Friday, September 28, 2012

Alhamdulillah dah bersalin :)

Alhamdulillah Ros dah selamat bersalin baby girl seberat 3.6kg pada 12.30tghari tadi :) doakan kesihatan baby Ros..

Wednesday, September 26, 2012

Monday, September 24, 2012

penting ke set bersalin???


Penting ke bagi korang??? Kalau bagi Ros memang penting sangat benda2 alah ni. Tapi bagi Ros, Ros jenis TAK SUKA nak makan ubat2 serbuk ni :P Memang susah nak telan..Fuhh.. Tapi SEBENARNYA ubat yang serbuk tulah yang terbaik untuk dalaman kita compare dengan pil2 ni..


1) Masa Ros berpantang kat Nur Auni, Ros pilih LEESA FORMULA.. Alhamdulillah produk ni ok, tapi biasalah tak kurus pun.. Hahahha(mmg badan jenis susah kurus, tapi syukur turun berat asal), Ros just beli set A + pilis and bedak sejuk makdara :) Total semua ni pun dekat rm250 jugak.. Mahal sgt kalau bg Ros :(

+

2) Bila anak 2nd nih, Ros dah tahu perbezaan macam mana.. So ingat nak try Set AFIAT UBAT BERSALIN. Memula ingat nak try TANAMERA sebab ramai feedback kata bagus sangat and senang bersalin, tapi bagi Ros sakit bersalin and LUKA PERINEUM tu normal la.. :P Harga set bersalin AFIAT ni pun taklah mahai just RM80. Banyak lagi benda lain yang penting patut Ros beli seperti nursing bra and persiapan lepas bersalin.. (Lain orang lain citarasa yer, jangan marah Ros lak duk komen2 tentang set bersalin ni :P ekekek)


set bersalin AFIAT
set bersalin TANAMERA (banyak dah dimodenkan, senang untuk para ibu)

 3) Apapun banyak pilihan yang terbaik yang korang boleh survey seperti SHAKLEE, JAMU MAK DARA, SENDAYU TINGGI and sebagainya.. Tapi korang kena ingat, SELAGI ANAK ADE KUNING NI BETTER JARAKKAN DULU PENGAMBILAN JAMU NIH. BILA DAH CONFIRM ANAK TAKDE KUNING, BOLEH TERUSKAN PENGAMBILAN JAMU NI YER :)

Friday, September 21, 2012

Kebaikan mandi sebelum subuh

Menurut kajian sains, kandungan gas ozon pada waktu pagi lebih tinggi dari waktu lain. oleh itu, gas ozon ini juga amat penting untuk tubuh badan anda. jika anda mandi sebelum waktu subuh, ia bukan sahaja membersihkan malah memberikan kesegaran dan manfaat untuk tubuh badan anda. antara manfaatnya ialah :

1. Kulit lebih lembut dan halus
Pada waktu pagi selalunya anda akan memasang "water heater" untuk mendapatkan air yang hangat dan menghilangkan kesejukan. selepas ini, jika anda memiliki lingkaran hitam di bawah mata, mandi menggunakan air sejuk dapat mengurangkan kegelapan pada bawah mata. begitu juga dengan kuku, ia akan menjadi lebih sihat, kuat dan tidak mudah retak. kulit pula menjadi lebih lembut dan halus.

2. Melancarkan peredaran darah
Jika peredaran darah anda lancar maka tubuh badan anda akan menjadi lebih sihat dan bertenaga. malah anda juga boleh melakukan aktiviti seharian tanpa rasa letih.

3. Meningkatkan kesuburan
Kesihatan tubuh badan manusia akan mendapat reaksi yang positif apabila anda mandi pada waktu pagi. ia dapat meningkatkan hormon testosteron pada lelaki dan hormon estrogen untuk wanita.

4. Mengurangkan risiko darah tinggi
Untuk anda yang memiliki penyakit darah tinggi, mungkin ini merupakan salah satu cara untuk anda mengurangkan penyakit anda. Insya ALLAH, dengan izin ALLAH, jika ia diamalkan selalu, penyakit anda akan pulih.

5. Mengurangkan tekanan serta tenang
Air yang sejuk akan melancarkan kembali peredaran darah setelah lama berbaring. buat anda yang mengalami depresi, inilah cara yang terbaik utk anda menghilangkannya. oleh itu, ubahlah tabiat kpd mandi pagi sebelum subuh.

6. Meningkatkan sel darah putih
Mandi dengan air sejuk, ia akan meningkatkan sel darah putih di dalam tubuh badan. apabila sel darah putih banyak, maka daya tahan penyakit dan tubuh badan boleh melawan virus. oleh itu, anda tidak mudah untuk dijangkiti dengan sebarang penyakit.

