Thursday, June 07, 2012

Perkara halang penyusuan ibu :)

10 PERKARA YANG BOLEH MENGGAGALKAN PENYUSUAN SUSU IBU SEPENUHNYA


Anda mungkin akan gagal dalam cita-cita anda untuk menyusukan bayi anda sepenuhnya JIKA:
1) TIADA KEYAKINAN - KEYAKINAN sangat penting untuk memastikan kejayaan anda menyusukan bayi anda speenuhnya. YAKIN yang anda mampu menyusukan bayi sehingga 2 tahun, YAKIN yang anda mampu menangani sebarang cabaran mendatang. Jika tidak yakin, dengan mudah anda akan mengalah.

2) KURANG ILMU- Kurang ilmu tentang penyusuan akan menyebabkan anda dengan mudah percaya yang anda tiada susu, tak cukup susu, maka terus berhenti untuk berusaha. Tiada ilmu juga menyebabkan anda tidak yakin menyusukan bayi adalah sangat mudah jika betul tekniknya.

3) TIDAK BERSUNGGUH- Ramai yang nak menyusukan anak, tapi tidak bersungguh-sungguh. Apabila ada masalah susu merudum, stok EBM susut, baby meragam, x larat mengepam.. maka dengan mudah anda akan mengambil alternatif untuk memberikan susu formula.

4) TIADA SOKONGAN SUAMI - Sokongan suami atau orang terdekat sangat penting untuk menjayakan penyusuan terutamanya di awal kelahiran bayi. Walaubagaimana pun, keinginan daripada dalam diri sendiri adalah paling utama.

5) CEPAT PUTUS ASA - Ada ibu yang bermasalah kurang susu atau susu merudum, ada juga yang ada masalah puting tenggelam, puting melecet, bengkak susu dan sebagainya. Jika ibu tidak kuat semangat dan cepat berputus asa, maka cita-cita tidak akan kesampaian.

6) TIDAK BERSEDIA- Untuk ibu yang bekerja, perlu ada persediaan yang rapi terutamanya untuk membuat stok susu. Perlu ada persediaan peralatan mengepam (jika perlu), botol simpanan, dan ilmu yang cukup tentang pengendalian EBM. Ibu yang kurang bersedia akan menghadapi masalah untuk membekalkan susu ibu secukupnya kepada bayi. Jadi digalakkan untuk membuat stok paling kurang 2 minggu sebelum masuk bekerja selepas berpantang.

7) TIDAK KISAH - Ramai ibu yang tahu tetang besarnya manfaat susu ibu. Tapi ramai juga yang tidak kisah jika anak diberi susu formula. Usaha hanya ala kadar. Apabila ada masalah sedikit, terus mengambil alternatif susu formula.

8) TIDAK JAGA PEMAKANAN- Pemakanan turut memainkan peranan penting dalam penghasilan susu ibu. Makanan yang tidak berkhasiat, atau tidak mencukupi nutrisinya akan mempengaruhi penghasilan susu ibu. Tambahan lagi jika ibu berdiet (kurang makan). Jadi mungkin akan ada ibu yang gagal dalam penyusuan kerana masalah kurang susu akibat tidak jaga pemakanan.

9) STRESS - Stress yang berpanjangan akan mengganggu penghasilan susu ibu. Tambahan pula, jika stress, pastinya ibu tidak dapat mengepam dengan tenang. Jadi kemungkinan susu akan merudum dan menyebabkan ibu mudah berputus asa. Jadi bertenanglah... kurangkan stress semasa bekerja dan sentiasa ingat anak yang tersayang.

10) KURANG BERDOA PADA-Nya - Ingatlah, rezeki milik Allah. Susu ibu juga adalah rezeki milik Allah. Jadi jika nak banyak susu, nak murah rezeki, mintalah kepada pemilik-Nya.

P/s: Jom ibu-ibu... berusaha bersungguh-sungguh untuk berikan yang terbaik kepada bayi kita. Apa yang kurang, kita baiki..

13 comments:

mrs puex said...

thx dear for sharing..:D

irenedahayu said...

suka bf Adam... baby no 2 nanti pun mesti bf jugak...

Nana Aris said...

ros dah ade experience nanti boleh la kitorang yang beginner ni bertanya =)

Amieylee said...

insyaAllah lagi 17 hari nak sempurna penyusuan penuh tuk ashraf

Siti Nursyuhada said...

info yang berguna..
bila laa dpat rasa ek.. hu3..


jom follow sue balik
http://aswith4kids4ever.blogspot.com

Noraim said...

hanya mampu baca tak mampu nak komen lebih2 :)

♥ ROS ♥ said...

Tq :)

♥ ROS ♥ said...

A'ah harap kita ade peluang itu kan :)

♥ ROS ♥ said...

Oleh.. Ros pun masih blaja :)

♥ ROS ♥ said...

Wah bestnyer.. Ros hanya sempat bf auni setahun jer.. :) xsempat nak tandem nursing :p

♥ ROS ♥ said...

Insyallah akan rasa suatu hari nnt ..amin... :)

♥ ROS ♥ said...

Haa nnt dh, leh komen lebih2 tau..hahahha

siti natrah said...

salam prkenalan sis,ya keyakinan sanagt diperlukan dalam penyusuan dan sokongan suami pun sangat membantu. Salam perkenalan,saya pun gemar menulis bab penyusuan jmpt datang ke blog saya,natrah4ever.blogspot.com