Tuesday, September 18, 2012

Pabila dah 7bulan :)

Assalamualaikum :P

Hmm selalunya kalau dah mencapai 7bulan ni kiranya 3rd trimesterla kan :) ALhamdulillah Ros dapat laluinya. Ade sesetengah yang dah rasa kontraksi braxton hick iaitu kontraksi palsu sebelum berlaku yang sebenar :P tp Ros masa auni dulu 40minggu pun tak rasa lagi. Tu yang terpaksa di'INDUCE' untuk cepatkan proses bersalin :)

1) Pregnant yang 2nd ni kerap sakit belakang and krem betis tapi Ros cuba jalan and betulkan posture badan :P Kekadang en.asben la mangsa untuk mempicit... Hihihi.. Berat pun dah start naik 2kg sebulan..aduhhh :(

2) Alhamdulillah masih lagi sihat CUMA SELSEMA BARU NAK MENYERANG, TQ kekawan kerana mendoakan kesihatan Ros..

at feri penang :)

3) Seperti biasa, carta pergerakan anak dah start dikira... Hmm yang ni yang paling Ros takut, sentiasa duk pantau tau. MAklumlah walau xde kencing manis, Ros kena berjaga-jaga sebab takut gula tinggi yang boleh membahayakan baby :(

contoh carta gerak anak :)



4) Seperti biasa, persiapan beg mestilah disediakan.. Ade sesetengah orang, 7bulan dah bersalin tau. So baik prepare awal, just simpan and abaikan jer beg tu.. Kalau dah rasa sakit2, rembat je beg tu :P barang pun banyak RECYLE je sebab masih dalam keadaan baik :)
Nak tau barang apa, jom buat checklist kat bawah :)
barang yang siap dipacking
 For Mama
*Rekod Kesihatan Ibu(buku pink)
*Kad Pengenalan
*Handphone & charger
*Baju t-shirt and kain batik(discharge)
*Stokin
*Tudung
*Kain Telekung( if kena warded sehari sebelum bersalin)
*Towel & toiletries(berus and ubat gigi, shampoo, bodywash, bedak, sikat, getah rambut, deodorant, lotion)
*Maternity pad
*Selipar
*Minyak angin/minyak panas
*Air zam zam and kurma
*Tisu
*Surat khabar(untuk balut disposable pad sebelum dibuang)
*Plastik(isi baju kotor and anything)
*Nursing bra & nursing pad
*Thermos air panas
*Air masak/Biskut/roti/susu/horlick atau milo 3 in 1

For baby

*3-4helai baju baby termasuk mitten and booties
*1helai selimut yang sekali hoop (untuk discharge) *3helai lampin
*1pek tisu basah
*10keping pampes

27 comments:

Anum said...

rasa kejap je masa berlalu

Mimy Hamid said...

ras sekejap nya pregnant...rasa macam baru tau semalam announce pregnant..ehehehe take care

LiYa HaNiF :: said...

take care yer... ^_^

Nana Aris said...

semoga selamat semuanya ros =)

Kakzakie said...

Bila dah ada pengalaman mudah segalanya terancang. Biar sedia awal Ros benda itu pun bukan basi pun. Bagus kakak suka cara ini tak susahkan suami bila tiba masa nak ke hospital kelak terus capai masuk kereta..

Nieyl said...

bler dah de pengalaman...segala nyer terancangkan...bgs ar akak nie...:) semoga segalanyer selamat..:)

:: Mrs.Eady :: said...

kejap je kannn..

ShimaSalleh said...

Comel aje Ros ni ye :) Jantina baby dah tau belum? hihihi shima tgok mcm emmmmmm.... tutttt... nanti dah keluar tgok betui ke idok hehehehe...
Tapi kan shima masa 2nd prgnt mcm blurr... Tisu basah baby pun boleh lupa nak bawak tau! huhu... Baju discharge pakai baju kurung :) Makanan ke apa mmg xde bawak. Suami cuma belikan air mineral sebotol besar. Dan shima cuma bawak kurma dalam 14biji.. 7bj sblm salin, selebihnya slps bersalin... next time kena bwk bekal.. Lapar sungguh dibuatnya huhuuuu

ShimaSalleh said...

Opps... Take care ye Ros :)))

::EIDA:: said...

7bulan dah ros? kejapnye masa berlalu.... =)

Sherwieyna Muzzawer said...

wah tak lama lagi ros dah nak bersalin..semoga semuanya selamat dan dipermudahkan..

chinta... said...

ish..kejap je dah 7 bulan...macam x cayer lak...semoga dipermudahkan semua olehNya ye dik ros

♥ ROS ♥ said...

Tu lah sekejap masa berlalu.. Doakan semua dipermudahkan yer :) amin.... Tq all

Bazilah (^0^) said...

comeyy lah ros :) berseri-seri muka ros..ehhh beg hijau tuh sama lah! hehehe

Mamamya said...

alhamdulillah dah 7 bulan ye ros.. ;) jaga diri n bby elok2 yer akak doakan semoga dipermudahkan segalanya sampai saat ros nak b'salin nnti...amin.

eMMe said...

rose, tq coz advice akak kat blog n entry akak ari ni..
manyak pengalaman.. yg leh kite share kan... tq again..
akak dah rase dah braxton hicks bile kandungan menjangkau usia 7 bulan... Ya Allah! ada pergerakkan yg mengejutkan.. hope baby2 akak sihat di dlm perot ini.. InsyaAllah....

pst: tak wat persiapan lagik, Rose dah siap beg dah... huhuhu.. ni yg tak sabar nak siap2 nih...

♥ ROS ♥ said...

Amin.. Tq kak... Semoga dipermudahkan :)

♥ ROS ♥ said...

Beg tu beli kat midvalley msa auni dulu.. Skrg recyle jer, masih bru :p ekekek

♥ ROS ♥ said...

Btul tu.. Klu bleh nak buat semua sendiri kan tp apakan daya :)

♥ ROS ♥ said...

Kak emme kna persiapan lg awal sbb baby twin ni selalunya awal dia nak kuar :) hihihi..

♥ ROS ♥ said...

Dah lebih dah.. Entry ni masa 7bulan apa kena buat.. Aceceh :p

♥ ROS ♥ said...

Amin... Tq chinta :)

rieda_ffya said...

sis...jage kesihatan tau..semoga semuanya selamat...

Suraya Baharun said...

seronok nye..saya pulak yang teruja...semoga semuanya selamat ye..

Masya said...

RASANYA MACAM BARU TERBACA ROS BG TAU YG ROS MENGANDUNG.. TP DAH 7 BULAN RUPENYA YER.. CPTNYA MASA BERLALU...

Aida said...

7 bulan dah ke??..cepatnya masa berlalu.akak doakan kesiahatan ros n baby eh..
akak dah mula baca surah yasin setiap malam. tapi tu lar, buat benda baik ni memang banyak dugaan kan...

Noraim said...

perut rosss dah besar comel je.

#maaf, baru start BW ni.