P/s: Rasulullah pun mengamalkan mandi sebelum subuh ni, jadi tunggu apa lagi... Ekekek :)

Thursday, September 20, 2012

Zikir mudah bersalin

Moga kita semua dipermudahkan segalanya.. :)

Ini adalah zikir yang Ros amalkan semasa pregnant Auni and dalam labour room :) Simple and senang nak ingat :P



-MULA-




1. Al-Abasa : 20


"Kemudian jalannya dimudahkan"


2. Al-Anbia' : 87-89 (surah nabi yunus)


"Sesungguhnya tiada Tuhan (yang dapat menolong) melainkan Engkau (ya Allah)! Maha Suci Engkau (daripada melakukan aniaya, tolongkanlah daku)! Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang yang menganiaya diri sendiri"

Sumber: nadxoxo.blogspot.com :)

Wednesday, September 19, 2012

Insyaallah it's a girl :)

Alhamdulillah syukur ke hadrat illahi dengan kurniaan ini. Insyaallah baby yang dalam perut ni sama jantina dengan my Auni. Walaupun alahan baby 2nd ni nak ke arah boy, tapi naluri ibu masih kuat terasa yang ini adalah girl. Tapi siapa tahu kuasa Allah kan? KITA HANYA MERANCANG, ALLAH YANG MENENTUKAN SEGALANYA :)Ros xkisah BOY ATAU GIRL Dan yang paling penting sihat sempurna sifatnya.. Amin :)

**Kepada geng TTC , jangan mudah berputus asa. Ros juga macam korang sebelum pregnant my Auni. Lama menanti, akhirnya baru Allah beri peluang rasa. Dan xlama lepas tu pregnant lak yang 2nd nih.. Ada hikmah di sebaliknya bila dipikir kembali. Korang manja2 dulu tau dengan asben sebelum ade baby nih mcm ZANA ADIEYZA..(jgn marah tuan empunya blog)... Ekekeke :)I love you all ....❤
**Soalan cepu mas semua tu, Ros penah rasa and penah ditanya.. Sebab tu bila korang citer Ros yang nak jd sensitif sebab biasa kena... :) Sampai ade satu tahap mak ajar 'ingat buat anak macam buat roti ker?' tapi xsampai hati nak cakap macam tu. kang terasa lak pihak2 yang btanya tu.. (mood geram and hanya IBU yang memahami situasi kita) :(



P/s: Shimasallleh ade btul x teka semalam?? Heheheh :)

Tuesday, September 18, 2012

Pabila dah 7bulan :)

Assalamualaikum :P

Hmm selalunya kalau dah mencapai 7bulan ni kiranya 3rd trimesterla kan :) ALhamdulillah Ros dapat laluinya. Ade sesetengah yang dah rasa kontraksi braxton hick iaitu kontraksi palsu sebelum berlaku yang sebenar :P tp Ros masa auni dulu 40minggu pun tak rasa lagi. Tu yang terpaksa di'INDUCE' untuk cepatkan proses bersalin :)

1) Pregnant yang 2nd ni kerap sakit belakang and krem betis tapi Ros cuba jalan and betulkan posture badan :P Kekadang en.asben la mangsa untuk mempicit... Hihihi.. Berat pun dah start naik 2kg sebulan..aduhhh :(

2) Alhamdulillah masih lagi sihat CUMA SELSEMA BARU NAK MENYERANG, TQ kekawan kerana mendoakan kesihatan Ros..

at feri penang :)

3) Seperti biasa, carta pergerakan anak dah start dikira... Hmm yang ni yang paling Ros takut, sentiasa duk pantau tau. MAklumlah walau xde kencing manis, Ros kena berjaga-jaga sebab takut gula tinggi yang boleh membahayakan baby :(

contoh carta gerak anak :)



4) Seperti biasa, persiapan beg mestilah disediakan.. Ade sesetengah orang, 7bulan dah bersalin tau. So baik prepare awal, just simpan and abaikan jer beg tu.. Kalau dah rasa sakit2, rembat je beg tu :P barang pun banyak RECYLE je sebab masih dalam keadaan baik :)
Nak tau barang apa, jom buat checklist kat bawah :)
barang yang siap dipacking
 For Mama
*Rekod Kesihatan Ibu(buku pink)
*Kad Pengenalan
*Handphone & charger
*Baju t-shirt and kain batik(discharge)
*Stokin
*Tudung
*Kain Telekung( if kena warded sehari sebelum bersalin)
*Towel & toiletries(berus and ubat gigi, shampoo, bodywash, bedak, sikat, getah rambut, deodorant, lotion)
*Maternity pad
*Selipar
*Minyak angin/minyak panas
*Air zam zam and kurma
*Tisu
*Surat khabar(untuk balut disposable pad sebelum dibuang)
*Plastik(isi baju kotor and anything)
*Nursing bra & nursing pad
*Thermos air panas
*Air masak/Biskut/roti/susu/horlick atau milo 3 in 1

For baby

*3-4helai baju baby termasuk mitten and booties
*1helai selimut yang sekali hoop (untuk discharge) *3helai lampin
*1pek tisu basah
*10keping pampes

Monday, September 17, 2012

syawal dah habis....

syawal dah habis.. nak tutup pintu dah.. selamat datang zulkaedah :)

Thursday, September 13, 2012

Emas dah pacak!!!!

