Thursday, July 07, 2011

BROKOLI

sumber google
 Sejak akhir-akhir ni me and my hubby ni suka sangat brokoli. Setahu rizaros, brokoli ni lah sayur yang paling mahal sikit berbanding sayur lain :) hehehe.. Tapi rizaros selalu beli kat ECONSAVE untuk jimat sikit :P. Brokoli ni juga adalah sumber antioksidan yang tinggi protein. Kandungan seratnya separuh dari roti gandum, tetapi kandungan kalorinya hanya satu persepuluh.

Brokoli juga bermanfaat untuk wanitamengandung kerana mengandungi asam folat (vitamin B jenis lain) yang dapat melindungi bayi dari spina bifida serta memperkuat sistem saraf dan sel darah ibu dan bayi.

Khasiatnya ialah :

  1. Melawan kanser usus.
  2. Melindungi sistem kekebalan tubuh.
  3. Mendetoksifikasi sistem tubuh yang berhubungan dengan pencernaan dan hati.
  4. Melindungi bayi dari risiko spina bifida.
  5. Memperbaiki keadaan hati.
  6. Meningkatkan kesihatan kulit.
P/S: Jadi tunggu apa lagi jom makan brokoli :P hehe... Fakta ni amek dari google jugak untuk sharing2 :)

15 comments:

akutetapaku.com said...

polo anda kembali...sambil bc n3..sy pun minat brokoli ni...

Bro ahmad said...

buat sayur campur pun sedap brokoli ni..thank info

ct N honey said...

mmg sedap kalu goreng berlada campur udang..klu buat bubur anak campurkan sekali juga...

NUR FARIZA UMAIRA said...

alamak, x suka mkn sayur.. camne ni??
hihi.. thanks follow my blog.. saya dh follow blog ni.. & btw, auni sgt montel.. geram dgn pipi dia..(:

rizaros said...

aku tetap aku" maceh2... 2 lah jd mcm favourite lak brokoli nih :)

rizaros said...

bro: mmg wat sayur cmpur brokoli ni, byk duk steam jer :)

rizaros said...

cthoney: oh ya ka?? nnt nak try lah.. a'ah kdg2 bg kat bby jgak :)

rizaros said...

fariza: xsuka?? ros pun xska tapi lpas da bby ni jd suka lak :) maceh yer :P

mummy_ayu said...

memang elok mkn brokoli nie..
semua sayur pun ada khasiat & kelebihan msg2...

siti kektus said...

tak berani tak minat la brokoli ni,
tapi kalau kacang panjang ke, kangkung ke, mmg licin la, hehe ;)

Aziela said...

suka brokoli juga...teksturnya menarik.. akak follow kat sini juga...thanx follow akak yer...

rizaros said...

mummy ayu: btul2 :) semua ada kelebihan die :)

rizaros said...

siti kektus: xpe asalkan suka pada sayur :) hehehe

rizaros said...

aziela: sama2 akk.. :) bila steam jer wrna die lbih mgancam kan.. hehehe

Tea said...

brokoli mmg sdp. :)