Tuesday, December 13, 2011

KEK COKLAT KUKUS SIMPLE :P

Alhamdulillah dapat jugak Ros buat kek coklat kukus bebaru nih. Walaupun busy dengan NUR AUNI tapi nasib sumanya menjadi. Pasal resepi pulak, Ros amek dengan my mum. My mum penah belajar buat kek coklat kukus pada zaman dulu. :)


Resepi kek coklat kukus...

Bahan-bahan kek coklat:- 
1)3biji telur
2)2cawan gula castor
3)1penutup esen vanilla
4)2cawan tepung gandum✿
5)1/4 cawan serbuk koko✿
6)1/2 cawan milo✿
7)2sudu kecil soda bikarbonat✿
8)1sudu kecil baking powder✿
9)1cawan minyak masak, 
10)1 cawan susu segar, 
11)secebis garam
12)coklat manik

cara-cara:-
1)Didihkan air sebelum mulakan buat adunan kek, sebab sementara buat bahan sempatlah air tu mendidih :)
2)ayak bahan bertanda ✿ dan ketepikan :)
3)pukul telur bersama gula hingga kembang
4)masukkan esen vanilla, minyak masak dan susu segar.
5)masukkan tepung sedikit demi sedikit sebab kalau masa mixer tengah berpusing ia akan kuar habuk yang banyak kalau buh semua terus :P
6)kemudian biar ia berpusing selama beberapa saat untuk sebatikan.
7)sediakan loyang yang telah disapu butter(untuk tak nak bagi melekat).
8)tuang adunan dalam loyang dan kukus selama 45minit-1jam. Sentiasa check setiap 30minit.
9)Cucuk dengan garpu yer untuk pastikan dah masak ke belum. kalau tak melekat tu maksudnya dah masak.
10)sejukkan kek sebelum dipotong dan dicuahkan toppingnya..

Bahan-bahan topping:-
1)100g coklat cooking. kalau beli yang 200g ambik separuh dari coklat tu jer.
2)4sudu besar marjerin( Ros guna jenama planta)
3)1cawan susu pekat
4)1penutup esen vanilla
5)1sudu besar serbuk milo
6)secebis garam

cara-cara:-
1) didihkan air dalam periuk.
2)sediakan periuk berasingan, masak coklat cooking tu dalam periuk yang diletakkan atas air didihan tu.(Ni yang Ros buat sebab tak berapa pro lagi.. hihihi)
3)masukkan susu pekat,esen vanilla,serbuk milo dan secebis garam.
4)kacau hingga sebati
5)biarkan sejuk dan siap dituang.

p/s: kalau korang tak faham leh la tanya Ros yer. SHARING IS CARING

4 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

terbaek! :D

fRaMe+LenSeS said...

Mmy pebrettt. Hihihi

Kira Kekuri said...

woaaaa.. bestnya nak tryla nnti. ^^

Finaz Jaafar said...

pehhhh sangat menggoda !