Monday, June 18, 2012

result minum air gula (MGTT)

Hmm kalau korang biasa kena tahulah apa minum air gula tu ek.. hihihi.. Masa pregnant 1st, awal2 dh kena kencing manis semasa mengandung. Mungkin sebab pertambahan berat yang banyak kot serta tak kontrol makan. Bila yang 2nd ni, alhamdulillah Ros bebas dari kencing manis mungkin sebab alah dan berjaga-jaga untuk makan. :) tapi Ros kena repeat bila kandungan nak masuk 7bulan nanti :( Harap time tu pun takde jugak..takuttt and tak sanggup nak ulang alik klinik sebanyak 4kali :P

PEngalaman minum tu memag tak da masalah sebab set mind air gula tu SEDAP.. hahahha.. Kalau korang tengok result tu mesti pelik kan.. :P Mungkin sebab masa tu Ros breastfed my Auni kot..ekekeke

SEBELUM: 5.0 mmol
SELEPAS: 4.3mmol


p/s: Akan tetapi, bila korang terkena kencing manis semasa hamil nih korang lebih berjaga2 berbanding yang takde. Makan mesti tak kontrol kan.. Ros dah biasa kena yang 1st, jadi Ros lebih berjaga-jaga untuk makan bila pregnant yang 2nd ni. Insyallah moga kita dilindungi oleh Allah SWT :)

JANGAN SEDIH KALAU LEPAS MINUM AIR GULA RESULT KORANG TINGGI. TAK BERMAKNA ADA KENCING MANIS, MUNGKIN LANGKAH BERJAGA-JAGA TU ADA UNTUK MAKAN.. DISAMPING DAPAT MENGAWAL PEMAKANAN KITA YANG BERLEBIHAN..

22 comments:

Mamamya said...

akak x penah kene kencing manis s'panjang mengandung semua anak2 tp kene jugak minum air gula sbb mak ada diabetes & pregnant kali ni kene minum 2x plak sbb test urine asyik x ok jer.. (sgt tidak suka...huhuu) jdnya skrg hari2 minum air beras barli sbb 25hb ni nak check-up lagi....

En. Beyazid said...

Salam perkenalan. Jom jd jiran dalam dunia blogger. Harap awk sudi jd follower saya. Saya dah follow blog ni =)


http://apelak.blogspot.com/2012/06/misi-blogwalking-nak-dapat-ramai-jiran.html

::EIDA:: said...

Sedap ye? hehehhehhe~~

Nana Aris said...

kalau nurse tu kate ros ade diabetes mmg pelik la pulak kan..result nana haritu tak dapat lagi..nurse kata kalau sampai next check up takde sape2 call, means result ok la tu..hmm hopefully ok jela kan..

Yaya Azura aka Naz Azra said...

masa yaya pregnant dulu tengok mommies2 kena minum air gula..slow2 je dorang telan..lama nak habiskan 1 mug..
ros betul2 kena pantang makan nie....

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

xpaham aku pe benda air manis, kencing manis ni... hehehe... mengandung ne memag bnyakpantang larang kena jaga ek :)

✿ n.i.e.y.x.z.h.a ✿ ™ said...

uiks..apesal turun...huhu..

niezanye dua-dua result same... huhu...syyhhh!! ada rahsia disebaliknye...kuikui

mrs puex said...

owhh..saya adalah preggy mama yang sedang bergula..hihihi..mmg kene kontrol makan bile nak buat bsp..after bsp pulun makan kaw kaw..hehehe..now dah 8 bulan..only 1 month to go..doakan semoga proses kelahiran saya dipermudahkan..:D

eMMe said...

ros, kene kontrol sentiasa, ade ke takde kencing manis kene kawal makan minum kite sepanjang tempoh kehamilan, coz time ni la penyakit senang nak dpt kan....

ShimaSalleh said...

Shima plak 1st prgnt mkn mmg la tak control. Tp ada gak kena minum air gula sbb berat naik byk dlm sebuln hehee..
2nd prgnt awal2 dh kena minum sebbnya baby 1st besar! Buat je mgtt abessss terkantol disitu.. last2 kena la Bsp smpi 38wks! Pasni mmg kena jaga klu nk prgnt lg..

♥ ROS ♥ said...

:) tq... Dh follow jgak.. Jgn lupa singgah lg :p

♥ ROS ♥ said...

Haa kna bjaga2 la lpas ni.. Ros mungkin sbb tkut kna yg 2nd tu yg jaga mkn.. Harap kita semua dipermudahkan :)

♥ ROS ♥ said...

Sedap sgt.. Mcm minum air kelapa... :) hahahha

♥ ROS ♥ said...

Insyallah harap suma ok.. Kak nana xgemuk sgt so xperlu risau :) hihihi

♥ ROS ♥ said...

Tu yg pelik.. Mungkin masa tu duk nyusu auni lg :p apakah rahsia anda tu?.. Hihihi

♥ ROS ♥ said...

Mmg slow diorg telan, tp ros sekali nafas.. Xtahan.. Kahkah..insyallah jaga mkn, pantang tu susah skit time pregnt ni..suma nk mkn :p

♥ ROS ♥ said...

Xpe, nnt pelan2 faham yer,,, hihihi

♥ ROS ♥ said...

A'ah btui.. Harap kita semua dipermudahkan..amin :)

♥ ROS ♥ said...

Wah betnyer xde..kkdg time pregnt ni susah nk kawal mkn...

Siti Nursyuhada said...

alhamdulilah ros.. semoga selamat hingga melahirkan... mst comei adik uni cam uni heheh...
n doa2kan laa sue plak lepas nie tau... hu3 org cakap doa ibu mengandung Allah Makbulkan amin,...

♥ ROS ♥ said...

Insyaallah kak.. Sentiasa berdoa untuk suma.. Ros dulu pun lmbt, alhamdulillah bila dh lekat jarak dekat.. :)

lienda said...

alhamdulillah saya semua anak takde kencing manis termasuk yang sedang bawak nie,mudah mudahan bebas dari masalah kencing manis,banyaakkan berdoa yea ros....