Monday, March 28, 2011

Semak gula :)

Entry kali nih berceritakan tentang susu formula. Iklan di televisyen tadi mengatakan banyak susu yang mengandungi gula tambahan. Buat masa ni kita hanya tahu susu formula ANMUM ESSENTIAL yang tanpa gula tambahan :) Isu gula tambahan yang berlebihan dalam susu untuk membesar tidak dianggap serius oleh semua golongan kerana "gula" tidak disenaraikan dalam label maklumat pemakanan atau senarai ramuan.

Bahan-bahan gula tambahan yang biasa dalam susu untuk membesar ialah:

  • Pepejal Sirap Jagung
  • Sukrosa
  • Pepejal Sirap Glukosa
Kawan-kawan boleh layari laman web ni untuk keterangan lanjut... www.semakgula.com.my

p/s: Bagi ibu yang menyusu, teruskan sehingga 2tahun.. Tapi selepas 2tahun, plihlah susu yang terbaik untuk anak anda... :)

10 comments:

Eza Ridzwan said...

salam perkenalan..terima kasih sbb sudi jengok blog akak yg x seberapa tuhh..& sudi jugak follow...will follow u back, dear..

[k]o{q}i[n] said...

food skang ni kite kne cek betul2 kandungannya. mcm2 chemical ada, bkn mcm food dlu. so, everyone should take it seriously in choosing the food for urself and ur family, coz it can effect the whole of our life..

btw, thank sbb sudi become one of koqinians..

Faztee Danisha said...

thnk jnguk blog..dpt gk BF 2 thun utk ank yg ke2 ni..kdgn gula so far ok..stkt ni bile wt chk alhamdulillah xde mslh..

nur said...

info menarik ni..

JOM KE: ALL IN ONE

Rafi Nilhan said...

tq..kalau saye dah kawen nanti senang ar..ahaha

http://kchhitam.blogspot.com/2011/03/lawak-batang-besar-18pg.html

rizaros said...

eza: salam pkenalan jgak :)

Koqin: btul2.. mmg kna check apa yg terkandung dlm nya.. Gula2.. :P

Faztee: alhamdulillah.. bjaya jgak BF 2tahun..bestnyer..

nur: leh kongsi2.. :)

rafi: sma2... haa cpat2 :P

FATIN HIDAYAH MUHAMAD said...

dtg dr blog encik ben..tanda terima kaseh sbb singgah n follow my blog

cEmpAkA BirU said...

gud shares...boleh guna bila dah ada baby nanti

ct N honey said...

susu ibu mmg yg terbaik,...

Anonymous said...

Sebagai ibu yang concern, bagaimanaa nak check jumlah kandungan gula yang dari makanan lain? Stk ini di semakgula website, hanya ada kalkulator gula dalam susu…ngapa kalkulator utk susu saje yang ada?! Confuse sgt!
Yang lagi confuse – pengiraan gula tambahan dilakukan melalui kadar karbohidrat dlm susu…saya ingat tak betul lah krn apa yg I tau – carbo ni bukan gula sahaja.. Setahu saya carbo hadir dalam byk bendaa …sekiranya ada mommy yg tahu menahu pasai benda nie, sila la berkongsi ngan saya…tx