Tuesday, May 31, 2011

Wednesday, May 25, 2011

Selamat Tinggal!!!

Wah topik mesti menyedih tapi bagi rizaros ia amat menggembirakan.. Yipppiii... :) Auni dah tinggalkan puting and buaian dia. Dulu kalau pergi mana-mana pun mesti kena bawa puting dia. Tapi alhamdullillah sekarang tak lagi. Orang kata kalau baby start guna buai dia jadi ketagih, tapi tidak to my baby. Hanya sekejap aje :) Wah perasan gitu :P hehehhe...


Tuesday, May 24, 2011

Upin Dan Ipin

pin & Ipin ni animasi tayangan singkat yang dihasilkan oleh syarikat Les'copaque di Malaysia. Atas kejayaan menambat hati penonton yang ramai, Upin dan Ipin disenaraikan dalam Malaysia Book of Records sebagai 'ANIMASI PALING BERJAYA' pada tahun 2011. Cayalah... Kartun ni memang menarik apatah lagi baru2 ni rizaros selalu mengikuti di TV9 and disney channel(astro).. Dah jadi macam budak2 pulak layan kartun ni.. huhu... Apapun kita enjoy... :P

Friday, May 20, 2011

Betul ker air masak bahaya???

Assalamualaikum mommies...

Rizaros nak tanya pendapat korang semua.. Betul ke air masak ni membawa keburukan kepada bayi??? Risau plak bila bca kat entry bawah ni :)

(copy paste from www.harlindahalim.com)
Sedikit informasi bermanfaat utk di war-warkan kpd kawan-kawanku sekelian…Mungkin masih ramai yg kurang pasti tentang bahaya dan keburukan memberi AIR MASAK kepada bayi yg berusia di bawah 6-bulan :-
MERENCATKAN
Amalan memberikan air kpd bayi boleh merencatkan tumbesaran dan akal, mengancam nyawa dan menyebabkan sawan tarik. Tumbesaran bayi akan terencat jika selalu diberi air kerana perutnya yg masih kecil dan belum matang sepatutnya diisi dengan susu ibu yg penuh khasiat dan nutrisi penting utk tumbesaran bayi seawal 6-bulan yg pertama.*Air masak tidak mengandungi ape2 khasiat. Ia adalah semata-mata air KOSONG*
PENCEMARAN
Air boleh menjadi pembawa kuman kerana pencemaran boleh berlaku pada pelbagai peringkat samada dari sumber air itu sendiri atau dari bekas yg digunakan untuk mengisi air. Ini akan mendedahkan bayi kpd cirit-birit.*Susu ibu diberi kpd bayi secara direct dari breast dan tidak ada possibility ianya dicemari DAN susu ibu yg diperah mempunyai anti-bacterial properties dan bakteria tidak akan mudah membiak di dalam susu ibu. CONFIRM selamat untuk bayi!*
MENGHAKIS
Air akan menghakis salutan pelindung penyakit yg terhasil daripada susu ibu dan ini akan mendedahkan bayi kepada pelbagai jangkitan.*Susu ibu build ups protection in baby’s stomach. That’s why bayi yg menyusu badan mempunyai imuniti yg kuat*
JAUNDIS/DEMAM KUNING
Bayi jaundis yg diberikan air masak yg banyak (konon-kononnye untuk meredakan jaundis) boleh merencatkan AKAL bayi tersebut. Untuk bayi yg berusia 5-minggu ke bawah, jika diberikan air masak yg banyak akan menyebabkan kandungan garam di dalam badannya cair. Apabila kandungan garam di dalam badan cair, suhu badan akan menjadi rendah dan ini akan mengakibatkan bayi kembung atau sawan tarik.*Ramai yg bagi petua kat saya semasa preggy dulu, kalau nak avoid anak kena jaundis, bagi baby minum air masak banyak2. Teori ini adalah SALAH sama sekali. Ubat jaundis ada DUA shj –> SUSU IBU & PHOTOTHERAPY! Susukan bayi sekerap mungkin supaya bayi dapat menyingkirkan bilirubin dari tubuhnya melalui najis*
Semoga kita semua menjadi parents yg prihatin! =)

Thursday, May 19, 2011

Shin Chan ker???

Shin Chan?? Actually cartoon ni jarang tengok tapi bila see my baby's face ada jugak teringat kat shin chan tu. Hahahha.. Apa pun saya tak kata dia like shin chan kerna doa ibu tu kan berkat :P chewaaah.. Alhamdulillah my NUR AUNI dah cecah 5bulan++ and dah start makan :)

Tuesday, May 17, 2011

KruShers................!!!!

Assalamualaikum....

Lama tak update blog nih, maklumlah sibuk jaga baby.. Hahahha... Apa pun saya tetap di sini untuk update blog nih. Hari ini nak cerita tentang KFC KRUSHERS ni.. Wah formal pulak ayat.. Hmmm, KFC krushers memang sedap bangat.. Dulu masa preggy ketagih MILO MCFLURRY dari MCdonaLd tapi sekarang KFC pulak wat kluar Krushers yang seakan-akan MCFLURRY. Krushers yang paling diminati ialah MOCHA. Entah lah knapa dari dulu memang minat sangat perasa yang ala-ala nescafe gitu. :P