Tuesday, September 04, 2012

result minum air gula (MGTT) kali kedua

Oleh sebab faktor berat badan Ros berlebihan and my mum ade kencing manis, so Ros terpaksa minum sekali lagi untuk kepastian. Alhamdulillah kali kedua makin rendah pulak. Result sama macam yang 1st cuma berbeza sikit jer :) Harap sangat janganlah kena kali ketiga minum air gula nih..mak xsanggup dah :P

SEBELUM : 4.7MMOL
SELEPAS : 4.0MMOL


Memang pelik kalau tengok result kat atas tuh, tapi bebaru nih masa tengah berpuasa Ros terpaksa berbuka sebab semasa check-up pregnancy tetiba kencing Ros bergula. Memang nak nangis ja masa tu risau gula dalam badan tinggi. Nurse terpaksa cucuk kat jari untuk check kencing manis Ros. Alhamdulillah hanya 5.7MMOL, tapi boleh kategori tinggi la jugak. Maklumlah melantak sungguh waktu sahur. :P hahahha....
gula dalam urin 2+
p/s: semoga semuanya selamat sehingga akhir pregnancy.. Lepas ni memang minum air masak jer :P

23 comments:

Siti Nursyuhada said...

inyallah everything well be ok... take care....

j.u.l.i.e said...

berat akak pon naik byk lepas raya ni...nurse dh tegur...hehe, tp check urine takde mslh, alhamdulillah...mggu dpn nk check lg, hopefully xde mslh...huhuhu

♥cikmOt♥ said...

teringat masa ngandungkan abam mok dulu...4 kali kut kena minum air gula...adehh...

cheqna said...

erm...moga2 cheqna pun ada rezeki pasni..amin

Zana Adieyza said...

insyaAllah semuanya akan berjalan lancar & dipermudahkan Allah..

::EIDA:: said...

Semoga xde pape berlaku.. Air masak kene minum sentiasa.. akak je boleh minum milo, sirap, fresh orange.. hikhikhik

Nana Aris said...

semoga selamat semuanya ros..akak kena sekali aritu jela..Alhamdulillah tak kena lagi =)

@YUNID@TI said...

semoga semuanya ok

Falsya said...

moga2 semuanye okayh..insyaALLAH..

Qhaifa Nur said...

ngandung anak ke 4 gan 5 kena minum air gula...takutnya rasanya...minta ok hendaknya nanti...

chinta... said...

semoga selamat semuanya..hik3..da x boley minum air manis da...xpe2 demi baby kan

NUR said...

Harap semua okey..

Sherwieyna Muzzawer said...

insyaAllah semuanya akan okay. jaga baby baik2 tau..

eMMe said...

Ros, akak pun kene minum gula kali kedua pada 28 minggu pregnant nnt, huhuhu... harap2 tak kantoi la.. coz, lately akak asyik la minum minuman yg manis..rasa cam kurang minum air kosong le, huhuhuu....

Kakzakie said...

Macam nie kalau pergi beraya kena bawa air mineral dari rumah Ros. Musim raya ni lagilah agak susah nak kawal kan.. Kakak doakan segalanya ok sampai baby menjenguk dunia.

F a i z a h ' s said...

Kena jg mkn la kalu gitu ye?akak pun overweight gak tp so far xpnh lg kena kencing bergula walaupun melantak xhengat! xtaula next2 pregnancy mcm manakan... mg diperlihara... take care ros!

rieda_ffya said...

lps ni kalo nak pi check up lagi kene berpantang makan le...kan kene minum air gula lagi..bukan sedap pn..

Bazilah (^0^) said...

hai ros :) akk nye result MGTT yg buat before bulan puasa ritu x dpt2 pon lg huhuhu. nway, selamat hari raya ros :)

ShimaSalleh said...

Take care Ros :))
Minum air gula buat kali ke2 xpe... Jgn terus kena buat BSP mcm shima ni hukhukhuk... Yg best baby afiq lahir kecik je hihihi... Selamat hari raya Ros :))

nik ros said...

jaga diri ros.moga semuanyas selamat yea.

Little world said...

Sue kena buat BSP sampai 3 kali ulang2---tensionnya sebab amik darah dari vein....huhuhu---bagusnya result ROS--sue punya lagi tinggi.. that y kena buat BSP-blood sugar profile

♥ ROS ♥ said...

Anak 1st ros lagi tggi hingga 8.6mmol, bila yang 2nd ni ros jaga makan.. Jgn isau kak, ade hikmah bila tkena kencing manis masa anak 1st :) kita lebih bjaga2 untuk mkn... Btul x?? :)

♥ ROS ♥ said...

Kalau xdpt tu kira xder la... Alhamdulillah.. Badan mcm ros selalunya berisiko..hahahha