Friday, April 13, 2012

Ramai yang pregnant :)

Alhamdulillah syukur ke Hadrat Illahi, ramai yang pregnant tahun ni.. Tahun yang membawa tuah :) Amin.. Ramai juga GENG TTC yang telah mengandung, seronok Ros baca blog korang.. Ahad lepas, Ros pergi JUSCO with my asben tengok ramai jugak yang membawa perut. Betul cakap ustaz, tahun ni tahun mengawan.. hahahah :) Geng TTC yang belum lagi tu, jangan sedih2 and putus asa.. Insyaallah akan ada rezeki nanti.. Kepada yang baru pregnant, Ros kongsikan tip untuk jaga kandungan tu bebaik yer :)

1. Banyak makan nasi( sumber kalori terdapat di dalam nasi atau susu). Bagi yang tak boleh makan tu, banyakkan makan buah yer.

2. Elakkan makan asam jeruk. Gantikan dengan mempelam, epal hijau atau limau yang masam. Sebab buah yang dijeruk mengandungi cuka and asid yang tinggi :)

3. Makan makanan yang tinggi protein seperti ikan, telor, tauhu dan tempe

4. Jangan lupa vitamin ASID FOLIK( bagus untuk pembentukan bayi di awal pregnant). Nak lagi bagus bolehlah makan IBERET FOLIC(harga mahal sikit)

5.amalkan mandi air panas di petang hari. Kalau boleh jangan mandi lewat malam yer untuk awal pregnant ni :)

6. Banyak minum air masak, setengah orang loya nak minum air masak ni.. Boleh gantikan dengan air sejuk tapi bukan berais yer :)

7.Jangan lupa memperingati ALLAH SWT dengan memohon ampun, banyak melakukan ibadat dan memperbanyakkan membaca al-quran :)

P/s: semoga membawa kebaikan kepada korang. Apapun, kita cuma berusaha n tawakal.. Yang menentukan segalanya ialah ALLAH SWT :)

12 comments:

::EIDA:: said...

Betul tu.. bila la turn ida ni.. hehe~~~

dahliasayang said...

haah.turn saya pun...........

Anum said...

insyaallah

Masya said...

iyerlah.. ramai dah update kat blog mereka pregnant lagi.. moga sy pun dapatlah merasainya lagi tahun ni.... hanya mampu berusaha, berdoa dan bertawakal....

iedchan said...

alhamdullillah ramai umat nabi muhammad..ehhe

♥ ROS ♥ said...

Insyallah nnati dah ada berderet lak :) ros sentiasa doakan ...hihihi

♥ ROS ♥ said...

Akan tiba.. Dabar jap yer... Hihihi.. Amin....

♥ ROS ♥ said...

Amin.... Hihi

♥ ROS ♥ said...

Insyallah masya... Amin... :)

♥ ROS ♥ said...

Alhamdulillah syukur... :)

Tina Othman said...

bestnya kan, tapi mmg ramai betul yg mengandung tahun ni, risau hospital penuh jelah kalau ramai sangat bersalin tahun sama

S.U.R.I.A.T.I said...

yela kan...sana sini org peknen...rindunya nk preknen lagi!!!!!!!!!