Friday, December 23, 2011

ROTAVIRUS

Assalamualaikum..

Ros nak share dengan korang semua tentang virus ROTAVIRUS ni sebab my NUR AUNI biasa terkena virus ni dan sangat berbahaya untuk bayi yang berumur 24bulan ke bawah :)

APAKAH ROTAVIRUS??
✤Cirit-birit luar biasa yang berlanjutan 20kali sehari
✤Adalah virus yang lumrah dan boleh akibatkan demam panas dan muntah-muntah di kalangan kanak-kanak.
✤3-24bulan berisiko tinggi dijangkiti virus ini
✤Hampir semua kanak-kanak mungkin pernah mengalami jangkitan ini.

SIMPTOM ROTAVIRUS
✤cirit birit yang berlanjutan sbanyak 20kali sehari selama seminggu.
✤Demam panas
✤Muntah berlarutan

Jangkitan ROTAVIRUS ni boleh akibatkan dehidrasi(kehilangan air dari tubuh yang teruk). Kejadian ini boleh menyebabkan kejutan, kegagalan buah pinggan dan kerosakkan otak atau mungkin boleh kehilangan nyawa. Adalah penting untuk ketahui simptom dehidrasi seperti :-
✤Kelesuan
✤Kering, sejuk badan
✤Sedikit atau tiada air mata bila menangis
✤Mulut kering
✤Mata cengkung
 ✤Kehausan keterlaluan

boleh lihat muka my AUNI ketika ini sangat kelesuan+demam panas

BAGAIMANA ROTAVIRUS MEREBAK??
✤Melalui faecal-pral(virus merebak melalui najis ke mulut kanak-kanak lain)
✤Tangan,barangan mainan dan objek di sekitar yang tercemar
✤Pengambilan makanan minuman yang tercemar
✤Sentuhan pada permukaan tercemar

RAWATAN ROTAVIRUS
✤Tidak ada rawatan yang khusus untuk virus ini. Sering kali rawatan dibuat untuk mengelak kehilangan air dari tubuh dengan menambah pengambilan cecair. Untuk kes-kes serius, rawatan hospital diperlukan untuk transfusi air melalui urat(IV) macam gambar kat bawah.


kena cucuk untuk transfusi air melalui urat

CARA CEPATKAN PENYEMBUHAN DARI ROTAVIRUS
✤Elak kehilangan air dari tubuh adalah penting.
✤Perlukan sesapan air yang kerap walapun selepas muntah-muntah.
✤Jangan beri anak makanan selepas muntah. Mulakan dengan makanan yang lembut serta hambar.
✤Jika anak enggan makan, beri sedikit demi sedikit dengan kerap.
✤Rehat secukupnya

CARA ELAK JANGKITAN ROTAVIRUS
✤Jangkitan ROTAVIRUS tidak boleh dibasmikan sepenuhnya kerana virus ini mudah merebak. Walaupun langkah-langkah desinfeksi diambil untuk halaman bermain, barangan mainan serta pencucian tangan biasa dilakukan, ia bukanlah penyelesaian MUKTAMAD.


✤Kanak-kanak boleh dilindungi secara berkesan dengan pemberian vaksinasi untuk jangkitan ROTAVIRUS.


✤Anda boleh melindungi anak anda daripada virus ini seawal umur bayi 6minggu. Jumpa doktor andq untuk maklumat mengenai vaksin ROTAVIRUS.(macam ros dulu, dapat vaksin ROTARIX, AWAS!!! Vaksin ini tak perlu dicucuk tapi perlu minum sahaja) Totally dekat rm170 jugak harga dia. Mungkin lain tempat lain harga :) 

DO NOT INJECT yer.. bagi kot mulut macam minum air :)
P/s: cegah sebelum terlambat. Macam my AUNI dulu dah kena baru mama dia gelabah, dan alhamdulillah sempat lagi untuk mencegahnya :)

15 comments:

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

eeiii, takutnya... tambah bila anak2 yg kena sakit tu, lg la risau.... sian untie tgk auni muka lesu jek...

Lizan said...

risaunya, macam2 penyakit la sekrang ni.. aqeel pun minggu ni ceri berry gak minggu ni tapi taklah sampai 20 kali sehari... skg dah okey..

jijasakura said...

penting vaksin nie..saya masa anak pertama hari tu dr dah suggest awal2.kalau tak memang tak tahu pasal vaksin nie..

♥ ROS ♥ said...

Belinda ibu adzmy: mmg tkut kak.. Rela kita sakit lagi dr anak sakit :) heheh

Lizan: auni ciritbirit 7-8kali je shari...tmbh pulak dia demam tu yang bawak g hospital terus.. :)

Jijasakura: tau xpe kak.. Asalnya ingt xpnting pun.. Dah kna baru nak tergedek2.. Hiihi.. Nnt nk tggu cucuk pneumokokus lak :)

Anonymous said...

Hi there! This post couldn't be written any better! Looking through this article reminds me of my previous roommate! He always kept talking about this. I most certainly will send this post to him. Fairly certain he'll have a good read.

Many thanks for sharing!
My web site - hcg diet for men side effects

Anonymous said...

I all the time used to read post in news papers but
now as I am a user of internet thus from now I am using net for
posts, thanks to web.
Here is my web blog ; OnlyCruiser.com

Anonymous said...

I all the time used to read post in news papers but now as I am
a user of internet thus from now I am using net for
posts, thanks to web.
My webpage - OnlyCruiser.com

Anonymous said...

I think the admin of this site is genuinely
working hard for his site, as here every material is quality based material.
My weblog :: instant gagnant

Anonymous said...

Greetings! I know this is somewhat off topic but I was
wondering if you knew where I could find a captcha plugin for my
comment form? I'm using the same blog platform as yours and I'm
having trouble finding one? Thanks a lot!
Also visit my web blog :: Financial Advisor

Anonymous said...

I every time spent my half an hour to read this webpage's articles every day along with a cup of coffee.
Feel free to surf my website ; bethesda waters

Anonymous said...

We are a group of volunteers and opening a new scheme in
our community. Your web site offered us with valuable information to work on.
You've done a formidable job and our whole community will be thankful to you.
My web page :: search engine optimization india

Anonymous said...

Asking questions are in fact pleasant thing if you are not understanding something entirely, but this paragraph provides nice understanding even.
Take a look at my blog post ... web hosting delhi

Anonymous said...

I think the admin of this website is in fact working hard for his web site,
for the reason that here every data is quality based data.
My website ; escort london

Anonymous said...

I just like the valuable information you supply for your articles.
I will bookmark your weblog and test once more here regularly.
I'm slightly sure I will be told many new stuff right right here! Best of luck for the following!

Feel free to surf to my blog trademark attorney orange county
Also see my site > how to register a brand name in usa,how to register a trademark,how to trademark a name,trademark attorney cost,Trademark office,trademark brand,filing a trademark online,how to file a trademark online,online trademark filing,file trademark,registering an online business,register domain name,trademark domain name,trademark your business name,trade marking a name,cheap trademark,register a logo,register brand name,brand protection,trademark attorney,trademark attorney new york,trademark attorney new jersey,trademark attorney orange county,trademark attorney chicago

Anonymous said...

Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I've really enjoyed browsing your blog posts. In any case I'll be subscribing to
your rss feed and I hope you write again soon!

Also visit my site: facebook quotes