 3 bulan..humaira pun dah sihat walafiat..comel je..putih melepak...

inazamri said...

ishhhh geramnye...comel..muahhhhh cupcup kat pipi dia

Bazilah (^0^) said...

comel! harap humaira terus kekal sihat dan maintain comel :)

Cinta hazanis said...

comelnya anak sis. salam follow.:)

::EIDA:: said...

Syukur takde ape yg terjadik..... ;)