Monday, September 24, 2012

penting ke set bersalin???


Penting ke bagi korang??? Kalau bagi Ros memang penting sangat benda2 alah ni. Tapi bagi Ros, Ros jenis TAK SUKA nak makan ubat2 serbuk ni :P Memang susah nak telan..Fuhh.. Tapi SEBENARNYA ubat yang serbuk tulah yang terbaik untuk dalaman kita compare dengan pil2 ni..


1) Masa Ros berpantang kat Nur Auni, Ros pilih LEESA FORMULA.. Alhamdulillah produk ni ok, tapi biasalah tak kurus pun.. Hahahha(mmg badan jenis susah kurus, tapi syukur turun berat asal), Ros just beli set A + pilis and bedak sejuk makdara :) Total semua ni pun dekat rm250 jugak.. Mahal sgt kalau bg Ros :(

+

2) Bila anak 2nd nih, Ros dah tahu perbezaan macam mana.. So ingat nak try Set AFIAT UBAT BERSALIN. Memula ingat nak try TANAMERA sebab ramai feedback kata bagus sangat and senang bersalin, tapi bagi Ros sakit bersalin and LUKA PERINEUM tu normal la.. :P Harga set bersalin AFIAT ni pun taklah mahai just RM80. Banyak lagi benda lain yang penting patut Ros beli seperti nursing bra and persiapan lepas bersalin.. (Lain orang lain citarasa yer, jangan marah Ros lak duk komen2 tentang set bersalin ni :P ekekek)


set bersalin AFIAT
set bersalin TANAMERA (banyak dah dimodenkan, senang untuk para ibu)

 3) Apapun banyak pilihan yang terbaik yang korang boleh survey seperti SHAKLEE, JAMU MAK DARA, SENDAYU TINGGI and sebagainya.. Tapi korang kena ingat, SELAGI ANAK ADE KUNING NI BETTER JARAKKAN DULU PENGAMBILAN JAMU NIH. BILA DAH CONFIRM ANAK TAKDE KUNING, BOLEH TERUSKAN PENGAMBILAN JAMU NI YER :)

32 comments:

Kakzakie said...

Kakak tak pernah tahu set bersalin selain Amway Ros sebab kakak pengguna Amway. Kalau Amway siap ada bengkung tau. Ada uncang untuk cuci 'our private part' juga yg bagi cepat sembuh, pilis pun ada, cuba-cubalah Ros google. Kakak last guna 9 tahun dulu sebab anak bungsu kakak dah 9 tahun pun. Tapi bengkungnya masih cantik lagi tau..

Anum said...

sgt penting :)

Suraya Baharun said...

dulu masa anak sulung pernah guna sendayu tapi ingat kalau anak no 2 nanti nak try SHAKLEE pulak...:)

yatt said...

saya pakai NR, mmg puas hati sgt berat sblm preggy 46kg, naik 16kg masa preggy.. skrg 47kg dah :)

eMMe said...

Salam Ros, boleh la beli set bersalin... tapi nak beli barang2 baby dulu.. tgk bajet juga kan.. coz, baru nak beli barang2 babies... skali harung.. mau rabak poket, fuhhh!!!

@YUNID@TI said...

mase saya dlu guna ST tapi kalo ade rezki lg nak try NR pulak...

nik ros said...

macam2 persiapan untuk bersalin ni kan.seronok bila baca.harap2 ade rezeki sis nnt mcm ros :)

Bazilah (^0^) said...

ros nih mcm tahu2 jer akk tgh duk pikir psl set bersalin nih hehehe. tgh pkr ptt beli atau tidak.lps baca entry ros rs mcm perlu beli, nk survey apa brand yg ok lah hehe. tenkiu yer ros :)

Falsya said...

Bestnyeeeee...persediaan selepas bersalin..nak jugak!!..hehehehehe

fAtrinA said...

Penting ros. Dulu fatin czer n xbeli pape set bsalin pon. Last ada luka lak huhu. Pas tu start amek vitamin pas ni insyaallah vitamin shaklee jadi pilihan :) jom terjah cipicipiblogshop.blogspot.com @ page fb CipiCipiBlogshop :)

lienda said...

i follow !
bagi saya jamu nie penting coz lepas bersalin badan kita nie lemah banyak tenaga yang kuar jadi dapatlah di bantu ngan jamu jamu nie...anak pertama saya guna jamu serbuk mak mentua saya kat kampong,kedua mustika ratu,ketiga nona roguy,dan yang keempat leesa formula....yang kelima nie ingat nak cuba yang lain plak....

puan.mila said...

tanamera mahal kn..telan liur nk beli..tp klu mmpu boleh jek..mila pun ngah cri set bersalin y brsesuaian nih..:)

Yati Omar said...

Salam kenal,

Saya kan 2x dah bersalin, 2x jugak tak guna pun sumer set bersalin tu sebab anak jaundis.
Saya ada cerita panjang lebar dalam blog saya. Jemput baca.

http://mama-iloveu.blogspot.com/2012/09/testimonial-dua-kali-bersalindua-kali.html

Saya follow awak & kita exchange link yer.
Saya dah letak bloglink awak dalam blog saya.

TQ.

rieda_ffya said...

sis..yg afiat tu cam best je erk..kalo elok nk suggest kat mmber yg tunggu masa nk melahirkan je nih..

♥ ROS ♥ said...

Bengkung dah ade sbb jahit sendiri :) mak suruh cousin jahit, maklumlah ros ni jenis besar :p

♥ ROS ♥ said...