Alhamdulillah harga emas dah start naik minggu lepas :) Sebelum ni range hanya area 1500oz-1600oz ja, lama jugak nak tunggu ia mencanak naik, tapi alhamdulillah bebaru ni naik jugak.

Mesti ramai yang seronok ni :p Jangan turun harga lagi sudah.. Ekekkee... Tak rugi buat pelaburan dalam emas ni. Leh baca entry ros tentang pelaburan emas ni. Simple jer maklumlah yang lebih mengetahui mestilah asben Ros.. :p

Wednesday, September 12, 2012

PENANG ROUND ISLAND FINISHER!!

Wah bangga sekejap kat asben berjaya keliling pulau dengan basikalnya :) hmmm yang tak abis kayuh pun dapat jugak pingat tuh katanya, tak aci kan.. Hahaha :p

Tuesday, September 11, 2012

Cara atasi sembelit anak

Bebaru nih, tetiba je my Auni terkena sembelit :( Memang kesian sangat sebab tetiba je dia nangis kalau duk cangkung :p Ros tanya mummy kat fb,alhamdulillah ramai feedback :)

Yang ros cuba ialah kurangkan aun susu.. Kalau kata 3aun air ros buh hanya 1sudu susu jer :) Pisang and buah prune ade gak bagi tapi tak berapa jalan :p

Budak kena sembelit :p

Kat bawah ni cadangan untuk atasi sembelit :) rasanya dewasa pun leh amalkan :p


P/s: Sorry entry bab sembelit..ekekek.. Sejak hari tu, Auni dah tak pakai cloth diaper.. Nanti ros ceritakan... Haishh bila agaknyer :p

Thursday, September 06, 2012

Petua wajah berseri

Hmmm... Bersamalah kita amalkan :)

BBQ LA PULAK :p

Hmm rasanya ramai yang buat BBQ tahun ni.. Masih lg mood beraya kan?? :) Raya ke-3 bebaru nih family my MIL sempat berBBQ. Orang kata ni testing dulu sebab nanti leh buat besar-besaran... (wah gitu :p). Alhamdulillah walaupun 1st time, tapi suma menjadi and rasa pun cukup marvellous :) Tq untuk PAKNGAH and PAKSHU Auni kerana bersusah payah untuk buat bara api and kibas2 untuk bakar :)

 BAHAN PERAP :
*Bawang putih
*halia
*sos bbq knorr(kalau xda bleh guna sos lada hitam)
*mixed herb
*lada hitam kasar
*garam
*air

bahan yang telah diperap :)
kebab@skewers
auni pun nak makan jugak :p
time to eat... auni and papa :)
sosej and ayam yang dibakar
skewers and ayam di 'BBQ'kan :p
tq untuk pakngah auni kerana jadi tukang bakar :)
pakshu auni yang ponteng keje kerana BBQ :P hahahha

Wednesday, September 05, 2012

Wahai kawan!!!

Mungkin betul kan?? :)

Tuesday, September 04, 2012

result minum air gula (MGTT) kali kedua

Oleh sebab faktor berat badan Ros berlebihan and my mum ade kencing manis, so Ros terpaksa minum sekali lagi untuk kepastian. Alhamdulillah kali kedua makin rendah pulak. Result sama macam yang 1st cuma berbeza sikit jer :) Harap sangat janganlah kena kali ketiga minum air gula nih..mak xsanggup dah :P

SEBELUM : 4.7MMOL
SELEPAS : 4.0MMOL


Memang pelik kalau tengok result kat atas tuh, tapi bebaru nih masa tengah berpuasa Ros terpaksa berbuka sebab semasa check-up pregnancy tetiba kencing Ros bergula. Memang nak nangis ja masa tu risau gula dalam badan tinggi. Nurse terpaksa cucuk kat jari untuk check kencing manis Ros. Alhamdulillah hanya 5.7MMOL, tapi boleh kategori tinggi la jugak. Maklumlah melantak sungguh waktu sahur. :P hahahha....
gula dalam urin 2+
p/s: semoga semuanya selamat sehingga akhir pregnancy.. Lepas ni memang minum air masak jer :P

Monday, September 03, 2012

Anak saudara ke-6

Alhamdulillah my kakak ipar dah selamat melahirkan baby sulung pada 18/8/2012 :) Due sebenar ialah 14/8/2012 tapi terlewat 4hari sebab baby nak pilih tarikh cantik kot :P heheheh...

Sebenarnya kalau ikutkan ni adalah anak saudara Ros yang pertama.. Oleh sebab Ros tinggal dengan mak saudara masa kecik so dah anggap anak and cucu mak saudara dah macam keluarga sendiri jadilah anak sedara yang ke-6 sbb mak sedara tu dah ade 5cucu :)

my abang kandung
ni lah babynya, nama SYED THAQIF BIN SYED ROHISHAM