Wednesday, August 08, 2012

Kejang kaki semasa mengandung

Hmm boleh dikatakan Ros dah start rasa kejang2 kaki untuk 2nd pregnancy ni.. Masa 1st dulu memang selalu jugak kejang kaki kaki nih so yang mangsanya ialah en.asben la untuk urutkan bagi ilang. Taktau nak citer mcm mana, korang penah rasa taulah betapa sakitnyer :P Orang ckap kalau kejang nih selalunya KURANG KALSIUM :P

Disamping tu, Ros makan supplement calcium iaitu OSTEMATRIX dari shaklee.. Memang ade perubahan. Tapi masalahnya Ros kekadang ade jugak skip tu yang sakit selalu menjengah :P ekekek

JANGAN TAK TAHU, PIL KALSIUM SHAKLEE NI BOLEH HILANGKAN SAKIT GIGI SERTA MERTA KALAU TENGAH PREGNANT. MASA 4BULAN ARITU ADA SAKIT GIGI, TERUS BELI DENGAN KAK NADIAH. ALHAMDULILLAH LEPAS MAKAN TERUS HILANG :)


Ros copypaste kat blog amal jugak yang ni:
http://www.bengkungmoden.com/blog/penjagaan-semasa-hamil/merawat-kaki-kejang-sewaktu-hamil/

Kejang di kaki boleh dirawat dengan cara berikut :
*Rendamkan kaki didalam air suam yang dicampur dengan garam. Dengan ini ia membantu melegakan kaki anda.

*Minum air secukupnya setiap hari

*Pakai stokin tebal sewaktu tidur bagi mengelakkan kaki dari sejuk. Kaki yang sejuk mudah mengalami kekejangan -yang ni memang ros buat(memang berkesan)-


*Pakai seluar panjang sewaktu tidur

*Sapu minyak panas pada betis untuk elak angin sejuk masuk

*Lapik bantal di bawah/hujung kaki. Bak kata kakzakie bagi kaki tidur atas bantal macam kepala jugak :)

Bagi cara pencegahan pula :
*Elakkan dari berdiri atau duduk dengan kaki bersilang dalam masa yang lama

*Lakukan senaman kaki atau senaman regangan setiap kali sebelum masuk tidur

*Terdapat kajian menunjukkan pengambilan suplemen magnesium sebagai vitamin sampingan kepada multi vitamin sewaktu hamil boleh membantu sesetengah wanita yang menghadapi masalah kekejangan kaki.

20 comments:

Tina Othman said...

oh berkesan ye yg ni, dulu2 sapu minyak panas je klu kena cramp tu, yg paling tak tahan time tido kena

inazamri said...

akak 3 org anak pragnent mmg kejang/krem kaki kat betis ni kerap sgt.smpai la kt klinik bersalin time teran tu kaki kejang gak..bayangkan lah.Tp sbb 3 org anak kak lahir kt privite klinik so staf2 nurse n sorg doc sentiasa bersama..yg sorg urut kaki yg kejang tu..sorg lg urut2 pinggang.asben lak ngaji kt tepi katil.Mmg tu la masalah akak spjg mengadung n saat melahirkan 3 org anak.

Mommy_Cha said...

hi dear. time first pregnant pon i kejang giler. what i did time tido tu i oweys letak bantal bawah kaki. so bantal tu mcm support kaki kita tinggi sikit la. kurang kejang tu..insyallah!

@YUNID@TI said...

saye pun samae mase 1st pegnent dulu pun selalu kejang kaki.... sakitnya....

Kakzakie said...

Kalau macam tu jgn skip ambil supplement tu Ros. Kakak dulu ambil supplement juga tapi product amway. Lagi satu kata org tua-tua masa tidur bubuh bantal kat hujung kaki. Bagi kaki tidur atas bantal macam kepala juga hihi...

Anum said...

memang kalau ngandung mcm tue ek

~aYu~ said...

time preggy mmg seksa kalau kaki cramp. pehhh mmg sakit giler.. sy makan calcium yg doc bagi je tp still cramp gak.

:: Mrs.Eady :: said...

dulu dulu tak pernah kene..

KM said...

cobaannn...dah brapa bulan Ros??

::EIDA:: said...

Akak pulak mkn GLA.. =)

Zana Adieyza said...

akk ni x mengandung pun asyik kejang jer kaki.. memang dari zaman sekolah akk ni jenis yg kerap kena kejang kaki.. sakit oooo..

Ainul said...

ainul yg tak pregnant pun makan sbb badan kita sentiasa perlukan kalsium

* FAR * said...

sy penah sekali je kena dulu.. sakit kan..

Falsya said...

Dulu falsya pun selalu kejang2 kaki nie..hadap sorang2 time tuh..mmg sakit sgt smp meleleh air mata..kalau dh pregnant xtau la mcm mana nnt..heheh..

irenedahayu said...

adik ipar kak ila ada juga makan ubat jenama ni. 2 jenis 1 vit c 1 lagi ape tah...mayb elok tuk org peknen..

izla said...

selalu gak kejang bila dah 8 months ke atas...
memamg siksa. especially bila kejang tengah tidur.

Papa Mifz said...

ado sorang staff PM ni tgh mengandung 6 bulan..selalu gak mengadu kata nyer kejang2 nih...

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ said...

nieza pon makan mase pregnen aritu..selalu sakit gigi tapi after makan takde dah :)

E'in said...

ramai yg dh cube produk nie..

♥ ROS ♥ said...

Anak 1st mungkin tak sgt, anak 2nd kalau xgap sgt mmg cpt terasa..hihihi