Shaklee pun bgus gak tp ros ingt nak amek lpas pantang... Dlm pantang ni badan masih lemah... So perlu ubat tradisional.., pendapat mak ni... Hihihi...

♥ ROS ♥ said...

Haa nonaroguy bgus sbb kurgkan sembelit org kata :) berat mmg turun berat asal, tp ros nak kna kuruskan lg dr berat asal tuh..kekekek :p

♥ ROS ♥ said...

Haa mcm emme kna beli brg babies dulu.. Ros pun dh nk bersalin ni bru beli... Lgpun xtau bersalin cara mana... :)

♥ ROS ♥ said...

Insyaallah akan ade rezeki nnt.. Ros pun tggu lama jgak.. Byk persiapan, tp ros xdetail sgt :) tkut ade yang xsggup nk baca..., :(

♥ ROS ♥ said...

Sama2.. Sharing2.. Mmgbyk, kna survey btul2 :) harap yang kita pilih ni sesuai dgn badan :)

♥ ROS ♥ said...

Gegurl tggu tau.. Nnt dah ade rezeki mesti pening... Hehheeh

♥ ROS ♥ said...

Wah byknyer dh biasa cuba... Bestnyer dh 5org, tp mcm tkut pun ade... Kekekek :p

Zurae said...

Pening nak cari barang baby sampai lupa lak tuk diri sendiri hehe..
Zura pun masih xtau nk beli set bersalin yang mana... Nak kene rujuk blogger yang pakailah...yg mana ok...

Noraim said...

makan jamu ni utk kurus eh ros?

Anonymous said...

try NR, sangat2 bagus... makan phytonatal aje pun dah cukup, xyah beli yang minum2 suma tu... insyaallah berat cepat turun... akak lepas bersalin anak no 3 ni berat dah jadi angka 4+, padahal start lepas bersalin anak sulung dulu berat maintain ja dok tang angka 5+... hihihi

Siti Asiah said...

Akk guna shaklee...mang best bdn ase ringan je,luka pun cpat sembuh...anak pun tak joundis...pas bersalin terus mkn...tapi bdn tk trn ke asal...hihi

Wawa said...

makan NR...ok la...tp harga humangai...sebaek la wet en suami...klu wet sndiri, mmg haram nak beli memahal..haha...

dan bg sy gemuk ke kurus ke pas bersalin bergantung kat metabolisme seseorg tu...kan...yg penting en suami syg dah la...hahaha...

* FAR * said...

set bersalin agak penting.. sbb sekarang kita tak nampak kesannya, orang ckp bila dah tua sok badan akan sakit2 kalau tak berpantang dan berjamu masa dalam pantang..

Nor Hanani Abdul Ghani said...

Ros...Try la set berpantang shaklee.
Dtg la melawat blog saya http://myvits4u.blogspot.com/
boleh juga like page saya http://www.facebook.com/Myvits4u
Jemput la dgt baca ye..

Ibu Kauthar said...

Assalamu'alaikum

saya terjumpa blog ni dari carian google

saya sejak tahun 1994 makan Shaklee

masa pregnant pun tak makan vitamin doctor tapi makan shaklee.....

Alhamdulillah anak2 saya sekarang 4 orang alhamdulillah tak pernah seorang pun kena kuning....

Dan sejak anak sulung lagi memang makan Shaklee masa berpantang

masa tu Shaklee tak famous macam sekarang

saya tak pernah makan jamu

berpantang pun ala kadar je tapi alhamdulillah sangat sihat dan alhamdulillah tak menggemuk walaupun anak dah 4

bidan yang urut saya masa saya bersalin anak keempat siap cakap :

bagus kamu ni badan tak rosak walaupun anak dah 4

saya pun tak tau apa maksud dia dengan badan tak rosak tu

tapi alhamdulillah sampai sekarang sangat sihat dan bertenaga setiap hari :)

saya ada tulis sikit pasal kepentingan set bersalin menurut pengalaman saya di sini http://vitaminibu.com/set-bersalin-kenapa-ibu-berpantang-perlukannya/


kalau tuan rumah ada masa jemputlah singgah ke blog saya ya :)

Info Vitamin Shaklee said...




Salam

seronok baca review puan

saya dulu pun suka sangat nak try set tanamera sebab ikut kata kawan saya (Dynaz) bau spray tu sangat refreshing dan dia sangat suka pakai.


tapi tak terbeli jugak sebab tak sempat beli baby dah keluar :)


btw

izinkan saya share pengalaman saya bersama puan dan pembaca lain :)



saya menggunakan Set Bersalin Shaklee dan Set Penyusuan Shaklee sejak tahun 2007

manakala

Set Kehamilan Shaklee sejak tahun 2006


dan tak pernah guna sebarang jamu

alhamdulillah

anak saya tak pernah sorang pun dapat kuning (anak saya 4 orang)

tak pernah kembung

alhamdulillah

dapat menyusu penuh (dah 6 tahun menyusu)

sayangnya set bersalin shaklee ni takde untuk external care,tu yg nak beli tanamera tu :)


cadangan saya jika nak buat pilihhan set bersalin, selain dari meminta cadangan dan recommendation kawan2, boleh juga ikut Panduan Memilih Set Bersalin di sini....

dalam memilih set bersalin, yang penting ialah ianya selamat untuk ibu dan bayi

semoga perkongsian saya ini bermanfaat ya

terima kasih

Mashitah Mamat said...

SET BERSALIN MODEN sesuai diambil oleh semua ibu walaupun bayi kene jaundice dan bantu BOOST SUSU IBU

www.vitaminhouz.com