Thursday, November 08, 2012

Perkara Penting ketika berpantang

Alhamdulillah hari ni genap 40hari Ros berpantang. Next week leh la enjoy.. Tapi masih ade yang belum diselesaikan lagi. Insyaallah pelan2 merangkak :)

Kalau ikutkan pantang style Ros, memang semua makan.. Mak ros cakap jangan pantang makan, yang penting jaga ubat and bertungku banyak. Hmm air sejuk pun Ros kebas.. Air sejuk tau bukan air berais :p Tak tahan panas, rasa pening sgt bila panas dalam..Ekekek :p tengok mak Ros xde sakit2 urat pun... Alhamdulillah :)
Perkara penting ketika berpantang
Stokin : Memang patut kena pakai sebab takut angin sejuk masuk dalam badan. Orang dalam pantang takleh sejuk katanya... Huhuhu...

Bengkung : Kena pakai sebelum makan. Boleh kecutkan rahim dan kempiskan perut...hmmm :p bahan yang diperlukan untuk sapu diperut ade gambar dibawah untuk detail :)
**Minggu ke-1: limau nipis+kapur..(guna yang ni mmg gatai sikit)
 **Minggu ke-2: daun kapal terbang+kapur..(korang sapu sikit kapur di daun tu dan gosok hingga berbuih dan kuarkan air hijau daun kemudian sapu di perut buih tu)
**Minggu seterusnya : cuka nipah+kapur (ambil bekas yang xdiguna, buh sedikit ragi and cuka nipah kemudian gaul sekata..ubat paling mujarab, boleh ilangkan stretchmark and ilangkan lemak di perut.. Bau dia memang fuhhh busuk sungguh)
Bahan untuk dipakai bersama bengkung(sapu diperut)
Air rebusan mandian : Kalau boleh biarlah yang daun2 original sebab fresh jer. Ros mandi air ni selama 45hari. Boleh gunakan dengan gel mandian serai set bersalin afiat.
Daun yang digunakan untuk direbus ialah : 
1)daun serai wangi
2)daun pandan
3)daun kunyit
4)daun limau purut
5)daun inai
6)daun lengkuas

Tungku: gunakan batu yg leper sebab senang nak cungkil bawah perut... :) jangan letak tungku ata perut masa memula sebab takut peranakan mendap ke tulang punggung.. 

Pilis : sapu di dahi untuk hilangkan pening kepala

Minyak urut: untuk sesi berurut wif bidan :)

Bab makan ni, my mum cakap makan je semua sebab nanti senang masa depan kita. Sebab tak semestinya kita akan berpantang dengan bantuan orang jer.. :) so, yang preggy tu sila amalkan pemakanan yang sehat semasa anak sulung yer.. Macam AIS, LAKSA, MEE, CENDAWAN, CENDOL kalau boleh elakkan dulu.. :p SAYUR DAN BUAH JANGAN LAK KORANG PANTANG, KANG TAK PASAL SUSU BADAN BOLEH DOWN... :) AIR JANGAN LUPA MINUM BANYAK UNTUK HASILKAN SUSU :p 
Pelbagai jenis lauk pauk dalam pantang..yummy.. Makan je semua... :) 
Kat bawah ni pulak gambar si 'JUNIOR' diurut oleh mak sedara(tukang ngurut).. Macam mana mama diurut, mcm tu lah dia nak.. Yang hairannya, nak guna minyak panas tuh.. Fuhhh!!!
Aksi my 'auni' ketika diurut... Heheheh

22 comments:

Anum said...

good entry

intanfirdaus247 said...

Salam Ros, fuh memang banyak nak kena jaga semasa proses berpantang kan..xpa, semua tu untuk kebaikan masa depan kan..hehe..ikan haruan pon elok makan masa berpantang kan

Mommy_Cha said...

hehehe lawak dak tecik tu kena urut! :p

@YUNID@TI said...

selamat berpantang... comelnye sikecik kene urut tu...

::EIDA:: said...

Dah nak habis? Kejapppp je ekk....

Suraya Baharun said...

gud info ni...su pun dalam pantang suma makan, kecuali makanan pedas & ais...

SYANI said...

Kejap je dahnak habis pantang.. Rasa cam baru je lagi Ros bersalin.

♥ Miss Hearty ♥ said...

nice sharing..nti boleh cube.tp kawen pon belom.hik3

Mimy Hamid said...

akak suka pantang sebab akak leh kurus hehehe...eh nak tanya lh tak akak praktikkan yang bengkung tu wlaau lepas bersalin..perut boncit la dah minum ais

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ said...

Betul tu..tak tau de pilis tu..tak penah pakai..tapi aritu de jugak cari sbb slalu pening mase lam pantang

Kakzakie said...

Daun kapal terbang kakak tak pernah tahu Ros.
Car pantang seseorg memang tak sama tapi berurut tetap sama. Selesanya lepas kena urut mesti terlena dibuatnya. Tengok Auni punya sedap dia tadah kepala kena urut:)

BERT said...

ni pantang normal ye kak.. sya czer la kak.. nak berbengkung mmg tak dapat la huhu.. tp yang lain tu sy buat ler hehe

Yaya Azura said...

makanan dalam pantang sedap-sedap semua
tapi yaya tak merasa la nak pakai bengkung ke,nak betungku, mengurut tu..yaya operate

Falsya said...

wahhh, dh boleh nak enjoy laaaa...kejap je rase kan..tau2 ros dh nak abis pantang dh..

eMMe said...

Salam Rose, tak merasa la mende2 ni semua... Maybe Me bersalin czer..doakan Me ya Rose...

Fara Fadzil said...

kagum dengan awak sbb bole buat smer tuh..saya dulu urut..pastu tungku pun byk ngelat..hehe..bengkung pun kjap2..bila panas bukak..hahaha

Nory Zoulkefle said...

dah merdeka lah yer...

daun kapal terbang, pestime dengar ni...hehe

etiey.com said...

Plg tak suka cuka dgn ragi! Hehhehe limau dgn kapur pun gatal yg amat kan

nik ros said...

tak lama lgi dah abis pantang yea.seronok la :)

♥ Elin ♥ said...

noted!!
untuk persediaan akan dtg hahahah..mana lah tau kan ada rezeki nanti ..:)

Masya said...

amboi kemain lg anak dara tu beruut yer.. x nangis pun.. sedaplah tu....

Aida said...

bagus nih.
insyaallah nanti ikut cara ros berpantang je.senang..