Wednesday, November 14, 2012

Selesai berpantang..syukurr....

Alhamdulillah kelmarin genap 45hari Ros berpantang. Hmm ros tak pantang makan sebab my mom tak bagi ikut tradisonal sangat. Semua dia suruh try asalkan jaga barut dan bertungku. Ubat jangan lupa makan juga.

Sebenarnya dalam my mom suruh makan semua pun, ada jugak yang my mom tak bagi makan seperti laksa, mee, cendawan and macam-macam lagi. Kalau boleh benda-benda ni kena cukup 100hari atau umur anak 6bulan baru boleh menikmati semua makanan ni. Tapi masa Auni, lepas je 60hari ros dah makan suma.. Hahhaha.. Alhamdulillah tak sakit urat, nnt tua xtau lah..harap diberi kesihatan yang baik...

Di samping tu, mandi bunga adalah pelengkap untuk yang habis berpantang nih. Sekadar untuk buatkan diri kita fresh dan ceria selepas pantang :) Jangan terlalu taksub dengan mandi bunga ni dah lah sebab ada sesetengah mempercayai yang benda ni dapat cari jodoh, seri muka and macam-macamlah..
7jenis bunga+beluru(belah utara panggil sintok)+limau purut
Bunga yang dicampur dalam air.. Dimandi oleh mak sedara :)

13 comments:

Anum said...

alhamdullilah selamat da

♥ Elin ♥ said...

yeeeaaayyyy!!!!! merdekaa!

mandi air bungaa?? elin mandi masa nak kawin jer...tuh buat sendiri...konon2 nak wangggi lah hahhha..

Kakzakie said...

Ros... sebenarnya mandi bunga/limau ni walau hari biasa pun baik utk kita. Tak payah ke spa/sauna yg ada tu kita buat sendiri. Bila ke kedai bunga tu beli aje. Campur sikit bunga ros/kenanga yg wangi campur sikit perfume dan potonglan limau dah tu kita mandi - memang fresh tau...

::EIDA:: said...

yeahhhhhhhhhhhhhhhh

mrs puex said...

aini still pantang laksa n ais..cendawan dan sewaktu dengannya lps 60 hari dah bedal..hihihi..alhamdulilah so far ok jek tp x au la kite tua nnti camne..huhuh..

Falsya said...

Weehuuuuu..abis pantang sudah..hehehe..sekejap je kan..rasenye mcm baru je dgr ros bersalin..nmpk bunga2 tuh tetibe mcm nak mandi bunge jugak..;)

Noraim said...

mcm mane rasa mandi bunga tu ros? heee.

nik ros said...

yeay..dah abis pantang yea. seroonok la kan. please letak gambar humaira. mesti makin comel ni :)

nn lylyn said...

mcm2 ek kena pantang..hmm kena amik petua ni

eMMe said...

Alhamdulillah........... kalau Ros tak pantang, tak de effect kat baby takpe la.. coz Ros breastfeed baby kan.. takot lak anak yg kene...

lienda said...

alhamdulillah ah dah cukup 45 hari berpantang,kita masih lagi memboyot hu hu

محمد رازيق said...

alhamdulillah. dah habs berpantang. moga sihat2 selalu kak ngan anak. salam mal hijrah

Masya said...

cepatnya masa berlalu.... bile mandi bunga lagilah terasa segar.. naik seri muka......