Thursday, August 30, 2012

Persiapan sebelum RAYA

OH LEMANG, KETUPAT DAN RENDANG... Makanan wajib katakan untuk RAYA AIDILFITRI :) Tahun ni alhamdulillah dapat lagi beraya di rumah MY MIL and nikmati ketupat and rendang(mengidam sebenarnya :P) ekkekeke...

Kali ni my biras nak bakar lemang sendiri kat rumah MY MIL :) Sebelum ni diorang sefamily bakar lemang kat rumah sendiri.. Maklumlah first time, ade yang menjadi and ade yang hangus sebab tukang balik tu tertido :P
persiapan bara api

sesi pemotongan buluh :P
si penunggu bara api
penyusunan lemang
haa yang ni lah tukang balik yang tertido tuh.. ekekeeke :P
lemang yang hampir dimasak :)
rendang MY MIL :) teringat sehingga ke hari ni :P
oh ketupat... :)

18 comments:

Anum said...

seronoknya

Mommy_Cha said...

ya allah meriahnya membakor lemang? mcm kat kedai leamng pulak..tgk tu rendang nye...wah terliur kejap nengok :)

Nieyl said...

wah!rajin nyer wat lemang sndr...tahun nie nieyl ayah mertua je yg buat..hehe~

nur said...

pandainye buat lemang sendiri. menariknye rendang tu.. umph..

~aYu~ said...

bestnya membako lemang sendiri. hubby plan nak bakar sendiri tp pastu tak confident pulak. huhu... pergh rendang tu mmg nampak menyengat..

:: Mrs.Eady :: said...

tu diaaaa kerja keras!

izla said...

selamat hari raya, maaf zahir & batin.

tak pernah ada pengalaman bakar lemang sendiri.
selalu orang bagi je.
tapi memang teringat2 kesedapan lemang, rendang n ketupat sampai skrg.huhu

Falsya said...

Meriahkan kalau mcm nie..dulu waktu arwah nenek hidup uncle n aunty kite semua bergotong royong..rindu zaman2 tuh..

Noraim said...

wahh bestnya bakar lemang. rindu suasana mcm ni.

Qhaifa Nur said...

semua buat sendiri....meriah dan seronok betul...
apa orang kata kerjasama....

Sherwieyna Muzzawer said...

wah bestnya siap masak lemang..memang meriah habis!

selamat hari merdeka!

rieda_ffya said...

meriahnye..time membakar best x hengat..karang mule la keletihan kan...hihi

eMMe said...

meriah raya kalo serba serbi juadah kite masak sendiri, dari beli..heheh.. selalu beli la... rendang mmg wat sendiri, tang ketupat palas tu... baru2 ni ade belajar buat, tgk cam senang, tapi lau next year mmg tak ingat der.... hehehehe...

Papa Mifz said...

biaso PM beli jer lomang...huhu

♥ ROS ♥ said...

Kalau ros pun beli jgak.. Ni sbb biras nk buat sendiri..hahah

♥ ROS ♥ said...

Hmm ros lgsung xreti, tgk MIL buat pun still xreti..ahhaha :p

♥ ROS ♥ said...

Mmg letih kak.. Tu yg ade yang hangus sbb tukang bakor tido... Hhhaah

♥ ROS ♥ said...

Btul falsya, klu ade org tua2 mesti gotong royong byk n terasa raya :)