Monday, April 30, 2012

Rahsia rukun solat :)

Assalamu'alaikum

♥♥ بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ ♥

Rahsia solat dengan 13 rukun ...

1 - Niat Sembahyang:
Sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia dan akhirat.

2 - Berdiri Betul:
Fadilatnya,ketika mati dapat meluaskantempat kita di dalam kubur.

3 - Takbir-ratul Ihram:
Fadilatnya,sebagai pelita yang menerangikita di dalam kubur.

4 - Fatihah:
Sebagai pakaian yangindah-indah di dalam kubur.

5 - Rukuk:
Sebagai tikar kita didalam kubur.

6 - Ik'tidal:
Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika didalam kubur.

7 - Sujud:
Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM.

8 - Duduk antara 2 Sujud:
Akan menaung panji-panji nabi kitadidalam kubur

9 - Duduk antara 2 Sujud (akhir):
Menjadi kenderaan ketika kitadipadang Mahsyar.

10 - Tahhiyat Akhir:
Sebaga ipenjawab bagi soalan yang dikemukakan oleh Munkar & Nankir di dalam kubur.

11 - Selawat Nabi:
Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur.

12 - Salam:
Memelihara kita didalam kubur.

13 - Tertib:
Akan pertemuan kita dengan Allah S. W. T.

Dari Abdullah bin 'Amr R. A.,Rasulullah S. A. W.bersabda :
"Senarai di atas adalah salah satu sebab mengapa
orang Yahudi /Kafir tidak sukakan angka 13 dan juga Hari Jumaat.

"Sampaikanlah pesanku biar pun satu ayat..."
Sebaik-baik manusia itu adalah mereka yg memberi manafa'at kpd manusia lain...

4 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

nice :)

deena awanis said...

good sharing ros..
thanks..=)

mintak izin nak share jugak kat blog ey..

♥ ROS ♥ said...

tq.. sharing2 :)

♥ ROS ♥ said...

amek jer.. ros pun copy paste jer ni :)