Monday, December 20, 2010

Jaundice atau Demam Kuning

Salam kawan-kawan :)

Esok Auni dah 3weeks years old. Alhamdulillah atas kurniaan Allah yang indah ini. Makin hari makin seronok melihat wajah anak kesayangan ku ini. Sejuk hati memandang..

Entry kali nie nak ceritakan tentang auni kena jaundice. Masa lahir Auni kena dah tapi taklah tinggi sangat. Tapi semakin hari semakin tinggi :( Hari ke-4 terpaksa warded kembali kerana kuning my baby dah mencapai bacaan 305. Hari pertama warded memang lah sedih sangat. Alhamdulillah dengan sokongan my hubby dapat jugak stay dua hari di sana. Sambil saya temankan auni berjemur di bawah lampu biru. Memang mencabar jugak sebab masa tu susu masih lagi tiada jadi saya terpaksa pam untuk dapatkan susu. Selepas dijemur dua lampu, kuning Auni semakin menurun dengan bacaan 247 dan keesokkannya 218. Kuning lambat turun sebab saya suspek kencing manis semasa pregnant. Alhamdulillah semasa dijemur, Auni tak banyak karenah kerana mungkin seronok berjemur sampai susu pun tak mau. Mungkin juga dia memahami saya masih tiada susu. :)


Tongkat dagu menanti kuning menurun :)


Siap silang kaki :)


Dijemur dibawah sinaran lampu minyak tanah :P opps.. sinaran UV LED :)

3 comments:

nick nin0s said...

Alolo...

Cian kt baby Nur Auni..
Ros..kiut miut Nur Auni..

ikot mama ke ikot papa dia ni?hehe

rizaros said...

ana: byk ikut ayah lar... xamek lgsung genetik mak.. hahha.. :P

aLyNnZ said...

erm..demam kuning sama ler ngan anak alynn dulu..hampir 2 minggu jugak kat spital dok bwh lampu pai kulit pun jd gelap tau dan menggelupas..kesian sgt2..tp danish cam tak suke dok bwh lampu jap2 dia nak menyusu..sabo je ler..

kalo awak disebabkan diebetes alynn pulak disebabkan berdarah o+..